συζήτηση και εικονικό δικαστήριο για την παραδοσιακή και τη σύγχρονη ιατρική

στόχοι της δραστηριότητας

Μέσω της συζήτησης:
γνωστικοί (περιεχόμενο φυσικών επιστημών:τρόπος παρασκευής φαρμάκων, παρενέργειες των φαρμάκων, ιδιότητες φυτών),
συναισθηματικοί (καλλιέργεια στάσεων για τις φυσικές επιστήμες και αξιών που καλλιεργούνται όπως αναζήτηση αποδείξεων,κριτική αμφισβήτιση προκαταλήψεων, ανάπτυξη διαλόγου και σεβασμού στη γνώση του άλλου ανθρώπου) και
μεταγνωστικοί (πώς αντιλαμβάνεται η εκάστοτε κοινωνία την αρρώστια)

Μέσω του εικονικού δικαστηρίου:
Οι θεατρικές τεχνικές μπορούν να δημιουργήσουν ευρύτερες εμπειρίες στους/τις μαθητές/τριες βοηθώντας τους να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν τη συνολική εικόνα της επιστήμης και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων, που θα τους/τις καταστήσουν ενεργούς πολίτες, ικανούς/ές για τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, ενισχύεται η συνεργασία και ομαδικότητα, καθώς και η επικονωνία τόσο στα μέλη της κάθε ομάδας ξεχωριστά, αλλά και ανάμεσα στα μέλη των 3 ομάδων που θα δημιουργηθούν. Τέλος, τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν και να δρουν σε ομάδες συνομηλίκων.


οργάνωση της δραστηριότητας

1ο μέρος της δραστηριότητας
Αρχικά, για να εισαχθούν τα παιδιά στο θέμα, μπορούν να τους δοθούν οι παρακάτω εικόνες όπως επίσης και πληροφορίες σχετικές με φάρμακα και να γίνει συζήτηση
γύρω από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων.
Βοηθητικές ερωτήσεις:
- Όταν αρρωσταίνετε καταφεύγετε απ' ευθείας στα φάρμακα;
- Παρατηρείτε διαφορές στις αντιδράσεις των διαφόρων μελών της οικογένειά σας;
- Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας από την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων;
- Πώς οι δεισιδαιμονίες επιβιώνουν στο σύγχρονο πολιτισμό;


εικονικό δικαστήριο ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη ιατρική - atlaswikiΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ - ο χώρος εργασιών

2ο μέρος της δραστηριότητας
Στη συνέχεια, θα προβληθούν στην τάξη αποσπάσματα από 2 ταινίες, την ελληνική ''Η κυρά μας η μαμή'' και την ταινία κινουμένων σχεδίων ''Αζούρ και Αζμάρ''.


Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ
Είδος :κωμωδία
Παραγωγής: 1958

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12 Ιανουαρίου 1958
Διάρκεια: 90'
Υπόθεση: Ο κ. Λυκούργος (Ορέστης Μακρής) παίρνει τη σύνταξή του από γιατρός του ΙΚΑ και πηγαίνει μαζί με τη γυναίκα του (Ελένη Ζαφειρίου) και την κόρη του (Ξένια Καλογεροπούλου) να εγκατασταθεί στο χωριό του, τη Λεστινίτσα και ν’ ανοίξει ιατρείο.
Μα στο χωριό, φοβερός αντίπαλος του γιατρού, είναι η μαμή (Γεωργία Βασιλειάδου) που εξασκεί και την ιατρική επιστήμη χρησιμοποιώντας μόνο το ξεμάτιασμα για όλες τις αρρώστιες. Έχει έναν γιο που σπουδάζει στην Αθήνα γιατρός.

ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ
Μία τανία του Μισέλ Οσελό

Κυκλοφορία: 2007
Υπόθεση: Μια φορά κι έναν καιρό, δυο παιδάκια μεγάλωναν στη στοργική αγκαλιά της ίδιας γυναίκας. Ο Αζούρ, ο ξανθός γαλανομάτης γιος ενός ευγενούς κι ο Ασμάρ, με τα κατάμαυρα μάτια, ο μελαχρινός γιος της γκουβερνάντας. Τα δυο αγόρια μεγάλωναν σαν αδέρφια, μέχρι την ώρα που η μοίρα τα χώρισε βάρβαρα. Αλλά ο Αζούρ, μαγεμένος από τις ιστορίες της
γκουβερνάντας, για τη μυθική Πριγκίπισσα των Νεραϊδών, δεν θα ησυχάσει μέχρι να τη βρει... Ανοίγει τα πανιά του για τη μακρινή χώρα... Χρόνια και καιροί περνούν και τα ομογάλακτα αδέρφια νέοι άντρες πια κι αντίζηλοι, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια για την ανακάλυψη της Μαγικής Χώρας, για την κατάκτηση της καρδιάς της Νεράιδας. Οι κίνδυνοι και τα θαύματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αποσπάσματα που μας ενδιαφέρουν από τις δύο ταινίες:

ΑΠΟ ΤΟ "AZUR ET ASMAR":

Ο ήρωας Azur, στην προσπάθειά του να βρει τη νταντά του φτάνει στη "Χώρα πέρα από τη θάλασσα", στον αραβικό κόσμο. Γίνεται αντιληπτός από τους γηγενείς της περιοχής αυτής με αποστροφή χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το λόγο. Ένας ηλικιωμένος ντόπιος του εξηγεί πως στα μέρη αυτά οι άνθρωποι θεωρούν πως τα γαλάζια μάτια φέρνουν κακοτυχία. Ο ήρωας για να αποφύγει την άδικη αντιμετώπιση και αποφασισμένος να φτάσει στην νταντά του, ξεκινά το ταξίδι του παριστάνοντας τον τυφλό. Όταν πια καταφέρνει να φτάσει στην γυναίκα που τον μεγάλωσε και επιβεβαιώνει την ταυτότητά του, αυτή τον καλωσορίζει στο σπίτι της και καλεί όλους και όλες εκεί να τον αποδεχτούν. Γι' αυτήν-που έχει γνωρίσει δύο πατρίδες, δύο πολιτισμούς και δύο γλώσσες-δεν έχουν αξία προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ":

ΣΚΗΝΗ 1: ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
Μία μητέρα από το χωριό έχει το παιδί της άρρωστο και πηγαίνει προς τη μαμή προκειμένου αυτή να το "ξεματιάσει". Ο γιατρός την συναντά και επιμένει να χορηγήσει στο παιδί μια ασπιρίνη και τελικά του τη δίνει. Κατόπιν, η μητέρα καταφεύγει στη μαμή η οποία και "ξεματιάζει" το παιδί. Το παιδί γίνεται καλά και όλοι επιβραβεύουν τη μαμή. Οι απλοί άνθρωποι συνηθίζουν να αποδίδουν το αποτέλεσμα μιας ενέργειας στη πράξη που προηγείται χρονικά χωρίς να αναπτύσσουν αιτιολογικούς συλλογισμούς.

ΣΚΗΝΗ 2: ΓΕΝΝΑ ΦΟΡΑΔΑΣ
Οι κάτοικοι του χωριού απευθύνονται στο γιατρό για να ξεγεννήσει τη φοράδα ενός αγρότη.Στο σημείο αυτό παρατηρούμε τη πρώτη διαμάχη μεταξύ του γιατρού και της μαμής.

ΣΚΗΝΗ 3:ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ
Ο γιατρός συνομιλεί με τους ανθρώπους του χωριού και διαπιστώνει ότι όλοι και όλες παίρνουν τοις μετρητοίς τα λόγια της μαμής. Όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της περιοχής (δάσκαλος, δήμαρχος κ.α.) φορούν γαλάζιες χάντρες, τις οποίες ο γιατρός παίρνει πίσω ως αντάλλαγμα κάθε φορά που τους θεραπεύει.

