συνέντευξη με έναν επιστήμονα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση


συνέντευξη με έναν επιστήμονα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση - atlaswikiσυνέντευξη με έναν επιστήμονα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση - atlaswikiσυνέντευξη με έναν επιστήμονα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση - atlaswiki

δραστηριότητα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε 3 ομάδες και παίρνουν στα χέρια τους ένα φάκελο που περιέχει μια σειρά από έντυπα συνεντεύξεων που παραχωρήθηκαν σε δημοσιογράφους από λαμπρούς επιστήμονες που διέπρεψαν στο χώρο γενετικής. Και οι τρείς φάκελοι περιέχουν τις ίδιες πληροφορίες και τα ίδια έντυπα συνεντεύξεων. Η κάθε ομάδα καλείται να μελετήσει προσεκτικά το υλικό που της δόθηκε και με αφετηρία αυτό σε μια σειρά από συναντήσεις να διατυπώσει ερωτήσεις σχετικές με το θέμα της κλωνοποίησης και το αντικείμενο του επιστήμονα.
Η συνέντευξη μπορεί να πραγματοποιηθεί στον σχολικό χώρο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό στον χώρο εργασίας του επιστήμονα ή ακόμη και τηλεφωνικώς. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσιάζει τη συνέντευξη της και δέχεται τα σχόλια και τις ερωτήσεις των υπόλοιπων ομάδων. Οι επιστήμονες αν μπορούν, επισκέπτονται την τάξη για να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δραστηριότητας μια συζήτηση γύρω από την κλωνοποίηση και να απαντηθούν τυχόν ερωτήσεις και απορίες που θα προκύψουν.
Οι επιστήμονες που θα καλεστούν για συνέντευξη πρέπει να είναι πρόσωπα υπαρκτά και όχι φανταστικά και είναι προτιμότερο να μην έχουν ταυτισμένες απόψεις αλλά διαφορετικές μεταξύ τους για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της δραστηριότητας. Ενδεικτικά και μόνο οι επιστήμονες πιθανόν να είναι Ο κ. Β. Ταρλατζής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας και Στειρότητας, Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, κ. Γ. Θηραίος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Α. Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Κόκκινου, ο δόκτωρ Παναγιώτης Ζαβός, καθηγητής ανδρολογίας και φυσιολογίας και πρωτοπόρος στο τομέα της γενετικής και γενικότερα πολλοί άλλοι επιστήμονες με γνώσεις και ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικές με το θέμα μας.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι το διδακτικό υλικό να χρησιμοποιηθεί για ένα παιχνίδι ρόλων μέσα στην τάξη, στο οποίο οι μαθητές θα κληθούν να υποδυθούν επιστήμονες και δημοσιογράφους και να υιοθετήσουν τον τρόπο συμπεριφοράς και τις θέσεις του καθενός.


χρονική διάρκεια

H δραστηριότητα με μια σειρά από συναντήσεις, η διατύπωση των ερωτήσεων και η πραγματοποίηση της συνέντευξης θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα.
Η εναλλακτική δραστηριότητα (παιχνίδι ρόλων) μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα διδακτικό δίωρο.


διδακτικό υλικό

Φύλλο εργασίας
1. Μελετήστε το υλικό που βρήκατε μέσα στο φάκελο που σας δόθηκε. Χρησιμοποιήστε κάποιες από τις ήδη υπάρχοντες ερωτήσεις που σας φάνηκαν χρήσιμες για την συνέντευξη που θα πραγματοποιήσετε και διατυπώστε μια σειρά από δικές σας ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις που θα διατυπώσετε μπορούν να προκύψουν από την έρευνα που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα και με την ενασχόληση σας με υπόλοιπες δραστηριότητες.
2. Αφού συντάξετε το ερωτηματολόγιο σας πραγματοποιήστε την συνέντευξη.
3. Παρουσιάστε στην υπόλοιπη τάξη την συνέντευξη που πήρατε και σχολιάστε την εμπειρία σας αυτή γραπτά ή προφορικά. Απαντήστε στις πιθανές ερωτήσεις τους και δεχτείτε τα σχόλια τους.
4. Συγκρίνετε τα λεγόμενα των επιστημόνων που σας έδωσαν συνέντευξη. Τι πιστεύουν; συμφωνούν μεταξύ τους ή οι απόψεις τους διαφέρουν;
5. Η κλωνοποίηση έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς αμφιλεγόμενο ζήτημα. Όπως έχετε διαπιστώσει και μέσα από την εμπειρία σας αυτή, πολλοί επιστήμονες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και άλλοι ενθουσιώδης μπροστά στο ζήτημα της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Συζητήστε την τάξη .


