Jocelyn Bell Burnell


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Η (Susan) Jocelyn Bell Burnell είναι μια κορυφαία Βρετανίδα αστροφυσικός που, ως προπτυχιακή φοιτήτρια ακόμη, μέλος ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έκανε μια μοναδική ανακάλυψη στο χώρο της επιστήμης και συγκεκριμένα στο χώρο της αστρονομίας. Ανακάλυψε τους πρώτους (ράδιο) pulsars το 1967 (ένα νέο είδος αστέρων που μέχρι τότε ήταν άγνωστο). Η ανακάλυψη αυτή βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ φυσικής, βραβείο όμως που δεν έλαβε η ίδια ούτε το μοιράστηκε, άλλα αυτός που έλαβε το βραβείο και τη δόξα ήταν ο επιτηρητής της Hewish…

Ωστόσο, η μοναδικότητα της και η σπουδαιότητά της δεν έγκειται μόνο σε ό, τι αφορά το επιστημονικό της έργο. Η ζωή της Jocelyn Bell Burnell ήταν και είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αξιοθαύμαστη.

Η Jocelyn Bell Burnell είναι η γυναίκα που απέτυχε κάποτε σε σχολικές εξετάσεις και όμως κατάφερε να γίνει καθηγήτρια αστροφυσικής και βρέθηκε στην κορωνίδα της επιστημονικής κοινωνίας.

Είναι η γυναίκα που ήρθε αντιμέτωπη με στερεότυπα και προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών που επικρατούσαν και επικρατούν στο «ανδροκεντρικό» χώρο των θετικών επιστημών και μπόρεσε να τα καταφέρει με μεγάλη επιτυχία χάρις στην αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητά της, την επιμονή της αλλά και χάρις στην μεγάλη αγάπη της για τη φυσική και την αστρονομία.

Είναι η γυναίκα που με την ανακάλυψή της, τις επιστημονικές γνώσεις και παρατηρήσεις της διέψευσε τις φήμες περί εξωγήινης προέλευσης των παράξενων σημάτων, όπως πολλοί ερμήνευαν τους pulsars στον ουρανό.


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Είναι η γυναίκα που πέρα από την επιστημονική της ταυτότητα υπερασπίζεται σημαντικά και τη θρησκευτική της ταυτότητα και πίστη.

Είναι όμως πάνω από όλα μια γυναίκα που αποτελεί παράδειγμα του ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα στο χώρο της επιστήμης. Αγωνίζεται προκειμένου να αυξηθεί, να βελτιωθεί και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στον επιστημονικό χώρο, στο χώρο των θετικών επιστημών που όπως τονίζει και η ίδια με τη δράση της είναι ένας χώρος φιλικός για όλες και όλους και πως όλοι και όλες μπορούμε να τον γνωρίσουμε και να ενταχθούμε σε αυτόν ενώ επισημαίνει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους σε αυτόν. Η ενεργός συμμετοχή και παρουσία των γυναικών επιστημών είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για την κοινωνία και για το χώρο της επιστήμης ειδικότερα καθώς θα υπάρξει εμπλουτισμός γνώσεων και διεύρυνση της οπτικής και του πολιτισμού των Μαθηματικών, των Φυσικών επιστημών και των Νέων Τεχνολογιών.

Η Jocelyn Bell Burnell είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες και όλους για το ότι πρέπει να κοιτάμε ψηλά και πως πιστεύοντας στον εαυτό μας μπορούμε να υλοποιήσουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.

Αυτό όμως που θα εξαχθεί βαθύτερα μέσα από την παρουσίαση της ζωής και του έργου της είναι το ότι πρέπει να εξασφαλιστούν ισότιμη συμμετοχή, πρόσβαση, ίσες ευκαιρίες, αλληλοσεβασμός και συνεργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών, όχι μόνο στο χώρο των θετικών επιστημών, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας προκειμένου η ανθρωπότητα να προχωρήσει μπροστά μέσα από σπουδαία επιτεύγματα και ανακαλύψεις που θα αποσκοπούν στο καλό όλου του κόσμου…

η ζωή της

παιδική ηλικία, σχολικά και φοιτητικά χρόνια


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Η (Susan) Jocelyn Bell Burnell γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943 στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας. Μεγαλωμένη σε μια αγροτική περιοχή στο Armagn, εξέφρασε από νωρίς το ενδιαφέρον της για τα βιβλία αστρονομίας του πατέρα της. Ο πατέρας της ήταν αρχιτέκτονας και την έπαιρνε μαζί του όταν δούλευε στο Πλανητάριο Armagn, ενώ την ενθάρρυνε να διαβάζει. Συχνά οι υπάλληλοι στο Πλανητάριο όπου δούλευε ο πατέρας της Jocelyn εντυπωσιάζονταν από τις έξυπνες ερωτήσεις της και της έλεγαν πως επρόκειτο να κάνει καριέρα στην αστρονομία. Οι γονείς της ήταν υποστηρικτές της εκπαίδευσης των γυναικών ενώ είχαν πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, για παράδειγμα ο πατέρας της ήταν φιναλίστ στο ραδιοφωνικό quiz show "Brain of Britain!".

Ως παιδί η Jocelyn μεγάλωσε στο Lurgan, όπου όπως λέει έζησε μια προνομιούχα παιδική ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει : «Είχαμε πάντα μια νταντά και μια νοσοκόμα. Για πολύ καιρό υπήρχε ένας μάγειρας και μια οικονόμος στην κουζίνα. Υπήρχαν δυο κηπουροί και ένας σοφέρ. Ήταν μια πολύ άνετη ζωή!». Εκεί φοίτησε στο κολέγιο Lurgan και ήταν ένα από τα πρώτα κορίτσια στο κολέγιο που διδάσκονταν φυσικές επιστήμες και όχι μόνο μαθήματα σχετικά με τα οικιακά ,τη μαγειρική κ.λπ.

