συζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Shirley Ann JacksonΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Shirley Ann Jackson - atlaswikiσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Shirley Ann Jackson - atlaswiki


περιγραφή
- πλάνο οργάνωσης της δραστηριότητας:


Η διδακτική ώρα θα ξεκινήσει με μια συνοπτική παρουσίαση της βιογραφίας και του επιστημονικού έργου της Shirley Ann Jackson.

Καταρχήν, θα μιλήσω στα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης για τη διακεκριμένη φυσικό με έμφαση σε σημαντικές πληροφορίες για την ίδια.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ:

Στο ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα και μάλιστα αφρικανο-αμερικανή που πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα και αποφοίτησε από το MIT, όπου συνέχισε τη μεταδιδακτορική της διατριβή πάνω στα υποατομικά σωματίδια και τη φυσική στερεάς κατάστασης, με την οποία και ασχολήθηκε στην πλειονότητα των ερευνών της.

Επιπρόσθετα, θα τονίσω τη συμμετοχή της σε πολλές επιτροπές, διοικητικά συμβούλια, εργαστήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα και περιβαλλοντικές επιτροπές, στη διοίκηση τμημάτων ερευνών σχετικών με τη φυσική και τη μελέτη του ατόμου, καθώς και τα ενδιαφέροντά της για τα κύματα πυκνότητας και τα μαγνητικά πεδία.

Δε θα παραλείψω να τους πω πως είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Rensselaer Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και ακόμη πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ. Θα μιλήσω για το ότι ανήκει στο Προεδρικό Συμβούλιο του Ομπάμα για την επιστήμη και τη δημόσια τάξη, θα απαριθμήσω τις υποτροφίες της, τα βραβεία και τις διακρίσεις της, όπως το βραβείο του Εξέχοντα Μαύρου Επιστήμονα, τον τίτλο της "Γυναίκα της χρονιάς" για το 2009 και τη συμπερίληψή της στις 50 πιο σημαντικές γυναίκες της επιστήμης σύμφωνα με το περιοδικό Discover.

Στη συνέχεια, προκειμένου να ενθαρρύνω έμμεσα όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να ενδιαφερθούν για τη φυσική και τις επιστήμες γενικότερα, θα αναφερθώ λίγο εκτενέστερα στην παιδική της ηλικία.

Αξίζει λοιπόν να τους διηγηθώ πως η μικρή Shirley σε ηλικία μόλις 10 χρόνων έδειξε το φιλέρευνο πνεύμα της και το επιστημονικό της ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, προβάλλοντας παράλληλα με την αφήγηση μου οπτικό υλικό, το οποίο παραθέτω στη συνέχεια, καθώς και ένα εκπαιδευτικό κόμικ, το οποίο βρίσκουμε στο Google πληκτρολογώντας Shirley Ann Jackson home και πηγαίνοντας στο Comic - The Need For Speed. (Το κόμικ παρουσιάζει την αγάπη της μικρής Shirley για την κατασκευή γρήγορων αμαξιδίων αγώνων και τη χρήση από μέρους της των φυσικών επιστημών για τη δημιουργία όλο και ταχύτερων αμαξιών.)

Η Shirley λοιπόν, στο πατρικό της σπίτι στην Ουάσιγκτον, το οποίο διέθετε έναν τεράστιο κήπο γεμάτο δέντρα και λουλούδια, περνούσε τον ελεύθερό της χρόνο παρατηρώντας και συλλέγοντας μέλισσες, τις οποίες τοποθετούσε σε μεγάλα βάζα και τις τάιζε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η μικρή κοπέλα μελετούσε τις κινήσεις τους, το αναπνευστικό τους σύστημα και κατέγραφε τα συμπεράσματά της. Διαπίστωσε ότι οι μέλισσες, υπό κανονικές συνθήκες, διαθέτουν ένα μοτίβο καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού που επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες. Μπορούσε να αλλάξει το μοτίβο αυτό, απλώς αλλάζοντας το χρονικό διάστημα που άφηνε τις μέλισσες εκτεθειμένες στο φως του ήλιου. Αν, για παράδειγμα, παρέμεναν στο σκοτάδι υπό τη βεράντα μέχρι τα μέσα της μέρας, άρχιζαν να συμπεριφέρονταν σαν να ήταν νύχτα.

