Caroline Lucretia Herschel


Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki


Η Caroline Lucretia Herschel γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας στις 16 Μαρτίου του 1750, όντας ένα από τα δέκα παιδιά της οικογένειάς της. Στην ηλικία των 10 ετών προσβλήθηκε από την ασθένεια του τύφου, η οποία έδρασε αρνητικά, καθιστώντας καχεκτική την ανάπτυξή της. Ως συνέπεια, το ύψος της δεν ξεπέρασε το 1,31, παραμένοντας φιλάσθενη και αδύναμη σε όλη της τη ζωή.

Γεννημένη μέσα σε μια οικογένεια μουσικών και αφού ο πατέρας της δεν είχε κάποιον σημαντικό τίτλο, δεν πήρε την απαραίτητη εκπαίδευση ως παιδί. Σε αυτό συνέβαλε και η μητέρα της, που πίστευε ότι δεν της ήταν απαραίτητη και ότι έπρεπε να γίνει απλώς μια καλή νοικοκυρά για τα αδέρφια της.


Εξαιτίας της άσχημης εξωτερικής της εμφάνισης και της δεινής οικονομικής κατάστασης, ο πατέρας της πίστευε πως δε θα παντρευτεί ποτέ. Επιπλέον, λόγω των αντιλήψεων της εποχής για την υποδεέστερη θέση της γυναίκας, η μητέρα της δε θέλησε να της παρέχει τη στοιχειώδη εκπαίδευση, θεωρώντας καθήκον της Caroline να αναλάβει τη φροντίδα των αδελφών της. Παρ’ όλα αυτά, ο πατέρας της τής παρείχε κρυφή μόρφωση, έχοντας ως συνέπεια να αναδειχθεί η Caroline σε μουσικό ταλέντο και σε μία σημαντική μορφή στα μαθηματικά. Η μουσική ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της οικογενείας των Herschel, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός μουσικός και τα μεγαλύτερα αδέλφια της, William και Alexander, όπως επίσης και η ίδια, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ταλέντα.


Λίγο μετά την έναρξη του Επταετή Πολέμου, το Αννόβερο γλίστρησε στα χέρια της Γαλλίας το 1757. Η Caroline τότε, σε ηλικία επτά ετών, και ο αδερφός της William -19 ετών- διέφυγαν στην Αγγλία, όπου και αυτός ακολούθησε το επάγγελμα του δασκάλου μουσικής. Λίγο αργότερα, τα δυο της αδέρφια, William και Alexander, συνεργάστηκαν και συμμετείχαν σε μουσικές παραστάσεις. Ο William μετακόμισε στο Bath της Αγγλίας το 1766, όπου και έγινε μουσικός και διευθυντής μουσικής ορχήστρας της Octagon Chapel.


Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki


Το 1772, ο William, ο οποίος
ένιωσε συμπόνια για την αδερφή του και ακόμα χρειαζόταν μια οικιακή βοηθό, ζήτησε από την Caroline να μετακομίσει στο Bath, παρέχοντάς της γνώσεις και μαθήματα τραγουδιού. Παρ’ όλη την ευαισθησία της στις ασθένειες, έγινε μία επιτυχημένη σοπράνο με πολλές παραστάσεις στο ενεργητικό της, μεταξύ των οποίων η σόλο ερμηνεία της στο Μεσσία και τον Ιούδα Μακκαβαίο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Bath, ο William ξεκίνησε τη μελέτη της αστρονομίας και των μαθηματικών. Το 1774, δυσαρεστημένος από την έλλειψη αποτελεσματικών τηλεσκοπίων, ξεκίνησε να κατασκευάζει ο ίδιος τηλεσκόπια για να παρατηρεί τον ουρανό. Σε αυτήν του την προσπάθεια η Caroline έγινε βοηθός και μαθητευομένη του. Το έργο της ως βοηθού ήταν η λείανση και η στίλβωση των γυαλιών για τα τηλεσκόπια, μία εργασία που απαιτούσε μεγάλη ακρίβεια. Εκτός από την πρακτική εφαρμογή, κατείχε ήδη την αστρονομική θεωρία. Είχε αφομοιώσει άλγεβρα και φόρμουλες για τον υπολογισμό, τις μετατροπές, την παρατήρηση των αστεριών και τη μέτρηση των αστρονομικών αποστάσεων.

Σε μία από τις έρευνές του, ο William, στις 13 Μαρτίου 1781, ανακάλυψε κάτι το οποίο θεώρησε πως ήταν κομήτης. Αργότερα όμως, συνεχίζοντας τις έρευνες, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αστρονόμοι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν κομήτης, άλλα ένας ανεξερεύνητος πλανήτης, στον οποίο και έδωσαν την ονομασία «Ουρανός». Από τότε τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για την Caroline.

