συζήτηση και παιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer


συζήτηση και παιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer - atlaswikiσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer - atlaswikiσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer - atlaswiki


Η δραστηριότητα αυτή προτείνεται για την πέμπτη ή έκτη τάξη, με αφορμή το μάθημα των φυσικών επιστημών.Αρχικά, πραγματοποιείται μία συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τις γυναίκες επιστημόνισσες. Υποβάλλουμε μερικές ερωτήσεις στα παιδιά και όλοι μαζί ανταλλάζουμε απόψεις.
Οι ερωτήσεις στις οποίες θα τα υποβάλλω είναι οι εξής: α) Οι γυναίκες ή οι άνδρες ασχολούνται περισσότερο κατά την γνώμη σας με την επιστήμη; β) Πως πιστεύεται ότι θα ήταν εμφανισιακά μία γυναίκα επιστημόνισσα; γ) Πως φανταζόσαστε την ζωή της; Θα ήταν παντρεμένη; Θα διασκέδαζε; δ) Πιστεύεται πως θα μπορούσε μία γυναίκα να είναι εξίσου καλή με έναν άνδρα στον τομέα της επιστήμης;
Μετά από αυτή την διαδικασία θα ακολουθούσε το παιχνίδι ρόλων, στο οποίο τα παιδιά θα καλούνταν να ενσαρκώσουν αληθινά και φανταστικά στιγμιότυπα από την ζωή της Maria Goeppert Mayer.ενδεικτικά κείμενα για το παιχνίδι ρόλων


  1. ΣΚΗΝΙΚΟ:
  2. Η Maria και η δασκάλα της συζητούν για την απόφαση της Maria να γραφτεί στο πανεπιστήμιο.

    (Δύο παιδιά)
Δασκάλα: «Δε θα μπορέσεις να γραφτείς στο πανεπιστήμιο».

Maria: «Θα μπορέσω».

Δασκάλα: «Δε θα τα καταφέρεις, και είσαι υπερβολικά νέα. Δε θα σε δεχτούν».

Maria: «Το ξέρω. Είμαι, όμως, έτοιμη να το ρισκάρω».

Δασκάλα: «Μην το κάνεις. Σου προτείνω να μην πας καν στο πανεπιστήμιο. Έτσι κι αλλίως ακόμα κι αν αποφοιτήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις επιστήμονας. Ο επιστημονικός χώρος κυριαρχείται από τους άνδρες. Είναι ανώφελο, λοιπόν να προσπαθήσεις.»

Maria: «Δεν χάνω τίποτα να το δοκιμάσω.Ούτως ή άλλως είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρω».
  1. ΣΚΗΝΙΚΟ:
Η Maria συζητά με τον Joe , την περίοδο μετά τον αρραβώνα τους το ενδεχόμενο να σταματήσει να εργάζεται.

(Δύο παιδιά)

Maria: « Joe, έχω αρχίσει να σκέφτομαι να σταματήσω να ασχολούμαι με την Φυσική. Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω τις δυνατότητες να γίνω μία καλή επιστήμονας».

Joe: « Δεν συμφωνώ καθόλου. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνεις μια λαμπρή επιστήμονας γι’αυτό θα σε συμβούλευα να ολοκληρώσεις το διδακτορικό σου και να πάψεις να σκέφτεσαι κατά αυτόν τον τρόπο».

Maria: « Κι αν δεν μπορέσω να πετύχω»;

Joe: « Δεν θα το μάθεις ποτέ αν δεν προσπαθήσεις. Σκέψου πως αυτό θα ήθελε και ο πατέρας σου αν ζούσε».

Maria: « Αυτό είναι αλήθεια. Το όνειρό του ήταν να γίνω καθηγήτρια».

  1. ΣΚΗΝΙΚΟ:
Ο Born συζητά με έναν δημοσιογράφο για την Maria.

(Δύο παιδιά)

Δημοσιογράφος: « Ποιά ήταν η πρώτη εντύπωση που σου προκάλεσε η Maria»;

Born:«Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τάξη έμεινα έκπληκτος. Παλιότερα δεν ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα κορίτσια να λαμβάνουν επιστημονική μόρφωση».

Δημοσιογράφος: « Πως θα την χαρακτήριζες»;

Born:« Κατά γενική ομολογία η Maria ήταν ένα αξιαγάπητο και ζωηρό νέο κορίτσι. Παράλληλα, όμως, ήταν αφάνταστα έξυπνη. Περνούσε όλα τα μαθήματα της όσο δύσκολα και αν ήταν».

  1. ΣΚΗΝΙΚΟ:
Μαθητές της Maria συζητούν για την ίδια ως καθηγήτρια.

(Τέσσερα παιδιά)


Μαθητής 1: «Πως σας φαίνεται η Maria Goeppert Mayer ως καθηγήτρια»;

Μαθητής 2: «Είναι πολύ καλή. Φαίνεται από τον τρόπο που διδάσκει ότι αγαπά την φυσική πάρα πολύ».

Μαθητής 3: «Συμφωνώ, όμως δεν καπνίζει μανιωδώς»;

Μαθητής 1: «Σίγουρα καπνίζει ασταμάτητα. Στις περισσότερες διαλέξεις της κρατάει στο ένα της χέρι το τσιγάρο και στο άλλο την κιμωλία».

Μαθητής 4: «Παρ’όλα αυτά, όμως είναι εξαιρετική».

Μαθητής 3: « Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει στην ίδια είναι ότι μιλάει αρκετά γρήγορα και δυσκολεύομαι να την παρακολουθήσω».

Μαθητής 2: «Ίσα ίσα, αυτό με βοηθάει να την παρακολουθώ με αμείωτο το ενδιαφέρον και να μην βαρίεμαι καθόλου κατά την διάρκεια του μαθήματος».

Μαθητής 4: «Δεν ξέρω τι λέτε εσεις. Αλλά εγώ είμαι σίγουρος πως διαθέτει πληθώρα γνώσεων και μεταδοτική ικανότητα».μια διδακτική πρόταση από την Ελευθερία Γιαπράκη

More pages