Eleanor Anne Ormerod


Eleanor Anne Ormerod - atlaswikiEleanor Anne Ormerod - atlaswikiΗ αγγλικής καταγωγής Eleanor Anne Ormerod γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1828, στο Sedbury Park, της Gloucestershire.Ήταν η 3η κόρη του George Ormerod, αρχαιολόγου και συγγραφέα της Ιστορίας του Cheshire, και αδελφή του γεωλόγου George Wareing Ormerod (1810-1891).

Από την πρώιμη παιδική ηλικία της, τα έντομα ήταν το ενδιαφέρον της και είχε μεγάλες ευκαιρίες για να τα μελετήσει στο μεγάλο κτήμα όπου μεγάλωσε.

Σπούδασε γενική γεωργία και έγινε τοπική αυθεντία σ' αυτό τον τομέα. Στην αρχή της καριέρας της συνεργάστηκε αρκετά με την αδερφή της, Georgiana, η οποία ήταν μέλος της Εντομολογικής Εταιρίας του Λονδίνου.

Η ίδια ασχολήθηκε με την εντομολογία από το 1852 μελετώντας έντομα που είχαν συλλέξει εργάτες στα κτήματα του πατέρα της.

Σύντομα, και με δική της πρωτοβουλία και μελέτη, ειδικεύτηκε στις προσβολές φυτών, σοδειών, δασών και οικιακών ζώων από έντομα. Αργότερα μελέτησε τα σαλιγκάρια, τους γυμνοσάλιαγκες, τα σκουλήκια, τις αράχνες και τους μύκητες, καθώς και τις βιολογικές ισορροπίες της φύσης.

Η Ormerod δεν παντρεύτηκε ποτέ. Η προσωπική της περιουσία αρκούσε για να χρηματοδοτεί τη δημοσίευση των πρωτοποριακών πορισμάτων και ερευνών της.


Eleanor Anne Ormerod - atlaswikiEleanor Anne Ormerod - atlaswiki

Σκίτσα της Eleanor Anne Ormerod.


Όταν, το 1868, η «Royal Horticultural Society» άρχισε να σχηματίζει μία συλλογή παρασιτικών εντόμων του αγροκτήματος για πρακτικούς σκοπούς, η Ormerod συνέβαλε σημαντικά σε αυτό, και τιμήθηκε με το μετάλλιο Flora (Χλωρίδας) της κοινωνίας. Η πρώτη της δουλειά δημοσιεύτηκε το 1873 στην εφημερίδα της Linnean Society, ενώ το 1877 δημοσίευσε ένα φυλλάδιο, Σημειώσεις για Παρατηρήσεις πάνω στα Επιβλαβή Έντομα, το οποίο διανεμήθηκε στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, με αποτέλεσμα μια σειρά από Ετήσιες Σειρές Αναφορών πάνω στα Επιβλαβή Έντομα και τα Παράσιτα των Αγρών.

Άλλα, εξίσου σημαντικά έργα της είναι «Το εγχειρίδιο Επιβλαβών Εντόμων, με Μεθόδους Πρόληψης και Θεραπείας», «Οδηγός στις Μεθόδους των Εντόμων», «Μύγες επιβλαβείς για τα ζώα κοπαδιών» κ.ά. Βέβαια, το πιο φιλόδοξο εγχείρημά της αποτέλεσε η Ετήσια Αναφορά της πάνω στην Οικονομική Εντομολογία. Ακόμα, δημοσίευσε κι άλλα μικρότερα φυλλάδια που τα διένειμε δωρεάν. Όλα τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν τα έτη 1877 - 1900 και προκάλεσαν κύμα αναφορών και εργασιών επιστημόνων εντομολογίας απ' όλο τον κόσμο.

Οι μέθοδοί της περιελάμβαναν χημικά, ορυκτέλαιο, κηροζίνη, σαπούνι με νερό, καθώς και κλάδεμα και κάψιμο. Ακόμα, πρότεινε και προπαγάνδιζε τη χρήση ενός αμφιλεγόμενου εντομοκτόνου που είχε σα βάση το αρσενικό και λεγόταν «paris-green». Επιπλέον, ήταν μια από τους πρώτους επιστήμονες που καθιέρωσε την έρευνα με το μικροσκόπιο και έμαθε στους βοηθούς της πώς να το χρησιμοποιούν (άλλωστε η έρευνά της απαιτούσε ακριβή μελέτη και σαφείς, λεπτομερείς παρατηρήσεις).


