συζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»


συζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswiki

δραστηριότητα

Στη δραστηριότητα αυτή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, δίνουμε στα παιδιά το άρθρο με τίτλο «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Το διαβάζουν, συζητούν και απαντούν τις ερωτήσεις που τους έχουν δοθεί σε φύλλα εργασίας, που εμείς έχουμε σχεδιάσει. Οι απόψεις εκφράζονται στο σύνολο της τάξης, στη συζήτηση που γίνεται ανάμεσα σε όλους τους μαθητές, με συντονιστή εμάς, με άξονα πάντα το φύλλο εργασίας.


χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα θα διαρκέσει μία διδακτικές ώρες.


διδακτικό υλικό

Φύλλο εργασίας
1. Διάβασε προσεχτικά τα άρθρα που ακολουθούν με τίτλο «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».
2. Πώς φαντάζεστε εσείς την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»; Ποιους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε;
3. Γιατί πιστεύετε ότι κάποιοι οδηγοί δεν σέβονται τη μέρα αυτή; Δώστε κάποιες ιδέες, για κάποιες ενέργειες που θα μπορούσαμε, εμείς οι ίδιοι, να κάνουμε για να τους ευαισθητοποιήσουμε.
4. Γιατί κατά τη γνώμη σας έχει καθιερωθεί μια τέτοια μέρα; Τι προβλήματα γίνετε προσπάθεια να αντιμετωπισθούν;
5. Έχετε υπόψη σας, τεχνολογικά ευρήματα και μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να δημιουργούν τα αυτοκίνητα όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα;
6. Σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο το ποσοστό των συνολικών εκπομπών CO2 από μεταφορές είναι 33%. Αν το 1/3 αυτού είναι από ιδιωτικά αυτοκίνητα, ποιο το ποσοστό του CO2 που αναλογεί στα ιδιωτικά αυτοκίνητα;


Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

συζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswikiΤο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου ήταν μια μέρα σχεδόν κοινή με τις άλλες. Αυτή η μέρα ήταν μέρα χωρίς αυτοκίνητο κι έτσι το διαφήμιζαν πολύ την Παρασκευή. Όλοι περιμέναμε να μην υπάρχουν το Σάββατο τόσα αυτοκίνητα, όμως κάναμε λάθος.
Τα αυτοκίνητα ήρθαν στη ζωή μας πριν από 220 χρόνια και μπορώ να πω πως μας την έκαναν δυσκολότερη, εκτός από μερικές περιπτώσεις.
Το κακό είναι ότι το αυτοκίνητο βγάζει καυσαέρια και ρυπαίνει το περιβάλλον. Στις μεγάλες πόλεις το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μεγάλο και οι άνθρωποι έχουν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα δημιουργεί και ηχορύπανση, γιατί οι άνθρωποι δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν την κόρνα του αυτοκινήτου και αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για τους γύρω ανθρώπους.
Αυτά είναι μερικά μειονεκτήματα που έχουν τα αυτοκίνητα, όμως έχουν και πλεονεκτήματα. Π. χ. ότι μπορείς να πας όπου θες χωρίς να κουράζεσαι και σε πολύ πιο λίγο χρονικό διάστημα απ' ότι με τα πόδια.
Μια μέρα μόνο δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργεί το αυτοκίνητο. Θα έπρεπε γι' αυτό να κυκλοφορήσουν οπωσδήποτε αυτοκίνητα που θα βγάζουν λιγότερα καυσαέρια ή που δε θα βγάζουν καθόλου (ηλιακά αυτοκίνητα). Άλλη λύση είναι να μετακινούμαστε περισσότερο με τα μαζικά μέσα μεταφοράς και λιγότερο με τα αυτοκίνητα.
Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να έχουμε καλύτερο περιβάλλον.
Παπαδοπούλου Ελένη (Ε΄ Τάξη)«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» και βιώσιμες μεταφορές

συζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswiki

Με αφορμή της διεθνούς «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» που διοργανώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα (22.9) η Περιφέρεια Κρήτης και το Ενεργειακό της Κέντρο υπενθυμίζουν τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η ραγδαία αύξηση του αριθμού αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης αυτοκινήτων Ι.Χ. (στην Ε.Ε. των 25 χωρών μελών). Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του κυκλοφοριακού, των ατυχημάτων, της ρύπανσης, του θορύβου, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της ενεργειακής κατανάλωσης. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα (πέμπτη θέση στην Ε.Ε. των 25 χωρών μελών, 2004) αλλά και έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα κυρίως στις μεγάλες πόλεις (10% αύξηση).
Σημαντική αύξηση παρατηρείται στην εκπομπή καυσαερίων, αφού σύμφωνα με την Ε.Ε. το 33% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τις μεταφορές. Η αύξηση των ρύπων εξαιτίας των μεταφορών, εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι πόλεις μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την χρήση τόσο μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.
Ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων Ι.Χ. απαιτεί την καύση τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης, την αύξηση των εκπομπών που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας εξαιτίας της εισαγωγής ορυκτών καυσίμων.

Η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την δημιουργία «κυκλοφοριακής συνείδησης» που θα αποσκοπεί στην δυνατότητα εναλλακτικής μεταφοράς χωρίς την χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων. Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ηλεκτρονική εκπαίδευση και επιμόρφωση στη διαχείριση της κινητικότητας, στις βιώσιμες μεταφορές και στα εναλλακτικά καύσιμα». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορών, στην ορθολογική διαχείριση της κινητικότητας και στην εισαγωγή εναλλακτικών καυσίμων στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις δημόσιας μεταφοράς επιβατών, μελετώνται οι πιθανές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των αστικών κέντρων της Κρήτης όσον αφορά τις μεταφορές και την κινητικότητα, με την παράλληλη προώθηση βέλτιστων και ευέλικτων συγκοινωνιών. Ειδική μέριμνα θα δοθεί σ αυτούς τους συγκοινωνιακούς φορείς που εμπλέκονται με τον τουριστικό τομέα του νησιού.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα γίνουν ευρέως γνωστές με διανομή ειδικών ενημερωτικών εντύπων – στο ευρύ κοινό και στους αρμόδιους φορείς, με αποστολή δελτίων τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με διοργάνωση σχετικών ημερίδων αλλά και μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Στην δραστηριότητα αυτή εμπλέκονται η φυσική, τα μαθηματικά λύνοντας τα παιδιά το πρόβλημα, και η γλώσσα διότι μέσα από τη συζήτηση αναπτύσσεται ο λόγος.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Με αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά, όχι απλά γνωρίζουν το αντίστοιχο θέμα φυσικών επιστημών, αλλά προβληματίζονται πάνω στις κοινωνικές προεκτάσεις των εφαρμογών και των εξελίξεων τους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια σειρά από στάσεις που αφορούν τη ζωή τους ως πολίτες. Ακόμη, εξασκούνται στο να μπορούν να κατανοούν, να σχολιάζουν και να χρησιμοποιούν λειτουργικά την πληροφορία που το άρθρο αυτό μεταφέρει.


χάρτης εννοιών

συζήτηση με αφορμή άρθρα για την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από
το Ναγκολούδη Άγγελο και τον Τσακνάκη Θωμά

More pages