Amalie Emmy Noether


Amalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswikiEmmy Noether: (1882-1935)η παιδική της ηλικία

Η Amalie Emmy Noether, γνωστή ως Emmy Noether, γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1882 και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας, το Erlangen.

Βαφτίστηκε Amalie, αλλά τη φώναζαν Emmy. Έζησε μια ευτυχισμένη, ήρεμη και γεμάτη ασφάλεια παιδική ηλικία. Η προσωπικότητά της αντανακλούσε το κλίμα του σπιτιού στο οποίο μεγάλωσε. Ήταν ζεστή, ευχάριστη και ευτυχισμένη.
Ο πατέρας της, Max Noether, ήταν διακεκριμένος μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Erlangen. Η μητέρα της ήταν η Ida Amalia Kaufmann Noether, που προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια της Κολωνίας. Και οι δύο γονείς της ήταν εβραϊκής καταγωγής και η Emmy ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά τους.

Είχε τρεις μικρότερους αδερφούς. Ο Νεότερος από αυτούς, Gustav Robert, γεννήθηκε το 1889, έπασχε από χρόνια ασθένεια και πέθανε τελικά το 1928. Ο αδερφός της Fritz, ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Erlangen και σπούδασε μαθηματικά και ο Alfred πήρε διδακτορικό στη χημεία.

Από το 1889 έως το 1897 η Noether φοίτησε στο Höhere Tochter Schule, σχολείο του Erlangen, και παρακολούθησε μαθήματα γερμανικών, αγγλικών, γαλλικών, αριθμητικής και πιάνου. Λάτρευε το χορό και διασκέδαζε να πηγαίνει σε πάρτυ με τα παιδιά των συναδέλφων του πατέρα της... Στο παρόν στάδιο, στόχος της ήταν να γίνει καθηγήτρια γλώσσας και μετά από περαιτέρω μελέτη των αγγλικών και γαλλικών πήρε τις κρατικές εξετάσεις της Βαυαρίας και, το 1900, έγινε μια πιστοποιημένη καθηγήτρια της αγγλικής και γαλλικής φιλολογίας σε βαυαρικά σχολεία κοριτσιών.


Amalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswiki


η προσωπική ζωή της

Η Amalie Emmy Noether πήρε το όνομα της από τη μητέρα της, η οποία της έμαθε όχι μόνο να μαγειρεύει και να καθαρίζει, αλλά και να παίζει πιάνο. Η Emmy υπήρξε λάτρης του χορού, μα σύντομα την καρδιά της κατέκτησαν τα μαθηματικά, στα οποία αφιέρωσε και την υπόλοιπη ζωή της.

Ήταν ένα "ζεστό" πρόσωπο, όχι μόνο για τους δικούς της ανθρώπους, αλλά και για τους μαθητές της, τους οποίους είχε σαν οικογένειά της, νοιαζόταν γι’ αυτούς και ήταν πρόθυμη να λύσει τα προβλήματά τους. Έμεινε στο πλάι του πατέρα της και τον βοήθησε πολύ τόσο στη δουλειά του όσο και στην έρευνά του. Ο πατέρας της είχε παραλύσει από πολιομυελίτιδα και αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι γράφουν για το πόσο βοηθητική υπήρξε στη δουλειά και την έρευνα άλλων.

Αρκετά συχνά παρέλειπε το όνομά της από τα διάφορα άρθρα της στις εφημερίδες και συνέβαλε στην προώθηση της καριέρας πολλών νέων ανθρώπων. Δεν ένιωθε την ανάγκη να προωθήσει τη δική της φήμη. Έζησε μια πολύ απλή και ήσυχη ζωή και λέγεται πως ήταν ένας αρκετά χαρούμενος άνθρωπος.

Επιπρόσθετα έζησε τον παγκόσμιο Πόλεμο. Αγαπούσε την ειρήνη και επιθυμούσε να πάψει πια η Γερμανία να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε τελικά το 1918 και ο πόλεμος τελείωσε. Η γερμανική μοναρχία καταργήθηκε και στη χώρα ήρθε και πάλι η δημοκρατία.

Για πρώτη φορά η Noether, όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες, απέκτησε το δικαίωμα ψήφου καθώς και άλλα δικαιώματα. Όταν το 1933, ο Χίτλερ και οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία στη Γερμανία, απαίτησαν όλοι οι Εβραίοι να πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια. Ο αδερφός της, Fritz, που ήταν επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου, όπου εργαζόταν και η Noether άνευ αμοιβής φυσικά, αναγκάστηκε να δεχτεί μια θέση εκπαιδευτικού στη Σιβηρία και να μετακομίσει εκεί με την οικογένειά του.

