συζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες

συζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες - atlaswikiσυζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες - atlaswiki συζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες - atlaswiki


οδηγίες για τη διδασκαλία

Σε αυτή τη δραστηριότητα δίδονται στα παιδιά δύο εικόνες. Η μία απεικονίζει δύο παιδιά τα οποία βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη σε κάποια περιοχή της Αφρικής και περιμένουν με τα λιγοστά τους ρούχα και τα αδυνατισμένα κορμάκια τους στην ουρά του αυτοσχέδιου συσσιτίου του καταυλισμού. Η άλλη εικόνα απεικονίζει ένα καλοαναθρεμμένο παιδί του δυτικού κόσμου το οποίο τρώει με λαιμαργία ένα πλούσιο από θερμίδες αμερικάνικο hamburger. Οι εικόνες συνοδεύονται από τρία άρθρα. Το ένα έχει επιστημονικό ύφος και αναλύει την έννοια του υποσιτισμού και τα άλλα δύο είναι από τη διαδικτυακή σελίδα των γιατρών χωρίς σύνορα και παρουσιάζουν την εικόνα του υποσιτισμού που κυριαρχεί στις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Οι μαθητές/τριες αφού επεξεργαστούν τα άρθρα αυτά σε ομαδικό επίπεδο τους ζητείται να αναλύσουν τις δύο εικόνες σχολιάζοντας το φαινόμενο του υποσιτισμού και της υπερκατανάλωσης, καθώς και λύσεις τις οποίες εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε μέσα από την καθημερινότητά μας. Έπειτα κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τη δουλειά της στην τάξη.


διδακτικό υλικό

-εικόνες

συζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες - atlaswikiσυζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες - atlaswiki


