συζήτηση για το μέταλλο και τις δυνατότητές του

Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswikiΜέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki
Παρακολουθήστε την ταινία και απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα.


Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki
Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswikiΜέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki

1) Υπάρχουν διάφορα είδη μετάλλων με διαφορετικές δυνατότητες ;
2) Παίζει ρόλο στις δυνατότητες των μετάλλων η επεξεργασία τους ;
3) Την λέξη << κοφτερό >> πώς θα την αναλύατε με την γλώσσα της φυσικής ;
4) Ποιους φυσικούς νόμους της φύσης έχει ανατρέψει η ταινία ;
5) Αυτό που παρακολουθήσατε είναι μύθος ή πραγματικότητα ; Σας έρχεται στο νου κάποιος παραπλήσιος μύθος ή αληθινή ιστορία με πρόσωπα από την αρχαιότητα με ιδιαίτερες ικανότητες;
6) Στην ταινία που παρακολουθήσατε καταστράφηκαν πολλά όπλα ,πώς θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε;Αναφέρετε παραδείγματα.


Χαρακτηριστικά μέταλλα είναι
:οσίδηρος, οχαλκός, τοαργίλιο(αλουμίνιο), τονάτριο, τοασβέστιο, οψευδάργυρος, τομαγνήσιο, τοτιτάνιοκαι τοουράνιο. Με εξαίρεση τονυδράργυροόλα τα μέταλλα είναι σε θερμοκρασία δωματίου (20° C) στερεά. Έχουν επίσης το χαρακτηριστικό αργυρόλευκο χρώμα, με εξαίρεση τον χαλκό (ερυθρός) και τον χρυσό (κίτρινος).


τεχνική της επεξεργασίας μετάλλων με χρήση λέιζερ.


Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki
Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswikiΜέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki

Η τεχνική της Επεξεργασίας Μετάλλων με Λέιζερ γίνεται όλο και πιο σημαντική με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρχικά στάδια της εμπορευματοποίησης του προϊόντος. Κατά την τεχνική ένα πολύ δυνατό λέιζερ χρησιμοποιείται για το λιώσιμο ρινισμάτων μετάλλου, τα οποία τοποθετούνται στην ακτίνα του λέιζερ μέσω ενός τραπεζιού που έχει την δυνατότητα κάθετης και οριζόντιας κίνησης.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά, όπως το ατσάλι, ο χαλκός, το αλουμίνιο κλπ. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση υλικών όπως το τιτάνιο. Η σύνθεση των διαφόρων υλικών μπορεί να αλλάξει κατά τη διαδικασία έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής αντικειμένων με εξειδικευμένες ιδιότητες. Η κατασκευή τέτοιων αντικειμένων δεν μπορεί να γίνει μέσω άλλων τεχνικών ταχείας κατασκευής πρωτοτύπων.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι η γρήγορη κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων με πολύ καλές μεταλλουργικές ιδιότητες. Αν και τα αντικείμενα που κατασκευάζονται με αυτή την τεχνική είναι αρκετά καλά, απαιτείται η χρήση άλλων εργαλείων ώστε να αποκτήσουν καλό τελείωμα και φινίρισμα.


ανακύκλωση υλικού

Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswikiΜέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki

Ο παράγοντας «εμπορεύσιμο μετάλλευμα» ή «βιομηχανικό ορυκτό» δεν εξαρτάται πια από την περιεκτικότητα σε χρήσιμο συστατικό της πρώτης ύλης αλλά από τη δυνατότητα οικονομικής, μηχανικής (φυσικής) ή και φυσικοχημικής επεξεργασίας του για την παραγωγή ενός εμπορεύσιμου προϊόντος. Η μηχανική αυτή επεξεργασία ή ο «εμπλουτισμός των μεταλλευμάτων ή ορυκτών» παρεμβάλλεται μεταξύ εξόρυξης και μεταλλουργικής κατεργασίας ή, αν πρόκειται για βιομηχανικό ορυκτό, μεταξύ εξόρυξης και βιομηχανικής εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται οικονομικά εκμεταλλεύσιμο ένα «φτωχό», δηλαδή χωρίς οικονομική σημασία, μετάλλευμα ή ορυκτό. Η μετατροπή αυτή δεν γίνεται προσθετικά, δεν προστίθεται, δηλαδή, μέταλλο στο μετάλλευμα αλλά αντίθετα,αφαιρείται το στείρο υλικό.

