τα είδη των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

τα είδη των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ”

Συγγραφέας Λιούις Κάρολ
Εικονογράφηση Αν Ερμπό
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το συγκεκριμένο παραμύθι μιλάει για τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, της Αλίκης, όταν αυτή ακολουθεί ένα κουνέλι που την οδηγεί στη Χωρά των θαυμάτων. Εκεί, οι περιπέτειες συνεχίζονται για το κορίτσι που άλλοτε μικραίνει και άλλοτε μεγαλώνει. Μετά από μια σειρά απίστευτων επισοδίων στην περίεργη αυτή χώρα, η Αλίκη καταλήγει κατηγορούμενη μπροστά σε ένα δικαστήριο, όπου δικαστές και ένορκοι την καταδικάζουν σε αποκεφαλισμό. Όλη αυτή η ιστορία τελικά, τελειώνει με την Αλίκη να ξυπνά από το περίργο αυτό όνειρο.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«...Η παρέα που μαζεύεται στην όχθη είναι στ’ αλήθεια πολύ περίεργη. Τα πουλιά με τα φτερά τους να κρέμονται και τα ζώα με κολλημένο το τρίχωμα στάζουν όλα, σκυθρωπά και ταλαιπωρημένα.
Φυσικά το πρώτο ζήτημα είναι πως θα στεγνώσουν. Συνεδριάζουν λοιπόν γύρω από αυτό το θέμα και πολύ σύντομα, η Αλίκη αρχίζει να τους μιλάει με οικειότητα, σαν να τους ξέρει όλη της τη ζωή. Συζητάει αρκετή ώρα με τον Παπαγάλο που έχει κατσουφιάσει, έχει μουτρώσει κι όλο επαναλάμβάνει: « Είμαι πιο μεγάλος από σένα κι έχω μεγαλύτερη πείρα…» Η Αλίκη δεν το πολυπιστεύει, όμως ο Παπαγάλος έχει πεισμώσει, δε λέει την ηλικία του, κι έτσι η συζήτηση σταματάει εκεί. ...»

τα είδη των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα κολλάζ για τα είδη των ζώων

Διδακτικά υλικά
· χαρτόνια
· έντυπες έγχρωμες φωτογραφίες ζώων
· κόλλα

Για τη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χωριστούν σε ομάδες(5-6 ατόμων). Το κολλάζ μπορεί να υλοποιηθεί σε 1 διδακτική ώρα.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί σε κάθε ομάδα από ένα χαρτόνι, πάνω στο οποίο θα αναγράφονται οι διάφορες κατηγορίες ζώων, πχ πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, ψάρια. Ταυτόχρονα, θα μοιραστούν έγχρωμες φωτογραφίες από όλα τα είδη ζώων, οι οποίες θα είναι διαφορετικές για κάθε ομάδα. Στόχος της δραστηριότητας είναι να τοποθετήσουν τα μέλη των ομάδων τις φωτογραφίες στις αντίστοιχες κατηγορίες των ζώων.


Τέλος, η κάθε ομάδα παρουσιάζει το χαρτόνι της στις υπόλοιπες ομάδες μέσα στην τάξη.


μια διδακτική πρόταση από την Ζαχαρούλα Μοσχοπούλου,
την Σαβίνα Χαριτίδου και την Μαρία Μεταξά

More pages