Υλικό για τις ομάδες

Συνέντευξη από τον δόκτωρα Παναγιώτη Ζαβό, που τάσσεται υπέρ της ανθρώπινης κλωνοποίησης
-Κύριε Παναγιώτη, στον 21ον αιώνα, όπου η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία, προσφέρει από τη μια πλευρά τις τεχνικές τελειοποιήσεις των μέσων της ζωής και παράλληλα την πρόοδο της επιστήμης, ενώ από την άλλη πλευρά αμβλύνει την ηθική του ανθρώπου. Πως το δικαιολογείται αυτό;
-Βασικά η τεχνολογική πρόοδος άλλαξε τελείως το ρεύμα της Ιστορίας και δημιούργησε νέες διαστάσεις στην ανθρώπινη ζωή. Η ανάπτυξη της επιστήμης έχει δώσει στον άνθρωπο θετικές προοπτικές τόσο για την αντιμετώπιση, όσο και για την επίλυση κάποιων προβλημάτων του.
-Ποιες ήταν οι πρώτες προσπάθειες για κλωνοποίηση ζωντανού οργανισμού;
-Η αρχή της κλωνοποίησης ξεκίνησε το 1975, όταν ο Gurdon ανακάλυψε την τεχνική της πυρηνικής μεταφοράς. Κατάφερε να μεταφέρει τον πυρήνα ενός εντερικού κυττάρου του βατράχου μέσα στο χωρίς πυρήνα ωάριο. Αυτή η μεταφορά δημιούργησε ένα εντελώς καινούριο κύτταρο. Μετά την ανακάλυψη αυτή πολλοί επιστήμονες άρχισαν να πιστεύουν στην κλωνοποίηση.
-Σε μια δήλωση σας υποστηρίξατε ότι μέσα στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, το σχέδιο σας για κλωνοποίηση ανθρώπου θα υλοποιηθεί. Δηλαδή οι προσπάθειες σας για υλοποίηση του σχεδίου σας έχουν αρχίσει ήδη;
-Έχω ήδη βάλει μπροστά το σχέδιο για τη δημιουργία πρώτου ανθρώπινου κλώνου. Αυτές οι προσπάθειες πιθανότατα πραγματοποιηθούν σε κάποια ιδιωτική κλινική άγνωστης χώρας για λόγους ασφαλείας.
-Τι είναι ο ανθρώπινος κλώνος;
-Ένας ανθρώπινος κλώνος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν ένας δίδυμος αδελφός με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Οι ανθρώπινοι κλώνοι θα είναι και αυτοί άνθρωποι που θα έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε άνθρωπος. Θα μεγαλώνουν στη μήτρα της μητέρας τους για εννέα μήνες, θα θηλάζουν το γάλα της και θα μεγαλώνουν στο ίδιο φυσικό περιβάλλον που ζούμε εμείς.
-Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον κλώνο και στο δίδυμο αδελφό του;
-Η διαφορά ενός κλώνου από τον δίδυμο αδελφό του θα είναι η διαφορά ηλικίας που θα έχουν μεταξύ τους. Όπως και στους πραγματικούς διδύμους, ο κλώνος και ο δότης DNA θα έχουν διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα, ο κλώνος δεν θα κληρονομήσει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες του δότη, θα διαμορφώσει το χαρακτήρα του ανάλογα με το περιβάλλον που θα μεγαλώσει που σίγουρα θα είναι διαφορετικό από εκείνο του δότη. Γενικά οι ανθρώπινοι κλώνοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευθύνες με τους κανονικούς ανθρώπους.
-Γιατί να θέλει κάποιος να κλωνοποιήσει τον εαυτό του;
-Υπάρχουν τουλάχιστο δύο καλοί λόγοι για κάτι τέτοιο: Α) θα επιτρέψει σε οικογένειες να γεννήσουν ξανά αδικοχαμένα ή πολύ ξεχωριστά πρόσωπα. Β) θα επιτρέψει σε άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους απόγονο βιολογικά συνδεδεμένο και με τους δύο γονείς.
-Όπως έχετε αναφέρει η κλωνοποίηση θα βοηθήσει άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Πως το εξηγείτε αυτό;
-Η κλωνοποίησει μπορεί να θεωρηθεί το τελευταίο σύνορο για το ξεπέρασμα της αντρικής στειρότητας και θα δώσει τη δυνατότητα σε στείρους άντρες να περάσουν σε επόμενη γενιά το γενετικό τους μοντέλο. Επίσης το γεγονός ότι πολλά άτεκνα ζευγάρια έχουν προθυμοποιηθεί για να συμμετάσχουν στο πείραμα μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του σχεδίου.
-Είναι αναγκαίο ο δότης του DNA να είναι ζωντανός κατά την κλωνοποίηση;
-O δότης του DNA δεν χρειάζεται κατά ανάγκη να είναι ζωντανός κατά την κλωνοποίηση. Αν δηλαδή αποθηκευτούν σε κατάλληλους ψυκτικούς θαλάμους τα κύτταρα ενός ατόμου, το άτομο αυτό μπορεί να κλωνοποιηθεί μετά το θάνατο του. Όταν τελικά έγινε η κλωνοποίηση της Ντόλυ το πρόβατο από το οποίο οι επιστήμονες είχαν πάρει τα κύτταρα ήταν ήδη πεθαμένο.