Αντίθετα η Emmy επέλεξε να κινηθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το κολέγιο Bryn Mawr της προσέφερε μια θέση διδασκαλίας. Εκεί η Noether απέκτησε μια πολύ καλή φίλη και συνάδελφο, την Anna Pell Wheeler, που ήταν επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος.

Πέρασε τον περισσότερο χρόνο της μελετώντας αφηρημένη άλγεβρα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους δακτυλίους, τις ομάδες και τα πεδία.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 άρθρα και ενέπνευσε πολλούς μαθητές της να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στα μαθηματικά.


Amalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswikiσπουδές, διδακτορικό, αναγνώριση και εργασία χωρίς αμοιβή…

Τελικά, ποτέ δεν έγινε καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Αντ' αυτού αποφάσισε να αναλάβει τη δύσκολη διαδρομή για μια γυναίκα εκείνης της εποχής και να σπουδάσει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε ο πατέρας της, όντας η μία από τις δύο γυναίκες που φοιτούσαν εκεί. Οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε γερμανικά πανεπιστήμια ανεπίσημα και κάθε καθηγητής έπρεπε να δώσει άδεια για το μάθημά του. Η Noether ζήτησε άδεια για να καθίσει σε σχετικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Erlangen κατά τη διάρκεια του 1900 με 1902. Στη συνέχεια, αφού έδωσε και πέτυχε στις εξετάσεις εγγραφής στη Νυρεμβέργη το 1903, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και κατά τη διάρκεια του 1903-1904 παρακολούθησε μαθήματα από τους Blumenthal, Hilbert, Klein και Minkowski.

Το 1904 της επετράπη να εγγραφεί στο Erlangen και το 1907 πήρε διδακτορικό αφού εργάστηκε δίπλα στον Paul Gordan, ο οποίος έκανε μια εποικοδομητική προσέγγιση και εξέτασε με εποικοδομητικές μεθόδους το βασικό θεώρημα του Χίλμπερτ (1888) για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα. Η διδακτορική διατριβή της Noether ακολούθησε αυτή την εποικοδομητική προσέγγιση του Gordan.

Το 1907, λοιπόν, τελείωσε την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής υπό την καθοδήγηση του γνωστού τότε μαθηματικού και φίλου της οικογενείας, Paul Gordan.

Ο τίτλος της διδακτορικής της διατριβής ήταν "On Complete Systems of Invariants for Ternary Biquadratic Forms". Την εποχή εκείνη η Noether αντικαθιστούσε συχνά τον πατέρα της, δίνοντας διαλέξεις στο πανεπιστήμιο όταν αυτός ήταν άρρωστος, και η φήμη της εξαπλωνόταν όλο και περισσότερο μετά από τις πρώτες της δημοσιεύσεις. Το 1908 εκλέχτηκε μέλος του "Circolo Matematico di Palermo".

Το 1909 κλήθηκε να γίνει μέλος της Γερμανικής Μαθηματικής Κοινότητας ("Deutsche Mathematiker Vereinigung").
Την ίδια χρονιά προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις στην ετήσια συνεδρίαση της κοινότητας στο Σάλτσμπουργκ και ένα χρόνο μετά, στη Βιέννη. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούσε να μην μπορεί να λάβει μια θέση επί πληρωμής σε ένα πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Το 1915, οι μεγάλοι μαθηματικοί David Hilbert και Felix Klein, προσκάλεσαν την Noether να συμμετάσχει μαζί τους στο Μαθηματικό Ίδρυμα του Gottingen. Εκείνη την εποχή δούλευαν τα μαθηματικά της πρόσφατα αναγγελθείσας γενικής θεωρίας της σχετικότητας, και πίστευαν πως η πείρα της Noether θα τους ήταν χρήσιμη.

Η Noether πήγε στο Gottingen, όπου και παρέμεινε έως την εκδίωξη της από τους Ναζί. Εκείνη την εποχή η συγκεκριμένη πόλη ήταν το κέντρο των μαθηματικών της Γερμανίας και ίσως όλης της Ευρώπης. Δούλεψε χωρίς αμοιβή και πραγματοποίησε σημαντική μαθηματική έρευνα που επιβεβαίωνε βασικά μέρη θεωρίας της σχετικότητας.
Όλος ο επιστημονικός κόσμος θεωρούσε την Noether ως μια αναμφισβήτητα εξαιρετική μαθηματικό. Είχε ήδη δημοσιεύσει περίπου 6 μελέτες και το έργο της είχε γίνει πολύ δημοφιλές. Είχε όλα τα προσόντα για να γίνει καθηγήτρια πανεπιστημίου, είχε διδακτορικό, μελέτες και πολύ καλή φήμη. Κι όμως το γεγονός ότι ήταν γυναίκα επισκίαζε όλα τα προηγούμενα.

