τα αποτελέσματα από την έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

τα αποτελέσματα από την έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ταξίδι στο κέντρο της Γης


Συγγραφέας Ιούλιος Βερν
Εκδόσεις Αστήρ

Όλα αρχίζουν όταν ο καθηγητής της ορυκτολογίας Όττο Λίντενμπροκ, ανοίγοντας ένα παμπάλαιο χειρόγραφο βιβλίο, βρίσκει ένα κωδικοποιημένο σημείωμα του περίφημου αλχημιστή Σακνούσεμ στο οποίο έγραφε ότι κατόρθωσε να φτάσει στο κέντρο της γης. Ο καθηγητής πείθει τον ανηψιό και βοηθό του, τον Άξελ, να επαναλάβουν τον άθλο του Σακνούσεμ.

Οι τρεις τους θα κατέβουν μέσα από κρατήρες ηφαιστείων, θα συναντήσουν υπόγειους ποταμούς και θάλασσες, αλλά και προϊστορικά τέρατα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Θα διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε γαλαρίες από βασάλτη, θα περάσουν μια τρομερή καταιγίδα και θα ζήσουν την έκρηξη ενός ηφαιστείου εγκλωβισμένοι μέσα στον κρατήρα του.


Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Ήταν πιο φανερό πως οι λάβες μας έσπρωχναν με μεγάλη δύναμη και μας έριχναν προς τον κρατήρα του ηφαιστείου, απ’ όπου θα εκσφενδονιζόμασταν στην επιφάνεια της γης. Μα ποιο ήταν, λοιπόν, το ηφαίστειο αυτό; Σε ποια χώρα της γης μας εκσφενδονίσει η τύχη;

Κατά το πρωί νοιώσαμε πως η ταχύτητα μας μεγάλωνε ακόμη περισσότερο, κι η ζέστη επίσης, αν και πλησιάζαμε ολοένα στην επιφάνεια. Μια δύναμη, λοιπόν, τεράστια προερχόμενη από τους συμπυκνωμένους ατμούς στα σώθικα της γης, μας έσπρωχνε ακατάσχετα προς τα πάνω!


Σε λίγο, άρχιζαν να παρουσιάζονται εδώ κι εκεί τεράστιες γλώσσες φωτιάς. Διέκρινα σε βαθειές σήραγγες δεξιά κι αριστερά, πυκνούς ατμούς να τινάζονται, κι πυκνές γλώσσες να γλείφουν τρίζοντας τους βράχους…


… Έτσι πραγματικά έγινε, κι αυτές οι διακοπές συνεχίζονταν συχνότερα τώρα. Όταν σταματήσαμε, σκάζαμε από τη ζέστη˙όταν τιναζόμασταν ο κοφτερός αέρας μας έκοβε την αναπνοή μας. Σιγά- σιγά άρχισα να ζαλίζομαι˙ έπεσα κάτω λιπόθυμος. ...


… Δεν θυμάμαι λοιπον, καθόλου τι έγινε κατόπιν. Αόριστα μονάχα θυμούμαι πως άκουγα ακατάπαυστες βροντές και πως ξαφνικά η σχεδία μας άρχισε να στριφογυρίζει πάνω στα κύματα της λάβας. Έπειτα, θυμούμαι βροχή, στάχτη, μεγάλες φλόγες που σφύριζαν, μια θύελλα πύρινη. …»


τα αποτελέσματα από την έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητες για μέσα και έξω από τη σχολική τάξη

Δραστηριότητα 1η


Ένα παιχνίδι εξερεύνησης

Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο/η εκπαιδευτικός έχει κρύψει κάτω από το έδαφος στην αυλή του σχολείου, διάφορα πετρώματα, ορυκτά και πολύτιμους λίθους, απολιθώματα και κόκκαλα ζώων στα αντίστοιχα υποστρώματα, με σκοπό να τα ανασύρουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο παιχνίδι εξερεύνησης.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων. Ο/Η εκαιδευτικός παρέχει σε όλες τις ομάδες τα απαραίτητα εργαλεία γα την ανασκαφή.


Στόχος του παιχνιδιού είναι να εξευρευνήσουν οι ομάδες το υπέδαφος σκάβοντας με τα απαραίτητα εργαλεία και να ταξινομήσουν τα ευρήματα τους σε ομάδες, ανάλογα με το στρώμα που ανήκουν, δίνοντάς τους ονόματα σχετικά με το είδος τους και με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού.

τα αποτελέσματα από την έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα 2η


Ένα εικονικό ηφαίστειο μέσα στην τάξη

Διδακτικά υλικά
  • πλαστικό μπουκάλι
  • πλαστελίνη
  • χαρτόνια
  • μαρκαδόροι
  • μαγειρική σόδα
  • ξύδι
  • τα ευρήματα από την προηγούμενη δραστηριότητα (πετρώματα, ορυκτά,πολύτιμοι λίθοι, απολιθώματα και κόκκαλα ζώων)
Γι' αυτή την δραστηριότητα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι ομάδες μαζί. Σκοπός της δραστηριότητας είναι η κατασκευή ενός πλασματικού ηφαιστείου και η δημιουγία κολλάζ με τα ευρήματα της ανασκάφης από την προηγούμενη δραστηριότητα.

Αρχικά, ο/η εκπαιδευτικός εφοδιάζει τα παιδιά με απλά υλικά για την δημιουργία του ηφαιστείου, όπως ένα πλαστικό μπουκάλι, πλαστελίνη, χαρτόνια, μαρκαδόρους, μαγειρική σόδα και ξύδι.


Αφού ολοκληρώσουν την κατασκευή του ηφαιστείου, ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να πραγματοποίησει ένα πείραμα επίδειξης με την εικονική έκρηξη του ηφαιστείου. Δεν προτείνεται η ενεργούς συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών προκειμένου να αποφευχθεί η επικίνδυνη επαφή της εικονικής λάβας με τα μάτια των παιδιών.


Στη συνέχεια,τα μέλη των ομάδων συγκεντρώνουν τα
διάφορα πετρώματα, ορυκτά και πολύτιμους λίθους, απολιθώματα και τα κόκκαλα ζώων και κατασκευάζουν πάλι μα απλά υλικά (χαρτόνια, χώμα, πλαστελίνη) τα υποστρώματα του υπεδάφους της γης, τοποθετώντας σε κάθε υπόστρωμα τις ανακαλύψεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται η εικονική έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ παράλληλα γίνεται εμφανές το αποτέλεσμά του στο έδαφος.

μια διδακτική πρόταση από την Δήμητρα Μασατλή, την Νεραντζιά-Θεοδώρα Παπαδημητρίου,την Βασιλική Παπαϊωάννου, την Ελένη Σιδέρη
και την Μαρία Μεταξά

More pages