Συνέντευξη με τη γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη
-Ως πρώτη σκέψη, η κλωνοποίηση είναι για να λυθεί το θέμα του απογόνου;
-Με την κλωνοποίηση τα δύο τα θέματα που βλέπω εγώ είναι ότι από τη μια υπάρχει η αναπαραγωγική κλωνοποίηση η δημιουργία ενός γενετικά πανομοιότυπου ανθρώπου και τονίζω το γενετικά και μόνο αυτό και από την άλλη η δημιουργία ιστών ή οργάνων στο εργαστήριο γενετικά πανομοιότυπων και στο οποίο θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν. Αυτή είναι η θεραπευτική κλωνοποίηση.
-Στέκονται πολύ μακριά αυτά τα δύο είδη;
Η αρχική τεχνική, της μεταφοράς πυρήνων, είναι ίδια. Αλλά το κατά πόσο από κει και μετά το έμβρυο που θα δημιουργηθεί θα κατευθύνουμε την ανάπτυξή του προς ορισμένους ιστούς και όργανα ή θα επιτραπεί η πιθανή ανάπτυξή του προς ορισμένους ιστούς και όργανα ή θα επιτραπεί η πιθανή ανάπτυξή του προς ένα οργανισμό, αυτό αλλάζει.
-Υπάρχουν όμως ηθικά προβλήματα και στη θεραπευτική κλωνοποίηση;
-Υπάρχουν σαφέστατα. Ένα πολύ αρχικό έμβρυο είναι ένας εν δυνάμει οργανισμός. Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες πάνω σε αυτό. Η μια είναι αποδεκτή από τους θεολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η ζωή ξεκινά με τη γονιμοποίηση, θεωρώντας ότι η ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου σηματοδοτεί το ξεκίνημα της ζωής ενός ανθρώπου. Η επιστημονική άποψη δεν μπορεί να δώσει για τη ζωή "άσπρο ή μαύρο". Είναι ζωντανό και ένα σπερματοζωάριο και ένα ωάριο και ένα έμβρυο. Η πιο μελετημένη άποψη είναι της Αγγλικής Επιτροπής ανθρώπινης Εμβρυολογίας και Γονιμοποίησης. Η επιτροπή αυτή θεωρεί ότι ένα έμβρυο, το έμβρυο πριν από τη 14η μέρα, είναι ένα σύνολο κύτταρων τα οποία έχουν μεγάλη πιθανότητα, γύρω στο 18%, να δώσουν έναν οργανισμό. Τώρα σε εκείνο το στάδιο και πριν από τη 14η ημέρα δεν ξέρουμε αν αυτά τα κύτταρα μαζί είναι ένας εν δυνάμει άνθρωπος ή δύο ή τρεις ή δώσει μια μύλη κύηση. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Η μέρα που καθορίζονται αυτά τα θέματα είναι η 14η ημέρα, όπου τότε υπάρχει ένας σχηματισμός -πρόδρομος- της νωτιαίας χορδής. Πρόδρομος του νευρικού συστήματος. Τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα κύτταρα θα δώσουν ένα ή δύο ή κανένα έμβρυο. Θεωρούμε ότι το αρχικό έμβρυο είναι ένας εν δυνάμει άνθρωπος, με περισσότερες πιθανότητες να δώσει έναν οργανισμό. Πριν από αυτό το χρονικό σημείο επιτρέπεται η έρευνα σε έμβρυα κάτω από πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές. Μετά τη 14η ημέρα απαγορεύεται ακόμα και η καλλιέργεια των εμβρύων στο εργαστήριο.
-Τότε μιλάμε για τη θεραπευτική κλωνοποίηση;
-Μιλάμε για πολύ πιο πριν. Τα κύτταρα αυτά αρχίζουν και διαφοροποιούνται πολύ πριν από τη 14η ημέρα. Σε εκείνο το στάδιο και ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας, μπορεί αυτό το αρχικό έμβρυο να δώσει στο εργαστήριο μόνο συγκεκριμένους ιστούς.
-Δεν είναι εγωιστικό το να σταματάς την ανάπτυξη ενός οργανισμού και να "πριμοδοτείς" τη δημιουργία ιστών;
-Αυτό εξαρτάται από τη νομική, ηθική θρησκευτική άποψη που έχει ο καθένας γι' αυτό το θέμα. Νομίζω ότι συνολικά η κοινωνία θα αποφασίσει. Εμείς, οι επιστήμονες, θα τους δώσουμε τα επιστημονικά στοιχεία πάνω σε αυτό.
-Θα θέλατε να επιχειρήσετε, προσωπικά εσείς, κάτι τέτοιο, και εννοώ μια θεραπευτική κλωνοποίηση;
-Η θεραπευτική κλωνοποίηση προχωρά έτσι κι αλλιώς και προχωρά για να σώσει ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Δεν γνωρίζω αν στην Ελλάδα ερευνάται το θέμα της θεραπευτικής κλωνοποίησης στα θηλαστικά.
-Η επιστημονική πρόταση και άποψη του κ. Ζαβού έχει ηθική;
-Καταρχήν πιστεύω ότι δεν είναι επιστημονική.
Γιατί μόνο και η ιδέα να εφαρμοστεί στον άνθρωπο μια τεχνική που έχει στα πειραματόζωα τόσα προβλήματα χωρίς να έχουμε διερευνήσει βασικούς μηχανισμούς και χωρίς να ξέρουμε τι θα μας προσφέρει, είναι αντιεπιστημονική.
Μιλώντας όλοι για κλωνοποίηση, φαντάζονται- σαν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας- τη δημιουργία μιας νέας φυλής "ανθρώπων".

Συνέντευξη με τον Δρ. Ιαν Γουίλμουτ, «πατέρα» της διάσημης κλωνοποιημένης προβατίνας Ντόλι, που διαφωνεί με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στον άνθρωπο, θεωρώντας την πρακτικά ανέφικτη και επισφαλή.
- Δρ. Γουίλμουτ, πώς κι εσείς, ο επιστήμονας που κλωνοποίησε το πρώτο ενήλικο θηλαστικό, αντιτίθεστε στην κλωνοποίηση του ανθρώπου;
- Υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, δεν είναι δίκαιο για ένα παιδί να είναι αντίγραφο κάποιου άλλου. Νομίζω, ότι ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθούμε αυτό είναι να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή μας εάν ήμασταν ακριβή αντίτυπα των γονιών μας ή εάν είχαμε ένα παιδί που ήταν αντίγραφό μας. Θεωρώ πως εάν σκεφτούμε το πώς θα συμπεριφερόμασταν σε ένα παιδί μας, που θα ήταν εξωτερικά και γενετικά όμοιο με εμάς, ή πώς ο σύντροφός σου θα του συμπεριφερόταν... τότε όλοι θα βλέπαμε πως μάλλον θα διαμορφώνονταν πολύ διαφορετικές σχέσεις απ' αυτές που διαμορφώνονται συνήθως σε μία οικογένεια. Γι' αυτό και δεν περιμένω ποτέ να με πείσει κάποιος να ταχθώ υπέρ της κλωνοποίησης του ανθρώπου. Επιπλέον, υπάρχει και ένα άλλο πιο επείγον θέμα. Υπάρχουν άνθρωποι που προτείνουν τώρα την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικά ανεύθυνο! Η διαδικασία της τεχνολογίας της κλωνοποίησης προς το παρόν είναι ανεπαρκής ως προς όλα τα είδη που έχουν έως τώρα μελετηθεί. Φαίνεται λοιπόν πως αυτό που θα συμβεί όταν αποπειραθούν κάποιοι να κλωνοποιήσουν τον άνθρωπο θα είναι κάποιες πολύ καθυστερημένες εκτρώσεις ίσως και λίγες μέρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό. `Η κάποιες παραμορφώσεις και γενετικές ανωμαλίες που δε θα έχουν ανιχνευτεί, ούτε ίσως με υπερήχους, και οι οποίες θα οδηγήσουν στη γέννηση ανώμαλων παιδιών με όλες τις ηθικές και πρακτικές πλευρές που συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.
- Υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες και κάποιοι τσαρλατάνοι που ισχυρίζονται πως είναι σε θέση να δημιουργήσουν τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο είτε τα φετινά Χριστούγεννα, είτε το πολύ σε δύο χρόνια. Υπερβάλλουν ή πράγματι μπορούν να κάνουν ό,τι ισχυρίζονται;
- Νομίζω δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί τι συνεπάγεται ή τι εμπλέκεται στη διαδικασία της κλωνοποίησης! Νομίζω πως σφάλλουν. Ένας από τους λόγους που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, είναι επειδή λένε πως στη βάση της προηγούμενης εμπειρίας τους, θα είναι σε θέση να επιλέξουν και να ταυτοποιήσουν τα καλά έμβρυα. Θεωρώ πως έχουν παρεξηγήσει τη βιολογία! Σήμερα, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν γενετικά τεστ σε έμβρυα και να «επιλέξουν» κάποια γονίδια όταν αναζητούν κάποιο γνωστό γενετικό ελάττωμα, μιας που μπορούν να εξετάσουν το DNA στο έμβρυο και να δουν εάν είναι αρκετά φυσιολογικό... Αυτό που συμβαίνει στην κλωνοποίηση δεν είναι μία αλλαγή του DNA στο ωάριο αλλά αλλαγή στη λειτουργία του DNA. Και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τα ελέγξεις όλα σε ένα έμβρυο! Έτσι, φοβάμαι πως έχουν πλήρως παρεξηγήσει τη βιολογία της κλωνοποίησης...
