συζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό

συζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswikiσυζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswiki

Τα παιδιά θα χωριστούν σε 3 ομάδες και η κάθε ομάδα θα πάρει από ένα άρθρο. Αφού το διαβάσουν θα απαντήσουν γραπτά στις ερωτήσεις που δίνονται. Ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα θα διαβάσει στην τάξη τις απαντήσεις τους και θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο κάθε θέμα. Αυτή η δραστηριότητα προτείνεται για παιδιά ε΄ ή στ΄ Δημοτικού γιατί περιέχει έννοιες που μαθητές μικρότερης ηλικίας μπορεί να μη καταλάβουν.Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και συζητείστε το θέμα των ανθρώπινων πειραματόζωων.
Πιστεύετε ότι η Ιατρική και η Βιολογία θα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης σήμερα αν δεν γίνονταν πειράματα σε ανθρώπους;
Νομίζετε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια καλή εναλλακτική λύση για την έρευνα, χωρίς να χρησιμοποιούνται άνθρωποι;
Θεωρείτε ότι η επιστημονική έρευνα μπορεί και πρέπει να γίνεται με κάθε κόστος; (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα).
Ποια είναι η γνώμη σας για τη βιοηθική;
Εκφράστε τις απόψεις σας σε μια παράγραφο 300 – 350 λέξεων.
συζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswikiσυζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswiki

αρθρο
1Στην ημερίδα για τη βιοηθική που έγινε στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 17 Δεκ. 2007 και διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης οι ομιλητές μίλησαν για τα τρομακτικά επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους στη ναζιστική
Γερμανία αλλά και για την σημερινή πρακτική φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες κάνουν πειράματα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

αποκαλύψεις σε ημερίδα Βιοηθικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης

και σε Έλληνες έκαναν πειράματα οι ναζί


του Παναγιώτη Γεωργούδη

Τα τρομακτικά επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους από γιατρούς στη ναζιστική Γερμανία με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, που εξαθλίωναν βασανιστικά τον άνθρωπο, αποκάλυψε με ιστορικά ντοκουμέντα ο Άγγλος ερευνητής, διανοητής και καθηγητής, Πολ Γουάντλιγκ, ενώ η διάσημη Αγγλίδα καθηγήτρια Χίλαρι Ρόουζ αναφέρθηκε σε νεότερα προγράμματα ιατρικών πειραμάτων που παραβιάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, στις ΗΠΑ και αλλού.

Οι αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το κοινό πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο διεθνούς επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Πειραματισμός σε ανθρώπους: Τα ηθικά όρια της βιοϊατρικής έρευνας». Η ημερίδα έγινε με αφορμή τα εξήντα χρόνια της Δίκης των Γιατρών, η οποία αποκάλυψε τις αποτρόπαιες πρακτικές του ιατρικού πειραματισμού στη ναζιστική Γερμανία, που δημιούργησε ως αντίβαρο τον Κώδικα της Νυρεμβέργης, ο οποίος αποτελεί τομή σχετικά με τα ηθικά όρια της κλινικής έρευνας πάνω σε ανθρώπινα όντα.


πειραματόζωα

Ο κ. Γουάντλιγκ, στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία ανά εθνότητα, (τσιγγάνοι, Εβραίοι, Ρώσοι, Πολωνοί, Έλληνες κ.λπ.), κοινωνική κατηγορία, π.χ. ομοφυλόφιλοι, φύλο κ.λ.π. ανθρώπων, στους οποίους οι ναζί -αλλά και γιατροί που δεν ήταν οργανωμένοι στο ναζιστικό κόμμα, με το πρόσχημα πως εκτελούν εντολές- πραγματοποιούσαν απάνθρωπα ιατρικά πειράματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι-πειραματόζωα πέθαναν με φρικτό τρόπο, ενώ οι περισσότεροι φυλακισμένοι που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπως τόνισε ο Άγγλος ομιλητής, δεν έμεναν απαθείς, αλλά φώναζαν για τα δικαιώματά τους. Από τους λίγους που διασώθηκαν και πήραν μέρος στη Δίκη των Γιατρών ως μάρτυρες κατηγορίας, είναι εκπληκτική η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία είχε η ίδια μπορέσει να φωτογραφίσει τα πειράματα που έκαναν πάνω της. Στην Κρήτη, οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν πειράματα, όπως είπε ο κ. Γουάντλιγκ, σε Κρήτες και Άγγλους κρατούμενους, στους οποίους μετέδιδαν την ηπατίτιδα και παρακολουθούσαν την εξέλιξή της.


