τη σύσταση των τροφών


τη σύσταση των τροφών - atlaswiki τη σύσταση των τροφών - atlaswiki

η σύσταση των τροφών

Στη πρώτη αυτή δραστηριότητα, τα παιδιά μελετούν κατά κύριο λόγο τις τροφές και τη σύστασή τους. Αποκτούν συνεπώς βασικές γνώσεις για τη σύσταση των τροφών. Μαθαίνουν ποια συστατικά ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό και ποια τον βλάπτουν, καθώς και σε ποιες τροφές βρίσκονται το καθένα από αυτά. Ποιες τροφές θα πρέπει απαραιτήτως να καταναλώνουν και ποιες να αποφεύγουν. Κατανοούν το πόσο σημαντική είναι μία ισορροπημένη διατροφή ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούν και να προβληματιστούν σε θέματα κοινωνικά όπως η παιδική παχυσαρκία (γνώση).

Πρόκειται για μία συνθετική δραστηριότητα που «παντρεύει» το μάθημα των φυσικών επιστημών με την αγωγή υγείας, τη γλώσσα, και την κοινωνική αγωγή.Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ομαδική δραστηριότητα η οποία είναι χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια (αποστολές). Τα παιδιά χωρίζονται κι αυτά σε τέσσερις ομάδες τις επιλογής τους και κάθε μία ομάδα αναλαμβάνει και μία αποστολή. Η ανάθεση τους στους μαθητές γίνεται με τυχαίο τρόπο. Για την ακρίβεια κάθε ομάδα διαλέγει τυχαία έναν φάκελο μέσα στον οποίο αναγράφεται η αποστολή της ομάδας. Δεν έχει τη μορφή ενός κυκλικού εργαστηρίου καθώς η κάθε ομάδα ασχολείται αποκλειστικά με τη δική της αποστολή χωρίς να περάσει σταδιακά και από τις άλλες τρεις. Σκοπός των παιδιών είναι να φέρουν την αποστολή τους εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο τέλος ως μέσω αξιολόγησης ζητείται από κάθε παιδί ξεχωριστά να σχεδιάσει τον δικό του χάρτη εννοιών με τις πληροφορίες που θεωρεί αυτό πιο σημαντικές, κι έπειτα να τον παρουσιάσει στην υπόλοιπη τάξη ώστε να μεταδώσει και στις υπόλοιπες ομάδες τις γνώσεις του. Στο τέλος της δραστηριότητας όλες οι ομάδες θα έχουν αποκτήσει τις ίδιες γνώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσω της επανάληψης (αφού πολλές έννοιες στους χάρτες πολύ πιθανόν να επαναλαμβάνονται) αλλά ταυτόχρονα, με το να παρουσιάσει το κάθε παιδί ξεχωριστά τον δικό του χάρτη (και όχι έναν χάρτη η κάθε ομάδα) θα ακουστούν οι περισσότερες σημαντικές πληροφορίες.

Η κάθε αποστολή ξεκινά με μία πρόταση- ερώτηση. Η ομάδα καλείται αρχικά να σκεφτεί και να συζητήσει γύρω από αυτή τη πρόταση. Στη συνέχεια τα παιδιά καταγράφουν μια σειρά από υποθέσεις με στόχο να απαντήσουν, να στηρίξουν ή να απορρίψουν την πρόταση- ερώτηση. Έπειτα, τους δίνεται το κατάλληλο υλικό, που είναι διαφορετικό για την κάθε ομάδα, ώστε να ελέγξουν τις υποθέσεις τους. Μέσα από άρθρα κυρίως μαθαίνουν να ξεχωρίζουν και να επικεντρώνονται στις σημαντικές πληροφορίες που θα τους εξυπηρετήσουν στην αποστολή τους. ακολουθεί μία σειρά από ερωτήσεις που θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν με το τέλος τηςδραστηριότητας. Τέλος το κάθε παιδί καλείται να σχεδιάσει έναν χάρτη εννοιών που θα παρουσιάσει στους συμμαθητές του.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εννοιολογικών χαρτών στην τάξη διατυπώνονται ερωτήσεις που συνθέτουν μεγάλη γκάμα από θέματα προς συζήτηση. Η συζήτηση συνήθως εξελίσσεται γύρω από το πόσο σημαντική είναι τελικά για τον οργανισμό τους μια ισορροπημένη διατροφή ενώ εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να αλλάξουν τις λαθεμένες διατροφικές τους επιλογές εκφράζοντας τυχόν απορίες τους για συστατικά συγκεκριμένων τροφών και τον τρόπο που θα λειτουργούν στο εξής. (διαχείριση της γνώσης- στάσεις που διαμορφώνει η γνώση). επιπλέον θέμα που προσελκύει συνήθως την προσοχή των παιδιών και τα ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Πολύ πιθανό να επικεντρωθούν στον κοινωνικό ρατσισμό που υπάρχει. (κοινωνική κριτική- στάσεις που καλλιεργούνται). Πολλοί μαθητές πολλές φορές παραδέχονται την ρατσιστική τους προδιάθεση στα παχύσαρκα παιδιά ενώ δείχνουν ευαισθητοποιημένοι και διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά. (στάσεις που διαμορφώνει η γνώση).

