Elizabeth Blackwell


Elizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswiki


βιογραφία

Η Elizabeth Blackwell γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Ήταν το τρίτο από τα εννέα παιδιά του εμπόρου ζάχαρης Samuel Blackwell και της συζύγου του, Hannah. Ο Samuel Blackwell ήταν σχισματικός (= αμφισβητούσε την εξουσία της επίσημης εκκλησίας), γι' αυτό και τα παιδιά του δεν έγιναν αποδεκτά στη δημόσια εκπαίδευση. Ο Blackwell προσέλαβε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που πήγαιναν αντίθετα με την αγγλική παράδοση και δίδασκαν στα αγόρια και τα κορίτσια τα ίδια μαθήματα. Ο ίδιος άλλωστε υποστήριζε έντονα την ισότητα μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών και έτσι, αντίθετα με τα περισσότερα κορίτσια της Ευρώπης, η Elizabeth έλαβε εκπαίδευση αντάξια αυτής του κάθε αγοριού. Μεγαλώνοντας η Elizabeth έχασε έξι από τις αδελφές της και δύο από τους αδελφούς της. Οχτώ από τα ξαδέρφια της είχαν την ίδια μοίρα. Η Ελίζαμπεθ ορκίστηκε να γίνει γιατρός για παιδιά και γυναίκες.

Ένα βράδυ, όταν η Elizabeth ήταν 11 χρόνων, μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τις επιχειρήσεις του πατέρα της. Καθώς η οικονομική τους κατάσταση ήταν πολύ άσχημη, η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια νέα αρχή. Εξάλλου, η Αμερική ήταν η χώρα των χρυσών ευκαιριών. Όταν η οικογένεια έφτασε στην Νέα Υόρκη, ο Samuel Blackwell προσπάθησε να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση παραγωγής ζάχαρης, αλλά δεν άντεχε στη σκέψη πως έπρεπε να πουλήσει ζάχαρη που παρασκευαζόταν από σκλάβους. «Οι μαύροι σκλάβοι αξίζουν να είναι ελεύθεροι! Πώς μπορώ να χτίσω μια επιχείρηση που έχει ως θεμέλιο της την ανθρώπινη δυστυχία;» έλεγε. Οι Blackwell ήταν πολύ θρησκευόμενοι Κουακέροι. Λόγω των πεποιθήσεων της θρησκείας της, η οικογένεια ήταν κατά της δουλείας. Επίσης, πίστευαν πως όλοι, άνδρες και γυναίκες, ήταν ίσοι μπροστά στα μάτια του Θεού. Το 1837 η οικογένεια μετακόμισε στο Σινσινάτι του Οχάιο. Εκεί, παρουσιάστηκε μια ευκαιρία που επέτρεψε στο Samuel Blackwell να ασχοληθεί με την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, μία εναλλακτική των ζαχαροκάλαμων που δεν απαιτούσε την εργασία πολλών σκλάβων. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα ο Samuel Blackwell αρρώστησε βαριά και πέθανε.


Elizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswiki


Μετά το θάνατο του πατέρα της, η Elizabeth αναγκάστηκε να εργαστεί. Μαζί με τη μητέρα της και τα αδέρφια της έπρεπε να συντηρήσει την οικογένεια οικονομικά και έτσι άνοιξαν ένα μικρό δημοτικό σχολείο για μαύρα παιδιά. Το 1842 η Elizabeth δέχτηκε μια θέση δασκάλας στο Κεντάκι, αλλά οι τοπικές ρατσιτσικές συμπεριφορές προσέβαλαν τα ισχυρά πιστεύω της σχετικά με την κατάργηση της δουλείας και γι' αυτό παραιτήθηκε στο τέλος του ίδιου χρόνου. Στην επιστροφή της στο Σινσινάτι, μια φίλη της που ειχε υποβληθεί σε θεραπεία για μια γυναικολογική ανωμαλία της είπε ότι αν μια γυναίκα γιατρός την είχε αναλάβει, θα είχε γλιτώσει μια ντροπιαστική δοκιμασία. Επιπλέον, προέτρεψε την Elizabeth να σπουδάσει ιατρική. Αρχικά, η ιδέα να γίνει γιατρός την απώθησε, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη, με την ιδέα αυτή να μετατρέπεται σε εμμονή.
Το 1845 πήγε στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας, όπου δίδασκε στο σχολείο και, με τη βοήθεια του δρα John Dickson, μελετούσε ιατρική στον ελεύθερο χρόνο της. Συνέχισε τη μελέτη της με τον αδερφό του, τον δρα Samuel Dickson, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Η Elizabeth απορρίφθηκε από 29 ιατρικές σχολές! Κατάφερε να εισαχθεί και να σπουδάσει στο Geneva Medical College κατά λάθος... Οι αρχές του πανεπιστημίου άφησαν το θέμα της αποδοχής ή της απορριψής της στους φοιτητές, οι οποίοι, θεωρώντας ότι επρόκειτο για φάρσα, ψήφισαν ομόφωνα «ναι». Όταν είδαν τη συμφοιτήτριά τους, την κοίταζαν σαν να ήταν αλλόκοτη, ενώ ορισμένοι καθηγητές της ζήτησαν να μην παρακολουθεί τα μαθήματα που σχετίζονταν με την αναπαραγωγή. Λέγεται ότι η Blackwell απάντησε σε έναν καθηγητή της πως εάν ενοχλείται που ο φοιτητής Νο 151 φορούσε γυναικείο καπέλο, θα ήταν στην ευχάριστη θέση να το βγάλει και να λάβει θέση στο πίσω μέρος της τάξης, αλλά δε θα απουσίαζε οικειοθελώς από διάλεξη.


Elizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswiki


επιστημονικό έργο

Στις 11 Ιανουαρίου 1849, έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε πτυχίο ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποφοίτησε στις 23 Ιανουαρίου 1849, πρώτη στην τάξη της.

Καθώς της απαγορευόταν η πρακτική στα περισσότερα νοσοκομεία, την συμβούλευσαν να πάει στο Παρίσι και να εκπαιδευτεί στο La Maternite. Όμως, κατά τη διαμονή της εκεί, η εκπαίδευση της διακόπηκε σύντομα, μετά από μια λοίμωξη στα μάτια την οποία κόλλησε από ένα μωρό που κούραρε. Δυστυχώς η ασθένεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί το ένα της μάτι και να αντικατασταθεί από ένα γυάλινο.


Elizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswiki


Το 1857, η Blackwell, μαζί με την αδερφή της Emily και τη δρα Marie Zakrzewska, ίδρυσαν το δικό τους ιατρείο, με το όνομα «Θεραπευτήριο Απόρων Γυναικών και Παιδιών της Νέας Υόρκης». Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, η Blackwell εκπαίδευσε πολλές γυναίκες ως νοσοκόμες και τις έστειλε στην Ένωση Στρατού. Πολλές γυναίκες ενδιαφέρθηκαν και εκπαιδεύτηκαν εκείνο τον καιρό. Το 1869 επέστρεψε στην Αγγλία, όπου, μαζί με την Florence Nightingale, άνοιξε το Κολλέγιο Ιατρικής για Γυναίκες. Η Blackwell δίδαξε στη Σχολή Ιατρικής για Γυναίκες του Λονδίνου που δημιουργληθηκε αργότερα και δέχθηκε μια θέση στη γυναικολογία. Πήρε σύνταξη ένα χρόνο μετά. Κατά τη συνταξιοδότησή της, η Blackwell διατήρησε το ενδιαφέρον της για το Κίνημα των Γυναικείων Δικαιωμάτων, συγγράφοντας διαλέξεις σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης. Επίσης, άνοιξε την πρώτη σχολή για την κατάρτιση νοσοκόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1873. Δημοσίευσε, τέλος, βιβλία για διάφορες ασθένειες και για την ορθή υγιεινή.


Elizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswikiElizabeth Blackwell - atlaswiki


Το 1907, η Blackwell τραυματίστηκε σε πτώση από την οποία ποτέ δεν ανέκαμψε πλήρως. Πέθανε στις 31 Μαίου 1910 στο σπίτι της στο Χάστινγκς του Σάσεξ μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Θάφτηκε τον Ιούνιο του 1910 στο νεκροταφείο του St Munn της Σκωτίας.
οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
την Παναγιώτα Αλτινίδου και την Αναστασία Αλεξανδρίδου

More pages