συζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park"

gjjhΔιδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswiki[Untitled]



το αναπαραγωγικό σύστημα


η αρχή της ζωής
Παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο Φυσικής της Στ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου με τίτλο "Το αναπαραγωγικό σύστημα" κάνουμε την παρακάτω διδακτική πρόταση. Παρακάτω βλέπετε μια από τις σελίδες του βιβλίου.


Διδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki


διδακτικοί στόχοι

  • Να αναφέρουν οι μαθητές τα κυριότερα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα και της γυναίκας και να περιγράφουν το ρόλο τους στη διαδικασία της αναπαραγωγής.
  • Να περιγράφουν οι μαθητές τη διαδικασία γονιμοποίησης του ωαρίου και την πορεία του προς τη μήτρα.
  • Να μάθουν τη εσωτερική δομή του κυττάρου και τη διαδικασία μεταφοράς του γενετικού κώδικα σύμφωνα με τον οποίο σχεδιάζεται όλο μας το σώμα.
  • Να έρθουν σε επαφή με τα σύγχρονα ζητήματα της κλωνοποίησης, τους γενετιστές που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για τη βιοηθική.
Διδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki



Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα μέσα από το αποσπάσμα ενός κινηματογραφικού έργου, του Jurassic Park, σε μια προσπάθεια συνάντησης της τέχνης του κινηματογράφου με τις φυσικές επιστήμες.Το Jurassic Park είναι μια ταινία που όταν πρωτοβγήκε το 1993 στους κινηματογράφους προκάλεσε μεγάλη αίσθηση γιατί μέσα από αυτήν τέθηκαν ξανά μερικά από τα πιο καυτά διλήμματα της Βιοηθικής που είναι η κλωνοποίηση όχι μόνο των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Το έργο αποδείχθηκε προφητικό αφού αμέσως μετά, το 1996 γεννήθηκε στην Αγγλία η περίφημη Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο και το 2000 αποκρυπτογραφήθηκε το ανθρώπινο DNA.Με αφορμή την ταινία και συγκεκριμένα το τρίλεπτο βίντεο κινουμένων σχεδίων που περιλαμβάνεται και εξηγεί τι είναι το DNA και πως μπορούμε πιθανώς να το πάρουμε από απολιθώματα και να ξαναζωντανέψουμε ζώα από το παρελθόν, προτείνουμε μια διδακτική πρόταση που θα φωτίσει αυτά τα θέματα. Μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου που ούτως ή άλλως είναι συναρπαστική βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για δύσκολα θέματα με ένα πιο ευχάριστο τρόπο. Τα βίντεο που προτείνονται βρίσκονται όλα στην ιστοσελίδα. Μαζί υπάρχει και ένα σχέδιο που μπορεί να σας βοηθήσει να δρομολογήσετε καλύτερα τη διδακτική πρόταση.Συνιστούμε να προβληθεί πρώτα το τρίλεπτο βίντεο κινουμένων σχεδίων από την ταινία το οποίο σίγουρα θα προβληματίσει τα παιδιά και θα βάλει τη βάση για συζήτηση. Στο βίντεο ακούγονται οι λέξεις DNA, ακολουθία DNA, γενετικός κώδικας, κλωνοποίηση, γενετιστές.


























Ερωτήματα

συζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki

Τι είναι κλωνοποίηση;
Τι είναι το DNA;
Τι έχει μέσα;
Πού βρίσκεται;
Τι είναι η αλληλουχία;
Πώς έφτασε το DNA των δεινοσαύρων μέχρι τις μέρες μας;
Τι είναι οι γενετιστές;























