Frances Elizabeth Allen


Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswiki


βιογραφία


Η Frances E. Allen γεννήθηκε στην πόλη Peru της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις 4 Αυγούστου 1932 και μεγάλωσε σε μια φάρμα κοντά στην πόλη της Νέας Υόρκης, χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή άλλες ανέσεις. Αποφοίτησε από το The New York State College for Teachers (τώρα State University of New York at Albany) με πτυχίο μαθηματικών το 1954.

Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στα μαθηματικά από το University of Michigan το 1957 και ξεκίνησε να διδάσκει ως καθηγήτρια μαθηματικών στο Peru της Νέας Υόρκης.


Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswiki


Έχοντας πολλά χρέη, προσελήφθη από την εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών IBM στις 15 Ιουλίου 1957, υπολογίζοντας αρχικά να μείνει για ένα μικρό μόνο διάστημα έως ότου ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε λάβει για τις σπουδές της, παραμένοντας, όμως, τελικά για μια καριέρα περίπου 45 ετών.

Καθώς η θέση της στην εταιρία εδραιώνονταν, της ανατέθηκαν καθήκοντα σχετικά με τη χρήση και βελτίωση των γλωσσών προγραμματισμού.


Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswiki


Το 1980 η Frances E. Allen δημιούργησε και βελτίωσε μία μέθοδο που επέτρεπε τη χρήση πολλαπλών επεξεργαστών ταυτόχρονα κατά τη χρήση των προγραμμάτων, γεγονός που βελτίωνε δραματικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ως τότε ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswiki


Το 1989 η Allen υπήρξε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε θέση συνεταίρου στην IBM (IBM fellow), ενώ έγινε επίσης πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνολογίας της εταιρείας.

Το 1991 έλαβε διδακτορικό τίτλο από το University of Alberta.

Το 2006 υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο A.M.Turing, ισάξιο του βραβείου Nobel στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έως σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη διδασκαλία νέων επιστημόνων και σε διαλέξεις σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ως επίτιμη ομιλήτρια.

Είναι παντρεμένη και παραμένει έως και σε αυτή την ηλικία φανατική της ερασιτεχνικής ορειβασίας.


Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswikiεπιστημονικό έργο

Η Frances E. Allen είναι μέλος στο Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE),το οποίο είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση για την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας, που δραστηριοποιείται σε πάνω από 150 χώρες.

Αποτελεί, επίσης, εξέχων μέλος της Association for Computing Machinery (ACM) και του Μουσείου Ιστορίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Συμμετέχει, εξάλλου, ενεργά στο Συμβούλιο για τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και τις Τηλεπικοινωνίες (Computer Science and Telecommunications Board), το Συμβούλιο Ερευνητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Research Associates (CRA) board) και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation's CISE Advisory Board).Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswikiΩστόσο, τα ενδιαφέροντα της δεν περιορίζονται στο στενό χώρο των υπολογιστών, έχοντας παρουσιάσει σημαντικό έργο ως μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences) και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (American Philosophical Society).

Το βασικό έργο της ως επιστημόνισσας της πληροφορικής αφόρα τη γλώσσα πληροφορικής FORTRAN, αλλά και την ανακάλυψη της γλώσσας Ptran, που αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σύγχρονου υπολογιστικού συστήματος.

Το επιστημονικό της έργο αναγνωρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το 2007, οπότε και έλαβε το βραβείο A. M. Turing για το 2006. Το βραβείο αυτό απονέμεται ετησίως στη μνήμη του Βρετανού μαθηματικού Α. Turing, ο οποίος, κατά το Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «έσπασε» τον κώδικα Enigma των δυνάμεων του Άξονα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην έκβαση του πολέμου. Το βραβείο αποτελεί την ύψιστη επιστημονική αναγνώριση στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύγχρονων τεχνολογιών.


Frances Elizabeth Allen - atlaswikiFrances Elizabeth Allen - atlaswiki


Το 1997 η Allen είδε το όνομα της στο Hall of Fame όλων των εποχών του Ινστιτούτου για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (Women in Technology Institute – WITI), δίπλα σε ονόματα όπως της Μ. Curie ή της Εdith Wharton. To 2002, χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε από την IBM, έλαβε το βραβείο «Augusta Ada Lovelace» από την Ένωση Γυναικών στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Association for Women in Computing).

Το 2007, η IBM καθιέρωσε μια υποτροφία για διδακτορικό τίτλο στις σύγχρονες τεχνολογίες, που φέρει το όνομα της.

Σήμερα αποτελεί επίτιμο διδάκτορα με σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο σε μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Stanford University, το Cornell University, και το ΜΙΤ.οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από τη Χρυσούλα Μαυρίδου

More pages