φαγητό απ'έξω με νου και γνώση

φαγητό απ'έξω με νου και γνώση - atlaswikiφαγητό απ'έξω με νου και γνώση - atlaswiki


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ίσως αυτή που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προθυμία των μαθητών καθώς πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι. Για την ακρίβεια, ο όρος συνδυασμός ομαδικού παιχνιδιού με αυτοσχέδιο θεατρικό κομμάτι- παιχνίδι ρόλων, θα ταίριαζε καλύτερα. Τα παιδιά κάνουν τους μάγειρες και τους πελάτες μιας ταβέρνας. Ακολουθεί μια σειρά από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ώστε στο τέλος του παιχνιδιού, κατ’ αρχάς οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με τις υγιεινές και ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, καθώς και να είναι ικανοί να τρέφονται υγιεινά ακόμα κι όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι.(διαχείριση γνώσης στην κοινωνία).

Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν τους πελάτες ενώ η τρίτη τους μάγειρες. Οι ρόλοι μοιράζονται με τυχαίο τρόπο. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν τρεις φάκελοι. Κάθε ομάδα διαλέγει έναν φάκελο μέσα στον οποίο αναγράφεται ο ρόλος της. Έπειτα μοιράζεται στη κάθε ομάδα το κατάλληλο υλικό). Στόχος του παιχνιδιού είναι οι δύο ομάδες-πελάτες να παραδώσουν μία ολοκληρωμένη παραγγελία για το γεύμα τους στον μάγειρα. Νικήτρια είναι η ομάδα που στο τέλος θα δώσει την πιο υγιεινή και απολαυστική παραγγελία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι μάγειρες συμβουλεύουν τους πελάτες για το μενού τους ενώ πρόθυμα συζητούν και λύνουν τις απορίες των πελατών τους. Στο τέλος γίνεται ανοιχτή παρουσίαση των δύο παραγγελιών καθώς αντιπρόσωποι από την κάθε ομάδα- πελάτες στηρίζουν και δικαιολογούν πάντα με επιχειρήματα τις διατροφικές τους επιλογές. Τόσο οι μάγειροι όσο και η αντίπαλη ομάδα διατυπώνουν τις απορίες και τις τυχόν αντιρρήσεις τους τις οποίες στηρίζουν με επιχειρήματα. Το παιχνίδι συνεπώς εξελίσσεται σε μία αντιπαράθεση ρόλων. Στη συνέχεια οι μάγειρες παίρνουν στα χέρια τους τις παραγγελίες και μετά από συζητήσεις, αφού ξεδιαλύνουν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε παραγγελίας και τις συγκρίνουν, αποφασίζουν ποια από τις δύο ομάδες είναι η νικήτρια. Την απόφασή τους την ανακοινώνουν με μία επιστολή όπου θα εξηγούν αναλυτικά τους λόγους της επιλογής τους. Όση ώρα όμως οι μάγειροι μελετούν τις παραγγελίες, οι δύο ομάδες γράφουν μία έκθεση για το βιβλίο των εντυπώσεων του εστιατορίου όπου θα κρίνουν τους μάγειρες.