φρικτά ανθρωπολογικά και άλλους είδους πειράματα έγιναν σε 23 Ελληνίδες από τη Θεσσαλονίκη και 20 άντρες.

Ειδικά στις γυναίκες μετέδιδαν με ένεση στη μήτρα τοξικές ουσίες για να προκαλέσουν στείρωση «σαν να ήταν ινδικά χοιρίδια· περισσότερο οι Έλληνες υπέφεραν σε σχέση με άλλες εθνότητες», τόνισε ο Άγγλος διανοητής. Οι Ελληνίδες αυτές πέθαναν με φρικτούς πόνους, από καρκίνο.


στις ΗΠΑ

Στη συνέχεια, η κ. Ρόουζ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά ιατρικά πειράματα πάνω σε ανθρώπους σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, η Αγγλίδα διανοήτρια περιέγραψε την κατάσταση στο Ίδρυμα Τάσκιτζι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου από το 1932 έως το 1972, έτος που αποκαλύφθηκε ως γεγονός από την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», πραγματοποιήθηκαν ιατρικά πειράματα σε 400 Αφροαμερικανούς συφιλιδικούς κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την ασθένειά τους, με γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ αν και είχε βρεθεί θεραπεία από τη δεκαετία τού '50 δεν τους χορηγήθηκε.

Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν 200 άτομα με άλλες ασθένειες και επέζησαν συνολικά από τα πειράματα αυτά 72 άτομα. Οι γιατροί δικαιολόγησαν την πράξη τους με το επιχείρημα ότι παρακολουθούσαν τη φυσική εξέλιξη της νόσου.

Η κ. Ρόουζ έθεσε ως καθοριστική αρνητική παράμετρο το θέμα του ατομισμού που έχει διαπεράσει τον αμερικάνικο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος «είναι επικίνδυνος στην επιστήμη» γιατί αναπτύσσει έννοιες ισχύος.

«ασύδοτες φαρμακευτικές εταιρείες»

Η υπεύθυνη του Προγράμματος Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα, αναφέρθηκε στα πειράματα των φαρμακευτικών εταιρειών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, «ενίοτε και χωρίς την άδεια των αρχών της φιλοξενούσας χώρας, όπου είναι λιγότερο αυστηρά τα ρυθμιστικά πλαίσια για τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων».

Ως λύση πρότεινε, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των γενετικών τεχνολογιών, «τον έλλογο και συνειδητό κοινωνικό προβληματισμό, την απαίτηση για διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία όλων όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της νέας βιοϊατρικής γνώσης και τη διαρκή εγρήγορση των πολιτών».

Στη συζήτηση που επακολούθησε, μεταπτυχιακός φοιτητής μίλησε για τα πειράματα ραδιενέργειας που έγιναν σε στρατιώτες και κρατουμένους στις ΗΠΑ, καθώς και σε ανίατους ασθενείς που τους μόλυναν με καρκινικά κύτταρα. Αρκετές από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκαν στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης.


Από την Ελευθεροτυπία 19/12/2007 (http://www.enet.gr)

συζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswiki συζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswiki


άρθρο 2


Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και συζητείστε για την ανακάλυψη του DNA και την ραγδαία εξέλιξη των επιστημών της Βιολογίας και της Ιατρικής. Πως κρίνεται την πρόοδο της Βιολογίας;
Πιστεύετε ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή σας ζωή στο μέλλον;
Η γενικότερη αυτή εξέλιξη σας κάνει να βλέπετε το μέλλον με αισιοδοξία ή με κάποιες αμφιβολίες, λόγω του ρατσισμού που η εξέλιξη των βιολογικών επιστημών έχει “προκαλέσει” στο παρελθόν;
Εκφράστε τις απόψεις σας σε μια παράγραφο 250 – 300 λέξεων.
'' Γενετικές αναλύσεις σε χιλιάδες ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής αποκάλυψαν το πρώτο γνωστό γονίδιο που επηρεάζει το ύψος. Η επίδρασή του όμως περιορίζεται στο ένα εκατοστό, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα εντοπιστούν πολλά ακόμα γονίδια.

