σχολιασμός άρθρων της επικαιρότητας

σχολιασμός άρθρων της επικαιρότητας - atlaswiki σχολιασμός άρθρων της επικαιρότητας - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας
στη δραστηριότητα αυτή χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά άρθρα που έχουν σχέση με το φαινόμενο του ηφαιστείου. Και τα δύο είναι γραμμένα σε λιτή γλώσσα, γίνονται εύκολα κατανοητά από τους μαθητές και δίνουν την ευκαιρία για συζήτηση μέσα στην τάξη. Αυτή σε συνδυασμό με τις απαντήσεις των μαθητών στο φύλλο εργασίας που τους δίνεται εν συνεχεία, τους εξοικειώνει όχι μόνο με το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο αλλά και με τις κοινωνικές επιπτώσεις του. Οι μαθητές καλούνται όχι μόνο να διαβάσουν τα άρθρα και να τα σχολιάσουν αλλά και να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που αυτά έχουν στη καθημερινή ζωή, δηλαδή να προσπαθήσουν να επισημάνουν πως συνδέονται και επηρεάζουν την κοινωνία, άρα και τη δική τους ζωή. Με άλλα λόγια οι μαθητές ενθαρρύνονται να εντοπίσουν τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν τα ηφαίστεια και το πως ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει τη κοινωνία και τον πολιτισμό γενικότερα.

διδακτικό υλικό
άρθρο 1
"Βρυχάται" το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες - Χιλιάδες άστεγοι(Newstime NewsDesk , 23 Δεκ 2009, 10:18)
Πάνω από 47.000 άνθρωποι στις Φιλιππίνες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και παραμένουν σε στρατόπεδα εκκένωσης, λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στις ανατολικές Φιλιππίνες. Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και φόβους για ξέσπασμα επιδημιών.
σχολιασμός άρθρων της επικαιρότητας - atlaswiki
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν θάνατοι από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν ενδέχεται να "εκτεθούν από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία".
"Έξι μέρες μετά την έναρξη της εκκένωσης, το επαρχιακό συντονιστικό συμβούλιο αντιμετώπισης καταστροφών προβλέπει ότι θα ανακύψουν προβλήματα δημόσιας υγείας", ανέφερε η υπηρεσία. Σημείωσε ότι ο άσχημος καιρός συνεπάγεται "αυξημένους κινδύνους κρυολογημάτων και άλλων ασθενειών".
Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων εκτίμησε ότι μια σοβαρή και επικίνδυνη έκρηξη του ηφαιστείου είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εντός της εβδομάδας, εμποδίζοντας την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα.
Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει πάνω από 1.000 σεισμικές δονήσεις και 66 εκρήξεις με παράλληλη έκλυση στάχτης σε ύψος 1.000 μέτρων τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ηφαίστειο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.472 μέτρων και είναι διάσημο για το σχεδόν τέλεια σχηματισμένο κώνο του, έχει εκραγεί 50 φορές από το 1916. Η τελευταία έκρηξη ήταν τον Ιούλιο του 2006, όταν πάνω από 30.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η πιο πολύνεκρη έκρηξή του ήταν αυτή του 1814, όταν 1.200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και μια πόλη είχε θαφτεί κάτω από τόνους ηφαιστειακής λάσπης. Το 1993, άλλη μια έκρηξη του ηφαιστείου είχε στοιχίσει 79 ζωές.

άρθρο 2
θα το βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί "Ξύπνησε" ηφαίστειο στην Κόστα Ρίκα(Newstime NewsDesk , 6 Ιαν 2010, 08:16)
παράλληλα με το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να προβάλλετε στους μαθητές και το βίντεο που ακολουθεί
φύλλο εργασίας
1) Διαβάστε το πρώτο άρθρο και υπογραμμίστε φράσεις ή λέξεις που δηλώνουν καταστροφή από τα ηφαίστεια.
2) Διαβάζοντας το ίδιο άρθρο αναφερθείτε στις πληροφορίες που μπορείτε να αντλήσετε σχετικά με το συγκεκριμένο ηφαίστειο(χαρακτηριστικά ηφαιστείου, εκρήξεις του)
3) Διαβάστε το δεύτερο άρθρο και καταγράψτε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι άνθρωποι όταν καταλαβαίνουν ότι θα γίνει έκρηξη.
4) Διαβάζοντας τα άρθρα καταλαβαίνουμε πως ένα ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί πολλές φορές μέσα στα χρόνια. Αυτά λέγονται ενεργά και αυτά που δεν εκρήγνυνται σβησμένα. Βρείτε στα κείμενα ποια είδη ηφαιστείων υπάρχουν και αν είναι ενεργά καταγράψτε τις εκρήξεις τους.


χρονική διάρκεια
1 διδακτική ώρα

θεματικές που εμπλέκονται

οι μαθητές καλούνται να συνδυάσουν δυο διαφορετικά πεδία, τόσο της φυσικής επιστήμης με την κοινωνία όσο και αυτής με την ιστορία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άρθρα παρέχουν ιστορικές πληροφορίες καθώς αναφέρονται και σε παλαιότερες εκρήξεις ηφαιστείων. Όσον αφορά την κοινωνία και τον πολιτισμό γενικότερα οι μαθητές ενημερώνονται για τις κοινωνικές συνέπειες που αυτά προκαλούν. Επίσης, άλλη μια περιοχή που εμπλέκεται είναι η γλώσσα που συνδυάζεται με το μάθημα των φυσικών επιστημών γιατί τα παιδιά εξοικειώνονται με τα άρθρα που είναι ένας γλωσσικός τρόπος έκφρασης.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
τα άρθρα παρέχουν γνωστικές δεξιότητες στα παιδιά καθώς τα ωθούν να αναγνωρίσουν ένα πρόβλημα, να διατυπώσουν ερωτήσεις γι’ αυτό και να το σχολιάσουν. Στις μεταγνωστικές δεξιότητες τα παιδιά κατανοούν την αλληλεπίδραση επιστήμης και κοινωνίας και αποκτούν την ικανότητα να συζητούν και να παίρνουν αποφάσεις. Όσον αφορά τη συναισθηματική διάσταση τα άρθρα αυτά προτρέπουν τους μαθητές να είναι κοινωνικά ευαίσθητοι απέναντι στα προβλήματα που προκαλούν τα ηφαίστεια, τους εξάπτει το ενδιαφέρον και τους διαμορφώνει μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση.

μια διδακτική πρόταση από τις Μπαρούτα Βασιλική και Χαραλαμπίδου Αικατερίνη, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages