Dorothy Crowfoot Hodgkin


Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiΗ Dorothy Mary Crowfoot ήταν μία Βρετανίδα επιστημόνισσα, η οποία καινοτόμησε με την τεχνική της πρωτεϊνικής κρυσταλλογραφίας μέσω ακτίνων Χ. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1964.

Συγκεκριμένα, η Ντόροθυ καθόρισε τις τρισδιάστατες δομές στο χώρο των ακόλουθων βιομορίων:

  • 1937: της χοληστερόλης
  • 1945: της πενικιλίνης
  • 1954: της βιταμίνης Β12 (ή αλλίως κυανοκοβαλαμίνη)
  • 1969: της ινσουλίνης
Και έπειτα συνέχισε με αυτά των: λακτοσφαιρίνης, φερριτίνης και ιού Tabacco Mosaic (TMV)


η ζωή της


Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki


Η Dorothy Crowfoot γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1910 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Εκεί ο πατέρας της, John Winter Crowfoot, εργαζόταν στην Αιγυπτιακή Υπηρεσία Εκπαίδευσης. Έπειτα, ο John μετακόμισε στο Σουδάν, όπου αργότερα έγινε τόσο διευθυντής εκπαίδευσης όσο και αρχαιοτήτων. Η Dorothy, ως νεαρή κοπέλα, επισκέφτηκε το Σουδάν το 1923 με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια ισχυρή αγάπη για τη χώρα αυτή. Ο πατέρας της, μετά την αποχώρησή του από το Σουδάν το 1926, αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του στην αρχαιολογία και εργάστηκε για μερικά χρόνια ως διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, ο John προωθούσε τη διενέργεια ανασκαφών στο λόφο του Οφέλ, στη Γέρασα, τη Μπόσρα και τη Σαμάρεια.

Η μητέρα της, Grace Mary Crowfoot, συμμετείχε ενεργά σ’ όλες τις εργασίες του πατέρα της και διακρίθηκε σε πρώιμες τεχνικές ύφανσης. Ήταν, επίσης, μια πολύ καλή βοτανολόγος και κατέληξε στον ελεύθερο χρόνο της να κάνει την εικονογράφιση της επίσημης χλωρίδας του Σουδάν. Η Dorothy πέρασε μία περίοδο της ζωής της, αφού τελείωσε το σχολείο, με τους γονείς της, τους οποίους βοήθησε στην εκσκαφή της Γέρασας και δημιουργούσε ψηφιδωτά δάπεδα. Μάλιστα, απολάμβανε τόσο πολύ την εμπειρία αυτή, που σκέφτηκε σοβαρά να εγκαταλείψει τη χημεία για την αρχαιολογία!

Το ενδιαφέρον της Dorothy για τη χημεία και γενικά για τους κρυστάλλους ξεκίνησε περίπου στην ηλικία των 10 ετών. Το άτομο που την ενθάρρυνε ήταν ο Dr. A.F. Joseph, ένας φίλος των γονιών της στο Σουδάν, ο οποίος της έδωσε χημικά προϊόντα και τη βοήθησε κατά τη διάρκεια της διαμονής της εκεί, ώστε να αναλύσει τον ιλμενίτη. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παιδικής της ηλικίας η Dorothy το πέρασε με τις αδερφές της στο Geldeston του Norfolk, όπου πήγαινε στη Σχολή Sir John Leman από το 1921 έως το 1928. Μία άλλη κοπέλα, Norah Pusey, και η Dorothy, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο τμήμα των αγοριών που διδάσκονταν Χημεία, από την κυρία Deeley. Από τη στιγμή που η Dorothy τελείωσε την σχολική της καριέρα, ήταν πεπεισμένη ότι ήθελε να σπουδάσει Χημεία και ενδεχομένως Βιοχημεία στο πανεπιστήμιο.Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki


Από το 1928 ως το 1932 πήγε στην Οξφόρδη και το Κολλέγιο Somerville
, όπου αφιερώθηκε στη Margery Fry, τότε Διευθύντρια του Κολλεγίου. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το πρώτο έτος της, συνδύασε την αρχαιολογία με τη χημεία, αναλύοντας ψηφίδες γυαλιού από τη Γέρασα με τον E.G.J. Hartley. Παρακολούθησε τα ειδικά μαθήματα κρυσταλλογραφίας και αποφάσισε, μετά από ισχυρές συμβουλές του F.M. Brewer, ο οποίος ήταν τότε δάσκαλος της, να κάνει έρευνα στην κρυσταλλογραφία των ακτίνων-Χ. Ξεκίνησε, λοιπόν, το έργο της για το Μέρος ΙΙ της Xημείας, σε συνεργασία με τον H.M. Powell, ως η πρώτη του διδάκτορας πάνω στο θάλλιο διαλκυλο αλογονίδιο, μετά από μία σύντομη καλοκαιρινή επίσκεψη στο εργαστήριο του καθηγητή Victor Goldschmidt στη Χαϊδελβέργη.

Η μετάβασή της από την Οξφόρδη στο Κέμπριτζ για να συνεργαστεί με τον J.D. Bernal ακολουθήθηκε από μια τυχαία συνάντηση μέσα στο τρένο ανάμεσα στον Dr. A.F. Joseph και τον καθηγητή Lowry. Ο ενθουσιασμός της Dorothy ήταν τόσο μεγάλος, μιας και είχε ακούσει και τη διάλεξη του Bernal, που το ενδιαφέρον της για τα μέταλλα ήταν συνάμα τεράστιο και απροσδόκητο. Το γεγονός ότι το 1932 εκείνος έστρεψε την προσοχή του στις στερόλες, καθιέρωσε το μάθημά της.

Στο Κέμπριτζ πέρασε δύο ευτυχισμένα χρόνια, κάνοντας πολλούς φιλούς και συγχρόνως εξερευνώντας διάφορα θέματα με τον Bernal. Παράλληλα, η συμβολή της θείας της, Dorothy Hood, ήταν τεράστια, μιας και τόσο τη χρηματοδοτούσε συχνά, όσο και της πλήρωνε τις σπουδές της. Συγκεκριμένα, η θεία της της έκανε δώρο μια υποτροφία £75 για το Κολλέγιο Somerville. Το 1993, το Somerville έδωσε στη Dorothy μια υποτροφία για έρευνα, η οποία θα πραγματοποιούνταν τον πρώτο χρόνο στο Κέμπριτζ και τον δεύτερο στην Οξφόρδη. Επέστρεψε, λοιπόν, στην Οξφόρδη και το Somerville το 1934 και παρέμεινε εκεί. Το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής της ζωής το πέρασε ως επίσημο μέλος και καθηγήτρια στις Φυσικές Επιστήμες στο Somerville, όπου ήταν υπεύθυνη κυρίως για τη διδασκαλία της χημείας σε γυναικείες σχολές. Έγινε λέκτορας πανεπιστημίου το 1946, Πανεπιστημιακή Επίκουρη Καθηγήτρια στην κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ το 1956 και Kαθηγήτρια Έρευνας του Wolfson της Βασιλικής Εταιρείας το 1960. Σε πρώτη φάση, εργάστηκε στο τμήμα Ορυκτολογίας και Κρυσταλλογραφίας, όπου ο H.L. Bowman ήταν καθηγητής. Το 1944 το τμήμα χωρίστηκε και η Dr. Crowfoot συνέχισε την καριέρα της στο παράρτημα της Χημικής Κρυσταλλογραφίας, σε συνεργασία με τον H.M. Powell, ως Επίκουρο Καθηγητή, υπό την επιτήρηση, όμως, του Καθηγητή C.N. Hinshelwood.


Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiΌταν επέστρεψε στην Οξφόρδη το 1934, άρχισε να αποταμιεύει χρήματα για την αγορά συσκευών ακτίνας Χ, με τη βοήθεια του Robert Robinson. Αργότερα, έλαβε σημαντική βοήθεια και από τα ιδρύματα Rockefeller και Nuffield.
Επίσης, συνέχισε την έρευνα που είχε ήδη ξεκινήσει στο Κέμπριτζ με τον Bernal σχετικά με τις στερόλες και άλλα ενδιαφέροντα βιολογικά μόρια, όπως η ινσουλίνη. Μέχρι το 1958 η Dorothy και ακόμα ένας ή δύο φοιτητές πραγματοποιούσαν έρευνες στεγαζόμενοι σε διάσπαρτες αίθουσες στο μουσείο του Πανεπιστημίου. Οι έρευνες τους για την πενικιλίνη ξεκίνησαν το 1942 κατά τη διάρκεια του πολέμου, και για την βιταμίνη Β12 το 1948. Η ερευνητική της ομάδα μεγάλωσε με το χρόνο και αποτελούσε πάντα μια «ανέμελη» οργάνωση μαθητών και επισκεπτών από διάφορα πανεπιστήμια, που εργάζονταν κυρίως στην ανάλυση φυσικών προϊόντων μέσω των ακτίνων Χ.