Σε αντίθεση με την παχυσαρκία ή άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, το ανάστημα πιστεύεται ότι καθορίζεται από το γενετικό προφίλ σε ποσοστό έως και 90%. Ωστόσο η ανακάλυψη των γονιδίων του ύψους αποδείχτηκε δύσκολη, καθώς ο αριθμός τους εκτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες.
Η πολυεθνική ερευνητική κοινοπραξία που δημοσιεύει την τελευταία ανακάλυψη στο περιοδικό Nature Genetics, αρχικά συνέκρινε σχεδόν ολόκληρα τα γονιδιώματα 5.000 ατόμων, κυρίως στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν με γενετικές αναλύσεις σε ακόμα 29.000 ανθρώπους.
Η αναζήτηση οδήγησε στην ανακάλυψη ενός γονιδίου με την ονομασία HMGA2. Η αλλαγή μίας και μόνο βάσης (γράμματος) στην αλληλουχία του γονιδίου επηρεάζει λίγο το ύψος:

Τα άτομα με δύο αντίγραφα της «ψηλής» ποικιλίας του γονιδίου είναι κατά μέσο όρο ένα εκατοστό ψηλότερο από όσους φέρουν δύο αντίγραφα της «κοντής» ποικιλίας.
Τα άτομα με ένα αντίγραφο έχουν ενδιάμεσο ύψος.
Η ανακάλυψη, αν και σημαντική, εξηγεί μόνο το 0,5% της ποικιλίας των ανθρώπινων αναστημάτων. «Σίγουρα, τα αποτελέσματά μας δεν εξηγούν γιατί ένας άνθρωπος έχει ύψος 1,92 μέτρα και ένας άλλος μόνο 1,42 μέτρα. [Το γονίδιο] είναι απλώς το πρώτο από τα πολλά που θα ανακαλυφθούν, πιθανώς αρκετές εκατοντάδες», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τιμ Φρέιλινγκ της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα στο Έξετερ της Βρετανίας, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως τα νέα δεδομένα να βοηθήσουν στην κατανόηση και αντιμετώπιση ασθενειών. Από στατιστική άποψη, οι ψηλοί άνθρωποι είναι ελαφρώς πιθανότερο να νοσήσουν από καρκίνο, ενώ οι κοντοί αντιμετωπίζουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών. ''Ανακαλύψεις τέτοιου τύπου ακούμε πλέον με μεγάλη συχνότητα.
Δεν αποτελούν κάτι καινούργιο και ακούγονται με την ελαφρότητα που παρακολουθεί κάποιος τον καιρό στις ειδήσεις (;) των 8. Όλο και περισσότερα γονίδια ανακαλύπτονται και γίνεται κατανοητός ο ρόλος τους στο ανθρώπινο σώμα.
Γονίδια που ευθύνονται για την κατάθλιψη , το άγχος , τον έρωτα , την παχυσαρκία , το ύψος , την ευφυΐα κ.ο.κ. αποκρυπτογραφούνται , ερευνώνται και ταξινομούνται.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της βιολογίας και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της επιστήμης , η ανακάλυψη της δομής του DNA από τον Φράνσις Κρικ και τον Τζέιμς Γουάτσον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Η αλλαγή θα είναι τρομακτικά μεγάλη.

Η ανακάλυψη του τρανζίστορ πυριτίου (το έτος 1947) και της δομής του DNA (τo 1953) , οι δύο αυτές εκπληκτικές ανακαλύψεις θα επιφέρουν τέτοιες αλλαγές που ούτε οι κορυφαίοι στοχαστές δεν μπορούν να φανταστούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν περάσει μόνο 60 χρόνια ερευνών και ήδη οι αλλαγές που παρατηρούνται κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Πιο σημαντικές;
Πρώτο πρώτο , η εξέλιξη πολλών κλάδων της Ιατρικής , που σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις θα εκτοξεύσει το προσδόκιμο ζωής στα 100 και πλέον χρόνια.
Και δεύτερο επίσης σημαντικό η εφεύρεση και αργότερα η ταχύτατη εξάπλωση του διαδικτύου.