Σε ηλικία 11 χρόνων απέτυχε να περάσει σε εξετάσεις προκειμένου να προαχθεί σε κολέγιο προπαρασκευαστικού σταδίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αναφέρει: « Η αποτυχία αυτή με πλήγωσε περισσότερο απ’ ότι νόμιζα. Αφού έγινα καθηγήτρια φυσικής στο πανεπιστήμιο Open ξαφνικά κατάλαβα ότι ήταν λίγο ανόητο αυτό και έτσι έγινα περισσότερο «ανοιχτή» συζητώντας γι’ αυτό […]. Τελικά, μπορώ να πω ότι η αποτυχία αυτή με βοήθησε κάνοντάς με πιο δυνατή και επίμονη στη ζωή μου».

Μετά από την αποτυχία αυτή οι γονείς της, που ήταν Κουάκεροι (μέλη μιας χριστιανικής ομολογίας) την έστειλαν στο σχολείο Κουάκερων, στο "Mount", York (1956-1961), ένα οικοτροφείο θηλέων, ενώ οι γονείς της την ενθάρρυναν να σπουδάσει.

Στο σχολείο αυτό η Jocelyn αρίστευσε ενώ συμμετείχε και σε πολλές δραστηριότητες. Ήταν μέλος της αρχαιολογικής ομάδας και οργάνωνε και τις ανασκαφές. Επίσης, ήταν μάνατζερ σε πολλές θεατρικές παραγωγές του σχολείου, αλλά και αρχηγός της ομάδας χόκεϋ. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκε από τον καθηγητή φυσικής του σχολείου που της δίδαξε το εξής: «Δε χρειάζεται στη φυσική να μάθεις πολλά, πολλά γεγονότα, απλώς μάθε λίγα σημαντικά πράγματα και τότε θα μπορέσεις να εφαρμόσεις, να δημιουργήσεις και να αναπτύσσεις πολλά πράγματα από αυτά […].» , «Ήταν ένας πολύ καλός καθηγητής και μου έδειξε πραγματικά πόσο εύκολη ήταν η φυσική!», ισχυρίζεται η ίδια.

Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Το 1965 αποφοίτησε από το Glasgow University της Σκωτίας με bachelor στη Φυσική. Τότε ξεκίνησε να δουλεύει το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Ασχολήθηκε με την κατασκευή και λειτουργία ραδιοτηλεσκοπίων και το 1967, όντας σε μια ερευνητική ομάδα με τον επιτηρητή της Anthony Hewish και άλλους, μετά από πολλές παρατηρήσεις η Bell ανακάλυψε τον πρώτο pulsar (αστέρας παλλόμενων νετρονίων), για την οποία ανακάλυψη o Hewish βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1974 το οποίο μοιράστηκε με τον Sir Martin Ryle ενώ πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η Bell έπρεπε να βραβευτεί ή τουλάχιστον να μοιραστεί το βραβείο με τους υπόλοιπους.

Το 1969 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της από το New Hall του Cambridge.

Ακολούθησε μια πολύχρονη ακαδημαϊκή καριέρα διδάσκοντας σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια όπως στο Open University, στο Princeton, Harvard κ.λπ. αλλά δραστηριοποιείται και έντονα για την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών, ενώ οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις της είναι πολυάριθμες και πολυσήμαντες.


προσωπική ζωή


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, το 1968 παντρεύτηκε τον Martin Burnell, έναν νεαρό υπάλληλο των Δημοσίων Υπηρεσιών της Βρετανίας και πρόσθεσε στο επίθετό της και το επίθετό του συζύγου της (Bell Burnell). Μαζί απέκτησαν ένα γιο το 1973, τον Gavin Burnell και δυο εγγόνια.

Όντας ζευγάρι δυσκολεύονταν να συνδυάσουν τις καριέρες τους. Αυτή άλλαζε συνεχώς δουλειά όταν ο σύζυγός της μεταθέτονταν σε άλλο μέρος (άλλοτε εργαζόταν ως καθηγήτρια, άλλοτε ως μάνατζερ συχνά μερικής απασχόλησης στο Mullard Space Science Laboratory στο University College, London και στο Loyal Observatory στο Εδιμβούργο.)

Το 1989 η Jocelyn και ο Martin πήραν διαζύγιο. Η ίδια σε συνέντευξή της στο BBC αναφέρει ότι η επαγγελματική της ζωή τις προσέφερε πολλές διακρίσεις και βραβεία ενώ πολύ σπάνια ένιωθε ότι μπορούσε να γιορτάσει την επιτυχία της στο σπίτι. Όπως λέει : «Όταν έπαιρνα κάποιο βραβείο ο σύζυγός μου δεν ήταν τόσο χαρούμενος όσο πίστευα πως θα ήταν και έτσι έμαθα να γιορτάζω στο σπίτι "ήσυχα" όταν μάθαινα πως πήρα κάποιο βραβείο», «Ο γάμος έληξε όταν ο Martin βρήκε μια άλλη νεότερη γυναίκα και έφυγε μαζί της. Ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος και οικονομικά. Στενοχωρήθηκα πολύ όταν χωρίσαμε, τον αγαπάω όμως ακόμη πολύ. Είναι φυσικά μοναχικά όταν είσαι μόνη ή μόνος.»

Ωστόσο, η Jocelyn αναφέρει σχετικά με την περίοδο που υπήρξε νεαρή μητέρα : «Όταν ήμουν νεαρή εργαζόμενη μητέρα ήταν σπάνιο για μια γυναίκα να δουλεύει και ακόμη ασυνήθιστο για μια μητέρα. Για να προχωρήσεις ως γυναίκα στο χώρο της επιστήμης χρειάζεσαι επιμονή, εξαιρετικές δεξιότητες και πρέπει να ξέρεις τις προτεραιότητές σου. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αλλά άξιζε τον κόπο. Ωστόσο, οι διακρίσεις που τοποθετούν σε δυσμενή θέση τις γυναίκες έναντι των αντρών στο χώρο των θετικών επιστημών απαιτώντας πολλά περισσότερα από αυτές προκειμένου να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτόν και να τα καταφέρουν, πρέπει να πάψουν πια να ισχύουν.»δραστηριότητες και ενασχολήσεις της Jocelyn Bell Burnell


Jocelyn Bell Burnell - atlaswiki


H Bell είναι ευεργέτισσα (House patron) του Burnell House στο σχολείο μέσης εκπαίδευσης στο Cambridge στη Ballymena, στη Βόρεια Ιρλανδία και βρίσκεται στη συμβουλευτική επιτροπή του ιδρύματος του Faraday για την Επιστήμη και τη Θρησκεία.