Ο «εμπλουτισμός» ή «ορυκτουργία» αποτελεί μεταλλευτική τεχνολογία με την οποία επιτυγχάνεται η μετατροπή ενός φτωχού μεταλλεύματος ή ακάθαρτου βιομηχανικού ορυκτού σε πλουσιότερο ή καθαρότερο αντίστοιχα, χωρίς να μεταβληθεί η σύστασή του.

ο δικός μας μύθος Ήφαιστος - Προμηθέας - Ηρακλής


Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki
Μέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswikiΜέταλλο και οι δυνατότητες του - atlaswiki

Με την πτώση του ο μικρός Ήφαιστος μένει κουτσός και ανάπηρος. Όμως όλοι έχουν θέση σ ’αυτόν τον κόσμο, όλοι έχουν τη δική τους αξία ακόμα και ο κουτσός και άσχημος Ήφαιστος, παιδί πια με αναπηρία και«ειδικές ανάγκες»!Το σούρουπο τον βρίσκουν οι Σίτνιοι κάτοικοι της Λήμνου, η φιλοξενία των οποίων κάνει τη Λήμνο το αγαπημένο νησί του θεού. Την ανατροφή του παιδιού αναλαμβάνειη Θέτιδακαιη Ευρυνόμη. Την εκπαίδευσή του ο Κηδαλίωνας (Νάξιος σιδηρουργός και μεταλλοτεχνίτης).
Ο Ήφαιστος σε πείσμα αυτών που τον απέρριψαν, γίνεται ο άριστος των σιδηρουργών. Γνώστης της φωτιάς και του μετάλλου γίνεται ο προστάτης θεός του κάθε εργαζόμενου τεχνίτη, επινοώντας και φτιάχνοντας καταπληκτικές κατασκευές. Ότι δεν κατάφερε, να προσφέρειο σιδηροδέσμιος πια Προμηθέας,το προσφέρει ο αδελφός του Ήφαιστος. Έτσι καταξιωμένος παίρνει το θρόνο που του ανήκει δίπλα στους άλλους Ολύμπιους.

Οι αρχές( της επεξεργασίας του μετάλλου, της μεταλλουργίας , της ρομποτικής κατασκευής )έχουν τεθεί. Οι άνθρωποι ενθουσιασμένοι και μεθυσμένοι από τα νέα στοιχεία, κάτοχοι της φωτιάς και γνώστες της επεξεργασίας του μετάλλου επιδίδονται με μεγάλο ζήλο στην καινούρια τέχνη.
Όμως τα κατασκευάσματα των ανθρώπων αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα οπλικά συστήματα και να προορίζονται μόνο για πόλεμο και καταστροφή. Νομίζουν οι άνθρωποι ότι όλα μπορούν να τα καταφέρουν δια«πυρός και σιδήρου». Έχουν τηνΓνώσηαλλά τους λείπει ηΣοφία.Αυτή δυστυχώς είναι θαμμένη και εγκλωβισμένη στο κεφάλι του Θεού των Θεών και των ανθρώπων! Του Μεγάλου Δία! Ο Δίας μεθυσμένος, από το νέκταρ της εξουσίας, κωφεύει στα ακούσματα των καιρών, λησμονώντας για μια ακόμα φορά τις υποσχέσεις του.


Ο Προμηθέαςπρο + μήθης του ρήματος μανθάνω εξ’ ού και η Μήτις θεά της σύνεσης και της φρόνησης ουσιαστικά μητέρα της Αθηνάς), συμβουλεύει και παροτρύνει τον αδελφό του Ήφαιστο να επέμβει! Ο Ήφαιστος γνωρίζει πολύ καλά ότι η ώρα έχει έλθει. Αρπάζει το σφυρί και το κοπίδι ορμάει στο κεφάλι του Δία και με μια δυνατή σφυριά του το ανοίγει! Επί τέλους ,του λέει , κάτι πρέπει κι εσύ να προσφέρεις στο γένος των ανθρώπων!
Και τότε το θαύμα γίνεται!
Μέσα από το κεφάλι του Δία πετιέται μεγαλόπρεπη και Πάνοπλη η θεάΑθηνά!

Η θεά της Σοφίας,της Ειρήνης, της Φρόνησης, των γραμμάτων, των τεχνών, της σκέψης και του νου του λόγου και της λογικής.

Η θεμελιώτρα της Δημοκρατίας!


μια διδακτική πρόταση από τους Αθανάσιος Βασίλαρος, Αικατερίνη Γεροθανάση, Αρετή Γκαβλιαρούδη, Άννα Μαρκετάκη, Αθανασία Τσιατσιάνα, Κυριακή Βογιατζή, Φωτεινή Γιαννακίδου, Χρυσούλα Καραγιάννη, Θεόδωρος Μπαλτάς και Χρυσάνθη Χατζηιωαννίδου

More pages