Η ζωή αλλάζει. Ο κόσμος εξελίσσεται.
Η επιστημονική έκρηξη του εικοστού αιώνα έφερε μία νέα χιλιετία γεμάτη προοπτικές.
Ως άνθρωποι της εποχής μας όμως, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ιστορικές αυτές στιγμές που ζούμε. Η καθημερινότητα και τα μικροπροβλήματα της, μας συνθλίβουν.
Εκτός αυτού η αποτίμηση γίνεται πάντα από τους μεταγενέστερους.
Οι άνθρωποι που έζησαν την εποχή της ανακάλυψης του ηλεκτρισμού ,
δεν θα μπορούσαν να φανταστούν που θα οδηγούσε αυτή η εξέλιξη.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη γνώμη που προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον , με την αυτοκαταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού και του περιβάλλοντος του πλανήτη να είναι προ των πυλών. Δεν θα με βρουν σύμφωνο.
Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος βέβαια , αλλά είμαι αισιόδοξος.

www.paramethorios.blogspot.com
συζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswikiσυζήτηση με αφορμη άρθρα σχετικά με το γενετικό υλικό - atlaswiki

άρθρο 3


Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και συζητήστε για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην ιατρική ασφάλιση των ανθρώπων μετά τις νέες ανακαλύψεις στο χώρο της βιολογίας.
Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος να υπάρξει γενετικός ρατσισμός που θα διαχωρίσει τους ανθρώπους και θα αποκλείσει πολλούς από αυτούς από την αγορά εργασίας;
Μπορεί ο άνθρωπος να αμυνθεί απέναντι σ’ αυτόν τον κίνδυνο που ο συγγραφέας παρουσιάζει; Τελικά η πρόοδος της επιστήμης επιδράει θετικά ή αρνητικά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων;
Εκφράστε τις απόψεις σας σε μια παράγραφο 300 – 350 λέξεων.


23.07.02

ο καπιταλισμός και η οικονομία του dna

του Γιώργου Θάνου

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα ζει στον αστερισμό μιας ακόμη σπουδαίας ανακάλυψης, της αποκωδικοποίησης του DNA. «Άλμα» προόδου χαρακτήρισαν πολλοί το επίτευγμα αυτό της βιολογίας.
«Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στον τομέα της ιατρικής» υποστήριξαν αλλά «και της... οικονομίας»!!!
Το DNA προσδιορίστηκε ότι είναι η χημική σύνθεση των γονιδίων μόλις τη δεκαετία του '50. Το 1953 ο Φράνσις Κρικ και ο Τζέιμς Γουάτσον έκαναν ένα επαναστατικό άλμα στη γενετική με την ανακάλυψη του περίφημου προτύπου διπλής έλικας στο μόριο του dna.
Αυτό αποσαφηνίζει τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονται τα χρωμοσώματα στη διαίρεση των κυττάρων. Το γονίδιο αποτελεί τη μονάδα της κληρονομικότητας.
Το σύνολο των γονιδίων που διαθέτει ένας οργανισμός λέγεται γονιδίωμα. Σήμερα οι επιστήμονες έχουν καταπιαστεί με το έργο του προσδιορισμού όλων των γονιδίων του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Με την αποκωδικοποίηση του dna άρχισαν να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια οι θεωρίες της ευγονικής.
Η επιθυμία βελτίωσης του ανθρώπινου είδους συχνά συνδέεται με ψευτοεπιστημονικές θεωρίες τις οποίες προβάλλουν εκείνοι που θέλουν να αποδείξουν την «ανωτερότητα» μιας συγκεκριμένης ομάδας, φυλής, έθνους, κοινωνικής τάξης ή φύλου, στη βάση της ευγενούς καταγωγής ή της «κατάλληλης αναπαραγωγής».
Οι αντιδραστικές αυτές ανοησίες περιβάλλονται συνήθως με ένα κίβδηλο «επιστημονικό» ύφος για να προσδώσουν μια διανοητική υπόσταση στις πλέον παράλογες και απεχθείς προκαταλήψεις.
Η Αμερική, η «χώρα της ελευθερίας», παρακο­λούθησε το θρίαμβο του κινήματος της ευγονικής με τη θέσπιση νόμων για την αναγκαστική στείρωση των «βιολογικά κατώτερων».