Έχει αποκτήσει και δίπλωμα FRSM στο πιάνο. Τον ελεύθερό της χρόνο προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Tο περπάτημα, το κολύμπι, η ραπτική, η κηπουρική και το άκουσμα χορωδιακής μουσικής την ξεκουράζουν και της δίνουν δύναμη να συνεχίσει τις έρευνές της.

Δραστηριοποιείται κάνοντας εκστρατείες για να βελτιώσει τη θέση και τον αριθμό των γυναικών στις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές θέσεις στους τομείς της Φυσικής και της Αστρονομίας.θρησκευτική ζωήΚΟΥΑΚΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ

Μικρή αναφορά στον Κουακερισμό

Οι Κουάκεροι ή Χριστιανοί Φίλοι (αγγλ.: Quakers) είναι μέλη μιας Χριστιανικής Ομολογίας (Εκκλησίας) που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων (Religious Society of Friends) και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον περιπλανώμενο ιεροκήρυκα Γεώργιο Φοξ. Η Αγγλική λέξη Quaker σημαίνει αυτός που τρέμει, και τους δόθηκε τον 17ο αιώνα από άλλους σαν παρωνύμιο, διότι σε μια δίκη ο Γεώργιος Φοξ είπε σε έναν δικαστή να τρέμει στο Λόγο του Θεού και ο δικαστής απάντησε, "Πες μας, λοιπόν, εσύ ο τρέμων (Quaker)...". Έπειτα μερικές φορές κατά την ώρα της λατρείας τους έτρεμαν από ευλάβεια. Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτούς είναι «Παιδιά του Φωτός» (Children of the Light) και «Εκκλησία των Φίλων» (Friends Church).

Διδαχή

Οι Κουάκεροι πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος φωτίζεται από τον Χριστό (εσωτερικός φωτισμός) και ότι αν και η Αγία Γραφή είναι Θεόπνευστη μόνο ο Χριστός είναι ο Λόγος του Θεού. Σχετικά με τον Θεό πιστεύουν σε Έναν Θεό Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα αλλά αποφεύγουν να κάνουν περαιτέρω αναλύσεις. Πιστεύουν στην Θεότητα του Χριστού. Δέχονται μόνο πνευματικό βάπτισμα και κοινωνία (όχι με νερό, κλπ.) και είναι ειρηνιστές. Έχουν αυτό που ονομάζουν "μαρτυρίες" (testimonies). Οι "μαρτυρίες" είναι ότι ο Χριστιανός είναι ειρηνιστής, ότι πρέπει να ζούμε με απλότητα, ότι δεν πρέπει να ορκιζόμαστε καθόλου αλλά να λέμε πάντα την αλήθεια, κλπ.

Σήμερα υπάρχουν δογματικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Οι Ευαγγελικοί και Συντηρητικοί πιστεύουν στα βασικά Χριστιανικά δόγματα (Θεότητα του Χριστού, αθανασία ψυχής, κόλαση και παράδεισος, Θεοπνευστία της Βίβλου, κλπ.) ενώ οι Φιλελεύθεροι δεν θεωρούν τα δόγματα σημαντικά.


η Jocelyn Bell Burnell και ο κουακερισμός


Jocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Από τις σχολικές μέρες η Bell παρέμενε μια δραστηριοποιημένη Quaker και συμμετείχε ως Γραμματέας στις συνόδους της ετήσιας συνεδρίασης της Μ. Βρετανίας το 1995, 1996, 1997. Έδωσε μια διάλεξη Swarthmore υπό τον τίτλο «Broken for life» στην ετήσια συνεδρίαση στο Aberdeen (01/08/1989) και ήταν κύρια ομιλήτρια στο γενικό συνέδριο Αμερικανών φίλων το 2000.

Η Bell αποκάλυψε την προσωπική ιστορία των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και την πίστη της σε μια συνέντευξη με την Joan Bakewell το 2006. Η ίδια εξυπηρέτησε την Κουάκερη ειρήνη και την κοινωνική επιτροπή καταθέσεων μάρτυρα, η οποία ψήφισε το Φεβρουάριο του 2007 τη «Δέσμευση με τις κουάκερες καταθέσεις: ένα κουτί εργαλείων» και η Bell έγραψε το εισαγωγικό δοκίμιο. Ορίστηκε ακόμη Γραμματέας της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Επιτροπής Φίλων για τις διαβουλεύσεις για το 2008-2012, τον Αύγουστο του 2007.

Ορισμένες απόψεις της για τη θρησκεία παρατίθενται στο παρακάτω απόσπασμα συνέντευξής της στο BBC:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι σημαίνει να είσαι Κουάκερος; Είναι αίρεση του Χριστιανισμού;
JBB: Προήλθε από τη χριστιανική εκκλησία, ναι είναι σίγουρα. Αυτές τις μέρες δεν είναι ίσως τόσο σταθερά χριστιανική όσο πολλές άλλες της χριστιανικής εκκλησίας στη Βρετανία. Είναι όμως θρησκευτική, πιστεύει σε ένα Θεό και τον λατρεύει.

Ερ.δημ: Αλλά όχι απαραίτητα σε ένα Χριστιανικό Θεό;
JBB: Για μερικούς Κουάκερους θα μπορούσε για άλλους όχι. Είμαστε μια αίρεση που δίνει ιδιαίτερη έμφαση κατανόηση και την εμπειρία του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Επομένως, δεν υπάρχει ένα ισχυρό δόγμα στο οποίο πρέπει κάποιοι να πιστεύουν.

