Grace Murray Hopper


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki

Σε μια εποχή όπου οι υπολογιστές καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια και η λειτουργία τους βασιζόταν σε κωδικούς και περίπλοκα μαθηματικά, η ανάπτυξη γλωσσών προγραμματισμού φάνταζε μακρινή και αναγκαία. Η διορατικότητα, μαχητικότητα και εξυπνάδα μιας συγκεκριμένης γυναίκας, της Grace Murray Hopper, ήρθε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στη βιομηχανία των υπολογιστών.

Η Grace Murray Hopper ήταν διακεκριμένη Αμερικανίδα επιστήμονας της Πληροφορικής και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού σε βαθμό Υποναυάρχου. Ήταν μία από τις πρώτες προγραμματίστριες του πρώτου μεγάλης κλίμακας αυτόματου ψηφιακού υπολογιστή, του Harvard Mark I, και ανέπτυξε τον πρώτο μεταγλωττιστή (compiler).


παιδική ηλικία

H Grace Brewster Murray γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1906 στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).

Πατέρας της ήταν ο ασφαλιστής Walter Murrey και μητέρα της η Mary Van Horne. Είχε δύο ακόμη αδέρφια. Η μητέρα της αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά και αυτή της την αγάπη φαίνεται πως εμφύσησε και στην κόρη της.

Από παιδί, της άρεσε να αποσυναρμολογεί αντικείμενα και να τα επανασυναρμολογεί. Όταν ήταν επτά ετών, αποφάσισε να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το ξυπνητήρι. Πήρε ένα, το διέλυσε και προσπάθησε να το συναρμολογήσει. Όταν ανακάλυψε πως δεν μπορεί, πήρε ένα άλλο και επανέλαβε την διαδικασία ώστε αυτή τη φορά να παρατηρήσει ακριβώς την κάθε κίνηση και λειτουργία του. Κατέληξε να έχει διαλύσει επτά ξυπνητήρια. Οι γονείς της, αντί να εκνευριστούν και να την σταματήσουν, την ενθάρρυναν συνεχώς να ασχοληθεί με αυτά που την ενδιέφεραν, δηλαδή τα μαθηματικά και τη μηχανολογία.

Πίστευαν πως η κόρη τους θα έπρεπε να έχει τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες με το γιο τους. Ο πατέρας της την ενθάρρυνε να μην ακολουθήσει τους παραδοσιακούς ρόλους των γυναικών. Στο γυμνάσιο, η Hopper, έπαιζε καλαθοσφαίριση, χόκεϊ και πόλο.


σπουδές

Η Hopper σπούδασε σε δύο κορυφαία πανεπιστήμια της εποχής, το Vassar, το οποίο ήταν πανεπιστήμιο θηλέων, και το Yale.
Τελειώνοντας τις βασικές σπουδές της, έδωσε εξετάσεις στο Vassar College, όπου δεν πέρασε με την πρώτη, αποτυγχάνοντας στα Λατινικά. Στο Yale εισήχθη το 1924 και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική.

Συγκεκριμένα, έλαβε ένα πτυχίο στα μαθηματικά και τη φυσική από το Πανεπιστήμιο του Vassar το 1928, και αργότερα μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα μαθηματικά από το Yale το 1930 και το 1934 αντίστοιχα.


γάμος

Το 1930, παντρεύτηκε τον καθηγητή Vincent Forest Hopper με τον οποίο έζησε 10 περίπου χρόνια. Χώρισαν το 1945, και την ίδια χρονιά ο Hopper σκοτώθηκε πολεμώντας στον Δεύτερο Παγκόσμιο
Πόλεμο.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


μάχη για είσοδο στο ναυτικό


Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, η Hopper ανέλαβε ερευνητική εργασία στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Yale. Ακόμη, δούλεψε στο Vassar ως επίκουρη καθηγήτρια από το 1933 ως το 1943, διδάσκοντας μαθηματικά.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


Έπειτα από 12 χρόνια στο Vassar, αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ήθελε πάρα πολύ να υπηρετήσει την πατρίδα της και να καταταχθεί στο ναυτικό. Αντιμετώπισε πολλές επίσημες ενστάσεις, αναφορικά με το ύψος της, το ότι ήταν πολύ μεγάλη σε ηλικία, δε ζύγιζε αρκετά κιλά, το ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στη διδασκαλία από ότι στη μάχη κλπ. Αλλά η Hopper ήξερε να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.

Με το πείσμα και τη μαχητικότητα που την διέκρινε, κατάφερε, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, να εισαχθεί στο Αμερικανικό Ναυτικό με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Κατατάχθηκε στο Ναυτικό πρόγραμμα WAVES (Women Accepted for Voluntary Service) τον Δεκέμβριο του 1943.

