το ηλιακό σύστημα μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

το ηλιακό σύστημα μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά: “Η οικογένεια του Ήλιου”


Συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε οχτώ ενότητες. Πιο συγκεκριμένα, στο απόσπασμα της ενότητας που θα εστιάσουμε ο Ήλιος ζητάει από την Ατμόσφαιρα να παντρευτούν και εκείνη δέχεται. Έτσι, ο Ήλιος παύει να νιώθει μοναξιά, καθώς απέκτησε προηγουμένως φίλο τον Άνεμο και τώρα γυναίκα την Ατμόσφαιρα, αφού τη φίλησε και έλυσε τα μάγια που την ήθελαν να κοιμάται για πάντα. Αμέσως, ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για το γάμο όπου παρευρέθηκαν όλοι. Πρώτα απ’ όλα ο Άνεμος, ο κουμπάρος του ζευγαριού, η Γη, τα αστέρια από τα οποία, το μεγαλύτερο και ομορφότερο για εμάς, η Σελήνη που θα γινόταν η παράνυμφος.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«...Έσκυψε τότε ολόχαρος ο Ήλιος, φίλησε την κοιμισμένη απαλά.. Και το θαύμα έγινε μεμιάς!
Άνοιξε τα μάτια η Ατμόσφαιρα, είδε τον Ήλιο και του χαμογέλασε αχνά.
-Ομορφότερο κορίτσι από σενα σίγουρα σ’ όλο τον κόσμο δεν υπάρχει, της ψιθύρισε ο Ήλιος τρυφερά. Χαίρομαι τόσο που σε βρήκα! Χρόνια τώρα ζω μονάχος κι έχω ανάγκη από συντροφιά. Σ’ αγάπησα μόλις σε είδα και θα ‘θελα να γίνουμε ζευγάρι. Θέλεις κι εσύ να παντρευτούμε.
-Θέλω, είπε η Ατμόσφαιρα, γιατί κι εκείνη τον αγάπησε τον Ήλιο στη στιγμή.
-Ωραία! Βούιξε δίπλα τους ο Άνεμος, να τον ακούσουνε τ’ αστέρια πέρα ως πέρα. Θα ‘χουμε γάμο, γλέντια και χαρές στον ουρανό. Ο Ήλιος παίρνει γυναίκα την Ατμόσφαιρα κι εγώ θα είμαι ο κουμπάρος! Εμπρός! Ετοιμαστείτε!
Το μήνυμά του έφτασε παντού κι αρχίσανε αμέσως οι ετοιμασίες. Όλους τους φώναξε ο Άνεμος στο γάμο, ακόμα και τη Γη, κι ας έμενε του λόγου της αμίλητη όπως πάντα, μέσα στο σκούρο μπλε νερένιο της σεντόνι. Για να μη φοβούνται οι καλεσμένοι –και πιο πολύ τ’ αστέρια- μήπως τους τσουρουφλίσει ο γαμπρός, υποσχέθηκε πως θα φυσάει στο γάμο αρκετά να τους δροσίζει. Ένα απ’ τ’ αστέρια τότε, η Σελήνη, ξεθάρρεψε, πήγε κοντά και ζήτησε να είναι η παράνυμφος.
-Καλά, συμφώνησε ο Άνεμος. Τότε στην τελετή εσύ θα στέκεσαι πίσω από το ζευγάρι. ...»

το ηλιακό σύστημα μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Μια κατασκευή για το ηλιακό σύστημα με απλά υλικά

Διδακτικά υλικά
  • 9 στρογγυλά μπαλόνια διαφόρων μεγεθών για τους πλανήτες και τον ήλιο
  • αλεύρι και νερό για να φτιάξετε αλευρόκολλα
  • εφημερίδες
  • τέμπερες ή πλαστικό χρώμα
  • χαρτόνια
  • χαρτοταινία
  • σπάγγο

Για την κατασκευή των πλανητών μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να χωριστούν σε 3-4 ομάδες και κάε ομάδα να αναλάβει την κατασκεύη 2-3 πλανητών.

Αρχικά, κάθε ομάδα φουσκώνει τα μπαλόνια της σε διάφορα μεγέθη για να δείξει το διαφορετικό μέγεθος των πλανητών. Στη συνέχεια, με την βοήθεια του/της εκπαιδευτικού όλα τα παιδιά φτιάχνουν την αλευρόκολλα.


Για την δημιουργία της αλευρόκολλας τα παιδιά πρέπει να ανακατέψουν το αλεύρι με το νερό (σε αναλογία περίπου 1 ποτήρι αλεύρι προς 3 ποτήρια νερό) μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κατόπιν ο/η εκπαιδευτικός βάζει το μίγμα σε κατσαρόλα και το θερμαίνει μέχρι να αρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού το μίγμα έχει κρυώσει, η αλευρόκολλα είναι έτοιμη.

Στη συνέχεια, οι ομάδες κόβουν τις εφημερίδες σε λωρίδες πλάτους 2 με 2,5 εκατοστά και μήκους 10 με 20 εκατοστά, τις βουτάνε μία μία στην αλευρόκολλα και τις τοποθετούν πάνω στα μπαλόνια μέχρι να καλύψουνε το κάθε μπαλόνι με τουλάχιστον 3-4 στρώσεις εφημερίδας. Για να σκληρύνει η αλευρόκολλα τα παιδιά πρέπει να αφήσουν τα μπαλόνια να στεγνώσουν για 24 με 48 ώρες στον ήλιο.

Αφού στεγνώσουν οι "πλανήτες" κάθε ομάδα χρησιμοποιεί μια καρφίτσα για να σκάσει τα μπαλόνια που βρίσκονται κάτω από τις εφημερίδες. Έπειτα, τα μέλη των ομάδων καλούνται να βάψουν τους πλανήτες χρησιμοποιώντας τέμπερες ή πλαστικό χρώμα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη.


Τέλος, μπορούν τα παιδιά με την βοήθεια του/της εκπαιδευτικού να κρεμάσουν τους πλανήτες με την σωστή τους σειρά μέσα στην τάξη χρησιμοποιώντας σπάγγο.


μια διδακτική πρόταση από την Αντωνία Τζελέπη, την Αθανασία Σκαρλάτου, την Χριστίνα Ταμπουρά και την Μαρία Μεταξά

More pages