Ερ.δημ: Είναι ο Θεός μια Υπόθεση;
JBB: Για μένα ο Θεός είναι μια υπόθεση, αλλά δεν είμαι σίγουρη όλοι θα συμφωνούσαν με αυτό. Νομίζω ότι για μερικούς ο Θεός είναι πολύ περισσότερο …Παρών. Αυτό είναι βέβαιο…

Ερ.δημ: Όπως καταλαβαίνεις, πολλοί θα έλεγαν «Αυτή δεν είναι μια επιστημονική δήλωση»…
JBB: Όχι, θα συμφωνούσα με αυτό. Ως έφηβη αναζητούσα αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού και φυσικά δεν τις έβρισκα. Σταδιακά όμως συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη Θεού, πρόκειται όμως να δρούμε χωρίς αποδείξεις, στις πιθανότητες, αλλά κατά βάθος με ένα «Δεν ξέρω». Και έλαβα τη συνειδητή απόφαση να υιοθετήσω την υπόθεση ότι υπάρχει Θεός και να ζήσω με αυτήν την υπόθεση και να δω τι συνέβη και δεν έχω αισθανθεί την ανάγκη να εγκαταλείψω αυτήν την υπόθεση ακόμα. Αλλά θα μπορούσε να συμβεί- ποιος ξέρει;

Ερ.δημ: Πώς θα περιγράφατε το Θεό σας ; Είναι ο Θεός Δημιουργός;
JBB: O Θεός στον οποίο πιστεύω είναι ένας Θεός με αγάπη, τρυφερότητα που σου δίνει πολλές δυνατότητες, ένας Θεός που σε βοηθάει να καταλάβεις πράγματα, πράξεις, τον κόσμο ή οτιδήποτε με μια ιδιαίτερη αληθινή φώτιση, ένας Θεός που ενεργεί μέσω των ανθρώπων με την έννοια ότι τους εμπνέει. Ως αστρονόμος όμως δεν πιστεύω σε ένα Θεό-πρωταρχικό Δημιουργό του κόσμου. Έτσι, εκνευρίζομαι όταν ακούω ανθρώπους να μιλούν για το «Δημιουργό Θεό» και για το πώς έκανε για παράδειγμα το όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν ο Θεός έχει ελαττώματα, αυτή απαντάει:
«Ο Θεός, όπως το καταλαβαίνω, δεν επιλέγει να παρεμβαίνει στον κόσμο. ‘Ετσι, δε νομίζω ότι είναι καλό να προσευχόμαστε προκειμένου για παράδειγμα να έχει καλό καιρό αύριο. Ο Θεός απλώς δεν παίζει αυτό το παιχνίδι».

Ερ.δημ: Θα μπορούσε να το κάνει αν το ήθελε;
JBB: Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πιστεύω πως ο Θεός θα μπορούσε, απλώς δεν το επιλέγει.

Σε άλλη συνέντευξή της στο BBC N.I αναφέρει:

«Μια από τις διδαχές του Κουακερισμού και της επιστήμης είναι ότι πρέπει να θεωρείς τα πράγματα προσωρινά και να είσαι πάντοτε έτοιμος και ανοιχτός να τα αναθεωρήσεις.»

«Το σύμπαν είναι πολύ μεγάλο, υπάρχουν περίπου 100.000 εκ. γαλαξίες, κάτι που σημαίνει αμέτρητα αστέρια, και μερικοί από αυτούς είμαι σίγουρη ότι έχουν πλανήτες όπου ίσως υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει ζωή. Δεν πιστεύω ότι είμαστε μόνοι/ες μας.»


το έργο της


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Η Jocelyn Bell Burnell αποφοίτησε από το Glasgow University στη Σκωτία με bachelor στη Φυσική το 1965. Έπειτα, εισήλθε στο Cambridge University όπου ξεκίνησε το διδακτορικό της. Όντας ακόμη φοιτήτρια, ήταν μέλος μιας ερευνητικής ομάδας υπό την επίβλεψη του συμβούλου Anthony Hewish. Η Jocelyn άρχισε την εργασία της για ένα πρόγραμμα ραδιοαστρονομίας με σκοπό να μελετήσει το διαπλανητικό σπινθηροβόλημα (αστραπή) των συμπαγών ραδιοκυμάτων. Η έρευνα ραδιοαστρονομίας, ωστόσο, είχε εμφανιστεί από τη δεκαετία του '50 – τέτοια έρευνα όμως ήταν αρκετά περιορισμένη έως ότου οι αστρονόμοι του Cambridge ξεκίνησαν την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα κατάλληλου τύπου ραδιοτηλεσκοπίου.

Ως ερευνητική σπουδάστρια η Jocelyn πήρε μέρος στην πραγματική κατασκευή και λειτουργία του τηλεσκοπίου. Το ραδιοτηλεσκόπιο αποτελείται από χιλιάδες πόλους, περίπου εννέα πόδια ύψος, που έχουν σύρματα και καλώδια που διατρέχουν 4,5 στρέμματα. Όταν το ραδιοτηλεσκόπιο λαμβάνει ένα ραδιοκύμα το μετατρέπει σε σήμα που καταγράφεται σε χαρτί. Μια από τις κύριες ευθύνες στο πρόγραμμά της ήταν να ελεγχθούν και να ερμηνευτούν οι καταγραφές των ραδιομεταδόσεων μόλις καταστεί λειτουργικό , τον Ιούλιο του 1967.

Η εργασία της περιέλαβε κατά ένα μεγάλο μέρος την κουραστική ανάλυση των διαγραμμάτων με το χέρι ενώ συνήθως η αδιατάρακτη σημασία της ανάλυσής της ήταν κρίσιμη για το πρόγραμμα. Η εμμονή και η αντιληπτική της ικανότητα θα αποδεικνύονταν καθοριστικές για την ανακάλυψή της.


