Gertrude Belle Elion

Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


παιδικά - νεανικά χρόνια και σπουδές


Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


Η Gertrude B. Elion γεννήθηκε την 23η Ιανουαρίου του 1918 στην Νέα Υόρκη, όπου και έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια. Οι γονείς της ήταν μετανάστες. Συγκεκριμένα,
ο πατέρας της μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Λιθουανία, ενώ η μητέρα της από την Πολωνία. Η οικογένειά της ανήκε στη μεσαία τάξη και αποτελούνταν από την ίδια, το μικρότερο αδερφό της και τους γονείς της.

Στη διάρκεια των σχολικών της χρόνων χαρακτηρίζονταν από μια ακόρεστη δίψα για μάθηση και γνώση, αν και οι καθηγητές της ήταν αρνητικοί και δύσπιστοι στην προοπτική της ενασχόλησης των κοριτσιών με τις επιστήμες. Στην αυτοβιογραφία της σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι "στο σχολείο θηλέων όπου φοιτούσα οι καθηγητές μας αποθάρρυναν και πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μια καριέρα στις θετικές επιστήμες". Καταλυτικής σημασίας για την επιλογή των πανεπιστημιακών σπουδών που θα ακολουθούσε ήταν ο θάνατος του παππού της από καρκίνο. Έτσι, όταν μπήκε στο Hunter College to 1933 αποφάσισε να ειδικευτεί στη χημεία με απώτερο σκοπό να εφεύρει ένα φάρμακο για τον καρκίνο. Στη συνέχεια, και αφού αποφοίτησε από το Hunter College, πραγματοποίησε την εγγραφή της στο Graduate School στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου ήταν η μόνη γυναίκα στην τάξη της. Παράλληλα η Elion πραγματοποιούσε το ερευνητικό της έργο και το 1941 της απονεμήθηκε το Master of Science.


Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiεπαγγελματική σταδιοδρομία

Αφού η Elion αποφοίτησε από το Hunter College, αντιμετώπισε αρχικά πολλούς σκοπέλους στην προσπάθειά της να βρει εργασία για τον λόγο ότι ήταν γυναίκα. Τελικά εργάστηκε προσωρινά στη Νοσηλευτική Σχολή της Νέας Υόρκης ως καθηγήτρια στο μάθημα της Βιοχημείας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σε χημικό εργαστήριο. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια χημείας σε λύκεια στην Νέα Υόρκη. Η Elion ήτανε προϊσταμένη του εργαστηρίου πειραματικής θεραπείας, υπήρξε σύμβουλος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, καθώς και του Εθνικού Αντικαρκινικού Οργανισμού. Συμμετείχε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της χημειοθεραπείας της ελονοσίας.Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


Η Elion υπήρξε σύμβουλος της American Chemical Society, της Royal Society of Chemistry, της Transplantation Society, της American Society of Biological Chemists, της American Society of Pharmacology and Experimental Therapeutics, της American Association for Cancer Research, της American Society of Hematology, της American Association for the Advancement of Science, της American Association of Pharmaceutical Scientists. Τέλος, μετά την επίσημη αποχώρηση της από επικεφαλής τμήματος στο Burroughs Wellcome, παρέμεινε εκεί ως επιστήμονας και ομότιτλος σύμβουλος και υπήρξε ερευνητική καθηγήτρια Ιατρικής και Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο του Duke.


Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


έρευνες και εφευρέσεις

Προσελήφθη από τη Burroughs – Wellcome το 1944, όπου ξεκίνησε μια συνεργασία 40 ετών μαζί με τον Dr. George Hitchings. Οι δυο τους έθεσαν τους εαυτούς τους σε μια ανορθόδοξη πορεία, προσπαθώντας να δημιουργήσουν νέα φάρμακα, μελετώντας τη χημική σύνθεση των κυττάρων της νόσου του καρκίνου. Μέσα σε λίγα χρόνια η προσέγγιση αυτή είχε αποδώσει καρπούς με την ανάπτυξη των δύο πρώτων επιτυχημένων φαρμάκων για τη θεραπεία της οξείας λευχαιμίας, των purinethol και thioguanine.