Αν τα σχόλια είναι θετικά και από τους δύο πελάτες, τότε αυτό σημαίνει ότι οι μάγειροι ήταν πραγματικά καλοί στη δουλειά τους και όντως βοήθησαν με τη γνώση τους πελάτες να διαλέξουν τα πιάτα τους, άρα έχουν κερδίσει και αυτοί. Στην περίπτωση που έστω η μία ομάδα τους κατακρίνει τότε δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, άρα έχουν χάσει.
Η πρόταση αυτή για τον τρόπο που ένα ομαδικό παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας τρισδιάστατης, γνωστικής μεταγνωστικής και συναισθηματικής προσέγγισης της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών. Στη παρούσα κατάσταση, σε γνωστικό επίπεδο τα παιδιά μαθαίνουν για τα φαγητά που ωφελούν την υγεία τους και για αυτά που την επιβαρύνουν. Ποιες τροφές είναι υγιεινότερες από ποιες. Επιπλέον εξασκούνται στο γράψιμο επιστολών και εκθέσεων. Σε επόμενο στάδιο οι μαθητές γίνονται ικανοί να ξεχωρίζουν το υγιεινό από το ανθυγιεινό και να επιλέγουν το πρώτο (δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργεί η γνώση) καθώς και να διαλέγουν υγιεινά πιάτα όταν θα χρειάζεται να γευματίζουν εκτός σπιτιού(χρήση της γνώσης στην κοινωνία)., μαθαίνουν να συναγωνίζονται και να συνεργάζονται, να παίρνουν πρωτοβουλίες ( διαλέγουν μόνοι τους τα φαγητά), ενώ ασκούνται στη δημόσια υποστήριξη των επιλογών τους (διαχείριση γνώσης στην κοινωνία). Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους σε συζητήσεις, όπου παρουσιάζουν τις ιδέες τους δημόσια σε ακροατήριο, ξεπερνώντας συναισθήματα άγχους ή ντροπής (στάσεις που διαμορφώνει η γνώση).
Χρονική διάρκεια δραστηριότητας: 90 λεπτά. Τα πρώτα 45 λεπτά τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους το φύλλο εργασίας, το κατάλληλο υλικό της κάθε ομάδας, ενημερώνονται για το παιχνίδι και μελετούν τους ρόλους τους .μία διαδικασία ίσως χρονοβόρα καθώς το παιχνίδι είναι πρωτόγνωρο στα στους μαθητές. Το παιχνίδι αρχίζει. Το πρώτο μέρος τελειώνει όταν οι πελάτες καταλήξουν στις παραγγελίες τους. Το δεύτερο μέρος αρχίζει με τους δύο πελάτες να υποστηρίζουν μπροστά σε όλη την τάξη την παραγγελία τους προκειμένου να ανακηρυχτούν νικητές. Ακολουθεί η σύνταξη της επιστολής από τους μάγειρες καθώς και των δύο εκθέσεων από τους πελάτες.


φαγητό απ'έξω με νου και γνώση - atlaswikiφαγητό απ'έξω με νου και γνώση - atlaswiki
φύλλο εργασίας
ομάδα συνεργασίας


1.Χωριστείτε σε τρεις ομάδες και κάθε ομάδα να επιλέξει έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται στο τραπέζι.

2.Στον φάκελό σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες φράσεις
1η Ομάδα. O μάγειρας.
Είστε οι μάγειρες ενός από τα καλύτερα εστιατόρια που φημίζεται για την υγιεινή κουζίνα και την ποικιλία στο φαγητό.
2η και 3η ομάδα. Οι πελάτες.
Είστε πελάτες του εστιατορίου.

οι κανόνες του παιχνιδιού:

