Cynthia Breazeal


Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki


τα παιδικά της χρόνια

Γεννήθηκε το 1967. Ως μικρό κορίτσι, η Cynthia λαχταρούσε σωματικές προκλήσεις. Στην ηλικία των τριών έκανε αναρρίχηση σε ψηλά δέντρα της πίσω αυλής με τον αδελφό της Bill. Συνεχώς δοκίμαζε καινούρια πράγματα πλάι στον αδερφό της και πίστευε ότι μπορούσε να καταφέρει ότι έκανε εκείνος. Η Cynthia είχε φυσικό ταλέντο, αλλά, παράλληλα και με σκληρή δουλειά, κατάφερε να διακριθεί σε πολλές δραστηριότητες, όπως στο στίβο, την κολύμβηση, το ποδόσφαιρο και το τένις.

Η πρώτη της συντροφιά ήταν ένας λευκός αρουραίος, τον οποίο ονόμασε Miscellaneous Mushmouse. Αγαπούσε πολύ τα ζώα και ονειρευόταν να γίνει κτηνίατρος. Η Cynthia δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα ρομπότ έως το 1977. Σε ηλικία δέκα χρόνων, η Cynthia για πρώτη φορά "συνάντησε" δύο ρομπότ, που θα την εμπνεύσουν να ασχοληθεί με τη ρομποτική. Τα ονόματά τους ήταν R2-D2 και C-3PO, και ήταν ήρωες της κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας Star Wars. Γρήγορα τα παιχνίδια αυτά της κέντρισαν το ενδιαφέρον με τις πολύπλευρες ικανότητές τους.


Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki

Αριστερά: Φωτογραφία της Cynthia Breazeal στο ποδόσφαιρο. "Ήθελα να κάνω όλες τις σωματικές δραστηριότητες που έκανε ο μεγαλύτερος αδερφός μου. Το ρητό μου ήταν, 'Αν ο αδερφός μου ο Bill μπορεί να το κάνει, μπορώ και εγώ.' " Κέντρο: Η Cynthia με τον αρουραίο της, τον Miscellaneous Mushmouse. Δεξιά: Η Cynthia τη μέρα της αποφοίτησης.


τα εφηβικά της χρόνια και οι σπουδές της

Στο κολέγιο, η Cynthia ανακάλυψε ότι λάτρευε να εξακριβώνει πώς λειτουργούν τα πράγματα και να λύνει μηχανικά προβλήματα. Το Πανεπιστήμιο της California, Santa Barbara (UCSB), ήταν το ιδανικό μέρος για την περίεργη Cynthia - τώρα κολλημένη με τη μηχανική - για να μάθει σχετικά με τη φυσική, τη χημεία και την αστρονομία. Το 1989, η Breazeal έλαβε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το UCSB.

Το 1990, μετά την αποφοίτησή της από το UCSB, φοίτησε στο ίδρυμα μεταπτυχιακών σπουδών του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στο MIT, η Cynthia έμαθε πώς να οικοδομεί αυτόνομα ρομπότ - ρομπότ που μπορούν να σκεφτούν για τον εαυτό τους.


η δράση της


Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki


Το 1993, η Cynthia εργάστηκε μαζί με άλλους φοιτητές του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και το σύμβουλό της, Rodney Brooks, για να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν τον Cog. Έβαλαν στα μάτια του Cog κάμερες, ώστε να μπορεί να «βλέπει» γύρω του. Ο Cog ήταν προγραμματισμένος να μετατρέπει αυτήν την οπτική πληροφορία σε δράση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Cog ήταν ότι μπορούσε να βρει πώς να παίξει με ένα παιχνίδι - ελατήριο, γιατί ο Cog είχε βραχίονες!

Τιμήθηκε ως φιναλίστ στα Εθνικά Βραβεία Σχεδίου στην Επικοινωνία, και έχει αναγνωριστεί ως διακεκριμένη νεωτερίστρια, κερδίζοντας το βραβείο TR35 του περιοδικού Technology Review του MIT. Ακόμη, έλαβε το μεταπτυχιακό της (1993) και το διδακτορικό της (2000) στην ηλεκτρολογική μηχανική και την πληροφορική από το MIT.

