το φυσικό φαινόμενο του σεισμού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

το φυσικό φαινόμενο του σεισμού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Ένας πλανήτης στο πλυντήριο ”


Συγγραφέας Άννα Κοντολέων
Εικονογράφηση Δημήτρης Τιμπιλής
Εκδόσεις Πατάκη

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ηρωίδα την Ντάντερ, η οποία ζει σε άλλο πλανήτη και έχει γιγαντιαία μορφή, στην προσπάθεια της να βρει κάτι ενδιαφέρον να παίξει, άρπαξε τον πλανήτη Γη, βάζοντάς τον σε μεγάλες περιπέτειες.

Τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν, καθώς η Ντάντερ χρησιμοποίησε τον πλανήτη ως μπάλα για να παίξει. Αυτό είχε ως συνέπεια την πρόκληση σεισμού. Όταν τελείωσε το παιχνίδι της, τον τοποθέτησε στο δωμάτιο της, μπροστά από τον ανεμιστήρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία τυφώνα. Εν τέλει, η μητέρα της, αντιλήφθηκε τι συνέβη και διόρθωσε εγκαίρως την κατάσταση.


Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«... Αλλά είχαν βιαστεί να νομίσουν πως τα βάσανά τους είχαν τελειώσει. Ίσως, μάλιστα, μόλις εκεινη τη στιγμή ν’ άρχιζαν.
Γιατί εκείνο το ηλιόλουστο πρωϊνό η Ντάντερ βάλθηκε να παίζει με την καθαρή πια μπαλίτσα της στον κήπο του σπιτιού της.
Μόλις την κλότσησε, οι γήινου άρχισαν να τραντάζονται, τα πάντα γύρω τους κουνιόντουσαν, πέτρες και βράχοι άρχισαν να κυλάνε, δέντρα να ξεριζώνονται αι μεγάλες ρωγμές σκίζανε στα δυο το έδαφος. Τι κακό που ήταν εκείνο! Οι γήινοι με τίποτε δεν μπορούσαν να περιορίσουν τον τρόμο τους! Κι ενώ έψαχναν να βρουν πού και πώς θα προφυλαχτούνε από αυτή την κοσμοχαλασιά, σκέφτηκαν και το όνομα που θα της έδιναν. Την είπαν σεισμό. ...»


το φυσικό φαινόμενο του σεισμού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα παιχνίδι ρόλων για το σεισμό

Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο/η εκπαιδευτικός χωρίζει τα παιδιά σε τρεις ομάδες. Τους σεισμολόγους, τα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο εν ώρα σεισμού και τα παιδιά που βρίσκονται στο σπίτι εν ώρα σεισμού.

Η δραστηριότητα συνεχίζεται με την προβολή τριών βίντεο που αφορούν στους σεισμούς, καθώς και σε μέτρα προστασίας από αυτούς. Στόχος της δραστηριότητας είναι να προσέξει η κάθε ομάδα το βίντεο που της αντιστοιχεί και να καταγράψει τα στοιχεία που θεωρεί σημαντικά, κατά τη διάρκεια της προβολής του. Το περιεχόμενο καθενός ένα από τα τρία βίντεο, δίνει πληροφορίες στην αντίστοιχη ομάδα.

Σχετικά με την ομάδα των σεισμολόγων, αφού ολοκληρώσουν την καταγραφή των πληροφοριών που έχουν συλλέξει από το βίντεο
«Λιθοσφαιρικές πλάκες » θα συνεργαστούν και θα συντάξουν μια «επιστημονική» εξήγηση του φαινομένου του σεισμού, την οποία θα παρουσιάσουν στη συνέχεια μπροστά στους συμμαθητές τους, ως «ειδικοί».

Η ομάδα των «παιδιών στο σχολείο εν ώρα σεισμού», αφού παρακολουθήσουν προσεκτικά το βίντεο «Μέτρα προστασίας στο σχολείο» , θα τους ζητηθεί να κάνουν μια αναπαράσταση των προτεινόμενων αντιδράσεων, προκειμένου να προστατευτούν την ώρα του σεισμού. Στη συνέχεια θα το παρουσιάσουν μπροστά στην υπόλοιπη τάξη.

Η τελευταία ομάδα των «παιδιών στο σπίτι εν ώρα σεισμού», μετά από την προσεκτική παρακολούθηση του βίντεο «Μέτρα προστασίας στο σπίτι» και τη συνεργασία τους μέσα στην ομάδα, θα παρουσιάσουν ενώπιον των συμμαθητών και των συμμαθητριών τους, τι θα έκαναν θεωρητικά στο σπίτι σε περίπτωση σεισμού. Θα μπορούν επίσης να διαμορφώσουν το χώρο, όπως αυτά θέλουν, προκειμένου να διευκολυνθούν στη διεκπεραίωση της δραστηριότητας.

Η δραστηριότητα, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δράσεων της κάθε ομάδας μέσα στην τάξη ή και στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου.


μια διδακτική πρόταση από την Βενετία Παπαδοπούλου, την Ελευθερία Πασπάλη, την Σοφία Σεϊσογλου, την Βασιλική Φακαλή,την Θεοδώρα Φακαλή και την Μαρία Μεταξά

More pages