Τον επόμενο χρόνο έγινε υπολοχαγός και της ανατέθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γραφείου Συντονισμού Υπολογιστών στα εργαστήρια Cruft του Πανεπιστημίου του Harvard. Αποτελούσε το τρίτο μέλος της ερευνητικής ομάδας που είχε συγκροτηθεί υπό τον Howard H. Aiken.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


το Mark I και ΙΙ

Η Hopper έγινε η πρώτη προγραμματίστρια του υπολογιστή του ναυτικού, Mark I (ο πρώτος μεγάλης κλίμακας αυτόματος, ψηφιακός Η/Υ) . Ο συγκεκριμένος υπολογιστής αποτελούσε το μηχανολογικό θαύμα της εποχής και ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές που έχουν δημιουργηθεί. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε 16 μέτρα μάκρος, 2,5 μέτρα ύψος και 2,5 μέτρα πλάτος. Αυτό το θαύμα της σύγχρονης επιστήμης μπορούσε να αποθηκεύσει 72 λέξεις και να εκτελέσει τρεις εντολές κάθε δευτερόλεπτο. Το τέλος του πολέμου βρήκε τη Hopper να εργάζεται στις επόμενες εκδοχές του Mark I, τον υπολογιστή Mark II και III.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswikiο όρος "
debug"

Η Hopper είναι επίσης γνωστή για ένα αστείο γεγονός που περιλαμβάνει ένα "bug" (ζωύφιο - σκώρος) στο σύστημα του υπολογιστή. Κάποια στιγμή, ενώ το Harvard Mark II δυσλειτουργούσε, ανακάλυψε ότι ένας από τους 17.000 ηλεκτρομηχανικούς διακόπτες του είχε φράξει όταν ένας μικρός σκώρος κόλλησε μέσα σε αυτό. Από πού προήλθε ο σκώρος κανένας δεν ήξερε, αλλά η Hopper αφαίρεσε το νεκρό του σώμα, το κόλλησε με ταινία στο ημερολόγιο και σημείωσε σε αυτό ότι είχε βρει το "ζωύφιο". Αν και η χρήση του όρου "bug" για να περιγράψει ένα τεχνικό πρόβλημα χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, η Hopper αναφέρεται ως η πρώτη που αναγνώρισε ένα "computer bug" κυριολεκτικά!

Έτσι είναι αυτή η οποία έδωσε στον όρο "debug" την τωρινή του σημασία, της αφαίρεσης δηλαδή ελαττωματικών προγραμμάτων από το σύστημα.

Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


απομάκρυνση και επιστροφή στο ναυτικό

Το 1946, σε ηλικία 40 ετών, η Grace Murray Hopper απαλλάχθηκε από την ενεργό δράση, αφού τελείωσε η θητεία της στο Ναυτικό ως εν ενεργεία αξιωματικού, παραμένοντας, ωστόσο, σε εφεδρεία. Μπήκε έπειτα στο «Harvard Faculty at the Computation Laboratory», όπου η εργασία της συνεχίστηκε στους Mark II και III υπολογιστές για το ναυτικό.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


Το 1949 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εταιρία «Eckert - Mauchly Computer Corporation», στη Φιλαδέλφεια (είναι η μετέπειτα αποκαλούμενη εταιρεία Sperry Rand), όπου συμμετείχε στη σχεδίαση του πρώτου εμπορικού μεγάλου ηλεκτρονικού υπολογιστή «UNIVAC I». Έτσι η Hopper ασχολήθηκε με τον ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα με τον υπολογιστή UNIVAC, ως επικεφαλής μηχανικός. Εκεί ανέπτυξε και βελτίωσε ένα μεταγλωττιστή και στη συνέχεια ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που ανέπτυξε τον μεταγλωττιστή «Flow-Matic», τον πρώτο μεταγλωττιστή γραμμένο σε Αγγλικά (και όχι στην ακατανόητη γλώσσα μηχανής).

Εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να χειρισθεί κανείς έναν υπολογιστή, και αυτό γιατί δεν υπήρχαν ακόμη γλώσσες προγραμματισμού. Όλες οι εντολές έπρεπε να δίνονται από τον χειρίστη σε περίπλοκους μαθηματικούς κωδικούς. Η Hopper διευκόλυνε αυτή τη διαδικασία δημιουργώντας καινούργιες γλώσσες προγραμματισμού.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


ο πρώτος μεταγλωττιστής και η γλώσσα COBOL

Τα αρχικά της Cobol σημαίνουν COmmon Business Oriented Language, δηλ. γλώσσα προγραμματισμού προσανατολισμένη σε εμπορικές εφαρμογές.