η ανακάλυψη των pulsars

To Νοέμβριο του 1967 η Jocelyn άρχισε να παρατηρεί ασυνήθιστα σήματα που ονόμασε «scruff», που ήταν μορφή παρέμβασης ραδιοκυμάτων, ένα κοινό περιστατικό με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ραδιοτηλεσκόπια. Μετά από αρκετές μέρες ωστόσο τα σήματα αυτά έγιναν σαφώς διακριτά και αρκετά ομαλά για την περίπτωση αυτή και έγινε φανερό ότι προέρχονταν από κάπου έξω από το ηλιακό σύστημα. Η Jocelyn κατέγραψε αυτόν το ραδιοπαλμό και τον μελέτησε πολύ λεπτομερώς. Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ εβδομάδων η ομάδα δυσκολεύτηκε να πειστεί ότι τα παράξενα σήματα εκπέμπονταν από φυσικά αστρονομικά σώματα.

Δεδομένου ότι η είδηση της ανακάλυψης άρχισε να διαδίδεται στην αστρονομική κοινότητα, άρχισαν να σκέφτονται ότι πηγή αυτών των ανωμαλιών ,που παρέχουν τις θεωρίες που κυμαίνονται από τις αντανακλάσεις απ’ το φεγγάρι ή τους πλανήτες, ήταν από τεχνητούς δορυφόρους ή από εξωγήινους πολιτισμούς που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τη γη.

Τότε η ανακάλυψη ήταν η πιο υποδηλωτική για μια ευφυή εξωγήινη προέλευση που είχε ποτέ ανιχνευτεί και η Jocelyn ονόμασε αυτήν την πρώτη ανακάλυψη χιουμοριστικά LGM (Little Green Men- μικρά πράσινα ανθρωπάκια). Αργότερα άλλα σήματα λήφθηκαν που ήταν ευδιάκριτα από διαφορετική θέση, κάτι που κατέστησε απίθανο το ότι δυο από τα πολλά πράσινα ανθρωπάκια θα επέλεγαν και τα δυο την ίδια, απίθανη συχνότητα και την ίδια στιγμή να προσπαθήσουν να στείλουν το σήμα στον ίδιο πλανήτη Γη, όπως ανέφερε: «Εμείς λάβαμε κάποια περίεργα, ανεξήγητα σήματα, κάτι που δεν περιμέναμε. Σκεφτήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά!»


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Η Bell αναγνώρισε ότι η πηγή άλλαζε τη θέση της στον ουρανό και στο ίδιο ποσοστό με τα αστέρια, απόδειξη ότι δεν ήταν ένα σήμα προερχόμενο από κάποιο ζωντανό πλάσμα. Εγκαίρως αυτά τα ραδιοσήματα αποδείχθηκαν εκπομπές από κάποια μοναδική κατηγορία αστέρων νετρονίων. Η Jocelyn είχε κάνει την πιο αξιοπρόσεκτη αστρονομική ανακάλυψη στη σύγχρονη ιστορία,- είχε ανιχνεύσει τον πρώτο γνωστό pulsar, ένα γρήγορα περιστρεφόμενο αστέρι νετρονίων που στέλνει έξω την κανονική έκρηξη των ραδιοκυμάτων και άλλης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ένα αστέρι νετρονίων αποτελείται από πολύ συμπαγή πυρήνα, ο οποίος αφήνεται όταν εκρήγνυνται τα ογκώδη αστέρια. Οι pulsars είναι οι ακτίνες της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα αστέρι νετρονίων καθώς περιστρέφεται και «σαρώνει» τον ουρανό, σαν το φως ενός φάρου. Οι pulsars ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες ουράνιες πηγές από το ότι εκπέμπουν ταχύτατους παλμούς των ραδιοφωνικών κυμάτων με περιόδους από χιλιοστά του sec έως μερικά δευτερόλεπτα, όταν όλα τα άλλα ουράνια σώματα εμφανίζουν περιόδους κάθε είδους μεταβολών (περιστροφής κ.λπ) της τάξεως των ωρών και άνω. Η κανονικότητα της περιόδου ακτινοβολίας τους προέρχεται από το ότι αυτή ακολουθεί την ταχύτατη περιστροφή του άστρου γύρω από τον εαυτό του.

Σε πιο παλιά χρόνια ο pulsar που αυτή ανακάλυψε θα ονομαζόταν χωρίς αμφιβολία «αστέρι της Bell», αλλά σήμερα είναι απλώς γνωστό ως CP1919 (CP-Cambridge Pulsar) ή PSR J1921 +2153.


Σε συνέντευξή της στο BBC αναφέρει:
«Το όνομα "pulsar" δόθηκε από τον επιστημονικό ανταποκριτή της Daily Telegraph, που ήρθε να μας πάρει συνέντευξη και είπε «Πώς πρόκειται να ονομάσετε αυτά τα πράγματα;». Εμείς είχαμε πιο σοβαρά θέματα στο μυαλό μας και δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό και έτσι αυτός πρότεινε το όνομα "pulsar" επειδή ήταν ένα παλλόμενο ραδιο-αστέρι ( pulse= παλμός, pulsar= PULSating star).»

Η Jocelyn συνέχισε να ανακαλύπτει αρκετά περισσότερους pulsars. Ο αντίκτυπος της ανακάλυψής της στην αστρονομική κοινότητα ήταν τότε τεράστιος και μέσα σε μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν και άλλα τέτοια προγράμματα με άλλες ανακαλύψεις pulsars.


Η ίδια γι’ αυτήν της την ανακάλυψη λέει χαρακτηριστικά:
«Ήμουν 24 χρονών όταν ανακάλυψα τους pulsars» και συνεχίζει «Η ανακάλυψη αυτή έδωσε ένα θεατρικό φινάλε στις διδακτορικές μου σπουδές. Κατανοώ το γεγονός ότι πολλοί με ρωτάνε: "Τι πρόκειται να ανακαλύψεις στη συνέχεια;". Πολλοί λίγοι άνθρωποι κάνουν τέτοιου είδους ανακάλυψη.»