Eleanor Anne Ormerod - atlaswikiEleanor Anne Ormerod - atlaswiki


Ο ζήλος της για την έρευνα και το έργο της την έκανε κάποιες φορές να καταφεύγει σε ακραίες μεθόδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως κάποτε, για να δοκιμάσει προσωπικά το αποτέλεσμα, πίεσε μέρος της πλάτης και της ουράς μιας ζωντανής Σαλαμάνδρας Crested μεταξύ των δοντιών. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν μια πικρή, στυφή αίσθηση στο στόμα, με ερεθισμό του πάνω μέρους του λαιμού, μούδιασμα των δοντιών και σε περίπου ένα λεπτό από την πρώτη επαφή με τη σαλαμάνδρα, μια ισχυρή ροή του σάλιου. Αυτό συνοδεύτηκε από πολύ αφρό και βίαιη σπασμωδική δράση, συνέχισε με σπασμούς και ακολούθησε αμέσως πονοκέφαλος που κράτησε για μερικές ώρες, γενική δυσφορία του συστήματος και, μισή ώρα μετά, ρίγη.

Η Ormerod έγινε επίτιμο μέλος σε πολλά επιστημονικά ιδρύματα.

Το 1882 διορίστηκε, μετά από διαβούλευση, ως εντομολόγος στην Βασιλική Γεωργική Εταιρεία, θέση που κατείχε μέχρι το 1892.

Η φήμη της δεν περιορίζεται στην Αγγλία. Έλαβε ασημένια και χρυσά μετάλλια από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας για τα μοντέλα της επιβλαβούς επίδρασης των εντόμων στα φυτά, ενώ η διατριβή της για τα βλαβερά έντομα της Νότιας Αφρικής έδειξε πόσο μεγάλο ήταν το βεληνεκές και το έργο της. Το 1899 έλαβε το αργυρό μετάλλιο από την «Société nationale d'acclimatation» της Γαλλίας.

Το 1900 τιμήθηκε με το βαθμό LL.D του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου - μια μοναδική διάκριση, αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία το πανεπιστήμιο είχε προσδώσει αυτό το βαθμό. Για το ίδιο πανεπιστήμιο είχε προταθεί και ως λέκτορας το 1889, αλλά όπως έγραψε η ίδια εκείνη την εποχή «κυρίες καθηγήτριες δε γίνονταν δεκτές στη Σκοτία.»

Το παραπάνω καθιστά φανερό και το λόγο που η μεγάλη επιστημόνισσα όσο ζούσε δεν έλαβε την επαγγελματική αναγνώριση που της άξιζε. Ας αναλογιστούμε εξάλλου πως γεννήθηκε και έζησε σε μια εποχή που τα πρότυπα των Βικτωριανών γυναικών ήταν εντελώς διαφορετικά. Κι όμως η Ormerod, έχοντας βέβαια την αμέριστη συμπαράσταση και την επαγγελματική βοήθεια των γονιών της, χρησιμοποίησε τη μεγάλη περιουσία της αποκλειστικά για την επιστημονική της έρευνα και την προώθηση των συγγραμμάτων της.

Ας σημειώσουμε ωστόσο σ’ αυτό το σημείο πως η ίδια δε θεώρησε ποτέ το βίο και το έργο της κάτι το ριζοσπαστικό κι ούτε επιδίωξε βέβαια να φανεί ποτέ ως κάτι τέτοιο. Το κίνητρο της δεν ήταν σε καμία περίπτωση η ιδεολογία της ή η πίστη της πως οι γυναίκες είναι εξίσου ισχυρές με τους άνδρες ώστε να αλλάξουν την υπάρχουσα πραγματικότητα.


Αντίθετα, οι απόψεις της ήταν αρκετά συντηρητικές και πεπαλαιωμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως όταν η φεμινίστρια λαίδη Lydia Becker την ανέφερε ως παράδειγμα για το τι μπορούν να κατορθώσουν οι γυναίκες όταν στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, εκείνη διαμαρτυρήθηκε έντονα, υποστηρίζοντας πως δεν προσπαθεί να αποδείξει σε κανένα την υπεροχή της σε σχέση με τη δύναμη των ανδρών και πως ο μοναδικός λόγος για την ενασχόληση της με την επιστήμη είναι η βαθιά αγάπη και το ουσιαστικό της ενδιαφέρον για το αντικείμενο της και τη βελτίωση της ζωής.


Eleanor Anne Ormerod - atlaswiki

Απόκομμα από ένα άρθρο του "The People's Magazine" σχετικά με τον πρόσφατο θάνατο της Eleanor Anne Ormerod.


Μετά το θάνατο του πατέρα της και των αδελφών της, μετακόμισε στο Torquay, αλλά στη συνέχεια επέλεξε να είναι κοντά σε στενούς της φίλους.

Το 1887 μετακόμισε στο Torrington House, με την αδελφή της Elizabeth Georgiana Ormerod. Πέθανε εκεί στις 19 Ιουλίου του 1901, το όνομα της όμως μένει πάντα ζωντανό για το μετασχηματισμό και την επανάσταση που έφερε στο γενικότερο χώρο της Βιολογίας και της γεωργικής επιστήμης.

Μετά από αυτή και κάποιες άλλες επιστημόνισσες του 20ου αιώνα άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση των γυναικών με τη βιολογία, που άρχισε να θεωρείται ένας από τους καταλληλότερους τομείς για γυναίκες.οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από την Αγγελική Σούρμπη

More pages