Σε αυτή τη δραστηριότητα συζητιούνται όλες οι έννοιες των φυσικών επιστημών που συνήθως αναφέρονται σε μια παραδοσιακή διδασκαλία για τη σύσταση των τροφών (γνώση). Στη συνέχεια όμως κινούμαστε πέρα από τη συνήθη γλώσσα και τελικά η διδασκαλία περί της επιστήμης αντικαθιστά τη διδασκαλία των φυσικών εννοιών. Τα άρθρα που δίνονται στους μαθητές πέρα από τις γνώσεις που τους προσφέρουν τους βοηθούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ικανότητα καθώς για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα στοιχεία που τους είναι χρήσιμα. Η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας καθώς και της προσωπικής πρωτοβουλίας επιτυγχάνεται και από τις υποθέσεις που καλούνται αρχικά να κάνουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στη διαδικασία να λύσουν μόνοι τους ένα πρόβλημα( γνωστική διάσταση: γνώση- έρχονται στην επιφάνεια οι ιδέες των μαθητών- μεταγνωστική διάσταση :δεξιότητες που καλλιεργεί η γνώση) Παράλληλα καλλιεργείται το πνεύμα της συνεργασίας, αφού τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες, ενώ με τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στην κατασκευή ενός λεκτικού (δημόσια υποστήριξη) σύντομου συνεκτικού συνοπτικού αλλά ταυτόχρονα περιεκτικού εγγράφου, μια δεξιότητα πολύ χρήσιμη στην κοινωνία (διαχείριση γνώσης στην κοινωνία). Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους σε συζητήσεις, όπου παρουσιάζουν τις ιδέες τους δημόσια σε ακροατήριο, ξεπερνώντας συναισθήματα άγχους ή ντροπής (στάσεις που διαμορφώνει η γνώση).

Χρονική διάρκεια: 90 λεπτά. (δύο διδακτικές ώρες). Στη πρώτη διδακτική ώρα χωρίζονται οι μαθητές σε ομάδες,
ο δάσκαλος μοιράζει τα φύλλα εργασίας και το κατάλληλο υλικό για κάθε ομάδα εξηγεί τη δραστηριότητα και τα παιδιά
ξεκινούν τις αποστολές τους.


τη σύσταση των τροφών - atlaswiki


φύλλο εργασίας
(μοιράζεται σε όλους τους μαθητές)

Ο Γιώργος, είναι μαθητής της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου μας. Πέρασε όμως μία σοβαρή ασθένεια που τον κράτησε για αρκετό καιρό μακριά από το σχολείο όλο αυτό το διάστημα που εμείς μαθαίναμε για τη διατροφή και την υγεία μας. Τώρα που ξαναγύρισε κοντά μας είναι υγιείς, δυνατός και γεμάτος απορίες! Τι λέτε; Θα τον βοηθήσετε να καλύψει τα κενά του; Που ξέρετε, ίσως χάρη σε εσάς, να μην αρρωστήσει ξανά.

Χωριστείτε σε τέσσερες ομάδες. Κάθε ομάδα να επιλέξει έναν από τους πέντε φακέλους που βρίσκονται στο τραπέζι.

Στο φάκελό σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες λέξεις:
Τροφοαποστολή
Υδατανθρακοαποστολή
Πρωτεινοαποστολή
Λιποαποστολή

Οι αποστολές που κρατάτε στα χέρια σας είναι τόσες όσες και οι απορίες του Γιώργου. Κάθε ομάδα λοιπόν θα αναλάβει και μία συγκεκριμένη αποστολή.


φύλλο εργασίας
τροφοαποστολή
Ομάδα συνεργασίας


Διαβάστε προσεχτικά την απορία του Γιώργου:
" ο άνθρωπος χρειάζεται την τροφή για να ζήσει. Ό,τι και να τρώμε είναι χρήσιμο για τον οργανισμό. Γιατί πρέπει να δίνουμε τόση σημασία στο τι περιέχει μέσα η τροφή μας; ''Συζητήστε το ερώτημα αυτό με την ομάδα σας και διατυπώστε σε λίγες σειρές τις υποθέσεις σας


Στη συνέχεια μελετήστε το υλικό που σας δίνεται ώστε να ελέγξετε τις υποθέσεις που κάνατε σχετικά με την απορία του Γιώργου. Αποφύγετε τη συλλογή πληροφοριών που δεν έχουν σχέση με την αποστολή σας.

Δουλέψτε ομαδικά για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
α. Πόσο σημαντική είναι η τροφή και κυρίως η διατροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό;
β. Ποια είναι τα κύρια συστατικά της τροφής;
γ. Η λανθασμένη διατροφή επιφέρει βλαβερές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων;
δ. Παιδική παχυσαρκία: αιτίες και συνέπειες. Τι δείχνουν οι έρευνες για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα;

φύλλο εργασίας
υδατανθρακοαποστολή
Ομάδα συνεργασίας


Διαβάστε προσεχτικά την απορία του Γιώργου
''Αφού οι υδατάνθρακες είναι τόσο σημαντικοί για τον οργανισμό και έχουν γλυκιά γεύση,άρα βρίσκονται στα γλυκά,
στις καραμέλες και τις σοκολάτες που τόσο μου αρέσουν;''


Συζητήστε το ερώτημα αυτό με την ομάδα σας και διατυπώστε σε λίγες σειρές τις υποθέσεις σας

Στη συνέχεια μελετήστε το υλικό που σας δίνεται ώστε να ελέγξετε τις υποθέσεις που κάνατε σχετικά με την απορία του Γιώργου. Αποφύγετε τη συλλογή πληροφοριών που δεν έχουν σχέση με την αποστολή σας.
Δουλέψτε ομαδικά για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
α Γιατί οι υδατάνθρακες είναι τόσο σημαντικοί στον οργανισμό;
Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων τα σάκχαρα και τα άμυλα:
β Ποιες από τις τροφές αποτελούν πηγές για τα σάκχαρα;
γ Ποιες από τις τροφές αποτελούν πηγές για τα άμυλα;
δ Σε ποιο από τα ημερήσια γεύματα είναι περισσότερο απαραίτητοι οι υδατάνθρακες και γιατί;
ε Γιατί θα πρέπει να προτιμώνται οι τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. αδρά επεξεργασμένα δημητριακά) από τις τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη;τη σύσταση των τροφών - atlaswiki
φύλλο εργασίας
πρωτεινοαποστολή
Ομάδα συνεργασίας