Ήδη από την προβολή του βίντεο τα παιδιά παίρνουν κάποιες πληροφορίες για το τι είναι το DNA οπότε ξεκινούμε μια συζήτηση μαζί τους για να δούμε τι πραγματικά ξέρουν και ποιες είναι οι απορίες τους. Για να λυθούν οι απορίες, που σίγουρα θα υπάρχουν, σε σχέση με τη δομή του DNA προβάλλουμε το επόμενο βίντεο με το σχετικό τίτλο. Μέσα από το βίντεο συνειδητοποιούν τα παιδιά που βρίσκεται το DNA και πόσο πραγματικά μικρή μονάδα είναι, αλλά συγχρόνως και πόσο σημαντική για την ίδια τη ζωή. Εστιάζουμε την προσοχή τους στο γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στα χρωματοσώματα και τους ζητούμε να περιγράψουν τη μορφή τους αλλά και τη μορφή του DNA που μοιάζει με έλικα καθώς και τον τρόπο αντιγραφής του. Προσπαθούμε έπειτα με την βοήθεια των εικόνων που ακολουθούν να δείξουμε την αλληλουχία του DNA και να μιλήσουμε για το ανθρώπινο γονιδίωμα.



DNA
συζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki


Το DNA είναι τίποτε άλλο παρά μια ουσία που περιέχει το γενετικό κώδικα σύμφωνα με τον οποίο σχεδιάζεται όλο μας το σώμα. Αποτελείται από μια γυριστή έλικα η οποία περικλείει όλες τις πληροφορίες, μοναδικές για τον κάθε ζωντανό οργανισμό.



ο γενετικός κώδικας

Διδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiΔιδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki



ένας γλωσσοδέτης!


Πες και εσύ:
Δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ
Τι είναι;


πως αναπαραγώμαστε;


συζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki

Στη φύσηξέρουμε ότι για να παραχθεί ένας καινούριος ανώτερος οργανισμός
χρειάζεται να ενωθεί το θηλυκό με το αρσενικό. Στον άνθρωπο 23 χρωματοσώματα
από τη μητέρα και 23 από τον πατέρα ενώνονται και φτιάχνουν ένα εντελώς ξεχωριστό άτομο, μοναδικό στον κόσμο.
Στο εργαστήριομε την κλωνοποίηση το καινούριο άτομο που δημιουργείται είναι πανομοιότυπο με αυτό από το οποίο πήρε το γονίδιο και μάλιστα μπορούμε να κάνουμε άπειρα ίδια αντίγραφα.



Το θέμα που θα ακολουθήσει είναι η κλωνοποίηση. Εξηγούμε τι είναι και η συζήτηση θα προχωρήσει στη Ντόλι το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο. Με τη βοήθεια των παρακάτω πληροφοριών μιλούμε για τους γενετιστές και συγκεκριμένα του Γουάτσον και Κρικ που πήραν το βραβείο Νόμπελ για το DNA, αλλά κυριότερα για τη γυναίκα που πραγματικά ανακάλυψε την ελικοειδή μορφή του, την Ρόζαλιντ Φράνκλιν και την τραυματική εμπειρία της με την κλοπή της δουλειάς της από τους προαναφερθέντες.



Τη γνωρίζετε;
συζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiΔιδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki

η Ντόλι

Η Ντόλι κλωνοποιήθηκε από ένα κύτταρο από το στήθος μίας εξάχρονης προβατίνας και γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν. Η γέννησή της ανακοινώθηκε έξι μήνες μετά από τους γενετιστές του ιδρύματος και ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της δεκαετίας. Η γέννησή της με τη μέθοδο αυτή δίχασε τον απλό κόσμο αλλά και τους επιστήμονες, αφού άλλοι θεώρησαν ότι είναι χρήσιμη ενώ άλλοι τόνισαν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από μια τέτο9ια παρέμβαση στη φύση.

Η Ντόλι, που πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια Ντόλι Πάρτον, γέννησε τη Μπόνι το 1998 και στη συνέχεια τρία ακόμη προβατάκια το 1999.

Η Ντόλι, το πρώτο ζώο που κλωνοποιήθηκε, πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2003. Το Ινστιτούτο Ρόσλιν ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την ευθανασία της Ντόλι πάρθηκε μετά από μία κτηνιατρική εξέταση που έδειξε ότι πάσχει από πνευμονία σε προχωρημένο στάδιο.
Ο δρ. Χάρι Γκρίφιν είπε: «Τα πρόβατα μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά ως την ηλικία των 11 ή 12 ετών και η πνευμονία είναι μία συνήθης αρρώστια που προσβάλει τα πρόβατα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως αυτά που δεν είναι οικόσιτα».