Η κάθε μία από τις ομάδες- πελάτες του εστιατορίου θα προσπαθήσει να διαλέξει φαγητά με τρόπο ώστε τελικά να είναι αυτή που θα δώσει την καλύτερη , νοστιμότερη, πληρέστερη και υγιεινότερη παραγγελία στους μάγειρες .Οι πελάτες μπορούν κάθε στιγμή να συμβουλευτούν τη γνώμη του μάγειρα και αν θελήσουν την ακολουθούν. Αλλά προσοχή! Ίσως ο μάγειρας για να προωθήσει κάποια φαγητά (πχ πιο ακριβά ή όχι πολύ φρέσκα) να προσπαθήσει να σας μπερδέψει!
Οι μάγειρες με τη σειρά τους θα προσπαθήσουν να λύσουν τις τυχόν απορίες που πιθανόν οι πελάτες να έχουν γύρω από τα πιάτα και τη μαγειρική τους ώστε να βοηθήσουν τους πελάτες να κάνουν τις καλύτερες επιλογές. Επιπλέον μπορούν και οι ίδιοι να προτείνουν κάποια σπεσιαλιτέ τους στους πελάτες.
Όταν και οι δύο ομάδες συνθέσουν το τελικό δελτίο παραγγελίας θα το παρουσιάσουν στην τάξη έτοιμες να απαντήσουν στις απορίες των συμμαθητών τους. Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα δώσει την υγιεινότερη, θρεπτικότερη αλλά και νοστιμότερη παραγγελία στον μάγειρα. πώς θα γίνει αυτό?
Ο μάγειρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα σημειώνει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της κάθε παραγγελίας. Στη συνέχεια θα τα συγκεντρώσει, θα τα συγκρίνει και με γραπτή αναφορά όπου θα δικαιολογεί πλήρως την επιλογή του, θα ορίσει τη νικήτρια ομάδα. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα ένστασης σε οποιαδήποτε απόφαση του μάγειρα. Αν τα επιχειρήματα είναι ορθά και οι μάγειρες δεν μπορούν να τα αντικρούσουν τότε η ένσταση γίνετε αυτόματα δεκτή. Αυτό σημαίνει αναθεώρηση της αναφοράς η ακόμα αλλαγή του τελικού νικητή.
Και ο μάγειρας όμως θα κριθεί! Όσο χρόνο θα επεξεργάζεται τις παραγγελίες του, οι δύο υπόλοιπες ομάδες θα μιλήσουν ανοιχτά και πάντα με επιχειρήματα στο βιβλίο των εντυπώσεων δηλώνοντας στο τέλος αν θα ήθελαν να επισκεφτούν ξανά το συγκεκριμένο εστιατόριο .Νικητής θα βγει μόνο αν και οι δύο ομάδες δηλώσουν οτι θα ξαναεπισκεφθούν για φαγητό το μαγαζί του.ανήκετε στη 1η ομάδα.
Είναι Κυριακή μεσημέρι. Η μέρα που πολύς κόσμος συνηθίζει να γευματίζει έξω από το σπίτι. Εσείς εργάζεστε ως μάγειρας σε ένα από τα πιο δημοφιλή για την ποιότητα των φαγητών του εστιατόρια. Σήμερα λοιπόν το μαγαζί είναι γεμάτο. Γεμάτο από πελάτες απαιτητικούς και κυρίως... πεινασμένους!
Με βάση τις γενικές σας γνώσεις, και τις πληροφορίες που θα αντλήσετε από το υλικό που σας δίνεται συζητήστε με την ομάδα σας και συγκροτήστε στοιχεία και επιχειρήματα που θα αναφέρονται στην ποιότητα των φαγητών σας, τη διατροφική τους αξία, με στόχο
I. τη διαφήμιση της κουζίνας σας
II. να τους πείσετε να προτιμήσουν κάποια από τις σπεσιαλιτέ σας,
III. Να τους συμβουλέψετε και να τους βοηθήσετε να διαλέξουν τα πιάτα τους
IV. Να συζητήσετε μαζί τους για τυχόν απορίες

σημείωση
Να θυμάστε ότι είσαστε ένας επιχειρηματίας που προσπαθεί να διατηρήσει την καλή φήμη του εστιατορίου του, ταυτόχρονα όμως και να συγκεντρώσει και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος!

κρατήστε εδώ ελεύθερα τις σημειώσεις σας


η ώρα πέρασε και η πελάτες σας έχουν παραγγείλει.
ακούστε προσεκτικά τις επιλογές τους κάντε τους ερωτήσεις
και ζητήστε τους διευκρινίσεις όπου χρειάζεται.
η παρουσίαση τελείωσε και το παιχνίδι έχει περάσει στην τελική ευθεία!