Διαβάστε προσεχτικά την απορία του Γιώργου.
''Εμένα δεν μου αρέσουν τα φασόλια και τα βραστά αυγα αλλά τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα και σάλτσα.Δεν έχουν αυτά πρωτεΐνες;''


Συζητήστε το ερώτημα αυτό με την ομάδα σας και διατυπώστε σε λίγες σειρές τις υποθέσεις σας

Στη συνέχεια μελετήστε το υλικό που σας δίνεται ώστε να ελέγξετε τις υποθέσεις που κάνατε σχετικά με την απορία του Γιώργου.
Αποφύγετε τη συλλογή πληροφοριών που δεν έχουν σχέση με την αποστολή σας.

Δουλέψτε ομαδικά για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
α Ποιος είναι ο ρόλος των πρωτεϊνών στον οργανισμό;
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται σε φυτικές και ζωικές:
β Ποιες από τις τροφές αποτελούν πηγές των φυτικών πρωτεϊνών;
γ Ποιες από τις τροφές αποτελούν πηγές των ζωικών πρωτεϊνών;
δ Τι συμβαίνει, αν καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών από αυτή που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό,
φύλλο εργασίας
λιποαποστολή
Ομάδα συνεργασίας


μελετήστε το υλικό που σας δίνεται . Αποφύγετε τη συλλογή πληροφοριών που δεν έχουν σχέση με την αποστολή σας.
Δουλέψτε ομαδικά για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

α) Τα λίπη αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού;


Τα λίπη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Μονοακόρεστα, Πολυακόρεστα, Κορεσμένα.

γ) Ποιες είναι οι πηγές τροφών για τα μονοακόρεστα λίπη;
δ) Ποιες είναι οι πηγές τροφών για τα πολυακόρεστα λίπη;
ε) Ποιες είναι οι πηγές τροφών για τα κορεσμένα λίπη;
στ) Σε ποια λίπη πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση;υλικό για την ομάδα
τροφοαποστολή

Η υγιεινή διατροφή, είτε για χάσιμο βάρους είτε για λόγους υγείας είτε για πρόληψη παθήσεων, δεν έχει αρχή και τέλος αλλά είναι μια συνεχιζόμενη κατάσταση όπου το άτομο κάνει τις σωστές επιλογές και ισοζυγίζει τη διατροφή του και την άσκηση, έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τις κοινωνικές του υποχρεώσεις που κατά το 90% στη Κύπρο, περιτριγυρίζονται γύρω από το φαγητό.


η μακρόχρονη συνεισφορά του γάλακτος στην ανθρώπινη υγεία
Το γάλα αποτελεί μια τροφή με μεγάλη διατροφική αξία για τον άνθρωπο από την στιγμή της γέννησης του μέχρι τη τρίτη ηλικία. Η μεγάλη διατροφική του αξία οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη Δ, και περιέχει σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό.
Δυστυχώς πολλά παιδιά και νέοι έχουν αντικαταστήσει το γάλα με αναψυκτικά και φρουτοποτά με αποτέλεσμα να δημιουργούν μακροχρόνιους κινδύνους για την υγεία τους. Τα ροφήματα αυτά παρέχουν πολλές «άδειες θερμίδες», δηλαδή δεν περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Απλά «κλέβουν» χώρο από τη διατροφή των παιδιών που θα μπορούσαν να πάρουν άλλα πιο θρεπτικά ροφήματα όπως το γάλα.


η σημασία της διατροφής

Δεν ήταν τυχαία που ο Ιπποκράτης είχε πει το 400π.Χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας.

Αν ακολουθούσαμε τη συμβουλή του, πιθανόν σήμερα να μην είχαμε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη διατροφή.

Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης συσχετίζονται άμεσα με το τι τι και πόσο τρωμε. Η παχυσαρκία έχει γίνει μια παγκόσμια μάστιγα που είναι πηγή πολλών κακών.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Παν μέτρον άριστον, είναι το κλειδί, θα μας έλεγε ο Ιπποκράτης. Μια ισοζυγισμένη διατροφή, με καλή διαφοροποίηση, με τις σωστές αναλογίες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, χωρίς υπερβολές όσον αφορά τη ποσότητα, μπορούν να μας προσφέρουν τα μέγιστα στη διατήρηση της υγείας μας.

Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα στοιχεία που μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας τα προσφέρουν στις ποιότητες και στις ποσότητες που τις έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Πρόσφατα οι ειδικοί αποφάσισαν ότι οι μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να τρωμε κάθε μέρα δεν πρέπει να είναι μόνο 5 αλλά συστήνουν από 7 έως 10.

Η καλή διατροφή όταν συνοδεύεται από καλή ζωή μπορεί τότε να μας προσφέρει πολλά χρόνια με υγεία και πολλές ευχαριστήσεις, τόσο ψυχικές όσο και σωματικές. Καλή ζωή σημαίνει να εξασκούμαστε τακτικά, να μειώνουμε το στρες που μας βασανίζει, να μην καπνίζουμε, να αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ.