το Νόμπελ
του 1974Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Το 1974 απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ Φυσικής στο σύμβουλο της Jocelyn, στον Anthony Hewish και στον Sir Martin Ryle, επίσης από το Cambridge, με τον πρώτο να βραβεύεται για την ανακάλυψη των pulsars και τον δεύτερο για τις παρατηρήσεις και τις εφευρέσεις του. Ήταν η πρώτη φορά που βραβείο Νόμπελ δινόταν για εργασία στην αστρονομία. Η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ προκάλεσε μια δημόσια διαμάχη και πολλά σχόλια για το ότι δεν αναγνωρίστηκε και δεν τιμήθηκε η Jocelyn Bell για το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην ανακάλυψη των pulsars. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η ίδια θα έπρεπε να λάβει το βραβείο ή τουλάχιστον να το μοιραστεί, ανάμεσα σε αυτούς τους υποστηρικτές ήταν και οι αστρονόμοι Fred Hoyle, Thomas Gold, Jeremiah Ostriker.

Ωστόσο, ένα χρόνο πριν, το 1973, η Jocelyn Bell είχε μοιραστεί το βραβείο γοήτρου Michelson Award με τον Hewish, κάτι που δεν έκανε ο ίδιος το 1974 με το Νόμπελ.

Το 1993, όμως, όταν βραβείο απονεμήθηκε στους ανακαλύψαντες των διπλών pulsars, αναγνωρίστηκαν και οι μαθητές και ο επιτηρητής της έρευνας.

Σε συνέντευξη της Jocelyn Bell στο BBC σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν την πλήγωσε το γεγονός ότι δε βραβεύτηκε η ίδια με το βραβείο Νόμπελ, απαντάει:

«Ο Hewish ήταν στην πραγματικότητα επόπτης μου. Ήμουν ερευνητική σπουδάστρια που δούλευα το διδακτορικό μου. Εκείνες τις μέρες ήταν γεγονός ότι την επιστήμη καθοδηγούσαν σπουδαίοι άντρες -και ήταν άντρες- με λευκές στολές. Αυτοί οι άντρες είχαν ένα σωρό ευνοούμενους που εκτελούσαν κάθε τους διαταγή χωρίς να σκέπτονται. Και αυτό σήμαινε ότι οι αρχηγοί των ερευνητικών ομάδων ήταν αυτοί που έπαιρναν και τα βραβεία, τη δόξα και τις κατηγορίες, αν υπήρχε κάτι να κατηγορήσεις. Η εικόνα της επιστήμης έχει αλλάξει από τότε – σήμερα αντιλαμβανόμαστε περισσότερο την ομαδική προσπάθεια διαφορετικών ανθρώπων που προσδίδουν διαφορετικές οπτικές και διαστάσεις σε μια εργασία.»

Συνεχίζει καυτηριάζοντας τη μη βράβευσή της με Νόμπελ, την οποία συνδέει και με τις διακρίσεις των δυο φύλων και ειδικότερα εις βάρος των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών:

«Δεν με πλήγωσε τόσο πολύ, επειδή ήταν η πρώτη φορά που βραβείο Νόμπελ Φυσικής δόθηκε σε αστρονομικό θέμα. Δεν υπάρχει βραβείο Νόμπελ στην αστρονομία και έτσι ήταν η πρώτη φορά που δινόταν για αστρονομική εργασία και επιπλέον πολιτικά ήταν πολύ, πολύ σημαντικό, από τότε πολλά βραβεία Νόμπελ δόθηκαν σε αστρονόμους. Ήρθε όμως σε μια περίοδο που είχα ένα μικρό παιδί, περίπου 1,5 χρονών και αγωνιζόμουν με το να συνδυάσω την φροντίδα του παιδιού μου με την καριέρα μου- με όλα αυτά αγωνιζόταν η γενιά μου πριν εμφανιστούν τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας και πριν γίνει αποδεκτό να δουλεύουν οι γυναίκες και έτσι σκεφτόμουν σε ένα επίπεδο αυτό το γεγονός, λέγοντας στον εαυτό μου: "Λοιπόν, οι άντρες κερδίζουν βραβεία και οι νέες γυναίκες φροντίζουν τα μωρά τους" - αυτό είναι πρόβλημα και σήμερα, όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό βέβαια, αλλά είναι πρόβλημα».


συνέχεια της ακαδημαϊκής της καριέρας


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Cambridge η Jocelyn Bell οδηγήθηκε στην αστρονομία ακτίνων χ και ακτίνων γάμμα. Διοργάνωσε μια υποτροφία Συμβουλευτικής επιστημονικής έρευνας από το 1968-1970 και μια κατώτερη υποτροφία διδασκαλίας (1970-1975) στο πανεπιστήμιο Southampton όπου ανέπτυξε και βαθμολόγησε ένα τηλεσκόπιο 1-10 εκ. ηλεκτρονίων βολτ ακτίνων γάμμα.

Ασχολήθηκε ως ερευνήτρια στο Mullard Space Science Laboratory στο πανεπιστημιακό κολλέγιο στο Λονδίνο, καθώς και ως διαβαθμισμένη προγραμματίστρια και ερευνητικό μέλος (1974-1982) για την κατασκευή δορυφόρου ακτίνων-x, τον Ariel 5. Το 1982 εργάστηκε ως Πρεσβύτερο ερευνητικό μέλος στο Royal Observatory στο Εδιμβούργο, στη Σκωτία (1982-1991).

Επιπλέον, το 1973-1987 η Bell ήταν επιμελήτρια, εξετάστρια, και λεκτόρισσα στο Open University. Το 1991 αναδείχθηκε σε καθηγήτρια Φυσικής στο Open University ( 2 από τους 150 καθηγητές φυσικής ήταν γυναίκες) μια θέση που κατείχε για 10 χρόνια.