Ο William διορίστηκε ως αστρονόμος του βασιλιά Γεωργίου του Γ’, αμοιβόμενος με βασιλική σύνταξη. Αμέσως εγκατέλειψε την καριέρα του ως μουσικός και άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με την αστρονομία. Τότε, όμως, και η Caroline εγκατέλειψε την καριέρα της στο τραγούδι για να γίνει βοηθός του αδερφού της. Η περιέργεια του William κινήθηκε από τη λίστα των ουράνιων αντικειμένων τα οποία ανακάλυψε και δημοσίευσε ο Γάλλος αστρονόμος Charles Messier. Από τους πρώτους στόχους της επιχείρησής του ήταν να ξεκινήσει τη δική του έρευνα χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Ούτε μία ξάστερη νύχτα δεν θα περνούσε χωρίς το William να σαρώνει τον ουρανό και την Caroline να καταγράφει τις παρατηρήσεις του. Ο William κάποτε σχολίασε πως η Caroline είχε έναν μοναδικό τρόπο να χειρίζεται τους αριθμούς και πως αισθανόταν ασφάλεια και σιγουριά να την αφήνει να οριστικοποιεί τις παρατηρήσεις της ημέρας. Επίσης σχεδίαζε το πρόγραμμα παρατήρησης για κάθε νύχτα.


Caroline Lucretia Herschel - atlaswiki


Ο Herschel ήταν αυτός που, στις 7 Σεπτεμβρίου 1782, ανακάλυψε το πρώτο αντικείμενο του καταλόγου του, ο οποίος περιελάμβανε τα νεφελώματα
(= φωτεινές επιφάνειες στον ουρανό, που με γυμνό μάτι φαίνονται ως θολές κηλίδες και είναι χώρος γέννησης των άστρων) και μια ομάδα αστεριών. Πρόθυμοι να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερα ουράνια αντικείμενα, ο William και η Caroline ολοκλήρωσαν την κατασκευή ενός ανακλαστήρα με άνοιγμα βρόχων 18,7 ίντσες το 1783 και το έθεσαν τελικά σε λειτουργία τον Οκτώβριο.

Πριν από τον εν λόγω μήνα, ο William κατάφερε να εντοπίσει μερικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας έναν μικρό νευτώνειο σαρωτή με εστιακή απόσταση 27 ιντσών. Προέκυψαν περιστάσεις κατά τις οποίες ο William, ο οποίος είχε
αναλάβει τη θέση του απεσταλμένου του βασιλιά και έκανε ταξίδια προκειμένου να κάνει γνωστό το τηλεσκόπιο του στον κόσμο, αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την πόλη και η Caroline άρχισε να δαπανά όλο και περισσότερο χρόνο στο τηλεσκόπιο. Πριν από την ολοκλήρωση του ανακλαστήρα των 18,7 ιντσών, η Caroline θα χρησιμοποιούσε μόνη της το νευτώνειο σαρωτή για να αναζητήσει ουράνια αντικείμενα. Βρήκε το πρώτο της αντικείμενο στις 26 Φεβρουαρίου 1783, ένα ανοιχτό σύμπλεγμα αστεριών, γνωστό σήμερα ως NGC 2360. Το δεύτερο αντικείμενό της βρέθηκε στις 27 Αυγούστου 1783 και είναι ένας γαλαξίας με σύγχρονη ονομασία NGC 205. Είχε βέβαια επισημανθεί ήδη, από τον Messier το 1773, αλλά τότε δεν αποτελούσε μέρος της γνωστής λίστας ουράνιων αντικειμένων. Αργότερα ορίστηκε ως Μ110. Η Caroline ανακάλυψε το τρίτο της ουράνιο αντικείμενο στις 23 Σεπτεμβρίου 1783. Ήταν ο γαλαξίας ο οποίος είναι γνωστός σήμερα ως NGC 253.

Άλλα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν από την Caroline κατά τη διάρκεια του 1783. Τα ουράνια αυτά αντικείμενα ορίστηκαν αργότερα ως NGC 381, NGC 659, NGC 2548 (M48), NGC 6633, και NGC 7789. Το 1784 ανακάλυψε το NGC 225 και το 1787 το NGC 7380. Ένα ακόμη ουράνιο αντικείμενο ανακαλύφθηκε το 1783, το οποίο και ονομάστηκε αργότερα NGC 2349, αλλά φαίνεται να είναι ανύπαρκτο. Δύο μετακινήσεις συνέβησαν τα επόμενα χρόνια.


Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki


Αρχικά, ο William μετέφερε το παρατηρητήριό του στο Old Windsor για να είναι πιο κοντά στον βασιλιά, και αργότερα μετακόμισε στο Slough, όχι σε μεγάλη απόσταση από το Old Windsor. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Caroline ήρθε στο Slough, όταν ανακάλυψε την 1 Αυγούστου 1786 έναν κομήτη που κινούνταν αργά μέσω του Leo. O William έλειπε τότε στη Γερμανία. Η Caroline υποπτεύθηκε πως επρόκειτο για έναν κομήτη και τον παρατήρησε ξανά στις 2 Αυγούστου. Επιβεβαίωσε πως κινήθηκε, αποδεικνύοντας έτσι πως ήταν ένας κομήτης. Επικοινώνησε γραπτώς με άλλους αστρονόμους ανακοινώνοντας την ανακάλυψή της και σύντομα ο κομήτης παρατηρήθηκε από αστρονόμους σε όλη την Ευρώπη.