Σταδιακά, οι ευθύνες της Gertrude Elion μεγάλωσαν κι έτσι άρχισε να καθοδηγεί όλο και μεγαλύτερες ομάδες που είχε στην κατοχή της, ανακαλύπτοντας ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ωφεληθεί από αυτή την ανακάλυψη, από το 1963.
Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiΤο 1967 ήταν πλέον επικεφαλής του Εργαστηρίου Πειραματικής θεραπείας στη Burroughs – Wellcome . Κατά την επόμενη δεκαετία, η ομάδα της Elion εισήλθε σε ένα πεδίο το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες κατά τα προηγούμενα χρόνια απέφευγαν.Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ενώσεις οι οποίες θα μπλόκαραν τις ιογενείς λοιμώξεις. Η υπομονή της Elion ανταμείφθηκε με τη δημιουργία του acyclovir, πρώτο στον κόσμο κι επιτυχημένο αντί-ιικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του έρπητα.
Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


Η
Elion όμως εφηύρε μια πληθώρα ακόμα φαρμάκων, όπως είναι: η αζαθειοπρίνη (Imuran), που είναι ο πρώτος ανοσο-κατασταλτικός παράγοντας, που χρησιμοποιείται για μεταμοσχεύσεις οργάνων, η αλλοπουρινόλη (Zyloprim) για την ουρική αρθρίτιδα, η πυριμεθαμίνη (Daraprim) για την ελονοσία, το trimethoprim (Septra) για τη μηνιγγίτιδα, τη σηψαιμία και τις βακτηριακές λοιμώξεις του ουροποιητικού και αναπνευστικού συστήματος.


Η Gertrude B. Elion συνταξιοδοτήθηκε επίσημα το 1983, αλλά όπως προαναφέρθηκε παρέμεινε ενεργή στον επιστημονικό κόσμο ως σύμβουλος στην παλιά της εταιρεία, γνωστή σήμερα ως Glaxo - Wellcome, καθώς κι ως σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα κατά του καρκίνου. Το όνομά της εμφανίζεται σε 45 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


επίλογος

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Elion λόγω των σεξιστικών αντιλήψεων της εποχής, κατάφερε όχι μόνο να τις διαψέυσει, αλλά και να τις καταρρίψει μέσα από την καριέρα και την συνδρομή της στην ιατρική και την φαρμακολογία. Η Elion έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1988, κάθως και άλλα βραβεία, όπως ήταν το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών το 1991, το Lemelson-MIT Lifetime Achievement Award το 1997, και το 1991 ήταν η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο National Inventors Hall of Fame. H Elion πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου του 1999 στη Βόρεια Καρολίνα, και μέχρι το τέλος της ζωής της υπηρετούσε την επιστήμη της.


Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


Ακολουθεί ένα
βίντεο όπου η επιστήμονας δίνει μια μικρή σχετικά σε έκταση συνέντευξη, στην οποία λέει η ίδια κάποια πράγματα για τον εαυτό της, αλλά δίνει επίσης και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για όλους τους νέους ανθρώπους. Υποστηρίζει πως η έρευνα είναι κι αυτή ένα παιχνίδι, που αφορά όμως τους ενήλικες, καθώς και πως η τύχη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην έρευνα και μια καλή ιδέα μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και νέους τομείς στην έρευνα. Αναφέρει για τον εαυτό της ότι ασχολήθηκε με τη φαρμακολογία, τη βιοχημεία και τη νευρολογία και πως αποφοίτησε από το Λύκειο όταν ήταν μόλις 15 ετών!!! Δηλ. 4 χρόνια νωρίτερα κι αυτό διότι ήταν άριστη μαθήτρια και ρουφούσε σα σφουγγάρι, γιατί, πάνω από όλα, της άρεσε η μάθηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει πάρει πάνω από 25 βραβεία για το έργο της.

Δηλώνει επίσης πως είναι ήδη 79 ετών, αλλά παρόλα αυτά σκέφτεται σαν τους φοιτητές που θέλει να εμπνεύσει κι ότι αυτό που της δίνει ώθηση και ουσιαστικά την εμπνέει είναι να κάνει καλά τους αρρώστους και πως η επιθυμία της είναι να ασχοληθούν τα παιδιά με την επιστήμη γενικότερα και να γίνουν κι αυτά με τη σειρά τους χρήσιμα. Η συμβουλή που δίνει στους νέους είναι να επιμένουν και να μην αποθαρρύνονται εύκολα και φυσικά να μην αφήνουν κανέναν να τους αποθαρρύνει, αλλά να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο.οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν
από τη Δήμητρα Πούλιου, τη Μαρίνα Κρανιά, τη Μαρία Γιαννακίδου και τη Χριστίνα Κουρέντα

More pages