Στα πλαίσια λοιπόν του καπιταλισμού, ακόμα και τα πιο πρωτοπόρα βήματα της επιστήμης εμφανίζονται περισσότερο ως απειλή παρά ως ελπίδα.
Πρόσφατα ο Μπλερ αποδέχτηκε την απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, να υποβάλλουν τους πελάτες τους σε εξέταση dna, ώστε να διαπιστώνουν αν κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν εκ γενετής πιθανότητες να εμφανίσουν, ίσως στο μέλλον, κάποια σοβαρή ασθένεια.
Αν συνυπολογίσουμε ότι η παγκόσμια τάση είναι να καταργηθεί σταδιακά η δη­μόσια ασφάλιση και να υπάρχει μόνο η ιδιωτική, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό για τους γενετικά ασθενέστερους.
Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί έτσι ένα γενετικό προλεταριάτο (δηλαδή μια ομάδα περιθωριακών ανθρώπων) ανίκανο για εργασία, χωρίς ασφάλιση, επαγγελματική εξέλιξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η ιδιωτική εταιρεία Celera προσπαθεί εδώ και χρόνια να κατοχυρώσει εκατοντάδες γονίδια, τα οποία να μπορούν να πουληθούν άνετα στις φαρμακοβιομηχανίες.
Από εκεί προσδοκούν ότι θα βρεθούν νέα φάρμακα για ανίατες ασθένειες που κατά περίπτωση θα αυξήσουν το μέσο όρο ζωής. Πόσους όμως αγγίζουν αυτά τα ευεργετήματα;
Είναι σίγουρο πως αν κανείς έθετε ένα ερώτημα στον Τρίτο Κόσμο για τη σπουδαιότητα της χαρτογράφησης του dna θα συναντούσε ελάχιστη ευφορία αφού το σημαντικό σε αυτές τις χώρες είναι να μην πεθαίνει κάποιος σε παιδική ηλικία, από ασθένειες όπως η ιλαρά, η ελονοσία, ή ακόμα λόγω έλλειψης πόσιμου νερού.
Η γενετική ταυτότητα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους αποκλεισμούς.
Από το νόμο της ζούγκλας, στο νόμο της ζούγκλας των γονιδίων.
Ίσως και να αποτελεί το σενάριο του μέλλοντος στο οποίο υπάγεται και η δημιουργία στρατών πανομοιότυπων ανθρώπων κατά τα πρότυπα της «Άριας φυλής».
Είναι σίγουρο πως ο διπλός έλικας του dna θα γίνει το σύμβολο μιας πολωμένης εποχής και κοινωνίας με τους έχοντες και τους μη έχοντες πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτή είναι η νέα τάξη της ιατρικής που εγκαινίασε ο Κλίντον στις 26/06/2000.
Η «Ντόλι» μπορεί να μετατραπεί σε ένα «βιολογικό εργοστάσιο» για την παραγωγή ουσιών και οργάνων, γιατί να μην μπορεί και ο άνθρωπος να μετατραπεί σ' ένα ζωντανό «μέσο παραγωγής» ώστε να αντεπεξέρχεται στις υψηλές απαιτήσεις;
Όπως ακριβώς ο καπιταλισμός οικειοποιήθηκε όλους τους όρους της εργασίας και της ζωής του ανθρώπου έτσι τώρα επιχειρεί να μετατρέψει σε ιδιοκτησία το μόνο που του έχει απομείνει: τον ίδιο τον άνθρωπο.
Βέβαια όσο και αν προσπαθήσουν, ο άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει μηχανή ή ρομπότ.
Και αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου δεν είναι απλά μια βιολογική διαδικασία, αλλά προϊόν των κοινωνικών σχέσεων.
Είναι το σύνθετο αποτέλεσμα μιας διαρκούς αλληλεπίδρασης με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και αυτό καθορίζει τελικά ποιες από τις γενετικές κληρονομημένες προδιαθέσεις και τάσεις θα εκδηλωθούν ή όχι, ποια χαρακτηριστικά του θα αναπτυχθούν ή θα ατονήσουν μέσα σε μια ολόκληρη ιστορική πορεία.

www.marxismos.comμια διδακτική πρόταση από τη Γηρούση Ελευθερία & την Κατσιμάνη ΑγγελικήMore pages