το ουράνιο τόξο μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

το ουράνιο τόξο μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Απορίες των παιδιών για το φως”

Συγγραφέας Βούλα Μάστορη
Εικονογράφηση Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Το συγκεκριμένο παραμύθι παρουσιάζει με λογοτεχνικό τρόπο τις απορίες των παιδιών σχετικά με το φως και τα φαινόμενα του. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι η Βούλα και τα γειτονόπουλα της, ο Πέτρος και η Αμαλία. Τα δύο αδέρφια έχουν πολλές απορίες και η γειτόνισσα τους μέσα από ιστορίες προσπαθεί να τις εξηγήσει. Πιο ειδικά, αναφέρονται τα φαινόμενα της ανάκλασης, της διάθλασης και του διασκεδασμού των χρωμάτων του φωτός.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«...Είχαν ενωθεί σε μια φωτεινή μπάλα που κυλούσε γεμάτη ευτυχία στο διάστημα. Οι άνθρωποι κάτω στη Γη αυτή την μπάλα την είχαν ονομάσει Ήλιο. Στα εφτά παιδιά τους αυτό το σπάνιο ζευγάρι είχε διδάξει πάνω απ' όλα ένα πράγμα: ΑΓΑΠΗ! Με την αγάπη, και μόνο μ' αυτή, θα μπορούσαν να κάνουν, λέει, τον κόσμο να ζει. Κι εφόσον ο κόσμος θα ζούσε, θα μπορούσαν κι αυτά να ζουν αιώνια.

Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά τα εφτά αδέρφια δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένα από τη ζωή τους. Πρώτα απ' όλα, τα πείραζε που έπρεπε να δουλέψουν και τα εφτά μαζί την ίδια ώρα. Να φωτίζουν τον κόσμο όλα μαζί. Επειδή έτσι, λέει, έπρεπε να κάνουν. Να πιάνονται χέρι χέρι στη γραμμή. Πρώτος ο Κόκκινος, δεύτερη η Πορτοκαλιά, δίπλα ο Κίτρινος, ο Πράσινος, έπειτα οι δυο δίδυμες Γαλανή και Βαθυγάλανη, και τελευταία η Μενεξελιά. Μόνο έτσι χειροπιαστοί μπορούσαν να κάνουν φως και να φωτίσουν τη Γη. ...»

το ουράνιο τόξο μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα πείραμα για τη δημιουργία ουράνιου τόξου μέσα στη τάξη

Διδακτικά υλικά
μεγάλο διαφανές δοχείο
φακός
καθρεφτάκι
νερό

Για το πείραμα οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε ομάδες και με απλά υλικά δημιουργούν ουράνιο τόξο μέσα στη τάξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του πειράματος είναι να υπάρχει σκοτάδι μέσα στη τάξη, ώστε να διαφαίνεται καλύτερα το αποτέλεσμα.

Αρχικά, ο/ η εκπαιδευτικός διανέμει φύλλα εργασίας στις ομάδες, στα οποία καταγράφονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

1. Βάλτε μέσα σε ένα διαφανές δοχείο νερό μέχρι την μέση.
2. Τοποθετείστε μέσα στο δοχείο έναν καθρέφτη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Ο καθρέφτης πρέπει να είναι ο μισός μέσα στο νερό και ο άλλος μισός εκτός νερού και να βρίσκεται σε γωνία.


το ουράνιο τόξο μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

3. Φωτίστε με ένα φακό τον καθρέφτη φροντίζοντας η φωτεινή δέσμη να περνάει μέσα στο νερό και να ανακλάται στον καθρέφτη.
4.Ψάξτε το είδωλο στο ταβάνι και μετακινείστε αργά τον καθρέφτη.

Αφού οι ομάδες ολοκληρώσουν τα παραπάνω βήματα, καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους και εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία ανακοινώνουν και στην τάξη.

Τέλος, τα παιδιά παρατηρώντας την σειρά με την οποία εμφανίζονται τα χρώματα στο ουράνιο τόξο θα πρέπει να κατασκευάσουν το δικό τους ουράνιο τόξο με ό,τι υλικά αυτά επιθυμούν.

μια διδακτική πρόταση από την Μαρία Ματθαίου,την Ζηνοβία Ουζουνίδου, την Ελευθερία Σισμανοπούλου,την Μαρία Σκρέκου και την Μαρία Μεταξά

More pages