-άρθρα


Πείνα και υποσιτισμός: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Περίπου το 30% του πληθυσμού της γης πάσχει από πείνα και υποσιτισμό.
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να λαμβάνουν κανονική διατροφή με την αναγκαία ενέργεια και τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να έχουν μια υγιή και δραστήρια ζωή.
Το αποτέλεσμα είναι ανυπολόγιστη απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι καταστρεπτικές ασθένειες και ο θάνατος συμπληρώνουν την θλιβερή εικόνα που προκύπτει και που μαστίζει τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.
Τα στοιχεία που δίνει η Παγκόσμιος Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί:
 • 1 στους 5 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Συνολικά επηρεάζονται 777 εκατομμύρια άνθρωποι
 • Κάθε χρόνο πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 12 εκατομμύρια παιδιά. Το 55% των θανάτων αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή
 • 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι από τους οποίους το 52% είναι έγκυοι γυναίκες και το 39% είναι παιδιά, υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχειών που τους προκαλεί αναιμία
 • Υπολογίζεται ότι 100 έως 140 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία προκαλεί τύφλωση
 • 177 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν κανονική σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού και πείνας
 • Ένα ποσοστό των βρεφών, που κυμαίνεται από 17% μέχρι ακόμη και 50% του συνόλου των βρεφών στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννηση.
 • 740 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από έλλειψη ιωδίου.
Η πείνα η οποία επηρεάζει 1 άνθρωπο για κάθε 5 στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη των κοινωνιών και των ατόμων. Χωρίς τις σωστές διορθωτικές παρεμβάσεις, η πείνα, ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και ο θάνατος που προκαλούνται επαναλαμβάνονται σε κάθε γενεά.Οι πεινασμένοι υποφέρουν μέσα στη σιωπή και για κάποιο που δεν έχει έμπειρο μάτι, σε πολλούς από αυτούς, δεν φαίνονται άμεσα εξωτερικά σημεία της σοβαρότητας της πείνας που τους καταπονεί.
Η χρόνια πείνα αυξάνει την ευπάθεια στις ασθένειες. Οι άνθρωποι νιώθουν αδύνατοι και ληθαργικοί. Η ικανότητα τους για εργασία μειώνεται και αυτό επηρεάζει την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του συντείνει στην πείνα και τη φτώχεια που βασανίζει τις οικογένειες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Οι ελλείψεις της διατροφής σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία προκαλεί ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, μειωμένη ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων και τύφλωση.
Οι αναιμίες που προκύπτουν λόγω έλλειψης σιδήρου είναι υπεύθυνες για το 20% των θανάτων των μητέρων στην Αφρική και στην Ασία.
Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην πείνα και στον υποσιτισμό.
Οι γυναίκες παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερες σωματικά και χρειάζονται λιγότερη ενέργεια συνολικά, εντούτοις έχουν ανάγκη από τις ίδιες ή περισσότερες ποσότητες πολλών θρεπτικών συστατικών. Για το λόγο αυτό πρέπει να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.Οι γυναίκες που είναι έγκυοι, χρειάζονται επιπρόσθετες 300 θερμίδες κάθε μέρα. Όταν θηλάζουν χρειάζονται 500 επιπρόσθετες θερμίδες καθημερινά. Η κακή διατροφή προκαλεί στις γυναίκες μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών και θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Οι θάνατοι που προκαλούνται από αιτίες που έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη είναι ο κυριότερος λόγος θνησιμότητας στις νεαρές γυναίκες ηλικίας από 15 έως 19 ετών.
Στην ουσία οι έφηβοι αυτές, των οποίων η σωματική ανάπτυξη δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί και οι οποίες υποφέρουν από σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω υποσιτισμού, αντιμετωπίζουν ένα κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη που είναι μεγαλύτερος κατά 20 έως 200% από τον ανάλογο κίνδυνο που έχουν οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.
Ο υποσιτισμός απειλεί επίσης τα βρέφη τους. Το 50% των 12 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών, που πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποκύπτουν σε ασθένειες που έχουν σχέση με την πείνα και με την κακή διατροφή της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η βρεφική θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη, σχεδόν διπλάσια σε παιδιά που γεννιούνται από μητέρες νεαρής ηλικίας σε σχέση με μητέρες που είναι μεγαλύτερες σε ηλικία.
Τα παιδιά είναι το μέρος εκείνο του πληθυσμού μιας χώρας, που είναι το πλέον ευαίσθητο σε διάφορους νοσηρούς παράγοντες. Η κατάσταση της υγείας τους είναι ένας καλός δείκτης της κατάστασης της υγείας του συνόλου της κοινότητας.Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των ελλείψεων της διατροφής σε θρεπτικά στοιχεία. Κάθε χρόνο, περίπου 500.000 παιδιά τυφλώνονται, χάνοντας όλη ή σημαντικό μέρος της όρασής τους, λόγω έλλειψης σε βιταμίνη Α. Η έλλειψη στη βιταμίνη αυτή αυξάνει την ευπάθεια σε ασθένειες, προκαλεί καθυστέρηση και ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης. Επίσης η έλλειψη της βιταμίνης Α, συσχετίζεται και με περισσότερους θανάτους λόγω ιλαράς, διάρροιας και αναπνευστικών παθήσεων.
Η έλλειψη ιωδίου είναι ακόμη μια σημαντική μάστιγα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες. Θεωρείται ως η σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικής βλάβης σε παιδιά η οποία μπορεί να προληφθεί.
Η έλλειψη ιωδίου είναι επίσης αιτία αποβολών, γέννησης νεκρών εμβρύων και μητρικής θνησιμότητας.
Σήμερα υπάρχουν 16 εκατομμύρια άτομα με σοβαρή πνευματική καθυστέρηση που προκλήθηκε λόγω έλλειψης ιωδίου κατά την βρεφική ηλικία. Υπάρχουν ακόμη 49,5 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από εγκεφαλικές βλάβες που προκλήθηκαν από έλλειψη ιωδίου.
Οι ελλείψεις σε θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία στη διατροφή μπορούν εύκολα να προληφθούν. Η καλή διατροφή τα συμπληρώματα και τα ενδυναμωμένα τρόφιμα μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση.
Σήμερα παγκοσμίως το 70% του αλατιού που χρησιμοποιείται εμπλουτίζεται με ιώδιο. Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει στην ουσιαστική μείωση των νέων περιστατικών σοβαρής πνευματικής καθυστέρησης λόγω έλλειψης ιωδίου σε βρέφη κατά 50% από το 1990 μέχρι σήμερα.
Έχει υπολογιστεί ότι για ένα έτος, κατά το 1997, η χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη Α, έχει σώσει τη ζωή σε τουλάχιστο 300.000 παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα στοιχεία αυτά μας δίνουν ένα μέρος της θλιβερής εικόνα που επικρατεί στις φτωχές χώρες και του τεράστιου προβλήματος της πείνας που τις μαστίζει.
Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε δυστυχία είναι ανυπολόγιστο. Η αντιμετώπιση και πρόληψη του προβλήματος μπορεί να γίνει και είναι επιτακτικό να εντατικοποιηθούν και να συνεχιστούν αδιάκοπα οι προσπάθειες από τις πλούσιες χώρες για να υποστηρίξουν τους αδύνατους να ξεφύγουν από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.


