συζήτηση και ζωγραφική για τη Dorothy Crowfoot Hodgkin


συζήτηση και ζωγραφική για τη Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiσυζήτηση και ζωγραφική για τη Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki1) Ως πρώτο βήμα της διδασκαλίας αυτής ορίζουμε την ανάγνωση πληροφοριών σχετικών με τη ζωή και το έργο της Dorothy Crowfoot Hodgkin. Η ενημέρωση που θα γίνει στους μαθητές και τις μαθήτριες είναι σύντομη και περιεκτική, ώστε να μην τους προκαλέσουμε κούραση και ανία, αλλά να τους εξοπλίσουμε με επαρκές υλικό. Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να βρει χρήσιμα βιογραφικά στοιχεία για τη Dorothy Crowfoot Hodgkin στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Dorothy+Crowfoot+Hodgkin.

2) Έπειτα, ζητάμε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να παραθέσουν όποια ερώτηση ή απορία έχουν.

3) Απαντούμε με απλό και αντικειμενικό τρόπο.

4) Στη συνέχεια, ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση, τους κίνησε το ενδιαφέρον ή ακόμη και το ίδιο το είδωλο της Dorothy Crowfoot Hodgkin. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε δείξει καμιά φωτογραφία στους μαθητές και τις μαθήτριες μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς πεποίθησή μας είναι πως η ζωγραφική αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό κόσμο του καθενός, συνεπώς τις σκέψεις, τις ιδέες και φυσικά τις προκαταλήψεις του! Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των παιδιών, όντας προκατειλημμένα σχετικά με το γυναικείο φύλο και τις θετικές επιστήμες, αναμενόμενο είναι να φαντάζονται και συνεπώς να παρουσιάσουν την Dorothy Crowfoot Hodgkin ως μια ηλικιωμένη γυναίκα με άσχημη ή παραμελημένη εξωτερική εμφάνιση, κατώτερη, ευάλωτη ή και οδηγούμενη ακόμα από κάποιον αρσενικού γένους, με εσωστρεφή ή μοναχικό χαρακτήρα.

5) Λαμβάνοντας αφόρμηση από μία τέτοια ζωγραφιά ή από κάποια άλλη που εκφράζει ανάλογη προκατάληψη, μπαίνουμε στη διαδικασία μιας δεύτερης συζήτησης με τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετική με τα εξής ερωτήματα:

  • «Τι σας έκανε εντύπωση σχετικά με τη ζωή και το έργο της Dorothy Crowfoot Hodgkin;»
  • «Δικαιολογήστε μου την επιλογή της ζωγραφιάς σας.»
  • «Αν η Dorothy Crowfoot Hodgkin ήταν άνδρας, τι θα αλλάζατε στη ζωγραφιά σας, πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά; Γιατί;»
  • «Γνωρίζετε τι είναι προκατάληψη;»
  • «Παρατηρήστε αν κάποιο σημείο της ζωγραφιάς σας αντικατοπτρίζει κάποια προκατάληψη απέναντι στο γυναικείο φύλο σχετικά με τις θετικές επιστήμες. Ποιο σημείο είναι αυτό και ποια προκατάληψη φανερώνει;

6) Εν τέλει, ενημερώνουμε τα παιδιά για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλούς αιώνες στο χώρο των θετικών επιστημών σε σχέση με τις γυναίκες, δηλαδή τους μιλούμε για το ρατσισμό που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο. Επειδή τα παλαιότερα χρόνια η θέση της γυναίκας ήταν κοινωνικά υποβαθμισμένη, το γυναικείο φύλο δεν είχε τα προνόμια του ανδρικού, όπως η εκπαίδευση, η συμμετοχή σε επιστημονικές συζητήσεις και συμβάντα. Συνεπώς, τα επιστημονικά ερεθίσματα και η μόρφωση των γυναικών σημείωσαν χρονικά μικρότερη θεμελίωση σε σχέση με αυτήν των ανδρών. Παρόλο, λοιπόν, που η κοινωνία στάθηκε εμπόδιο στην επιστημονική μόρφωση του γυναικείου φύλου, οι γυναίκες αντιστάθηκαν στον κοινωνικό ρατσισμό, βλέποντας τα πράγματα όπως πραγματικά είναι (ισότιμα μεταξύ των δύο φύλων), άρχισαν να επιδιώκουν τις θετικές γνώσεις και να επιτυγχάνουν στις αντίστοιχες επιστήμες. Η διαφορετικότητα των γυναικών δεν σημαίνει αδυναμία, ούτε τις καθιστά ανίκανες στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία. Δεν υπάρχει καμία έμφυτη τάση ή ικανότητα των ανδρών στις επιστήμες αυτές. Συνεπώς καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: το γυναικείο και το ανδρικό φύλο έχουν ίσες ευκαιρίες απέναντι τόσο στις θεωρητικές όσο και στις θετικές επιστήμες.


μια διδακτική πρόταση από την Ελένη Πολυζωίδου και την Ειρήνη Σμολοκτού

More pages