- Αισθάνεστε ενίοτε «υπεύθυνος» για τη χρήση ή την κακή χρήση της τεχνολογίας της κλωνοποίησης σε ζώα ή ανθρώπους;
- Όχι! Γιατί θα έπρεπε; Ας πούμε πως σήμερα κάποιοι στην Ελλάδα, ή στη δική μου χώρα, σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, ίσως γιατί ο οδηγός είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Ποιος είναι υπεύθυνος; Ο οδηγός που ήταν μεθυσμένος ή η αυτοκινητοβιομηχανία που έφτιαξε τα αυτοκίνητα πριν πολλές δεκαετίες;
- Έχει ανοίξει το γενετικό κουτί της Πανδώρας; Εάν ναι, τι βλέπετε εκεί μέσα;
- Βλέπω πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Δεν ξέρω εάν τις αντιλαμβανόμαστε όλες μέχρι σήμερα... Νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία περίοδος, κατά την οποία θα κάνουμε πολλές έρευνες για να αντιληφθούμε πλήρως τι συμβαίνει στη διάρκεια της κλωνοποίησης, να μελετήσουμε συγκεκριμένα γονίδια, άλλα πολλά ιδιαίτερα και γενικότερα πράγματα... Μετά από μία περίοδο 10 ή 20 χρόνων πιστεύω πως θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποιες από τις δυναμικές αυτής της νέας τεχνολογίας είναι αποδεκτές και ποιες απορρίπτουμε. Και μετά θα έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση πως η δική σας χώρα ή η δική μου θα μπορούν να ρυθμίσουν και να εξασφαλίσουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί μόνον με τρόπους που αποδεχόμαστε.
- Έχετε στην πραγματικότητα σταματήσει την κλωνοποίηση μετά τη γέννηση της Ντόλι;
- Όχι. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία της κλωνοποίησης για πολλούς και ποικίλους λόγους. Τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε γενετικές αλλαγές σε ζώα. Αλλά και για την εύρεση ορισμένων φαρμάκων, που είναι πολύ σημαντικά. Κάνουμε λοιπόν πολλές και διαφορετικές έρευνες και χρήσεις της κλωνοποίησης αφότου γεννήθηκε η «Ντόλι».
- Επιχειρήσατε να πατεντάρετε την τεχνολογία της κλωνοποίησης που βρήκατε ή έστω μέρη αυτής;
- Η επιτυχής κλωνοποίηση εξαρτάται από την εισαγωγή αληθινά καινούριων ιδεών στην τεχνολογία και έχουμε κάνει σχετικές αιτήσεις για άδεια δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στη συγκεκριμένη τεχνολογία κλωνοποίησης. Ορισμένες τέτοιες αιτήσεις ή και πατέντες συνάντησαν την αντίδραση ορισμένων χωρών, δε θυμάμαι ακριβώς ποιων, που θεώρησαν πως δεν επιτρεπόταν η άδεια αποκλειστικής εκμετάλλευσης σε ορισμένες από τις προτάσεις που κάναμε.