παιδική παχυσαρκία
του Χ.Κανδηλώρου ,ενδοκρινολόγου

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παιδίατρος είναι η παιδική παχυσαρκία. Δυστυχώς, η συχνότητά της φαίνεται να αυξάνει παράλληλα με την αύξηση των κινδύνων της στην ενήλικη ζωή. Η παχυσαρκία στις ημέρες μας έχει πάρει διαστάσεις "επιδημίας" και για τις προηγμένες χώρες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πού όμως βρίσκεται η ρίζα του κάκου. Ο Αγγλος ποιητής William Wordworth έλεγε ότι "το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου". Μήπως λοιπόν η εξήγηση για το υπερβολικό βάρος του παχύσαρκου βρίσκεται στην παιδική του ηλικία!
Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν αυτά τα δύο μεγέθη αυξάνουν κατά τρόπο αρμονικό, το σώμα έχει σωστές αναλογίες. Αν η αύξηση του βάρους είναι ταχύτερη από την αύξηση του ύψους, το παιδί είναι υπέρβαρο.
Δυστυχώς και εδώ "αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα". Έχει, δηλαδή, παρατηρηθεί ότι, όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, στο 80% των περιπτώσεων, το παιδί θα είναι επίσης παχύσαρκο. Όταν μόνο ο ένας γονέας είναι παχύσαρκος, το παιδί είναι και αυτό παχύσαρκο, στο 40% των περιπτώσεων. Απεναντίας, όταν και οι δύο γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος, το παιδί γίνεται παχύ μόνο στο 7% των περιπτώσεων. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο ποσοστό ευθύνεται η κληρονομικότητα και σε ποιο ο τρόπος ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς δίνουν στο παιδί τα γονίδια τους, αλλά και το ανατρέφουν με τις δικές τους συνήθειες Τα παχύσαρκα παιδιά είναι σε σχέση με τα υπόλοιπα λιγότερο κινητικά, βλέπουν πολύ περισσότερη ώρα τηλεόραση και παίζουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές πιο συχνά. Επίσης, τρώνε περισσότερα λιπαρά και λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερο ή καθόλου πρόγευμα, ενώ, αντίθετα, απολαμβάνουν ένα πιο πλούσιο δείπνο. Ποιος όμως φταίει γι' αυτό; Κατά κύριο λόγο οι γονείς
. Μερικές μελέτες έδειξαν ότι οι δύο κρίσιμες περίοδοι αύξησης του λίπους είναι στα έξι χρόνια και η εφηβεία. Το τρίτο ερώτημα που γεννιέται είναι αν υπάρχει ή όχι συσχέτιση της παιδικής παχυσαρκίας με την παχυσαρκία των ενηλίκων. Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά που είναι υπέρβαρα σε ηλικία ενός έτους συνεχίζουν να είναι υπέρβαρα και μετά τα 21 τους. Αντίθετα, από τα παιδιά που είναι λεπτά ή κανονικά ενός έτους, μόνο 20% θα γίνουν παχύσαρκα στα 21 τους. Χρειάζονται όμως ακόμη πολλές μελέτες και πολυετής παρακολούθηση για να αποσαφηνιστεί εάν η παιδική παχυσαρκία συνεχίζεται και κατά την ενηλικίωση.
Αντίθετα, τα άμεσα αποτελέσματα της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι γνωστά:
1. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι συνήθως ψηλότερα από τα υπόλοιπα.
2. Στα παχύσαρκα κορίτσια αρχίζει νωρίτερα η έμμηνος ρήση.
3. Αγόρια και κορίτσια έχουν τεράστια κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα λόγω του βάρους τους, γεγονός που τους δημιουργεί έντονα συμπλέγματα κατωτερότητας, ψυχολογική αστάθεια και πολλές φορές περιθωριοποίηση.
Όπως και για τις περισσότερες ασθένειες, η ιατρική προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες όταν καλείται να προλάβει παρά να θεραπεύσει. Αυτήν τη στιγμή τα μόνα όπλα κατά της παιδικής παχυσαρκίας είναι η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση.τη σύσταση των τροφών - atlaswiki


υλικό για την ομάδα
υδατανθρακοαποστολή

υδατάνθρακες
Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του.Είναι η μεγάλη αγάπη των μυών μας, καθώς η διάσπαση των υδατανθράκων προσφέρει την ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικοί γιατί αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Βασική πηγή υδατανθράκων είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, ρύζι κ.α). Υδατάνθρακες μας παρέχουν επίσης και τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50-55% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας
οι Yδατάνθρακες
των Αναστάσιου Μόρτογλου , ενδοκρινολόγου και Kατερίνας Mόρτογλου, διατροφολόγου