Ο Hilbert εξακολούθησε να δίνει σκληρές μάχες με την ακαδημαϊκή κοινότητα για να γίνει η Noether δεκτή στο Πανεπιστήμιο Gottingen ως μέλος του επιστημονικού προσωπικού. Η προσπάθειά του όμως ήταν ανεπιτυχής. Ήρθε αντιμέτωπος με τις έντονες προκαταλήψεις που υπήρχαν έναντι των διανοούμενων γυναικών και έτσι οι προσπάθειές του ναυάγησαν. Σε γράμμα του Hilbert προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω πως το φύλο μπορεί να εμποδίσει κάποιον να διδάξει στο πανεπιστήμιο!». Ο Hilbert ωστόσο κατάφερε να δίνει η Noether διαλέξεις, αλλά μόνο κάτω από το όνομά του και χωρίς να πληρώνεται γι’ αυτές. Για παράδειγμα, ένα μάθημα που δόθηκε κατά το χειμερινό εξάμηνο του 1916-17 εμφανίζεται στον κατάλογο ως εξής: Σεμινάριο Μαθηματικών-Φυσικής: Καθηγητής Hilbert, με τη βοήθεια της Δρ Ε. Noether, Δευτέρα 4-6, χωρίς δίδακτρα. Το 1919 όπου οι κανονισμοί έγιναν λίγο πιο ελαστικοί απέκτησε το δικαίωμα να είναι "privatdozent", θα μπορούσε δηλαδή να διδάξει λαμβάνοντας τα δίδακτρα από τους σπουδαστές και όχι από το πανεπιστήμιο. Μετά από 3 χρόνια τελικά το πανεπιστήμιο της έδωσε μια θέση ως επίκουρη καθηγήτρια με έναν μικρό μισθό αλλά χωρίς μονιμότητα ή περαιτέρω οφέλη.

Η θέση της όμως στο Πανεπιστήμιο του Gottingen δεν άλλαξε, και αυτό οφειλόταν μόνο στο φύλο της αλλά και στην εβραϊκή της καταγωγή. Η Noether ήταν πολύ δημοφιλής στους φοιτητές. Ήταν θερμή και ενθουσιώδης και στις διαλέξεις της ενθάρρυνε την συμμετοχή των σπουδαστών και την από κοινού διερεύνηση διαφόρων θεμάτων. Το χειμερινό εξάμηνο 1919, για πρώτη φορά, ανακοίνωσε μια διάλεξη δική της: Αναλυτική Γεωμετρία, Δρ Emmy Noether, Τετάρτη και Σάββατο 1-3, με αμοιβή. Η δουλειά της της επέφερε αρκετή αναγνώριση ώστε να την προσκαλέσουν ως επισκέπτρια καθηγήτρια το 1928-1929 στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 1930 δίδασκε στη Φρανκφούρτη.


Amalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswiki


το έργο και η έρευνά της

Το 1915, η Noether απέδειξε δύο θεωρήματα που αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, αλλά και για τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. Αυτά τα θεωρήματα επικύρωσαν ορισμένες σχέσεις που οι φυσικοί της εποχής είχαν ήδη αρχίσει να υποψιάζονται ότι υπάρχουν. Συγκεκριμένα το θεώρημα που πήρε και το όνομά της (Θεώρημα Noether) εκφράζει την ισοδυναμία που υπάρχει μεταξύ των νόμων διατήρησης και του αναλλοίωτου των φυσικών νόμων κάτω από ορισμένους μετασχηματισμούς (συνήθως αναφέρονται ως "συμμετρίες").

Για παράδειγμα:
  • Η Χρονική Ομογένεια του Χρόνου (συμμετρία ως προς την Χρονική Μετατόπιση) συνεπάγεται τη διατήρηση της ενέργειας,
  • Η Χωρική Ομογένεια του Χώρου (συμμετρία ως προς την Χωρική Μετατόπιση) συνεπάγεται τη διατήρηση της ορμής και
  • Η Χωρική Ισοτροπία του Χώρου (συμμετρία ως προς την στροφή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στο χώρο) συνεπάγεται τη διατήρηση της στροφορμής.
Οι νόμοι διατήρησης επομένως είναι απόρροια αλλά και θεμέλιο της κατανόησης του Χωρόχρονου όπως τον ξέρουμε σήμερα και ισχύουν, τουλάχιστον μέχρι εκεί που μπορεί να φθάσει η ακρίβεια των πειραμάτων μας.