- Φοβάστε την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου γενετικού υλικού από κάποιες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ή κυβερνήσεις πλούσιων χωρών;
- Είναι πολύ σημαντικό οποιεσδήποτε καινούριες θεραπείες να είναι διαθέσιμες σε όλους και όχι μόνον στους πλούσιους. Και αυτό είναι δυσεπίτευκτο. Ακριβώς τώρα ακούμε στις ειδήσεις πως σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το πώς θα γίνουν διαθέσιμα στην Αφρική ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν το ΕΪΤΣ. Υπάρχει ένα υπαρκτό κοινωνικό θέμα, για παράδειγμα, σε σχέση με το πώς οι δυτικές πλούσιες χώρες μπορούν να βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν ότι νέες ιατρικές θεραπείες θα είναι διαθέσιμες παντού.
- Προβλέπετε μία όχι πολύ μακρινή στο μέλλον «διταξική» κοινωνία, με τους πλούσιους και γενετικά μεταλλαγμένους από τη μια και τους φτωχούς «φυσικούς» από την άλλη;
- Νομίζω πως πρόκειται για ανοησίες...
- Επομένως, νομίζετε πως δε θα υπάρξουν κάποιες γενικευμένες γενετικές διακρίσεις όσο περνά ο χρόνος;
- Νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον. Αλλά θεωρώ πως η ιδέα των ανθρώπων-προϊόντων γενετικής μηχανικής είναι εφιαλτική και τρομακτική! Ορισμένοι προτείνουν πως θα έπρεπε να το επιτρέψουμε για να κάνουμε, π.χ., πιο έξυπνα μωρά με περισσότερα πλεονεκτήματα. Νομίζω πως θα ήταν πολύ επικίνδυνο πρώτα απ' όλα να το επιχειρήσει κανείς αυτό και ελπίζω πως δε θα συμβεί!
- Η εταιρία PPL THERAPEUTICS ανακοίνωσε στις 23 του περασμένου Φλεβάρη πως πέτυχε να μετατρέψει το κύτταρο μίας αγελάδας σε κύτταρο καρδιάς! Ποιες εκτιμάτε πως θα είναι οι προοπτικές αυτού του επιτεύγματος;
- Ένα από τα πράγματα που πολλοί προσπαθούν να βρουν είναι πώς θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε ορισμένες ασθένειες, όπως η καρδιακή προσβολή, το πάρκινσον, ο διαβήτης. Έτσι, εάν κατάφεραν όντως κάτι τέτοιο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα και μήνυμα. Προφανώς αδημονούμε να δούμε επιστημονικά άρθρα για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του επιτεύγματός τους.
- Τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο; Θα του λέγατε να φοβάται την κλωνοποίηση ή τη γενετική επιστήμη, ή να παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεχτικά προτού πάρει κάποιες αποφάσεις;
- Ακριβώς αυτό που λέτε. Θα του έλεγα πως στη γενετική υπάρχουν πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες αλλά και ορισμένα μειονεκτήματα. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις ώστε να σχηματίσουν τη δική τους κρίση σχετικά με όποια επιτεύγματα θα έπρεπε να εφαρμοστούν και ποια όχι. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλοι σχηματίσει τη δική μας κρίση και άποψη πάνω σ' αυτά τα γεγονότα!


