συζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Zaha Hadid


συζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Zaha Hadid - atlaswikiσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Zaha Hadid - atlaswikiσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Zaha Hadid - atlaswiki


Σε πρώτο στάδιο, δίνουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της Zaha Hadid, ώστε να προϊδεάσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι:

1. Είναι από το Ιράκ.
2. Σπούδασε στατιστική και μετά αρχιτεκτονική στο Λίβανο και την Αγγλία.
3. Ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές αμφισβητήσεις ως προς τη δουλειά της και τα κτίρια που σχεδίαζε, καθώς τα περισσότερα απ’ αυτά θεωρούνται δυσλειτουργικά.
4. Και τέλος, κέρδισε πολλά βραβεία και ειδικά το Pitzker, το οποίο θεωρείται ως το αντίστοιχο Nöbel.

Στη συνέχεια, προχωράμε σε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν στη ζωή της και το έργο της και βασίζονται στις παραπάνω πληροφορίες. Ενδεικτικά κάποιες ερωτήσεις είναι:

1. Πώς πιστεύετε ότι ήταν τα μαθητικά χρόνια της Zaha Hadid στο Ιράκ;
2. Γιατί πιστεύετε ότι η Zaha Hadid έφυγε τελικά από το Ιράκ;
3. Ποια πιστέυετε ότι ήταν η στάση της οικογένειας της Zaha Hadid απέναντι στην κλίση και το ενδιαφέρον της για την αρχιτεκτονική;
4. Θεωρείτε πως ήταν κάτι συνηθισμένο για εκείνα τα χρόνια να έχει κάνει κάποιος τόσες πολλές σπουδές;
5. Γιατί πιστεύετε ότι αμφισβητήθηκαν τα κτίρια της Zaha Hadid;
6. Πώς κατάφερε να πάρει τόσα βραβεία από τη στιγμή που είχε δεχθεί την αμφισβήτηση;
7. Η Zaha Hadid και ο Philip Johnson είναι αρχιτέκτονες που έχουν κερδίσει το βραβείο Pritzker. Για το δικό σας σπίτι θα επιλέγατε τη γυναίκα ή τον άντρα αρχιτέκτονα ;

Ύστερα γράφουμε συνοπτικά τις απαντήσεις στον πίνακα.συζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Zaha Hadid - atlaswikiσυζήτηση και παιχνίδι ρόλων για τη Zaha Hadid - atlaswiki


Σ’ ένα δεύτερο στάδιο, παρουσιάζουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες το βιογραφικό της Zaha Hadid - διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Zaha+Hadid -, ελέγχουμε ποιες απαντήσεις αποκλίνουν από αυτό και τις αντικαθιστούμε με τις σωστές. Στο βιογραφικό τονίζουμε ιδιαίτερα τα εξής στοιχεία:

α) από το Ιράκ έφυγε για πολιτικούς λόγους
β) η κατάσταση στο Ιράκ τότε ήταν ευνοϊκή για τις γυναίκες
γ) στην Αγγλία έζησε τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις
δ) ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική ύστερα από ένα ταξίδι της στην αρχαία πόλη Sumer στο νότιο Ιράκ, όπου εντυπωσιάστηκε από τα τοπία

Η περίπτωση της Zaha δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Γι’ αυτό το λόγο, πολύ πιθανό οι απαντήσεις των παιδιών να μην είναι σύμφωνες με την πραγματικότητα και να εμπεριέχουν ρατσιστικά στοιχεία στο θέμα του φύλου. Εξάλλου και οι ερωτήσεις μας έχουν την "παγίδα" αυτή, ώστε με τον εντοπισμό των στοιχείων ρατσισμού να συζητήσουμε με τα παιδιά και να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις που έχουν στη σκέψη τους. Να κατανοήσουν μέσα από αυτό το παράδειγμα και τη δραστηριότητα πως άντρες και γυναίκες τα καταφέρνουν εξίσου καλά.

Σε τρίτο στάδιο χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες για να φτιάξουν ένα comic. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα στάδιο της ζωής της. Αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν εξίσου.

Η πρώτη ομάδα αναλαμβάνει την παιδική – εφηβική ηλικία της Zaha Hadid. Παρουσιάζει στο comic πώς φαντάζεται τις σχέσεις, τους διαλόγους με συμμαθητές και συμμαθήτριές της, ίσως πιο συντηρητικών οικογενειών, τις μοναχές - δασκάλες, το έναυσμα να γίνει αρχιτέκτονας.

Η δεύτερη, τη ζωή της ως φοιτήτρια και τα πρώτα χρόνια στην Αγγλία (συνομιλίες με συμφοιτητές, εργοδότες και τον τρόπο που προσπάθησε να προωθήσει και να πείσει για την αξία των έργων της που ήταν υποτιμημένη).

Η τρίτη, τα χρόνια της αναγνώρισης (επαφή με εργοδότες που τη θαύμαζαν, γυναίκες για τις οποίες αποτελούσε πρότυπο).

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά έκτης δημοτικού.μια διδακτική πρόταση από τη Θεοδώρα - Μαρία Σκρέκα,
την Αντωνία Ψαλλίδα και την Πηνελόπη Ψαρρά

More pages