Υποσιτισμός: ένα πολιτικό πρόβλημα
26.09.04

Στο Νταρφούρ του Σουδάν, η τρέχουσα βία και οι μαζικές έξοδοι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό με τρόφιμα. Σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς, το ποσοστό υποσιτισμού παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών έφτασε το 25%.

Αυτό το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο site του γαλλικού τμήματος των ΓΧΣ. συζήτηση για τον υποσιτισμό με αφορμή άρθρα και εικόνες - atlaswiki
Τους προηγούμενους έξι μήνες, σε 13 από τα μεγαλύτερα προγράμματα των ΓΧΣ κατά του υποσιτισμού η οργάνωση περιέθαλψε πάνω από 10.000 ανθρώπους, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων (88%) ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Πιο κάτω γίνεται αναφορά στα διατροφικά προγράμματα στο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Νίγηρα.
Ο δρ. Μίλτων Τεκτονίδης, γιατρός, υπεύθυνος για ζητήματα υποσιτισμού στα γραφεία του γαλλικού τμήματος των ΓΧΣ στο Παρίσι, παρακολούθησε τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού και υπογραμμίζει ότι ο υποσιτισμός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτος, συχνά είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων.
Ο δρ. Τεκτονίδης μελέτησε τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2004 από επιλεγμένα προγράμματα, για να εξάγει κάποια συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν. Αυτή η δουλειά απέδειξε για άλλη μια φορά τον πολιτικό χαρακτήρα του υποσιτισμού και αξιολόγησε τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού από τους ΓΧΣ.
«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρώντας το Νίγηρα,ο υποσιτισμός είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης που περιλαμβάνει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών», υπογραμμίζει ο δρ. Τεκτονίδης.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2004, οι ΓΧΣ δέχθηκαν σχεδόν 9.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών σε προγράμματα θεραπευτικής σίτισης για οξύ υποσιτισμό.
Στενή σύνδεση μεταξύ αστάθειας και υποσιτισμού
Οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αστάθεια, δηλαδή το Σουδάν και η Λ.Δ. του Κονγκό, είναι και τα σημεία όπου οι διατροφικές δραστηριότητες των ΓΧΣ είναι πιο εντατικές.
«Στο βόρειο Σουδάν, στο Μπέντιου, η μόνιμη αστάθεια επιδεινώνει την επισιτιστική κατάσταση και τις συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, στο Κέντρο Θεραπευτικής Σίτισης στο Ακουέμ, στο νότιο τμήμα της χώρας, διαπιστώσαμε μείωση του αριθμού των εισαγωγών το 2004, καθώς η σταθερότητα των δύο τελευταίων ετών επέτρεψε μια καλή σοδειά το 2003», εξηγεί ο δρ. Τεκτονίδης. Όσον αφορά το Νταρφούρ, η βία και οι μαζικές έξοδοι είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό με τρόφιμα. Σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς, το ποσοστό υποσιτισμού παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών έφτασε το 25%.
Η διακύμανση στα ποσοστά εισαγωγών στα Κέντρα Θεραπευτικής Σίτισης ανάλογα με τις μάχες ή με τις περιόδους σταθερότητας είναι επίσης εμφανέστατη στη Λ.Δ. του Κονγκό.
«Όταν ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Μουκούμπου, οι εισαγωγές μειώθηκαν και κλείσαμε το Κέντρο Θεραπευτικής Σίτισης. Ωστόσο, στην πόλη Κάινα, στο Βόρειο Κίβου, που είναι αυτήν τη στιγμή μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της χώρας, η επισιτιστική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», συνεχίζει ο δρ. Τεκτονόδης.
Τα Κέντρα Θεραπευτικής Σίτισης των ΓΧΣ δέχονται κατά μέσο όρο πέντε εισαγωγές την ημέρα και η εικόνα που παρουσιάζεται, κρίνεται ανησυχητική: «Το 60% των ασθενών πάσχει από υποσιτισμό με επιπλοκές εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ πολλοί ενήλικες υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό», εξηγεί ο δρ. Τεκτονίδης.
Μη θυσιάζετε το παρόν για να εξασφαλίσετε το μέλλον
Υπάρχουν χώρες όπου ο υποσιτισμός σχετίζεται με δομικά αίτια (φυσικοί παράγοντες, ακραία φτώχεια, αδιαφορία από τη μεριά της κυβέρνησης κ.λπ.).
Στο Νίγηρα, το πρόγραμμα των ΓΧΣ στο Μαράντι περιέθαλψε μεταξύ Αυγούστου 2001 και Αυγούστου 2003 σχεδόν 13.000 ασθενείς. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2004, 3.245 παιδιά εισήχθησαν στο Κέντρο. Οι μακροπρόθεσμες λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση της χρόνιας έλλειψης τροφίμων συχνά στηρίζονται σε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα.
«Από τη μια μεριά, φοβάμαι ότι αυτά τα προγράμματα είναι απλά λόγια, από την άλλη μεριά είναι απαράδεκτο να θυσιάζεται το παρόν για να εξασφαλιστεί το μέλλον. Παρ' όλο που περιμένουμε την ανάπτυξη τα επόμενα 20 χρόνια, τα υποσιτισμένα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά μας τώρα», τονίζει ο δρ. Τεκτονίδης.
«Τέλος, για να επικαλεστούμε αυτό που είπε ο Amartya Sen, Νόμπελ Οικονομίας, ''Δεν υπάρχει μη πολιτικό πρόβλημα τροφής''1».