Πάρτε στα χέρια σας τις παραγγελίες και συγκεντρώστε
τα θετικά και αρνητικά στοιχεία κάθε παραγγελίας.
α παραγγελία
θετικά
αρνητικά


β παραγγελία
θετικά


αρνητικάσυγκρίνετε τα αποτελέσματα και αποφασίστε για το νικητή.
Συντάξτε μία επιστολή που θα απευθύνεται στις δύο ομάδες
και θα εξηγεί αναλυτικά τους λόγους της νίκης της ομάδας.

Τώρα μαζί με το λογαριασμό και την απόδειξη στείλτε και την επιστολή στο τραπέζι!

Όταν οι πελάτες απομακρυνθούν από το τραπέζι μη ξεχάσετε να ρίξετε μία ματιά στο βιβλίο εντυπώσεων του μαγαζιού σας!

Καλή επιτυχία!

φαγητό απ'έξω με νου και γνώση - atlaswiki
Ανήκετε στη 2η ή στην 3η ομάδα.

Είναι Κυριακή μεσημέρι. Από καιρό κανονίσατε όλη η ομάδα συνεργασίας όταν ολοκληρώσετε τη μελέτη σας γύρω από την υγιεινή διατροφή να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο στο οποίο γνωρίζετε ότι υπάρχει και υγιεινός κατάλογος. Ο καιρός πέρασε, η μελέτη ολοκληρώθηκε και ήρθε η στιγμή που τόσο περιμένατε! Συζητήστε με την ομάδα σας για τα φαγητά που θα παραγγείλετε πριν προλάβει να έρθει ο σερβιτόρος και σας πιάσει... αδιάβαστους!

· Αφού έχετε αποφασίσει ο καθένας ποιο θα είναι το κύριο πιάτο που σκοπεύει να παραγγείλει σκεφτείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο φαγητό και μιλήστε στην υπόλοιπη ομάδα γι’ αυτή την επιλογή σας.
· Στη περίπτωση που ακόμα δεν αποφασίσατε ζητήστε τις γνώμες και τη βοήθεια των υπόλοιπων μελλών της ομάδας τις οποίες σαφώς μπορείτε να απορρίψετε!
· Επιπλέον αποφασίστε από κοινού με την ομάδα τα υπόλοιπα πιάτα που θα παραγγείλετε (ορεκτικά, σαλάτες, επιδόρπια κ. α)
· Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε να συμβουλευτείτε τον μάγειρα ή να του ζητήσετε να σας λύσει κάποιες απορίες.
· αφού ολοκληρώσατε την παραγγελία σας συγκεντρώστε τώρα στα παρακάτω πλαίσια την τελική σας παραγγελία.

ορεκτικά, σαλάτες

Κύρια πιάτα

επιδόρπιο
Ποτά, χυμοί, αναψυκτικά
Στη συνέχεια, με βάση τις γενικές σας γνώσεις, και τις πληροφορίες που θα αντλήσετε από το υλικό που σας δίνεται συγκροτήστε επιχειρήματα ώστε να πείσετε την τάξη ότι κάνατε την καλύτερη δυνατή διατροφική επιλογή στο συγκεκριμένο εστιατόριο.Τέλος παρουσιάστε τον κατάλογο στην τάξη και προσπαθήστε να πείσετε τον μάγειρα και την αντίπαλη ομάδα για τις επιλογές σας.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήστε με την ομάδα σας για τις εντυπώσεις σας από το συγκεκριμένο εστιατόριο και τα παραπονά σας. Θα θέλατε να ξαναπάτε εκεί; Αν ναι, την επόμενη φορά θα αλλάζατε κάτι στην παραγγελία σας; Τι θα ήταν αυτό;

Τέλος αφού βγάλατε τα συμπεράσματα σας και καθώς θα περιμένετε για το λογαριασμό γράψτε μία έκθεση με τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας για το μαγαζί ,τα φαγητά και το μάγειρα, που θα προορίζεται για το βιβλίο εντυπώσεων.


Καλή επιτυχία!Μια διδακτική πρόταση από την Ευαγγελία Καρπακτσή

More pages