Το 2002, η Cynthia έγινε επίκουρη καθηγήτρια στο MIT, κατευθύνοντας την Ομάδα Ρομποτικής Ζωής. Αποστολή της ομάδας είναι η κατασκευή ρομπότ που μπορούν να λειτουργήσουν και να μάθουν σε συνεργασία με τους ανθρώπους. Είναι πρωτοπόρος της Κοινωνικής Ρομποτικής και της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπων με Ρομπότ. Ως διδακτορική φοιτήτρια και αργότερα μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, η Breazeal ανέπτυξε τον Kismet, ένα ανθρωπόμορφο ρομποτικό κεφάλι που έχει παρουσιαστεί ευρέως σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και αποτελεί το αντικείμενο του βιβλίου της "Σχεδιάζοντας Κοινωνικά Ρομπότ", που εκδόθηκε το 2002. Η έρευνα της Breazeal εξερευνά την εκφραστική κοινωνική ανταλλαγή μεταξύ ανθρώπων και ανθρωποειδών ρομπότ, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σχετικά με τα αυτόνομα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη, την κοινωνικότητα των ρομπότ, την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ, καθώς και τη ρομποτική μάθηση.

Το 2003, η Cynthia Breazeal, Επίκουρη Καθηγήτρια Τεχνών και Επιστημών Μέσων Ενημέρωσης και Διευθύντρια της Ομάδας Ρομποτικής Ζωής, στα πλαίσια του προγράμματος Anima Machina στο MIT, ανέπτυξε το Έργο Cyberflora. Το Έργο Cyberflora επιτρέπει στη Breazeal και τους σπουδαστές που συμμετέχουν στο εργαστήριο μέσων ενημέρωσης τη διερεύνηση συναισθηματικής νοημοσύνης σε ένα γένος ρομπότ που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των φυτών και των ζώων.


Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki


Το Cyberflora έκανε το ντεμπούτο του τον Απρίλιο του 2003 στην Τριετία Εθνικού Σχεδίου (National Design Triennial) που φιλοξενήθηκε από το Cooper-Hewitt, Εθνικό Μουσείο Σχεδίου στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση ξεκίνησε στις 22 Απριλίου 2003 και ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2004.

Το 2004, η Breazeal ήταν η επικεφαλής της έρευνας με επίκεντρο την κοινωνική αλληλεπίδραση και κοινωνική μάθηση μεταξύ των ανθρώπων και των ανθρωποειδών ρομπότ. Είχε επίσης ένα σπουδαίο ρόλο ως εικονική συμμετέχουσα σε ένα δημοφιλές έκθεμα για ρομπότ στο Μουσείο Επιστημών της Βοστόνης, όπου αλληλεπιδρά με ένα πραγματικό C-3PO και R2-D2 καθώς μιλούσε στο κοινό μέσα από ένα προ-ηχογραφημένο μήνυμα, που εμφανιζόταν σε μια μεγάλη επίπεδη οθόνη plasma. Άλλο ένα επίτευγμά της είναι Nexi, ένα κινητό, επιδέξιο, κοινωνικό ρομπότ που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα της Breazeal και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις 50 Καλύτερες Καινοτομίες του 2008 από το περιοδικό TIME.

Σήμερα, η Cynthia Lynn (Ferrell) Breazeal είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τεχνών και Επιστημών Μέσων Ενημέρωσης του MIT και διευθύντρια της Ομάδας Προσωπικών Ρομπότ (πρώην Ομάδα Ρομποτικής Ζωής) στο Εργαστήριο Μέσων Ενημέρωσης του MIT. Είναι γνωστή για το έργο της στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή.


Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki


το έργο της

Η Cynthia Breazeal έχει αναπτύξει:

  • πλανητικά μικρο-ρόβερ
  • άνω-κορμού ανθρωποειδή ρομπότ
  • εκφραστικά ρομποτικά πρόσωπα
  • φυτά που μοιάζουν με ρομπότ (Cyberflora)
Πιο αναλυτικά…

1. Cyberflora

Ο μηχανικός ανθόκηπος αποτελείται από τέσσερα "είδη" ρομποτικής χλωρίδας. Κάθε είδος αποτελεί συγχώνευση συμπεριφοράς όμοιας με αυτή των ζώων και χαρακτηριστικών όμοιων με αυτά των φυτών που τοποθετείται μέσα σε μια ρομποτική αναπαράσταση που έχει πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου και μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ερέθισμα με "τρόπο σαφή και όμοιο με τον πραγματικό". Οι δυνατότητες αυτές οφείλονται στα ηλεκτρομηχανικά συστήματα που είναι κρυμμένα μέσα στα κελύφη των ζώων και στα πέταλα των λουλουδιών.Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki


2. Ανθρωποειδή ρομπότ

«Ρομπότ με συναισθήματα», μια πρωτοποριακή ιδέα που συνέλαβε η δημιουργική Cynthia Breazeal .