Η Dorothy Crowfoot έλαβε μέρος σε κάποια συνέδρια το 1946 τα οποία οδήγησαν στην ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Κρυσταλλογραφίας και επισκέφτηκε για επιστημονικούς σκοπούς πολλές χώρες, ανάμεσά τους την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Συν τις άλλοις, το 1947 εξελέγη Συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας, το 1956 μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας των Επιστημών και το 1958 μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών στη Βοστώνη. Το 1964 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ στη Χημεία για την εργασία της στην κρυσταλλογραφία και το 1976 έλαβε το Μετάλλιο Copley από τη Βασιλική Κοινωνία του Λονδίνου.Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki


Το 1937 παντρεύτηκε τον Thomas Hodgkin. Ο σύζυγος της είναι γιος ενός ιστορικού και εγγονός δύο άλλων, των οποίων κύριο μέλημα ήταν η ιστορία και πολιτική της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, και ο οποίος είναι επί του παρόντος Διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γκανά, όπου και η Dorothy πέρασε μέρος της επαγγελματικής της ζωής. Έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά και τρία εγγόνια. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Luke, είναι μαθηματικός και δίδασκε για ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο του Αλγερίου, πριν να αποκτήσει μια μόνιμη θέση στο νέο Πανεπιστήμιο του Warwick. Η κόρη τους, η Elizabeth, όπως και πολλοί από τους προγόνους της, είναι ιστορικός και διδάσκει σε σχολείο θηλέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ζάμπια. Ο νεώτερος γιος τους, ο Tobias, έχει περάσει έναν προ-πανεπιστημιακό χρόνο στην Ινδία πριν να πάει στο Νιούκαστλ για να σπουδάσει Βοτανική, και τελικά Γεωπονία. Έτσι, αυτήν την στιγμή η οικογένεια είναι κάπως διεσπαρμένη.


Dorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki


Στις 29 Ιουλίου του 1994 απεβίωσε η καταξιωμένη επιστήμονας Dorothy Crowfoot Hodgkin. Η Dorothy, λοιπόν, ήταν μια ανοιχτόμυαλη και πολύπλευρη επιστημόνισσα, η οποία, παρ' όλες τις τιμές που έλαβε, ενδιαφέρθηκε και για τις απόψεις άλλων επιστημόνων. Συνεχώς συλλογιζόταν για τα προβλήματα άλλων ατόμων και ανησυχούσε για τις κοινωνικές ανισότητες που επικρατούσαν.


χρονολόγιο για τη ζωή της DorothyDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswikiDorothy Crowfoot Hodgkin - atlaswiki


1910: Γεννιέται στις 12 Μαΐου στο Κάιρο, όπου ο πατέρας της John Crowfoot εργαζόταν στην Αιγυπτιακή Εκπαιδευτική Υπηρεσία

1928-1932: Σπουδάζει για το πρώτο της πτυχίο στο κολέγιο Somerville της Οξφόρδης

1937: Παίρνει το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

1932-1936: Συνεργάζεται με τον John Desmond, ο οποίος ενίσχυσε το ενδιαφέρον της για τη δομική Βιοχημεία

1934: Ο Bernal και η Crowfoot ανακοινώνουν τη δομή της πεψίνης

1936: Γίνεται καθηγήτρια στο κολέγιο Somerville της Οξφόρδης

1937: Παντρεύεται τον Thomas Hodgkin, με τον οποίο αποκτά στη συνέχεια δυο γιους και μια κόρη

1946: Αποδέχεται μία θέση λέκτορα πανεπιστημίου

1956: Πραγματοποιεί μια τρισδιάστατη ανάλυση της βιταμίνης Β12

1960: Γίνεται καθηγήτρια Έρευνας του Wolfson στη Βασιλική Εταιρεία

1964: Παίρνει το βραβείο Νόμπελ Χημείας, κυρίως για τον καθορισμό της βιταμίνης Β12

1965: Ανακηρύσσεται από την βασίλισσα μέλος του Τάγματος Τιμής, την υψηλότερη διάκριση της Μεγάλης Βρετανίας

1969: Ανακοινώνει τη δομή της ινσουλίνης

1971: Γίνεται μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών

1994: Πεθαίνει στις 29 Ιουλίου
οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
τη Μαρίνα Καρρά, την Ελένη Πολυζωίδου,
την Ειρήνη Σμολοκτού και την Αννέτα Σταχτάρη

More pages