ΣΚΗΝΗ 4: Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος είναι αδιάθετος και ο περίγυρός του αναρωτιέται ποια είναι η καλύτερη λύση για τη περίπτωση του, η μαμή ή ο γιατρός. Τελικά καλούν και τους δύο και καταλήγουν πάλι σε καυγά.

ΣΚΗΝΗ 5: ΦΙΝΑΛΕ
Η ταινία τελειώνει με τη συμφιλίωση των δύο πλευρών. Η πόρτα του σπιτιού κλείνει και βλέπουμε πως έχουν κάνει το σπίτι κοινό ιατρείο.


Άξονες στους οποίους μπορεί να βασιστεί μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τα αποσπάσματα που προβλήθηκαν:
1. Χωριό vs Πόλη:
-Γιατί η οικογένεια του γιατρού εγκαταλείπει τη πόλη;
-Τι ελπίζει να βρει στο χωριό;
-Ποιες πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν σ' ένα αστικό και σ' ένα επαρχιακό περιβάλλον;
2. Μαμή vs Γιατρός:

-Τι αντιλήψεις φαίνεται να έχει ο γιατρός και ποιες η μαμή γύρω από το θέμα της αρρώστιας;
-Ποια μέσα χρησιμοποιεί ο καθένας για να αντιμετωπίσει τα ιατρικά περιστατικά;
-Τι περιστατικά γιατρεύει ο καθένας;
3. Άνδρας vs Γυναίκα:
-Ποιες πληροφορίες παίρνουμε για τη θέση της γυναίκας;
-Πώς παρουσιάζονται οι ρόλοι της μητέρας, της κόρης, της μαμής και των γυναικών του χωριού;
-Σχολιάστε το γεγονός ότι οι ''αυθεντίες'' του χωριού είναι άνδρες.
-Ο γιατρός αναγκάζει τη κόρη του να εγκαταλείψει τη πόλη και τη δουλειά της, σε αντίθεση με το γιο της μαμής που έχει το δικαίωμα να σπουδάσει ιατρική. Τί μας δείχνει αυτό για την πρόσβαση που είχαν αγόρια και κορίτσια στην ανώτερη εκπαίδευση;


3ο μέρος της δραστηριότητας:
ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στο εικονικό δικαστήριο που εφαρμόζουμε "δικάζεται" μια γυναίκα που εφαρμόζει παραδοσιακές τεχνικές, όπως η μαμή της ταινίας. Από τη συζήτηση που έχει προκύψει προηγουμένως, οι απόψεις των παιδιών έχουν ομαδοποιηθεί οπότε τα παιδιά έχουν χωριστεί σε ομάδες, άλλα υπέρ της παραδοσιακής ιατρικής και άλλα υπέρ της σύγχρονης ιατρικής. Μια τρίτη ομάδα θα αποτελείται από τα παιδιά που δεν έχουν πάρει θέση ή είναι αναποφάσιστα και θα αποτελέσουν τον δικαστή και τους βοηθούς του. Σκοπός είναι η αντιπαράθεση επιχειρημάτων με σκοπό να παρθεί μια απόφαση για το αν αθωωθεί η μαμή ή αν καταδικαστεί.
Τα επιχειρήματα μπορούν να κινηθούν σε δύο άκρα: ένα του απόλυτου ορθολογισμού (με την υπερβολική πίστη στις δυνάμεις της επιστίμης και την κατάχρηση φαρμάκων) και ένα των προλήψεων (ξεμάτιασμα και μυστικιστικές πρακτικές).


μια διδακτική πρόταση από
την Αμαργιανιτάκη Ελένη, τη Γκρεκίδου Κυριακή και την Ταραλίδου Άννα

More pages