Ο διαπρεπής Γερμανός μαθηματικός Hermann Weyl περιέγραψε την συμβολή της Noether στο Scripta Mathematica μετά από το θάνατό της ως εξής: "Για τις δύο σημαντικότερες πλευρές της θεωρίας της γενικής σχετικότητας έδωσε [η Noether] εκείνη την περίοδο τη γνήσια και καθολική μαθηματική διατύπωση". Η δουλειά της Noether γύρω στο 1920 πάνω στη θεωρία των δακτυλίων ήταν θεμελιώδης για την αφηρημένη άλγεβρα. Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, ανέπτυξε μια πολύ αφηρημένη και γενικευμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη αξιωμάτων στην άλγεβρα.

Ο Weyl αναφέρει: "Η Noether δημιούργησε πάνω από όλα έναν νέο τρόπο σκέψης στην άλγεβρα". Η εκτεταμένη εργασία της πάνω στις λύσεις του Dedekind για τα πολυώνυμα έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη αφηρημένη άλγεβρα.

Το μαθηματικό της έργο χωρίζεται σε τρεις "εποχές".

  • Στην πρώτη (1908-1919) σημαντικές ήταν οι συνεισφορές της στις θεωρίες των αλγεβρικών σταθερών και στο αριθμητικό πεδίο. Οι μαθηματικοί της ορίζοντες διευρύνθηκαν και η μελέτη της έγινε πιο γενική και αφηρημένη όταν γνώρισε τη δουλειά του David Hilbert και έναν στενό συνεργάτη του Gordan, τον Ernst Sigismund Fischer. Με τον Hilbert η Emmy δούλεψε πάνω στη θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein. Αφού μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Göttingen το 1915, παρήγαγε δύο θεωρήματα για τη φυσική.
  • Τη δεύτερη εποχή (1920-1926) ξεκίνησε μια εργασία που «άλλαξε το πρόσωπο της {αφηρημένης} άλγεβρας». Στο κλασικό της σύγγραμμα Ideal theorie in Ringbereichen (Theory of Ideals in Ring Domains,1921) η Noether εξέλιξε τη θεωρία των ιδανικών σε μεταβατικούς δακτυλίους σε ένα πανίσχυρο εργαλείο με ευρύ φάσμα εφαρμογών. Έκανε χρήση των καταλαμβανόμενων αλυσιδωτών όρων και έτσι αντικείμενα που το χρησιμοποιούν ονομάζονται πλέον Noetherian προς τιμήν της. Έτσι, τη δεύτερη εποχή η Noether αφιέρωσε τον εαυτό της στην εξέλιξη της θεωρίας των μαθηματικών δακτυλίων.
  • Την τρίτη εποχή (1927-1935) δημοσίευσε σημαντικές δουλειές στις μη μετατρέψιμες άλγεβρες και τους υπερμιγαδικούς αριθμούς και ενοποίησε την αντιπροσωπευτική θεωρία των ομάδων με τη θεωρία των μαθηματικών υποσυνόλων και των ιδανικών.
Επίσης αναπτύσσοντας τη μαθηματική περιγραφή των νόμων της διατήρησης της ενέργειας, της στροφορμής και της ορμής συνέβαλε στην προώθηση της φασματοσκοπίας και της χημείας.

Το 1932 τιμήθηκε με το βραβείο «Alfred Ackermann- Teubner» για την συμβολή της στη πρόοδο της μαθηματικής γνώσης.


στην Αμερική…

Αν και δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μια έδρα στο πανεπιστήμιο του Gottingen, ήταν μια από τους πολλούς Εβραίους καθηγητές που εκδιώχτηκαν από τους Ναζί το 1933. Έτσι, η Noether και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοί της, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία. Το μεγάλο Πανεπιστήμιο του Gottingen διασκορπίστηκε στους 4 ορίζοντες.

Η
Noether πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου της προσφέρθηκε η θέση της πανεπιστημιακής καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο θηλέων Bryn Mawr College. Το πανεπιστήμιο βρισκόταν 10 μίλια δυτικά της Φιλαδέλφειας και το όνομά του σήμαινε μεγάλος λόφος.


Η επιτροπή «Emergency Committee to Aid Displaced German Scholars» μαζί με το ίδρυμα Rockefeller της έδωσαν τον πρώτο της μισθό ενός καθηγητή και γινόταν αποδεκτή ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Της διαλέξεις της τις έκανε στα αγγλικά αλλά όταν την απασχολούσε πολύ ένα θέμα ξεχνιόταν και μιλούσε στα γερμανικά.