Ένα ανθρωποειδές ρομπότ είναι ένα αυτόνομο ρομπότ, διότι μπορεί να προσαρμοστεί στις μεταβολές του περιβάλλοντός του. Ορισμένες από τις ικανότητες των ανθρωποειδών ρομπότ, μεταξύ άλλων, είναι:

  • αυτοσυντήρηση
  • αυτόνομη μάθηση (μαθαίνουν ή αποκτούν νέες δυνατότητες χωρίς εξωτερική βοήθεια, στρατηγικές ρύθμισης βασισμένες στον περιβάλλοντα χώρο και προσαρμογή σε νέες καταστάσεις)
  • αποφυγή επιζήμιων καταστάσεων για τους ανθρώπους, την περιουσία και τα ίδια
  • ασφαλή αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και το περιβάλλον
Όπως και σε άλλα μηχανικά ρομπότ, έτσι και στα ανθρωποειδή, αναφέρονται τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά: ανίχνευση, ενεργοποίηση, σχεδιασμός και έλεγχος. Δεδομένου ότι προσπαθούν να προσομοιώσουν την ανθρώπινη δομή και συμπεριφορά και είναι αυτόνομα συστήματα, τις περισσότερες φορές τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι πιο πολύπλοκα από ό,τι άλλα είδη ρομπότ.

Τα ρομπότ αυτά δημιουργήθηκαν για να μιμηθούν κάποιες από τις σωματικές και ψυχικές εργασίες που οι άνθρωποι κάνουν καθημερινά.

Το πιο δημοφιλές ρομπότ της Cynthia είναι η «Kismet».


Cynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswikiCynthia Breazeal - atlaswiki


Η Cynthia σχεδίασε την Kismet ώστε να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας εκφράσεις που προέρχονται από βρέφη και ζώα. Η "διάθεση" του ρομπότ επηρέαζε τη συμπεριφορά του. Το πρόσωπο της Kismet μπορούσε να φαίνεται χαρούμενο, λυπημένο, κουρασμένο, ακόμη και έκπληκτο!
Η Kismet μπορούσε να αντιδράσει σε αυτό που κάποιος σκεφτόταν και συναισθανόταν. Η Kismet είχε ένα εκπληκτικό σύστημα όρασης για να «βλέπει» τον κόσμο και μικρόφωνα για να "ακούει" γύρω της. Αυτό το κατάφερνε χάρη στους αισθητήρες (ηλεκτρονικές συσκευές από όπου μπορούσε να παίρνει πληροφορίες για ό,τι συνέβαινε στο περιβάλλον της) που χρησιμοποιούσε. Πέραν αυτών, η Kismet μπορούσε να κινείται φυσικά, χάρη στο μεγάλο αριθμό των μεμονωμένων κινητήρων που είχε. Ο "εγκέφαλος" της Kismet ήταν στην πραγματικότητα ένα δίκτυο 15 υπολογιστών.

Η Cynthia δαπάνησε τέσσερα χρόνια για να δημιουργήσει την Kismet, η ολοκλήρωση της οποίας έγινε το 2001. Το ρομπότ αυτό μπορούσε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους με ένα φυσικό τρόπο, με ένα τρόπο όμοιο με αυτό των ανθρώπων. Η Kismet είχε μόνο κεφάλι και λαιμό. Δεν είχε σώμα, χέρια και πόδια, γιατί η Cynthia εστιάσε κυρίως στο μέρος που την ένοιαζε περισσότερο καθώς επέτρεπε την πρόσωπο με πρόσωπο, προσωπική αλληλεπίδραση. Μάλιστα είπε ότι «Οι άνθρωποι που σχετίζονταν με την Kismet την αντιμετώπιζαν σαν να είχε ολόκληρο το σώμα της. Κανείς δε σχολίασε ότι είναι μόνο ένα κεφάλι».

Η Breazeal είναι εφευρέτρια, επιστημόνισσα της πληροφορικής και καλλιτέχνης. Για να δημιουργήσει τα ρομπότ της, χρησιμοποιεί τις γνώσεις της στη μηχανολογία και την ηλεκτρολογία, στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη ψυχολογία, ακόμη και δημοφιλή κινούμενα σχέδια.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, στο πολύ μακρινό μέλλον, το κάθε σπίτι θα έχει τουλάχιστον ένα ρομπότ. Σύμφωνα με τη Cynthia, αυτά τα ρομπότ μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας. Τα ρομπότ μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμοι συνεργάτες, αλλά και πολύτιμοι βοηθοί.


οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από τη Μαργαρίτα Μουρδουκούτα

More pages