Tο όνομά τους προέρχεται από το άνθρακας και νερό, επειδή τα φυτά συνθέτουν υδατάνθρακες από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Oι υδατανθρακούχες τροφές περιέχουν συχνά και βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικές ουσίες, συστατικά με πολύ ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία μας.
O
ι υδατάνθρακες πρέπει να είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή του ανθρώπου. Eκτός όμως από το τι θα πρέπει να επιλέγουμε, σημαντικό ρόλο στις επιλογές μας παίζουν η διαθεσιμότητα των τροφών, πολιτιστικοί και άλλοι εθνικοί παράγοντες, καθώς και οι ατομικές επιθυμίες και ανάγκες μας. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι υδατάνθρακες καλύπτουν μέχρι και το 85% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες μόλις το 40%. H αναλογία πάντως που χαρακτηρίζει την υγιεινή διατροφή είναι κάπου ανάμεσα, 50-65%, ανάλογα με τις συνολικά απαιτούμενες θερμίδες. Όσο περισσότερες θερμίδες χρειαζόμαστε τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η αναλογία υδατανθράκων.
O
ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ μικρή αποθηκευτική δυνατότητα για τους υδατάνθρακες. Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, σχεδόν σε καθημερινή βάση, να παίρνουμε ικανά ποσά υδατανθράκων με τη διατροφή μας.
Πηγή υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα όσπρια, το ρύζι, οι πατάτες, η ζάχαρη, το μέλι, το γάλα κ.λπ., καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά, π.χ., ψωμί. Mικρά ποσά υδατανθράκων υπάρχουν και στο κρέας, στα ψάρια και στα θαλασσινά, κυρίως υπό μορφή γλυκογόνου, αλλά και ως πρωτεογλυκάνες στο συνδετικό ιστό.
Oι υδατάνθρακες διακρίνονται σε:
M
ονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
Δισακχαρίτες: σακχαρόζη, λακτόζη, μαλτόζη
Πολυσακχαρίτες: άμυλο, αμυλοπεκτίνες. Eίναι πολυμερή της γλυκόζης και συντίθενται στα φυτά.
Nα θυμίσουμε και πάλι ότι όλοι οι υδατάνθρακες περιέχουν τις ίδιες θερμίδες ανά μονάδα βάρους. Oι κύριες ομάδες τροφών στη διατροφή του ανθρώπου που περιέχουν υδατάνθρακες είναι:
Δημητριακά
Γλυκαντικά με θερμίδες (ζάχαρη, γλυκόζη κ.ά.)
Pιζώδη χορταρικά (π.χ., πατάτες)
Όσπρια
Xορταρικά
Φρούτα
Γαλακτοκομικά προϊόντα


Aναλυτικά, οι κύριοι υδατάνθρακες της διατροφής μας φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Yδατάνθρακας Φυσικές πηγές Γλυκαντική δύναμη Συνήθης ημερήσια πρόσληψη σε γραμμάρια
Zάχαρη Παράγεται από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα 100 10-100
Λακτόζη Γαλακτοκομικά προϊόντα 30 15
Mαλτόζη Tσίχλες, καραμέλες ελάχιστη
Tριαλόζη Mανιτάρια ελάχιστη
Γλυκόζη Φρούτα, μέλι 50 5
Φρουκτόζη Φρούτα, μέλι 170 5
Aμυλο Δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, ριζώδη χορταρικά 0 150-250
Δεξτρίνες Μικρές ποσότητες στα αμυλώδη χορταρικά 0 ελάχιστη
Γλυκογόνο Kρέας 0 ελάχιστηειδή όλοι μάθαμε να κοιτάμε στις ετικέτες των τροφίμων για το αν και πόση ζάχαρη περιέχουν μέσα, η βιομηχανία ανακάλυψε τεχνάσματα με τα οποία κρύβει υδατάνθρακες που έχουν σχεδόν ίδια θερμιδική αξία με αυτή της ζάχαρης, πίσω από ονόματα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν από το μη ειδικό.

Τα ονόματα αυτά είναι:
Γλυκόζη
Δεξτρόζη
Λακτόζη
Mαλτόζη
Mαλτροδεξτρίνη
Mανιτόλη
Mολάσσα
Mέλι
Σακχαρόζη
Σορβιτόλη
Φρουκτόζη

Στις
υδατανθρακούχες τροφές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη O γλυχαιμικός δείκτης.
H π
οσότητα και το είδος των φυτικών ινών που περιέχονται στις υδατανθρακούχες τροφές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ίσως μοναδική πηγή διαιτητικών ινών είναι τα υδατανθρακούχα τρόφιμα.
O
δείκτης κορεσμού της πείνας.O δείκτης κορεσμού της πείνας είναι η δυνατότητα που έχει
ένα υδατανθρακούχο τρόφιμο να μας χορταίνει

η επίδραση των υδατανθράκων στις ανώτερες λειτουργίες.

Yπάρχουν πολλές επιστημονικές ενδείξεις ότι η ζάχαρη, και ειδικότερα η γλυκόζη, έχει ευνοϊκές επιδράσεις στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Oι κυριότερες επιδράσεις είναι η βελτίωση της μνήμης, η βελτίωση της κινητικότητος και η μείωση των ανεπιθύμητων εκδηλώσεων που προκαλεί το στρες. O τομέας που μελετήθηκε περισσότερο είναι η διερεύνηση των μηχανισμών μέσω των οποίων η γλυκόζη βελτιώνει τη μνήμη στον άνθρωπο. Mελέτες σε υπερήλικες έδειξαν ότι η χορήγηση γλυκόζης βελτιώνει τη μνήμη και τις διαδικασίες της μάθησης μέχρι και στο 90% των συμμετεχόντων σε αυτές. H βελτίωση της μνήμης που αποδείχθηκε στους ενήλικες μετά τη χορήγηση γλυκόζης, δεν αποδείχθηκε και στα παιδιά μετά τη χορήγηση ζάχαρης. διαλύματος γλυκόζης, ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούν σήμερα οι αθλητές.
Aπόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο: "Διατροφή: από το σήμερα για το αύριο", των εκδόσεων Γιαλελή.
Υλικό για την ομάδα
πρωτεινοαποστολή


Πρωτεΐνες
Αποτελούν τα υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας. Ίσως η πιο σημαντική τροφή για τη δημιουργία νέων ιστών και την αντικατάσταση των κυττάρων που φθείρονται. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξη του οργανισμού. Ο ρόλος τους δεν είναι να παρέχουν ενέργεια παρά μόνον σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων. Βασική πηγή των πρωτεϊνών είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη

Eκείνο που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει δυνατότητα αποθήκευσης πρωτεϊνών, όταν υπάρχει πλεόνασμα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις στέρησης. Aυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν πάρουμε με τις τροφές περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση, το πλεόνασμα θα γίνει λίπος και βέβαια, εκτός από το ότι θα παχύνουμε, θα επιβαρύνουμε και την ηπατική και νεφρική μας λειτουργία.

