συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες

συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Με αφετηρία τα άρθρα που ακολουθούν, με τίτλο «Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας»
και «Πετρελαιοκηλίδα από το Λίβανο απειλεί τη Μεσόγειο», ξεκινά μία συζήτηση στην τάξη γύρω από το πετρέλαιο η οποία στόχο έχει να ενημερώσει τους μαθητές για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που αυτό επιφέρει όταν με κάποιο τρόπο διαρρεύσει στη θάλασσα.


διδακτικό υλικό

Άρθρο 1

Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας
H Greenpeace μας θυμίζει
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswiki

Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση Greenpeace, η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη διάλυση του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου Prestige, το οποίο μετέφερε 77.000 τόνους καύσιμου πετρελαίου -ποσότητα σχεδόν διπλάσια από εκείνη του Exxon Valdez- έξω από τις ακτές της Ισπανίας, είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί ως τώρα.

Το πετρέλαιο έχει ήδη ξεβραστεί στην ακτή και πουλιά και άλλα άγρια ζώα έχουν ρυπανθεί. Από το στιγμή που το πετρέλαιο διέρρευσε στη θάλασσα, είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί και το μεγαλύτερο μέρος του θα μείνει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναφέρεται ότι το Prestige βρισκόταν περίπου 250χλμ. από τις ισπανικές ακτές όταν κόπηκε στα δύο. Τα περισσότερα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από σκάφος όταν αυτό άρχισε να μπάζει νερά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας την προηγούμενη εβδομάδα.συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswiki

Ντόπιοι καθαρίζουν την ακτή στη Μαλπίκα της Γαλικίας.

Τι μπορούμε να περιμένουμε μετά τη βύθιση του Prestige, είναι εύκολο να συναχθεί από το παρόμοιο περιστατικό της προσάραξης του τάνκερ Exxon Valdez, στις 24 Μαρτίου 1989, στο Μπλάι Ριφ, στην Αλάσκα.

Τότε, είχαν διαρρεύσει 11 εκατομμύρια γαλόνια αργού πετρελαίου. Μέσα σε λίγες ημέρες, είχαν ρυπανθεί περίπου 700 μίλια ακτής. Ανιχνεύσιμες ποσότητες πετρελαίου εντοπίστηκαν 600 μίλια μακριά από το σημείο του ατυχήματος.

Η πετρελαιοκηλίδα σκότωσε 3.500 έως 5.500 θαλάσσιες βίδρες από ένα συνολικό πληθυσμό περίπου 35.000 ζώων σε ολόκληρη την περιοχή. Στους τέσσερις πρώτους μήνες μετά την καταστροφή, εντοπίστηκαν περισσότερα από 35.000 πτώματα πουλιών, καλυμμένα με πετρέλαιο. Συνολικά υπολογίζεται ότι πέθαναν 300.000 έως 675.000 θαλασσοπούλια. Δέκα χρόνια αργότερα, το Φεβρουάριο του 1999, μόνο δύο είδη άγριας ζωής -αετοί και βίδρες του ποταμού- θεωρήθηκε ότι είχαν συνέλθει από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας. Οι φώκιες του λιμανιού, τρία είδη κορμοράνων, οι πάπιες-αρλεκίνοι, τα περιστέρια και μια οικογένεια φαλαινών όρκα δεν είχαν συνέλθει ακόμη.

Κατοπινές μελέτες έδειξαν ότι ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών είναι πιθανό να εξακολουθούν να επηρεάζονται, ακόμη και από τη σχετικά χαμηλή συγκέντρωση χημικών ενώσεων που περιέχονται στο πετρέλαιο. Παρ' ότι η Exxon, ιδιοκτήτρια του σκάφους, ισχυρίστηκε ότι η περιοχή καθαρίστηκε πλήρως, θύλακες πετρελαίου εξακολουθούν να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια σε αρκετά σημεία.

Το δυστύχημα του Exxon Valdez ήταν ένα από τα σημαντικά περιστατικά διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα, τα οποία συνεχίζονται. Δεν ήταν, όμως, ένα από τα μεγαλύτερης έκτασης. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τις Πετρελαιοκηλίδες, από το 1960 υπήρξαν 39 μεγαλύτερες διαρροές πετρελαίου από τάνκερ. Εάν ληφθούν υπ' όψη και άλλες μορφές ρύπανσης από πετρέλαιο -όπως εκείνη κατά τον Πόλεμο του Κόλπου, η έκρηξη μιας πετρελαιοπηγής στο Ουζμπεκιστάν το 1992 και η διαρροή του πετρελαιαγωγού στη Ρωσία το 1994- το "επεισόδιο" Exxon Valdez έρχεται μόλις 53ο.