1 Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation, Amartya Sen, Oxford: Clarendon Press, 1981.)Αυξάνεται ο υποσιτισμός στη Σομαλία
14.06.06

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό στην πόλη Ντίνσορ της Σομαλίας. Παρά τις πρόσφατες βροχές που έφεραν ελπίδες για τη σοδειά του Ιουλίου και διευκόλυναν την πρόσβαση των κατοίκων και των κοπαδιών σε αποθέματα νερού, όλο και περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από την έλλειψη τροφής. Το Θεραπευτικό Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει δεχτεί από τις αρχές του 2006 περισσότερους από 600 ασθενείς· αριθμός δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Το Κέντρο Υγείας του Ντίνσορ που λειτουργεί υπό την εποπτεία των ΓΧΣ αποτελεί τη μόνη δομή υγείας στην περιοχή Μπέι, όπου περίπου 650.000 άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε δύσβατους δρόμους με παλιά οχήματα, περνώντας από πολυάριθμα σημεία ελέγχου της πολιτοφυλακής προκειμένου να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Τις τελευταίες 15 μέρες, οι εισαγωγές στο πρόγραμμα σχεδόν διπλασιάστηκαν, με 73 εισαγωγές παιδιών την πρώτη εβδομάδα και 87 εισαγωγές τη δεύτερη. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από την επισιτιστική κρίση και υποφέρουν τόσο από οξεία διάρροια όσο και από μολύνσεις του αναπνευστικού. Οι ΓΧΣ περιθάλπουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 330 παιδιά στο Θεραπευτικό Επισιτιστικό τους πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Κινητές Μονάδες που παρεμβαίνουν στην περιοχή και το Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο στην πόλη Ντίνσορ, όπου παραπέμπονται τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία. «Η επιδείνωση της κατάστασης υγείας των κατοίκων της Σομαλίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και το έντονο πολιτικό κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλιμάκωση μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου το νότιο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει μία σοβαρή επισιτιστική κρίση μετά από χρόνια ξηρασίας», δηλώνει ο Μπρούνο Γιόχουμ, συντονιστής του προγράμματος της Σομαλίας στην Ελβετία. Πέρα από τις επιπτώσεις της ξηρασίας, μεγάλο μέρος της Σομαλίας παραμένει χωρίς καμία υπηρεσία υγείας σε λειτουργία και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού αλλά και ασθενειών όπως η φυματίωση, η διάρροια και η ελονοσία. Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 παιδιά πεθαίνει πριν συμπληρώσει τα πέντε χρόνια ζωής. «Σε πολλά μέρη της χώρας, οι μηχανισμοί αντίδρασης έχουν φτάσει στα όριά τους. Η έλλειψη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων ικανών να παρέχουν ποιοτική φροντίδα εντείνει την ανέχεια στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της Σομαλίας», συμπληρώνει ο Γιόχουμ. Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στη Σομαλία από την αρχή του εμφύλιου πολέμου το 1991, με 8 ιατρικά προγράμματα που λειτουργούν με την υποστήριξη διεθνών εθελοντών και ντόπιου προσωπικού. Το 2005, οι ΓΧΣ πραγματοποίησαν περισσότερες από 350.000 ιατρικές συνεδρίες και εισήγαγαν πάνω από 10.000 ασθενείς για νοσηλεία.