Επιπλέον, παρατήρησε πως οι μέλισσες συνειδητοποιούσαν τα χωρικά πλαίσια του περιβάλλοντος αιχμαλωσίας τους και κουνιόνταν δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να το παραβιάσουν.Έτσι, έβγαλε το συμπέρασμα πως κάθε ζωντανός οργανισμός σε συνθήκες αιχμαλωσίας αντιδρά. Η ίδια έγραφε πως στόχος της μελέτης της ήταν να ξεκλειδώσει τα μυστικά της φύσης.


Στη διάρκεια αυτής μου της αναφοράς, όπως προείπα, θα προβάλλω τα εξής:


Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών

Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών

Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών

Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών

Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών

Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών

Ταξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΤαξίδι στον κόσμο της Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνΜετά την προβολή θα ακολουθήσει εκπαιδευτικό παιχνίδι με τα παιδιά, το οποίο θα περιλαμβάνει συζήτηση και ανάθεση μιας μικρής εργασίας, η οποία θα περατωθεί μέσα στην τάξη μέσα από παιχνίδι ρόλων.

Έτσι,αφού ζητήσουμε όλοι μαζί πώς θα θέλαμε να είναι ο σύγχρονος επιστήμονας, θα ζητήσω από τα παιδιά να μου πουν τι θα θέλανε να ρωτήσουν τη Shirley Ann Jackson, εάν επισκεπτόταν την τάξη μας και τι περιμένουν εκείνη να μας απαντήσει. Θα προσπαθήσω να διερευνήσω κατά πόσο τα παιδιά νιώθουν τους επιστήμονες και τις επιστημόνισσες κοντά στη σχολική πραγματικότητα και εάν αποτελούν γι’αυτά πρότυπα προς μίμηση.

Ακολούθως, θα χωρίσω τους μαθητές σε ομάδες των 4-5 ατόμων και θα τους ζητήσω να συνεργαστούν και να συζητήσουν πώς φαντάζονται την καθημερινότητα της Shirley. Στη συνέχεια, δίνοντάς τους 10 λεπτά χρόνο θα τους ζητήσω να γράψουν ομαδικά και να παρουσιάσουν σε δραματοποιημένη μορφή ένα στιγμιότυπο από την καθημερινή ζωή της τόσο πολυάσχολης Shirley.

Στόχος μου είναι μέσα από την ομαδική δράση και το παιχνίδι ρόλων να ξαναθυμηθούν και να κατανοήσουν τα παιδιά όσα τους είπα, καθώς και να ενθαρρυνθούν σε περαιτέρω συμμετοχή στο μάθημα της φυσικής.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν μια στιγμή της ημέρας της επιστημόνισσας, όπως εκείνοι την φαντάζονται, αναθέτοντας μεταξύ τους ρόλους. Μέσα σ’ αυτό το ευχάριστο κλίμα, πιστεύω πως οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν πως όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην επιστήμη και μέσα από το παράδειγμα της θα καταλάβουν πως και τα δύο φύλα μπορούν να διακριθούν στις επιστήμες, αρκεί να υπάρχει αληθινή θέληση και αποφασιστικότητα.

Η φυσική δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια ψυχρή επιστήμη, άσχετη με τα σχολικά δεδομένα. Είναι ένα μαγευτικό ταξίδι που ο καθένας μπορεί να κάνει και αυτό θέλω να καταλάβουν οι μαθητές μου. Ελπίζω πως μέσα από αυτή τη δραστηριότητα θα τονωθεί το ενδιαφέρον τους και θα δουν το μάθημα της φυσικής αλλά και τους επιστήμονες με άλλα μάτια...μια διδακτική πρόταση από τη Χαρίκλεια Ρεντίνα

More pages