Κρατούσε στενές επαφές με το «Institute for Advanced Studies» στο Πρίνστον, που βρισκόταν εκεί κοντά, και περνούσε πολλές ώρες εκεί ως επισκέπτης, όπου βρισκόντουσαν εκεί εκείνη την εποχή οι Einstein και Weyl.

Ο Weyl δήλωσε: σημασία της για την άλγεβρα, δεν μπορεί να διαβαστεί εξ ολοκλήρου από τα ίδια τα έγγραφα της, είχε μεγάλη δύναμη και πολλές από τις προτάσεις της, διαμορφώθηκαν μόνο στα έργα των μαθητών και των συνεργατών της".


Amalie Emmy Noether - atlaswikiAmalie Emmy Noether - atlaswiki


τo ξαφνικό τέλος

Η δουλειά της, η έρευνά της και οι διαλέξεις της ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς. Αλλά η επιτυχία της δεν ήταν να διαρκέσει πολύ. Το 1935, εμφάνισε επιπλοκές σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου της μήτρας στην οποία υπεβλήθη και απεβίωσε 4 ημέρες μετά την επέμβαση στις 14 Απριλίου σε ηλικία 53 ετών.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Noether, ανάμεσα σε πολλά άλλα, έγραψε σαράντα πέντε δημοσιεύσεις τεχνικού περιεχομένου και ενέπνευσε αμέτρητα άλλα ερευνητικά αποτελέσματα μέσω της συνήθειάς της να υποβάλλει προτάσεις θεμάτων για έρευνα στους σπουδαστές και τους συναδέλφους της. Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το Πανεπιστήμιο του Erlangen έκανε ενέργειες απόδοσης τιμών στο πρόσωπο της Emmy Noether.

Σε συνέδριο που διοργάνωσε το 1958 τίμησε τη μνήμη της πεντηκοστής επετείου δημοσίευσης του διδακτορικού της και το 1982 αναρτήθηκε αναμνηστική πλακέτα στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, γιορτάζοντας το 100ό έτος από τη γέννηση της Noether, δημιουργήθηκε το γυμνάσιο Emmy Noether στο Erlangen, ένα σχολείο που δίνει έμφαση στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τις σύγχρονες γλώσσες.

Οι τέφρες της θάφτηκαν δίπλα στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Bryn Mawr, στην Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η επιρροή και η διαχρονικότητα του θεωρήματος είναι τόσο μεγάλη που το 2003 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applicable Analysis από τρεις Κολομβιανούς επιστήμονες (Leonardo Solanilla, Mario Rondon, Cesar Morales) μία γενίκευση του θεωρήματος που αφορά στις επιφάνειες.

Εδώ παρατίθεται ένα απόσπασμα από όσα είπε ο Albert Einstein μετά το θάνατό της: «Υπό την κρίση των πιο διακεκριμένων εν ζωή μαθηματικών, η δεσποινίς Noether ήταν η πιο σημαντική δημιουργική μαθηματική ιδιοφυΐα που έχει ως τώρα εμφανιστεί από όταν ξεκίνησε η τριτοβάθμια εκπαίδευση των γυναικών. Στον χώρο της άλγεβρας με τον οποίο έχουν ασχοληθεί οι πιο προικισμένοι μαθηματικοί για αιώνες, ανακάλυψε μεθόδους που έχουν αποδειχθεί τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της νεότερης γενιάς των μαθηματικών της σημερινής εποχής».


"Emmy Noether Programme"

Για χάρη της Emmy Noether έχει δημιουργηθεί το "Εmmy Noether Programme", ένα πρόγραμμα που στηρίζει τους νέους ερευνητές στην επίτευξη της ανεξαρτησίας τους σε ένα πρώτο στάδιο της επιστημονικής τους καριέρας. Οι νέοι διδάκτορες κερδίζουν τα προσόντα που απαιτούνται για μια πανεπιστημιακή διδασκαλία κατά τη διάρκεια μιας χρηματοδοτούμενης περιόδου, διάρκειας έως και πέντε ετών και έπειτα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν τη δική τους ερευνητική ομάδα.


Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται βιογραφικά στοιχεία για την Emmy Noether:

οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
τη Στεφανία Καβουρματσίδου, την Ελένη Αλεξίου, τη Μαρία Καλλιγά,
τη Ξανθίππη Γκόντα, τη Βασιλική-Αλεξάνδρα Καλαϊτζή και τη Σοφία Παπατόλια


More pages