Όπως τονίζει η Greenpeace, το πετρέλαιο δεν είναι επικίνδυνο μόνο όταν διαρρέει στη θάλασσα. Όπως κάθε ορυκτό καύσιμο, ρύπανση προκαλείται κατά την εξόρυξη, τη μεταφορά και τη χρήση του, ενώ φέρει επίσης ευθύνη και για τις κλιματικές αλλαγές, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.Άρθρο 2

Πετρελαιοκηλίδα από τον Λίβανο απειλεί τη Μεσόγειο, του Τάσου Σαραντή
Τε 2/8/2006

συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswikiMε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της ιστορίας της απειλείται η Mεσόγειος, καθώς η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, μετά τον βομβαρδισμό δεξαμενών πετρελαίου στο Tζιγιέ, του νοτίου Λιβάνου, είναι τελικώς πολύ σοβαρότερη από ό,τι αρχικώς είχε υπολογισθεί. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Hνωμένων Eθνών (UNEP), Aχίμ Στάινερ, η ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα είναι ανάλογη με αυτή που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Aλάσκα το 1989, από την οποία προκλήθηκε εκτεταμένη οικολογική καταστροφή, οι συνέπειες της οποίας είναι αισθητές μέχρι σήμερα.
H πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό των δεξαμενών πετρελαίου στην περιοχή Tζιγιέ, 30 χλμ. νότια της Bηρυτού, μεταξύ 13 και 15 Iουλίου, εκτείνεται ήδη σε μήκος 80 χλμ. και πλέον επηρεάζει περισσότερο από το ένα τρίτο της ακτογραμμής του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η διαρροή του πετρελαίου στη θάλασσα από τις κατεστραμμένες δεξαμενές υπολογιζόταν σε 10.000 τόνους, αλλά πλέον εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα ανέρχεται σε 35.000 τόνους, γεγονός που επιβεβαιώνει τραγικά την εκτίμηση του υπουργού Περιβάλλοντος του Λιβάνου, Γιακούμπ Σάραφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Mεσόγειος».
Mπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να παράσχουν την απαιτούμενη βοήθεια για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, παρέχοντας τόσο τα κατάλληλα μέσα καθαρισμού όσο και εξειδικευμένο προσωπικό. Όμως, η επιχείρηση καθαρισμού, που αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 50 εκατ. δολ., δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εξαιτίας του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού.
Ρεύματα
«Kάθε μέρα που περνά τα ρεύματα θα αυξάνουν τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ενώ μειώνονται οι δυνατότητες να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες για τις ακτές», δήλωσε ο Στάινερ από το UNEP. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Kέντρου Eκτάκτων Aναγκών για τη Θαλάσσια Pύπανση, που εδρεύει στη Mάλτα, το οποίο συνεργάζεται με τη λιβανική κυβέρνηση, «μια μικρή ποσότητα πίσσας έχει φτάσει ήδη προς τις ακτές της Συρίας και κατευθύνεται βόρεια».
Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ένας συνασπισμός περιβαλλοντικών ομάδων που κάνουν λόγο για «μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία του Λιβάνου». H περιβαλλοντική οργάνωση Green Line προειδοποίησε ότι ένα μέρος από την ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει έχει «καθίσει» στον θαλάσσιο πυθμένα, απειλώντας περιοχές όπου αναπτύσσεται ο γόνος των τόνων.
H ίδια ανέφερε ότι το πετρέλαιο που έχει επικαλύψει τις ακτές θα εμποδίσει τις μικρές πράσινες χελώνες που βγαίνουν από τα αυγά τους αυτή την εποχή να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα. H πράσινη χελώνα είναι ένα απειλούμενο είδος υπό εξαφάνιση.


Φύλλο Εργασίας


Ομάδα Εργασίας:

Μελετήστε τα άρθρα «Οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας» και «Πετρελαιοκηλίδα από το Λίβανο απειλεί τη Μεσόγειο» και γράψτε τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:


1. Τι πρέπει να συμβεί για να δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα;

2.Πόσο είναι το μήκος μιας πετρελαιοκηλίδας
α) σύμφωνα με το Άρθρο 1;
β) σύμφωνα με το Άρθρο 2;

3. Πόσοι τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα
α) σύμφωνα με το Άρθρο 1;
β) σύμφωνα με το Άρθρο 2;

4. Γιατί οι πετρελαιοκηλίδες δημιουργούν μεγάλη οικολογική καταστροφή;


χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα αυτή υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου μία διδακτική ώρα.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Η δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο τον προβληματισμό των μαθητών πάνω στις κοινωνικές προεκτάσεις των εφαρμογών και των εξελίξεών τους όσον αφορά το πετρέλαιο, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μία σειρά από στάσεις που αφορούν τη ζωή τους ως πολίτες.
Ειδικότερα, καλλιεργείται στα παιδιά η ικανότητα -που πρέπει να έχει κάθε πολίτης μιας κοινωνίας- όταν διαβάζουν ένα άρθρο που αφορά θέματα των Φυσικών Επιστημών όπως τα παραπάνω, να το κατανοούν και να μπορούν να το σχολιάσουν χρησιμοποιώντας λειτουργικά κάθε πληροφορία που αυτό μεταφέρει. Τέλος, η συγκεκριμένη δραστηριότητα προσπαθεί να καλλιεργήσει μία ενεργό στάση απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα η οποία με τη σειρά της αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας στάσης ανοιχτής στην αλλαγή και την καινοτομία προκειμένου να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα.διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Στη δραστηριότητα αυτή υπάρχει μία συνάντηση των Φυσικών Επιστημών με τη Γεωγραφία και ως ένα μικρό βαθμό με την πολιτική.


χάρτης εννοιών
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πετρελαιοκηλίδες - atlaswiki
μια διδακτική πρόταση από τον Κούτη ΔημήτρηMore pages