Επίσης, ήταν επισκέπτρια- καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ. Πριν συνταξιοδοτηθεί η Bell υπήρξε κοσμητόρισσα Φυσικής στο πανεπιστήμιο Bath (2001-2004) και πρόεδρος του Royal Astronomical Society (2002-2004). Σήμερα είναι επισκέπτρια- καθηγήτρια Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος στο Mansfield College. Ανακηρύχθηκε πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής (2008-2009).


η στάση και η δράση της για την ανάπτυξη της συμμετοχής και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


H Jocelyn Bell Burnell αγωνίζεται συνεχώς να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών και να αναβαθμίσει τη θέση και το ρόλο τους σε αυτόν. Προσπαθεί μέσα από την ενεργό της δράση (με οργανώσεις, εκδηλώσεις, προγράμματα και γενικότερα μέσα από το έργο της) να ενθαρρύνει τις γυναίκες να συμμετάσχουν ενεργά στο χώρο των θετικών επιστημών ενώ τονίζει συνεχώς τη σημασία του να εξαλειφθούν κοινωνικά στερεότυπα και διακρίσεις, πολιτικές και άλλες, τόσο στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο όσο και στην εκπαίδευση καθώς συντελούν στον αποκλεισμό των γυναικών από τομείς που «θεωρούνται» πνευματική ιδιοκτησία και επαγγελματικό πλεονέκτημα των ανδρών, όπως ο τομέας των Θετικών επιστημών και της Τεχνολογίας, της Επιστημονικής έρευνας και της Τεχνολογικής ανάπτυξης, όπου η συμμετοχή των γυναικών είναι περιορισμένη.

Παρακάτω θα παρατεθούν διάφορα αποσπάσματα συνεντεύξεων και δηλώσεων της ίδιας, αλλά και άλλα στοιχεία της δράσης της που στόχο έχουν και μέσα από την προσωπική της εμπειρία να τονίσουν τη διάκριση των δυο φύλων εις βάρος των γυναικών στο χώρο των Θετικών επιστημών και να αφυπνίσουν συνειδήσεις ώστε να εξαλειφθεί αυτή η ανισότητα και να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή γυναικών και ανδρών στον επιστημονικό χώρο και στην κοινωνία γενικότερα.

Σε συνέντευξή της στο Blog UKRC Astronomy με αφορμή τη Διεθνή Αστρονομική Χρονιά 2009, όπου προσκαλέστηκαν πολλές γυναίκες επιστημόνισσες που ασχολούνται με την αστρονομία και το χώρο των Θετικών Επιστημών, αναφέρει:

«Όταν έγινα καθηγήτρια διπλασίασα τον αριθμό των γυναικών καθηγητριών Φυσικής σε μια νύχτα από 1 σε 2. Τώρα υπάρχουν περίπου 40 από τους 360 σε σύνολο, περίπου το 20% των φοιτητών φυσικής είναι γυναίκες και πολλές συνεχίζουν να κάνουν διδακτορικό. Η εκδήλωση της Διεθνούς Αστρονομικής χρονιάς ελπίζω να αυξήσει τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των γυναικών για τη φυσική και την αστρονομία.

Παραλίγο δε θα έκανα φυσική στο γυμνάσιο. Τα κορίτσια προορίζονταν για μαθήματα οικιακών ενώ τα αγόρια για θετικές επιστήμες. Οι γονείς μου πάλευσαν για εμένα και χάρις σε αυτούς διδάχθηκα θετικές επιστήμες ανάμεσα στα αγόρια. Και στο τέλος αυτής της περιόδου ήρθα πρώτη στην τάξη της φυσικής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου είμαι μια από τις λίγες γυναίκες στο χώρο αυτό.

Όταν ήμουν νεαρή εργαζόμενη μητέρα ήταν σπάνιο για μια γυναίκα να δουλεύει και ακόμη ασυνήθιστο για μια μητέρα. Για να προχωρήσεις ως γυναίκα στο χώρο της επιστήμης χρειάζεσαι επιμονή, εξαιρετικές δεξιότητες και πρέπει να ξέρεις τις προτεραιότητές σου. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αλλά άξιζε τον κόπο. Ωστόσο, οι διακρίσεις που τοποθετούν σε δυσμενή θέση τις γυναίκες έναντι των αντρών στο χώρο των θετικών επιστημών απαιτώντας πολλά περισσότερα από αυτές προκειμένου να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτόν και να τα καταφέρουν, πρέπει να πάψουν πια να ισχύουν.

Ενώ ήμουν φοιτήτρια ασχολήθηκα με την ανακάλυψη των pulsars αλλά τότε ήταν αδιανόητο τότε μια μαθήτρια να έπαιρνε Νόμπελ μαζί με τον επιτηρητή της. Οι απόψεις ήταν απόλυτες - υπήρχε ένας πρεσβύτερος επιστήμονας άντρας με λευκή στολή, με ευνοούμενους να κάνουν τη δουλειά. Αυτός αποδεχόταν το βραβείο και τη δόξα και τις κατηγορίες, αν υπήρχαν. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δημοκρατικά και πιο ομαδικά. Έχω λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις μέσα στα χρόνια. Είναι περισσότερο διασκεδαστικό να παίρνεις πολλά βραβεία, αν κερδίσεις ένα Νόμπελ κανείς δε σου δίνει τίποτε άλλο γιατί το θεωρούν αδιαπέραστο.