Όταν μειώνεται η ενεργειακή περιεκτικότητα της διατροφής (όπως σε δίαιτες απώλειας βάρους), θα πρέπει να αυξάνεται αναλογικά και το ποσοστό -όχι το ποσόν- της πρωτεΐνης. Aυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη υπάρχουν στις εξής καταστάσεις παιδική και εφηβική ηλικία, κύηση, θηλασμός, συστηματική άθληση.
Kαταστάσεις που, συνήθως, συνοδεύονται από άλλη ένδεια πρωτεΐνης και δεν καλύπτονται από μία συνηθισμένη δίαιτα είναι:

Xρόνιος αλκοολισμός ή άλλου είδους εξαρτήσεις (κακές διαιτητικές συνήθειες)
Xρόνια νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος (κακή απορρόφηση)
Eγκαυματίες και πολυτραυματίες (αυξημένες απώλειες)
Nεφρωσικό σύνδρομο (αυξημένες απώλειες από τα νεφρά)
Hπατική ανεπάρκεια (μειονεκτική σύνθεση)Eνδεικτική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τροφών που είναι "καλές πηγές"
Tρόφιμο gr/100gr τροφής
Mοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο (άπαχα, ωμά) 20,5
Συκώτι (ωμό) 20,1
Ψάρι (ωμό) 17,5
Γαρίδες (βρασμένες, χωρίς κέλυφος) 22,6
Aβγό 12,3
Γάλα 3,3
Tυρί 26,0
Γιαούρτι 5,0
Φασόλια βρασμένα 4,1
Φακές βρασμένες 7,6
Kαρότα βρασμένα 0,6
Πατάτες βρασμένες 1,4
Pύζι βρασμένο 2,2
Mακαρόνια βρασμένα 4,2
Ψωμί ολικής άλεσης 8,8
Ψωμί άσπρο 7,8
Mούσλι 12,9
All Bran 15,1
Koρν-Φλέiκς 8,6

Bλέποντας τον πίνακα, γίνεται αντιληπτό το πόσο εύκολα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη αλλά και πόσο εύκολα μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρωτεΐνες συχνά συνδυάζονται με κορεσμενα λίπη και χοληστερίνη. H αυξημένη λοιπόν κατανάλωση πρωτεΐνης σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από αυξημένη διαιτητική πρόσληψη λίπους και χοληστερίνης.
Aπόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο: "Διατροφή: από το σήμερα για το αύριο", των εκδόσεων Γιαλελή.


οι πρωτεΐνες
των Α.Μόρτογλου , ενδοκρινολόγου και Kατερίνας Mόρτογλου, διατροφολόγου

Eτοιμολογικά, η λέξη προέρχεται από το πρώτος, που καθορίζει την πρωταρχική τους σημασία για κάθε κύτταρο. Tα είδη πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χιλιάδες και οι λειτουργίες τους πολύ διαφορετικές. H λειτουργία της κάθε πρωτεΐνης καθορίζεται από τη χημική της δομή. Oι βασικότερες βιολογικές δράσεις των πρωτεϊνών είναι:
Kαταλυτική δράση. Tα ένζυμα είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Eπιταχύνουν τις χημικές διαδικασίες μέσα στο κύτταρο. Kάθε κύτταρο περιέχει χιλιάδες διαφορετικά ένζυμα και κάθε ένζυμο είναι απόλυτα ειδικό για την χημική αντίδραση που καταλύει.
Mεταφορείς άλλων χημικών ουσιών. Tο αίμα μας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που η δουλειά τους είναι να δεσμεύουν διάφορες χημικές ουσίες ή μόρια και να τα μεταφέρουν σε άλλα σημεία του σώματος. H αιμοσφαιρίνη, π.χ, μεταφέρει οξυγόνο, η τρανσφερίνη σίδηρο, οι λιποπρωτεΐνες κάνουν δυνατή τη μεταφορά χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με το αίμα, αφού τα ίδια ως λίπη είναι αδιάλυτα στο νερό.
Aποθηκευτική. Mερικές πρωτεΐνες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποθηκεύουν μικρά μόρια και να τα αποδίδουν, όταν υπάρχει ανάγκη. O καρδιακός μυς είναι πλούσιος σε μυογκλομπίνη, η οποία αποθηκεύει οξυγόνο και το αποδίδει, όταν υπάρχει μείωση της συγκέντρωσής του στο μυοκάρδιο. Tο ήπαρ, οι μύες και το έντερο είναι πλούσια σε φεριττίνη, μία πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο.
Aμυντική. Όλα τα αντισώματα του οργανισμού είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Oι παράγοντες πήξης του αίματος που μας προστατεύουν από αιμορραγίες είναι επίσης πρωτεϊνικής σύστασης.
Pυθμιστική. Mερικά μόρια με ενζυματική δράση χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν κάποιες χημικές διαδικασίες, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση της ομοιοστασίας του οργανισμού.
Kινητική. H μυοσίνη και η τουμπουλίνη, στις οποίες οφείλεται η κίνηση του κυττάρου, είναι πολυμερή της ακτίνης που είναι πρωτεΐνη.
Δομική. Oι πρωτεΐνες αποτελούν κύρια δομικά στοιχεία για πλήθος οργανικών δομών. Αλλά και το καλλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεϊνικής σύστασης.