Μπορείτε να δουλέψετε καλύτερα το θέμα μέσα στην τάξη εάν χωρίσετε τα παιδιά σε ομάδες στις οποίες θα μοιράσετε από λίγα άρθρα εφημερίδων σχετικά με την κλωνοποίηση που σας επισυνάπτω στην ιστοσελίδα και αφού τα επεξεργαστούν τα παιδιά να τα παρουσιάσουν μαζί με τις απόψεις τους στην τάξη.


Διδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki



Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν πολλά άρθρα διαφόρων εφημερίδων που κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει θέματα που έχουν σχέση με το DNA την γενετική, την κλωνοποίηση ανθρώπων και ζώων και τη βιοηθική.

http://www1.ekebi.gr/fakeloi/biology/html/sel2.htm



βιοηθική

συζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki

"Σήμερα καταλαβαίνουμε τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Θεός δημιουργώντας τη ζωή"



  • Είναι σωστό να κλωνοποιούμε ζώα;
  • Είναι σωστό να κλωνοποιούμε ανθρώπους;
  • Ευγονική
  • Οικουμενική Διακήρυξη της UNESCO για την Βιοηθική και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 1997


Μπορεί σε αυτό το σημείο να ξεκινήσει επίσης μια πολύ καλή συζήτηση με θέμα τη βιοηθική και αν πραγματικά έχουμε το δικαίωμα να αντιγράφουμε τη ζωή ή κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Να μιλήσουμε οπωσδήποτε για τη Διακήρυξη της ΟΥΝΕΣΚΟ για το ανθρώπινο γονιδίωμα που μπορείτε να τη βρείτε και αυτούσια μέσα από το σχετικό link στο τέλος της παραγράφου.

Σε αυτό το σύνδεσμο θα βρείτε τον Καταστατικό Χάρτη της ΟΥΝΕΣΚΟ για το ανθρώπινο γονιδίωμα.

http://www.bioethics.gr/media/pdf/biolaw/human/unesco_human_genome_gr.pdf





γενετική και γενετιστής

Διδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki


Ηγενετικήαποτελεί τον κλάδο της βιολογίας που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις
σε ερωτήματα γύρω από τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας και της
βιοποικιλότητας.
Ογενετιστήςείναι ο άνθρωπος που ερευνά αυτά τα θέματα. Οι πιο γνωστοί είναι ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Γρηγόριος Μέντελ που θεωρείται και ο πατέρας της γενετικής. Τον 20ο αιώνα οι γενετιστές έκαναν τις συναρπαστικότερες ανακαλύψεις με κορυφή την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2000.

Αξίζει να μελετηθεί η ζωή της Ρόζαλιντ Φράνκλιν και η δουλειά της αλλά και ο ρόλος των γυναικών στις φυσικές επιστήμες διαχρονικά, με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συνάντησαν, αλλά κυρίως το μεγάλο θέμα του αποκλεισμού τους από τον τομέα αυτό εδώ και εκατοντάδες χρόνια.



Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Διδακτική πρόταση για το DNA και τη γενετική - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswikiσυζήτηση για το DNA με αφορμή αποσπάσματα της ταινίας "Jurassic Park" - atlaswiki
αα
Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν είναι η γυναίκα που ανακάλυψε το 1952 το DNA, με μια πολύ αποκαλυπτική κρυσταλλογραφία που απεκάλυπτε την ελικοειδή δομή των χρωματοσωμάτων μας. Δυστυχώς η δουλειά της κλάπηκε από τους συνεργάτες της Wilkins, Watson και Crick, οι οποίοι έλαβαν τελικά και το βραβείο Νόμπελ για αυτή την ανακάλυψη.


Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε άρθρο τουMELVYN BRAGG για τηΡόζαλιντ Φράνκλιν με τίτλο "Η μυστηριώδης κυρία DNA"
http://www1.ekebi.gr/fakeloi/biology/html/art1468.htm


μια διδακτική πρόταση από την Αθανασία Τσιατσιάνα




More pages