Παρ’ όλο που ο William είχε επίγνωση των δυνατοτήτων της Caroline ως παρατηρήτριά, τώρα άρχισε και ο κόσμος να γνωρίζει τις ικανότητές της. Το 1787 ο βασιλιάς Γεώργιος ο Γ’ έδωσε στην Caroline μισθό 50£ ανά χρόνο για να συνεχίσει ως βοηθός του William και έγινε η πρώτη γυναίκα επίσημα αναγνωρισμένη για μία επιστημονική θέση.

Ο William παντρεύτηκε το 1788. Παρά το γεγονός ότι η Caroline συνέχισε ως βοηθός του, άρχισε παράλληλα να εργάζεται περισσότερο ανεξέρτητα. Η Caroline ανακάλυψε το δεύτερο κομήτη της στις 21 Δεκεμβρίου 1788, ο οποίος κατέληξε να ακολουθείται από τους αστρονόμους μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Μετέπειτα υπολογισμοί αποκάλυψαν ότι ο κομήτης μετακινούταν σε μία μάλλον μακραπερίοδη τροχιά, αλλά η ακριβής περίοδος ήταν αβέβαιη, λόγω του μικρού διαστήματος παρατήρησης. Είναι ενδιαφέρον πώς ένας κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε από το Rigollet το 1939, αποδείχθηκε όμοιος με αυτόν της Herschel το 1788. Είναι σήμερα γνωστός ως περιοδικός κομήτης Herschel - Rigollet και επιστρέφει κάθε 155 χρόνια. Η Caroline ανακάλυψε πρόσθετους κομήτες στις 7 Ιανουαρίου 1790, 18 Απριλίου 1790, 15 Δεκεμβρίου 1791, 7 Οκτωβρίου 1793, 7 Νοεμβρίου 1795 και 14 Αυγούστου 1797.


Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki


Εκτός από την ανακάλυψη κομητών, η Caroline συμμετείχε και σε άλλες αστρονομικές επιδιώξεις. Ξεκίνησε την εκ νέου καταγραφή του καταλόγου αστεριών του Flamsteed και τον υπέβαλλε στη βασιλική κοινότητα το 1798, μαζί με έναν κατάλογο 560 επιπλέον αστέρων τους οποίους ο Flamsteed είχε παραλείψει.

Μετά το θάνατο του William το 1822, η Caroline επέστρεψε στο Αννόβερο, όπου ολοκλήρωσε τον κατάλογο του William με τα 2500 νεφελώματα. Λίγο μετά την ολοκλήρωσή του, έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινότητας στις 8 Φεβρουαρίου 1828.

Άλλα βραβεία περιελάμβαναν το να γίνει η πρώτη γυναίκα που έλαβε την τιμητική ένταξη στη Βασιλική Κοινωνία της Βρετανίας το 1835, την εκλογή της στην Βασιλική Ακαδημία της Ιρλανδίας το 1838, και το Χρυσό Μετάλλιο για την Επιστήμη από το βασιλιά της Πρωσίας το 1846.

Η Caroline μετακόμισε πίσω στο Αννόβερο αργότερα στη ζωή της, όπου και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1848. Παρά το γεγονός πως η πρόβλεψη του πατέρα της πως θα μείνει γεροντοκόρη βγήκε αληθινή, η Caroline άφησε πίσω της μια απίστευτη κληρονομιά, όντας μία από τις πρώτες γυναίκες που ξεπέρασε τόσα πολλά εμπόδια και κατάφερε να αναγνωριστεί για τα επιτεύγματά της. Το αξιοπρόσεχτο μάλιστα στη θετική αυτή πορεία της ήταν ότι η Caroline ποτέ δεν είχε μάθει τους πίνακες πολλαπλασιασμού, παρά μόνο τους είχε στην τσέπη της και τους συμβουλευόταν για να προσδιορίσει τη θέση των ουράνιων σωμάτων.

Η Caroline έγραψε τον δικό της επιτάφιο, ο οποίος χαράχτηκε στον τάφο της μετά το θάνατό της. Γράφει: «Τα μάτια αυτής που εξυμνείται εδώ κάτω στράφηκαν στους έναστρους παράδεισους». Το 1889, ένας μικρός πλανήτης ονομάστηκε "Lucretia" προς τιμήν των επιτευγμάτων της Caroline.
οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
την Ευαγγελία Σέπκα, την Ελένη Σέπκα,
τον Μαλαμαδάκη Ευστράτιο και τη Δέσποινα Μιχαήλ

More pages