Oι πρωτεΐνες σχηματίζονται από συνένωση πολλών μικρότερων μορίων, των αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν για τον άνθρωπο τη μοναδική πηγή αμινοξέων για σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών.


τη σύσταση των τροφών - atlaswiki


υλικό για την ομάδα
λιποαποστολή

λιπίδια
Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες
To λίπος της τροφής
Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν τρία είδη λίπους. Μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα. Όλα τα λίπη περιέχουν το ίδιο ποσό θερμίδων και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Μονοακόρεστα λίπη : Ελαιόλαδο, μαργαρίνη, φυστίκια, αβοκάντο, αμύγδαλα, φουντούκια, σογιέλαιο και λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός. Όταν χρησιμοποιείτε λίπη, έλαια, προσπαθήστε να επιλέξετε αυτόν τον τύπο, όμως περιορίστε τη χρήση τους, καθώς εξακολουθούν να περιέχουν πολλές θερμίδες.
Πολυακόρεστα λίπη: Ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, πολυακόρεστη μαργαρίνη, κολοκυθόσποροι και σουσάμι. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο.
Κορεσμένα λίπη: Κυρίως από ζωϊκές τροφές, συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Βούτυρο, κρέμα, λίπος κρέατος, πέτσα πουλερικών, σκληρά τυριά κρέμα τυριού, παγωτό, πίττες, τάρτες, μπισκότα, σαλάμι, λουκάνικα. Μειώστε ή αποφύγετε αυτόν τον τύπο λίπους. Η αύξηση της περιεκτικότητας λίπους της τροφής, συνδέεται
άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας

λίπη
του Ευθυμίου Καπάνταη ,παθολόγου

Από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές, τα λίπη είναι ίσως αυτά που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον ιατρικό κόσμο αλλά και στο καταναλωτικό κοινό.

Οι τροφές περιέχουν τρία είδη θρεπτικών ουσιών, που είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Αυτές οι ουσίες είναι θρεπτικές γιατί προσδίδουν στον οργανισμό θερμίδες, δηλαδή τον τρέφουν. Τα λίπη είναι οι πλουσιότερες σε θερμίδες ουσίες, αφού η καύση ενός γραμμαρίου αποδίδει εννέα θερμίδες, διπλάσια ποσότητα από ό,τι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες (τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο). Αυτό συμβαίνει γιατί από τα τρία δομικά στοιχεία του μορίου τους (άνθρακας, υδρογόνο και οξυγόνο), τα λιπίδια είναι πλουσιότερα σε άνθρακα και υδρογόνο. Η κατανάλωσή τους λοιπόν και η αποθήκευσή τους στο σώμα εξασφαλίζει "συμπυκνωμένη" ενέργεια. Όταν μιλάμε για λίπη, πρέπει να ξεχωρίζουμε τα σωματικά λιπίδια από τα λιπίδια της τροφής. Τα σωματικά λιπίδια υπάρχουν στη μεμβράνη κάθε κυττάρου ως δομικό υλικό (χοληστερίνη και φωσφολιπίδια), κυκλοφορούν στο αίμα (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι αποθηκευμένο υπό μορφή τριγλυκεριδίων στα λιποκύτταρα (σπλαχνικό και υποδόριο λίπος). Αυτά που περιέχονται στις τροφές είτε προέρχονται από τα ζώα και λέγονται ζωικά, είτε από τα φυτά και λέγονται φυτικά.


Κεκορεσμένα Μονοακόρεστα Πολυακόρεστα
Γραμμάρια λιπαρών οξέων σε 100 γραμμάρια λιπαρής ουσίας
Αραβοσιτέλαιο 17 30 53
Σογιέλαιο 14 25 61
Ηλιέλαιο 12 33 55
Ελαιόλαδο 14 72 14
Μαργαρίνη* 32 31 37
Βούτυρο* 62 31 7
*84% του καθαρού βάρους λιπαρή ουσία και 16% νερό


Ζωικά λίπη
είναι το βούτυρο, το εμφανές πάχος των κρεάτων, των αλλαντικών και των ψαριών. Όμως προσοχή! Εκτός από το φανερό αυτό λίπος, υπάρχει και "κρυφό" στον κρόκο του αβγού, τα τυριά, το γιαούρτι, αλλά και οποιοδήποτε κρέας, έστω και αν αυτό φαίνεται τελείως άπαχο (η περιεκτικότητα σε λίπος διαφέρει βέβαια ανάλογα με το είδος του ζώου και το μέρος του σώματός του).
Εμφανή φυτικά λίπη είναι τα λάδια. Αλλά και εδώ υπάρχουν κρυφά λίπη στις ελιές, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς. Από βιοχημικής άποψης δύο τύποι λιπών κυριαρχούν στην τροφή: τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη (ορθά χοληστερόλη), που προέρχεται μόνο από το ζωικό βασίλειο (τα φυτά δεν μπορούν να την παρασκευάσουν και περιέχουν μικρές ποσότητες φυτοστερόλης). Τα τριγλυκερίδια αποτελούνται από τρία λιπαρά οξέα, που μπορεί να είναι κεκορεσμένα, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα (ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων υδρογόνου που συνδέονται με τα άτομα του άνθρακα).