Φύλλο Εργασίας

 • Μέσα στο φάκελο θα βρείτε δύο φωτογραφίες και τρία κείμενα.
 • Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες και τα κείμενα.
 • Συζητήστε τα μεταξύ σας.
 • Γράψτε ένα κείμενο το οποίο θα περιέχει:
-Τι καταλαβαίνετε όταν ακούτε τη λέξη υποσιτισμός.-Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται ο υποσιτισμός.
-Σε ποιες χώρες του κόσμου παρουσιάζεται ο υποσιτισμός.
-Συγκρίνετε τις δύο εικόνες καθώς και τον κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο το οποίο τις περιβάλει.
-Τι κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις για το πρόβλημα του υποσιτισμού.
-Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Τέλος μετατρέψτε το κείμενο σε παρουσίαση που θα κάνετε λίγο αργότερα μέσα στην τάξη. Έχετε στη διάθεσή σας 25 λεπτά. Καλή επιτυχία!!!


χρονική διάρκεια

1 διδακτική ώρα


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Η δραστηριότητα εγγραφής κειμένου απαιτεί από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν και να αναπτύξουν τις γνωστικές και γλωσσικές τους δεξιότητες. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν τα πιο σημαντικά στοιχεία από τα άρθρα τα οποία διαβάσανε και έτσι αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα. Επιπρόσθετα αφού γράψουν το κείμενο θα πρέπει να το μετατρέψουν από ένα κειμενικό είδος σε ένα άλλο αφού άλλο ύφος χρησιμοποιούμε όταν γράφουμε μία έκθεση και με άλλο όταν μιλάμε μπροστά σε ένα ακροατήριο. Μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους στην τάξη θα ακολουθήσει μία συζήτηση όπου οι μαθητές θα ανταλλάσσουν απόψεις τις οποίες θα στηρίζουν αναπτύσσοντας έτσι τεχνικές συζήτησης καθώς και την επιχειρηματολογία τους.
Τα παιδιά με την ενασχόλησή τους με τον υποσιτισμό, αναγνωρίζουν ένα πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας. Συγκρίνουν δύο καταστάσεις, την υπερκατανάλωση και τον υποσιτισμό, που διαφέρουν και επεξεργάζονται τις αιτίες και τις συνέπειές τους. Έτσι προβληματίζονται και θέτουν ερωτήσεις στους εαυτούς τους και στους άλλους σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στη καθημερινή ζωή. (π.χ. «Γιατί να υπάρχει τόση διαφορά οικονομικών πόρων ανάμεσα στο δυτικό κόσμο και τις μη αναπτυγμένες χώρες;», «Πως είναι δυνατόν να πετάμε το φαγητό μας όταν άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν που δεν το έχουν;», «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό από εδώ που είμαστε;») Επίσης προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αυτά από μόνοι/ες τους και έτσι υιοθετούν έναν άλλο τρόπο ζωής.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Η δραστηριότητα αυτή εμπλέκει ένα εύρος από θεματικές περιοχές. Αρχικά τα παιδιά διαβάζοντας τα άρθρα έρχονται σε επαφή με διάφορες έννοιες της βιοχημείας. (π.χ. κάθε χρόνο, περίπου 500.000 παιδιά τυφλώνονται, χάνοντας όλη ή σημαντικό μέρος της όρασής τους, λόγω έλλειψης σε βιταμίνη Α) Επίσης τα άρθρα μέσα έχουν πολλά στατιστικά και μαθηματικά στοιχεία. Ο/Η μαθητής/τρια εμπλέκεται σε μία διαδικασία κατά την οποία πρέπει να σκεφτεί , να αναλύσει και να επεξεργαστεί τα στοιχεία αυτά ώστε να κατανοήσει το μέγεθος του υποσιτισμού και κατ’ επέκταση το άρθρο.
μια διδακτική πρόταση από τις Εκλεμέ Άννα και Χατζηπέτρου Ελένη

More pages