Ίσως η πιο γνωστή συμβολή της στην τεχνολογία των υπολογιστών ήταν η εφεύρεση του "μεταγλωττιστή" (compiler), του ενδιάμεσου δηλαδή προγράμματος που μεταφράζει τις οδηγίες από αγγλική γλώσσα σε μια γλώσσα που κατανοεί ο υπολογιστής. Αποτελεί ένα τύπο λογισμικού, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για τη μετάφραση δακτυλογραφημένων οδηγιών σε κώδικα που οι μηχανές μπορούν να καταλάβουν.

Όπως έγραψε η ίδια αργότερα, «δημιούργησα τον μεταγλωττιστή επειδή ήθελα να απαλλάξω τον προγραμματιστή από εργασίες ρουτίνας και να τον επαναφέρω στην ενασχόλησή του με τα Μαθηματικά».

Η βιομηχανία των υπολογιστών άλλαξε δραστικά αφότου υποστήριξε την ανάπτυξη της γλώσσας COBOL (common-business-oriented-language). Η COBOL ήταν η πρώτη γλώσσα προγραμματισμού που επέτρεψε στον προγραμματιστή να μιλήσει στον υπολογιστή με λέξεις παρά με αριθμούς.

Το 1983 η Hopper είπε σε συνέντευξή της στο Voice of America:
«Θεώρησα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να του μιλούν σε απλά αγγλικά. Και αυτό ήταν η αρχή της COBOL».η πορεία προς τον βαθμό του Υποναυάρχου


Το 1966 το Ναυτικό την αποστράτευσε με το βαθμό του πλωτάρχη, και την ανακάλεσε στην ενεργό υπηρεσία μόλις το 1967, για ένα διάστημα έξι μηνών. Η σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της εργασίας της ήταν τέτοια που τελικά αντί για 6 μήνες, της ζητήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της έπ’ αόριστον.

Το 1973 προάχθηκε σε πλοίαρχο και τοποθετήθηκε στη Διοίκηση Αυτοματοποίησης Δεδομένων (Naval Data Automation Command) του Ναυτικού ως ειδική σύμβουλος. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1986. Ωστόσο, δε διέκοψε τους δεσμούς της με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εξακολούθησε να δίνει διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Το 1983 προάχθηκε σε αρχιπλοίαρχο, σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, και λίγο πριν την αποστράτευσή της, της απονεμήθηκε ο βαθμός του υποναυάρχου. Ήταν ογδόντα ετών και η γηραιότερη εν ενεργεία αξιωματικός του Ναυτικού.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


τιμητικές διακρίσεις


Η Υποναύαρχος Hopper έλαβε πολλά βραβεία και τιμές για τις επιτεύξεις της. Συγκεκριμένα, έλαβε 47 τιμητικούς τίτλους.

Τιμήθηκε από σχεδόν όλες τις Οργανώσεις των Η.Π.Α. που άπτονται των Η/Υ για τη μεγάλη της προσφορά, όπως π.χ. από την Ένωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ), την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόοδο των Επιστημών (AAAS) και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη διακεκριμένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Υπολογιστών (1973).


Το 1967 έλαβε από το Data Processing Management Association το βραβείο «άντρας της χρονιάς», το οποίο και δινόταν για πρώτη φορά.

Το 1991 της απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας «για τις πρωτοποριακές της επιτεύξεις στην ανάπτυξη των γλωσσών προγραμματισμού υπολογιστών που απλοποίησαν την τεχνολογία των υπολογιστών και άνοιξαν την πόρτα σε έναν σημαντικά μεγαλύτερο κόσμο χρηστών». Ήταν η πρώτη γυναίκα που λάμβανε αυτό το βραβείο μόνη της, χωρίς δηλαδή να το μοιράζεται με κάποιον άλλον.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα υπήκοος και η πρώτη γυναίκα που έγινε διακεκριμένο μέλος του Βρετανικού Οργανισμού Πληροφορικής. Το 1991 έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και το 1996 ναυπηγήθηκε προς τιμήν της το USS Hopper (DDG-70), ένα από τα λίγα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού που φέρουν γυναικείο όνομα.


Grace Murray Hopper - atlaswiki


Το παράδειγμα της Hopper ενθάρρυνε και άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την βιομηχανία των υπολογιστών.


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


πρέσβειρα της αλλαγής


Η ηλικιακή ομάδα στην οποία της άρεσε να απευθύνεται ήταν αυτή των 17-20, γιατί πίστευε ότι οι νέοι είναι ατρόμητοι και αναρωτιούνται πολύ περισσότερο από ότι οι μεγαλύτεροι. Στις διαλέξεις προέτρεπε τους νέους να είναι καινοτόμοι, ανοιχτόμυαλοι, να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να μην φοβούνται την αλλαγή.

Κατά την άποψή της, η πιο καταστρεπτική φράση είναι: «Εμείς πάντα το κάναμε με αυτόν τον τρόπο.» (We 've always done it this way.)

Ενώ συνήθως στις διαλέξεις της υποστήριζε: «Τα ανθρώπινα όντα είναι αλλεργικά στην αλλαγή. Δε συμπαθούν την αλλαγή.»