Κεκορεσμένα λιπαρά οξέα περιέχουν κυρίως τα ζωικά λίπη, μονοακόρεστα το ελαιόλαδο και το αβοκάντο και πολυακόρεστα τα σπορέλαια αλλά και τα ζωικά λίπη θαλασσινής προέλευσης. Χωρίς να είναι απόλυτο, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα λίπη που είναι πλούσια σε κεκορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ αυτά που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, δηλαδή τα λάδια, είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου (με εξαίρεση τη μαργαρίνη). Ας εξετάσουμε τώρα την προέλευση των λιπών της τροφής. Το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος παρασκευάζονται από το γάλα βοοειδών και αιγοπροβάτων. Τα λάδια προέρχονται από τη σύνθλιψη του καρπού φυτών ή δένδρων, το ελαιόλαδο από τις ελιές, και τα σπορέλαια από τους σπόρους του βαμβακιού του αραβόσιτου, της σόγιας, του ηλιόσπορου κ.λπ. Η παρασκευή του ελαιόλαδου έχει τις ρίζες της στην προϊστορία (6.000 π.Χ.) και παρά την τεχνολογική πρόοδο η διαδικασία παρασκευής του είναι απαράλλακτη. Οι ελιές συλλέγονται, πλένονται και συνθλίβονται εν ψυχρώ σε ελαιόμυλο, οπότε εξάγεται το πρώτο λάδι από τη μια (παρθένο) και ο ελαιοπολτός από την άλλη. Αυτός υφίσταται και άλλες συνθλίψεις σε άλλο ελαιοπιεστήριο που οδηγούν σε λάδι κατώτερης ποιότητας, που χρειάζεται ραφινάρισμα ή χρησιμεύει για την παρασκευή σαπουνιών.

Πριν εξετάσουμε τον αρνητικό ρόλο των λιπών, αξίζει να υπογραμμίσουμε τη χρησιμότητά τους. Είπαμε ότι είναι μία σημαντική πηγή ενέργειας. Η παρουσία τους δίνει νοστιμιά στο φαγητό και η κατανάλωσή τους μας χορταίνει. Μερικά λιπαρά οξέα (λινολεϊκό και λινολενικό) θεωρούνται απαραίτητα, γιατί δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. μαζί με τα λίπη της διατροφής, ο οργανισμός προσλαμβάνει και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε, Κ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού.
Γιατί λοιπόν τα λίπη έχουν αποκτήσει τόσο αρνητική φήμη;

αρνητική όψη των λιπών είναι η αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας που παρατηρήθηκε στις δυτικές χώρες από τη δεκαετία του '60 και έπειτα, παράλληλα με τη μεταβολή των συνηθειών διατροφής του καταναλωτικού κοινού. Δεν είναι τυχαίο που η αύξηση κατανάλωσης λιπών (πάσης φύσεως) αύξησε τον αριθμό των παχύσαρκων. Αφενός είδαμε ότι είναι πηγή συμπυκνωμένης ενέργειας, αφετέρου πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αντίθετα από τους υδατάνθρακες, η αύξηση της λήψης τους δεν δραστηριοποιεί τους μηχανισμούς καύσης τους, αλλά τη διαδικασία αποθήκευσής τους στο σώμα υπό μορφή τριγλυκεριδίων, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία.. Λίπη και έλαια Θα πρέπει από την αρχή να γίνει κατανοητό ότι όλες οι λιπαρές ουσίες (ζωικές ή φυτικές, σε υγρή ή στερεή μορφή) έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες ανά μονάδα βάρους.. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θερμίδες των λιπαρών ουσιών είναι υπερδιπλάσιες ανά μονάδα βάρους από τις θερμίδες των άλλων συστατικών των τροφίμων (πρωτεϊνών και υδατανθράκων) και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γενικά σε περιορισμένη ποσότητα.
Τη βάση της διατροφής σας σε λιπαρά πρέπει να αποτελεί το ελαιόλαδο.
Είναι το μοναδικό πρακτικά λιπαρό προϊόν με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
- Αγοράζετε και χρησιμοποιείτε σε περιορισμένη ποσότητα μαργαρίνες και φρέσκο βούτυρο. Οι μαργαρίνες, αν και παρασκευάζονται από πολυακόρεστα φυτικά έλαια, υπόκεινται σε συγκεκριμένη επεξεργασία για να αποκτήσουν στερεή μορφή, η οποία καταστρέφει όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες και πολλές φορές τους προσθέτει και πολλές επιβαρυντικές.
-Οι ξηροί καρποί, οι ελιές και το αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά και συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των λιπών. Καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες, καλό είναι να τα αγοράζετε περιστασιακά και μόνο.
-Η σοκολάτα, η ινδική καρύδα, το λάδι καρύδας, το λάδι από κουκούτσι καρύδας και το φοινικέλαιο περιέχουν περισσότερα κεκορεσμένα από ό,τι ακόρεστα λίπη.

Η διατροφή ψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες είναι πιθανόν ότι μειώνει ορισμένες σημαντικές πνευματικές ικανότητες όπως η εκμάθηση νέων πραγμάτων και η μνήμη.
Το γεγονός ότι η διατροφή πλούσια σε λιπαρά βλάπτει την υγεία είναι ήδη γνωστό.
Η παχυσαρκία, οι καρδιακές και αγγειακές παθήσεις είναι μεταξύ των αρνητικών αποτελεσμάτων που συνεπάγεται μια τέτοια διατροφή.

..Το κυρίως μήνυμα που προκύπτει από την ερευνητική αυτή εργασία είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε τις υπερβολικές λιπαρές ουσίες που συνήθως περιέχονται στη διατροφή μας και να τις αντικαταστήσουμε με υδατάνθρακες που κατά προτίμηση να προέρχονται από λαχανικά, φρούτα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

μία διδακτική πρόταση από την Καρπάτση Ευαγγελία

More pages