συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές

συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswikiσυζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki


οδηγίες για τη διδασκαλία

Χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες των 4-5 ατόμων και μοιράζουμε στην κάθε ομάδα, φωτοτυπημένα, τα άρθρα. Ζητάμε από τα παιδιά να διαβάσουν και να επεξεργαστούν το υλικό και στη συνέχεια να απαντήσουν στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας. Με αφορμή τις απαντήσεις που θα ανακοινωθούν στην ολομέλεια της τάξης, ξεκινάει μια συζήτηση έτσι ώστε να αναδειχθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των πυρκαγιών καθώς επίσης και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που μπορούμε να λάβουμε ως πολίτες.


διδακτικό υλικό

-άρθρα
-φύλλο εργασίας


Αιτίες των πυρκαγιών

Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και από αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια.
Οι πιο πολλές πυρκαγιές από αμέλεια οφείλονται σε:
Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων
Άναμμα απρόσεκτα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση.
Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κ.λπ.).
Κάψιμο βοσκοτόπων
Κάψιμο σκουπιδιών
Σπινθήρες μηχανημάτων
κλπ.

Συνέπειες των πυρκαγιών

Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας.
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki
Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στον κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki
Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα τη λειψυδρία.
Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει - αν ξαναγίνει - το δάσος όπως ήταν πριν καεί.
Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κλπ.
Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών - όσων είναι δυνατές.


Πρόληψη των πυρκαγιών

Ασφαλώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας - των πυρκαγιών. συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswikiΗ πρόληψη των πυρκαγιών όμως συνδέεται με τις αιτίες που τις προκαλούν και βέβαια η αποφυγή τους αφορά στον καθένα. Είναι ανάγκη λοιπόν πέρα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, ο καθένας να προσπαθεί ώστε να μη γίνει ποτέ πρόξενος πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία για τις δασικές πυρκαγιές θα πρέπει κυρίως: Να μην ανάβει ή να διατηρεί φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό στο ύπαιθρο και μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή πλησίον τους και μέχρι απόσταση τριακοσίων μέτρων.συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki Να μην πετά αναμμένα τσιγάρα μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswikiΝα μην καίει αγρούς ή αγροτικές εκτάσεις ή χορτολιβαδικά εδάφη όταν βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή κοντά τους και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων κλπ. Γενικά δεν πρέπει να γίνεται χρήση της φωτιάς στο ύπαιθρο. Να μην τοποθετεί ή να εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες, άχρηστα είδη και απορρίμματα μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων.
Όταν είσαι στο δάσος να θυμάσαι:
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki
Μια σπίθα φωτιάς μπορεί να φέρει την καταστροφή.
Το πέταμα αναμμένου τσιγάρου ή το απρόσεκτο άναμμα φωτιάς μπορεί να γίνουν αιτία πυρκαγιάς.
Έχεις υποχρέωση να εμποδίσεις κάθε ενέργεια που μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς.

Με λίγη προσοχή μπορούμε να σώσουμε τα δάση από την καταστροφή.


Κατάσβεση των πυρκαγιών

Μπροστά σε μια πυρκαγιά δεν πρέπει να στεκόμαστε αδιάφοροι, διότι έτσι γινόμαστε συνυπαίτιοι της καταστροφής.
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι έχει τεράστια σημασία η επέμβαση για την κατάσβεση να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προτού η φωτιά επεκταθεί, προτού να είναι αργά.
Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς θα είναι τόσο αποτελεσματικότερη όσο πιο γρήγορα βρεθούμε κοντά στη φωτιά - όσο πιο έγκαιρα γίνει η επέμβαση για την κατάσβεση. O πιο απλός τρόπος για να σβήσουμε τη φωτιά είναι να χρησιμοποιήσουμε κλαδιά με τα οποία χτυπάμε τις φλόγες στη βάση τους - στη ρίζα τους.συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswiki
Ακόμα μπορούμε να ρίξουμε χώμα ή νερό αν υπάρχει, άλλα αντικείμενα (π.χ. ρούχα) ή ν' ανοίξουμε και αντιπυρικές ζώνες μπροστά ή λοξά στο μέτωπο της φωτιάς - προς την κατεύθυνση που προχωράει η φωτιά.
Θα πρέπει να χτυπάμε τη φωτιά κατά μέτωπο, αν μας το επιτρέπουν οι φλόγες και ο καπνός να πλησιάσουμε. Διαφορετικά τη χτυπάμε από τα πλάγια προχωρώντας προς το μέτωπο. Παράλληλα προσέχουμε να μην αφήνουμε τυχόν μεμονωμένες εστίες που μπορούν να εξελιχθούν επικίνδυνα, χωρίς να τις σβήσουμε τελείως.
Αν στο μεταξύ έχουν έρθει οι αρμόδιες υπηρεσίες Δασοπυρόσβεσης (όπως Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πυροσβεστικά αεροπλάνα, Στρατός κλπ.) δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φωτιά, διότι η βοήθεια όλων μέχρι το τελικό σβήσιμο είναι πολύτιμη.
συζήτηση με αφορμή άρθρα για τις πυρκαγιές - atlaswikiΑλλά και μετά την κατάσβεση και προτού εγκαταλείψουμε τον τόπο της φωτιάς πρέπει να ελέγξουμε καλά όλη την περιοχή και προπαντός το όριο της καμένης έκτασης για τυχόν εστίες που πολλές φορές δε φαίνονται από μακριά, ώστε ν' αποφύγουμε τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης και μιας νέας πυρκαγιάς.
Είναι λοιπόν φανερό πως για ν' αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυρκαγιές είναι απαραίτητο, στην προσπάθεια του Κράτους, να προστεθεί και η συμμετοχή όλων.

Φύλλο Εργασίας

· Τι προκαλεί τις πυρκαγιές ;
· Τι καταστροφές μπορούν να προκληθούν ;
· Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις πυρκαγιές ;
· Τι πρέπει να προσέχουμε όταν βρισκόμαστε σε δασική περιοχή ;
· Ποιοί είναι αρμόδιοι για το σβήσιμο της φωτιάς ;
· Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε ;


χρονική διάρκεια

2 διδακτικές ώρες


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Τα άρθρα από την τρέχουσα επικαιρότητα, τα οποία αφορούν θέματα φυσικών επιστημών μπορούν ειδικά εάν είναι γραμμένα σε μια γλώσσα αρκετά απλή, ώστε να τα αντιλαμβάνονται οι μαθητές, μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για συζήτηση μέσα στην τάξη. Τέτοια άρθρα μπορούν να συνοδεύονται από ένα φύλλο εργασίας και να αποτελέσουν αφορμή για μια σειρά από δραστηριότητες από τους μαθητές με στόχο να γνωρίσουν τα αντίστοιχα θέματα φυσικών επιστημών που αναφέρονται στα αντίστοιχα άρθρα αλλά και να προβληματιστούν πάνω στις κοινωνικές προεκτάσεις των εφαρμογών και των εξελίξεων τους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια σειρά από στάσεις που αφορούν τη ζωή τους ως πολίτες. Άλλωστε, ο επιστημονικός αλφαβητισμός μεταξύ άλλων αφορά την ικανότητα του κάθε πολίτη, όταν διαβάζει ένα άρθρο που αφορά θέματα φυσικών επιστημών, να το κατανοεί και να μπορεί να το σχολιάσει και να χρησιμοποιήσει λειτουργικά την πληροφορία που το άρθρο αυτό μεταφέρει.


μια διδακτική πρόταση από τις Αβραμίδου Σεβαστή, Κανέλλου Μαρία και τον Γρηγορόπουλο Κωνσταντίνο


More pages