το φαινόμενο της πλημμύρας μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

το φαινόμενο της πλημμύρας μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Δροσούλα η νεράιδα της βροχής”


Συγγραφέας Ντέιζι Μέντοους
Εικονογράφηση Τζόρτζι Ρίπερ
Μετάφραση Στεφανία Φέρρο
Εκδόσεις Κέδρος

Στο συγκεκριμένο παραμύθι πρωταγωνιστεί η Δροσούλα, η νεράιδα της βροχής που έχει χάσει το εντυπωσιακό φτερό της. Η Δροσούλα μαζί με τις φίλες, Ρέιτσελ και Κρίστι σαλπάρουν για να ψάξουν το τελευταίο φτερό, ώσπου μια αναπάντεχη πλημμύρα τους αλλάζει τα σχέδια.
Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... «Αμάν!» φώναξε.

Το νερό έιχε φτάσει μέχρι το περβάζι του παραθύρου της και μια μεγάλη καφετιά πάπια περνούσε κολυμπώντας μαζί με πέντε χνουδωτά παπάκια! Η Κρίστι κοίταξε χαμιγελώντας τη μαμά πάπια που κολυμπούσε με φροντίδα γύρω από τα μικρά της, αλλά ξαφνικά το πρόσωπό της σοβάρεψε.

Είχε βρέξει πάρα πολύ. Στην μπροστινή αυλή, το γρασίδι και τα παρτέρια με τα λουλούδια είχαν εξαφανιστεί κάτω από το νερό. Το νερό έγλειφε τους τοίχους του παλιού αχυρώνα και πέρα από την αυλόπορτα το δρομάκι είχε μετατραπεί σε ασημένια λιμνούλα. ...»

το φαινόμενο της πλημμύρας μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Μια έρευνα για την πλυμμήρα και τις επιπτώσεις της

Για τη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να βρουν πληροφορίες για την προέλευση και τους τρόπους προφύλαξης από την πλημμύρα. Για την πραγμάτωση αυτού του στόχου, η τάξη χωρίζεται σε δυο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από ενήλικες. Τα μέλη της ομάδας συζητούν και καταγράφουν τις ερωτήσεις που πρόκειται να θέσουν στην συνέντευξη. Οι συνεντευξιαζόμενοι μπορεί να είναι είτε εκπαιδευτικοί του σχολείου είτε συγγενείς των παιδιών ή ακόμα και γείτονες του σχολείου.

Η δεύτερη ομάδα καλείται να διεξάγει έρευνα και να συλλέξει πληροφορίες και απαντήσεις σχετικά με το θέμα, μέσα από την αναζήτηση στο διαδίκτυο , αλλά και σε εγκυκλοπαίδειες.

Αφού οι ομάδες ολοκληρώσουν τις δράσεις τους, καλούνται να συγκεντρώσουν όσο υλικό έχουν μαζέψει και να δημιουργήσουν ένα κολλάζ που αφορά την πλυμμήρα. Το κολλάζ αυτό μπορεί να κρεμαστεί μέσα στην τάξη.

μια διδακτική πρόταση από την Ευθυμία Σουλιάρα,
την Μαρία Τσικιτίκου, την Αδαμαντία Τσιτσιμπή, την Θεοδώρα Χατζηπαναγιωτίδου και την Μαρία Μεταξά


More pages