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Οι θεματικές περιοχές που εμπλέκονται στην παραπάνω δραστηριότητα είναι: Νέα Ελληνικά, Θρησκευτικά, Βιολογία, Μελέτη φυσικού περιβάλλοντος.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από την συνέντευξη ενός επιστήμονα οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν λειτουργικά τη γλώσσα τους, ασκούνται στην αλλαγή του ύφους και της ομιλίας ανάλογα με την περίσταση και το ποιόν έχουν απέναντι τους. Επίσης μαθαίνουν να συνειδητοποιούν το μηχανισμό λειτουργίας της γλώσσας μέσα από την πρακτική χρήση της και να αξιοποιούν τις δυνατότητες που θέτει στη διάθεσή τους για αποτελεσματική επικοινωνία. Οι μαθητές με την δραστηριότητα αυτή έρχονται σε επαφή με ένα πρόσωπο που μπορεί να τους λύσει όποια ερωτήματα ή απορίες προέκυψαν από την ενασχόληση τους με το θέμα της κλωνοποίησης . Αυτό συμβάλει ώστε ο κάθε μαθητής να είναι ικανός να αναφερθεί, να κατανοήσει και να μπορεί να σχολιάσει και να χρησιμοποιήσει λειτουργικά τις πληροφορίες που εκπηγάζουν από την συζήτηση και την συνέντευξη. Οι μαθητές γίνονται πιο πρόθυμοι να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους γιατί νιώθουν ότι έχουν εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία. Οι μαθητές παρουσιάζονται ικανοί να σκέφτονται κριτικά πάνω στα ηθικά και κοινωνικά διλλήματα που δημιουργεί η κλωνοποίηση, το προσωπικό συμφέρον απέναντι στο καλό του κοινωνικού συνόλου. Οι μαθητές παρατηρούν, συγκρίνουν και σχολιάζουν τις διαφορετικές απόψεις αναμφισβήτητων προσωπικοτήτων όπως είναι οι επιστήμονες και εκτιμούν ότι υπάρχει μια ποικιλία επιστημονικών συμπεριφορών και απόψεων . Οι μαθητές στις συναντήσεις τους ασκούνται στην ομαδική συνεργασία και στον διάλογο, ανταλλάζουν απόψεις ώστε να καταλήξουν στην τελική διατύπωση των ερωτήσεων και στη συνέχεια σχολιάζουν τις υπόλοιπες εργασίες.


χάρτης εννοιών

συνέντευξη με έναν επιστήμονα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από
την Αθανασία Πογιατζή

More pages