Grace Murray Hopper - atlaswikiGrace Murray Hopper - atlaswiki


Η Grace Hopper έζησε ένα ολόκληρο αιώνα αλλαγών. Ήταν μέρος της εξέλιξης της επιστήμης των υπολογιστών και μια από τους σημαντικότερους προγραμματιστές τους. Η Υποναύαρχος Grace Hopper αγαπούσε την αλλαγή… και τελικά έφερε την αλλαγή!

Η Grace Murray Hopper ήταν μια από τις γυναίκες επιστήμονες που συνέβαλε ραγδαία στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι μια γυναίκα η οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά στον κόσμο της πληροφορικής κατέχει εξέχουσα θέση.

Η άποψη ότι η γυναίκα αποτελεί το «ασθενές» φύλο, έτσι όπως διαμορφώνεται από τα κοινωνικά στερεότυπα εδώ και πολλά χρόνια, θέτει σοβαρά εμπόδια στη ζωή της, αλλά και στην προοπτική να τη βελτιώσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της.

Τα καθιερωμένα στερεότυπα, οι διάφορες απαγορεύσεις και νοοτροπίες ηταν ο κυρίως λόγος που οι γυναίκες επιστήμονες έμεναν στην αφάνεια. Το έργο τους και τα επιτεύγματα τους, κάτω από άνισες συνθήκες ανταγωνισμού και συναγωνισμού, δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να "ορθοποδήσουν". Οι φραγμοί, οι αποκλεισμοί και πολλές φορές η λεηλασία του έργου τους από άντρες "συνεργάτες" τους δεν λείπουν, αλλά αντιθέτως, αποτελούν τον γενικό κανόνα μέσα στον οποίο προσπαθούν να σπουδάσουν, να εργαστούν και να σταδιοδρομήσουν οι γυναίκες γενικά, και οι επιστήμονες γυναίκες ειδικότερα.

Όλες αυτές τις δυσκολίες είχε να αντιμετωπίσει και η Hopper στο μεγιστο βαθμό. Για να φθάσει στην καταξίωση λοιπόν, πέρασε πολλές δυσκολίες, ανέβηκε μεγάλο Γολγοθά, πάλεψε σκληρά και δεν σταματούσε στην πρώτη αποτυχία. Όπως χαρακτηριστικά προέτρεπε τους νέους να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να μην φοβούνται την αλλαγή, έτσι και έπραττε. Κάθε εμπόδιο που έβρισκε στην ζωή της, προσπαθούσε να το αντιμετώπισει γενναία. Ήταν εργατική, αγαπούσε αυτό που έκανε και πάνω απ’ όλα πίστευε στις δυνάμεις της.

Γυναίκες επιστήμονες ανακάλυψαν γαλαξίες, ανέπτυξαν θεωρήματα, συνέθεσαν χημικά στοιχεία. Επιστήμονες γένους θηλυκού που έκαναν εκπληκτικές ανακαλύψεις, και δυστυχώς σήμερα μένουν στην αφάνεια ή ελάχιστοι τις γνωρίζουμε, και ακόμη φεύγουν από τη ζωή άδοξες.


Η Υποναύαρχος Hopper έλαβε πολλά βραβεία και τιμές για τις επιτεύξεις της. Συγκεκριμένα έλαβε 47 τιμητικούς τίτλους.
Κάποιοι απ’ αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

Το 1967 βραβεύτηκε από το Data Processing Management Association με το βραβείο «άντρας της χρονιάς» το οποίο και απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα.
Το 1991 της απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας «για τις πρωτοποριακές της επιτεύξεις στην ανάπτυξη των γλωσσών προγραμματισμού υπολογιστών που απλοποίησαν την τεχνολογία των υπολογιστών και άνοιξαν την πόρτα σε έναν σημαντικά μεγαλύτερο κόσμο χρηστών». Ήταν η πρώτη γυναίκα που λάμβανε αυτό το βραβείο μόνη της, χωρίς δηλαδή να το μοιράζεται με κάποιον άλλον.
Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα υπήκοος και η πρώτη γυναίκα που έγινε διακεκριμένο μέλος του Βρετανικού Οργανισμού Πληροφορικής.
Το 1991 έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και το 1996 ναυπηγήθηκε προς τιμήν της το USS Hopper (DDG-70), ένα από τα λίγα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού που φέρουν γυναικείο όνομα.ο
ι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από

το Στέλιο Συμεού, την Ειρήνη Μισιάκα, τη Γλυκερία Τρικούπη,
τη Σπυριδούλα Μπουτούρη, την Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου,
τη Νικολέττα Παπανικολάου, την Σπανουδάκη Ελένη,
Τσιλίκα Μαρία και τον Παναγιώτη Νούλα

More pages