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Εγώ πάντα αγωνιζόμουν για να βελτιώσω τα πράγματα για άλλες γυναίκες, όπως κατά τη διάρκεια του
Athens project. Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής, έχω υπάρξει θεματοφύλακας του National Maritime Museum για εννιά χρόνια- είμαι πολύ υπερήφανη για το Greenwich Observatory και του καινούργιου Πλανητάριου που έχει κτιστεί υπό την επίβλεψή μου. Το να ήσουν στην ακαδημία σήμαινε μεγάλη πίεση, έπρεπε να ισορροπήσεις την έρευνα, τη διδασκαλία και να ανταπεξέλθεις στις οικογενειακές υποχρεώσεις πέρα από τις επαγγελματικές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις γυναίκες. Τα πράγματα σήμερα όμως έχουν βελτιωθεί όμως οι διακρίσεις εις βάρος του γυναικείου φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο χώρος της επιστήμης θα γίνει ισχυρότερος όταν στο δυναμικό της προστεθούν πολλές γυναίκες επιστημόνισσες και θα υπάρξει ίση κατανομή, ίση πρόσβαση και ίση αντιμετώπιση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η αλλαγή της κοινωνίας είναι μια αργή διαδικασία και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
»

Η Bell, ακόμη, περιγράφει τον εαυτό της ως «ένα μοντέλο ρόλων, μια εκπρόσωπο, μια αντιπρόσωπο και μια υποστηρίκτρια των γυναικών στην επιστήμη, στο Ηνωμένο Βασίλειο» ενώ σε συνέντευξή της στην telegraph.co.uk (R. Gray, 2008 - Jocelyn Bell Burnell: μια γυναίκα σε αποστολή να αποκαλύψει το φιλικό πρόσωπο των θετικών επιστημών) και στο BBC NI, σχετικά με τη συμμετοχή γυναικών στο χώρο αυτό και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την ακαδημαϊκή της καριέρα σχετικά με τις διακρίσεις για το φύλο της, δηλώνει:
«Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής στα 134 χρόνια ιστορίας του και προσπαθώ όσο μπορώ να συμβάλλω στο να πάψει πια ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος.»

«Μόνο 20% σπουδαστών φυσικής στα βρετανικά πανεπιστήμια και λιγότερο από το 4% του Ινστιτούτου είναι γυναίκες.»

«Υπάρχουν μερικές χώρες όπου η συμμετοχή των γυναικών είναι αυξημένη π.χ η Μαλαισία έχει τμήματα φυσικής όπου το 60% των φοιτητών είναι γυναίκες και στη Γαλλία και στην Ιταλία είναι επίσης σημαντικό. Δεν έχει να κάνει με ικανότητες αλλά με το τι θεωρεί κατάλληλο μια κουλτούρα.»

«Ιστορικά η επιστήμη δεν έχει συνδυαστεί εύκολα με την οικογενειακή ζωή. Αυτό όμως αλλάζει τώρα ως ένα βαθμό καθώς άντρες και γυναίκες μοιράζονται ισότιμα τις οικογενειακές υποχρεώσεις χωρίς να επιβαρύνεται περισσότερο ο ένας από τους δυο. Ωστόσο, αυτό δεν παρουσιάζεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό αλλά αρχίζει να επεκτείνεται.»

«Ήταν πολύ σκληρά. Τελείωσα τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου όντας το μόνο κορίτσι σε μια τάξη όπου υπήρχαν 49 άντρες και εγώ. Υπήρχε μια παράδοση των μαθητών, όταν ένα κορίτσι έμπαινε σε αμφιθέατρο όλα τα αγόρια θα την κοιτούσαν επίμονα, θα σφύριζαν, θα φώναζαν και θα χτυπούσαν τα θρανία. Το αντιμετώπισα αυτό σε κάθε τάξη που έμπαινα τα δυο τελευταία χρόνια των σπουδών μου τότε.»

«Είμαι μια από τις λίγες γυναίκες στις φυσικές επιστήμες και έχω καινοτομήσει σε αυτό. Ένα από τα πράγματα που με ανησυχεί είναι τι έχει κάνει αυτή η καινοτομία σε εμένα. Έχω παλεύσει αρκετά σκληρά σε όλη μου τη ζωή…»

Η Jocelyn Bell Burnell βραβεύτηκε το 2006 από το Campbell Lecture, για την καριέρα της στην αστρονομία. Το Campbell Lecture είναι μια ετήσια εκδήλωση, όπου βραβεύονται οι γυναίκες «in SET» (Science, Engineering and Technology Group) από το University of Southampton και πήρε το όνομά της από τον Ishbell Campbell (1906-1997), που ήταν ένας από τους πρώτους ιδρυτές του πανεπιστημίου, Υφηγητής τμήματος Χημείας και εμπνευστής των γυναικών στις θετικές επιστήμες.


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Η Jocelyn Bell επισκέπτεται συχνά σχολεία και πανεπιστήμια προκειμένου να ενθαρρύνει κορίτσια να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες, αλλά και να πείσει αγόρια και κορίτσια πως πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση των δυο φίλων στο χώρο αυτό.

Μια τέτοια επίσκεψή της ήταν το Νοέμβρη του 2009 στο σχολείο μέσης εκπαίδευσης στο Wirral, στο Older shaw school, στο Wallasey, στο Upton Hall School και στο Queen’s School στο Chester. Η Bell έδωσε διαλέξεις που την παρακολούθησαν αγόρια και κορίτσια και όπως είπε:
«Ήταν υπέροχο να είμαι να είμαι εδώ με ένα αξιαγάπητο και ζωντανό πλήθος μαθητών και μαθητριών».
Τη χαρά της επίσκεψής της στο σχολείο αυτό λόγω του πολύ ζωντανού και ενθουσιώδους πλήθους των μαθητών/-τριών που εκδηλώνουν μεγάλη προτίμηση για τις θετικές επιστήμες, εκφράζει στο παρακάτω βίντεο:

Η ίδια προσπάθησε να πείσει τους μαθητές και τις μαθήτριες ότι οι θετικές επιστήμες είναι προσιτές και φιλικές για όλους και όλες. Όπως ανέφερε μια μαθήτρια από το Hesuall, η Anita Nandi, 17, : «Η Jocelyn Bell Burnell εξήγησε διάφορα θέματα φυσικής με τρόπο κατανοητό από όλους και όλες. Πραγματικά το απολαύσαμε!».


τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις

Παρόλο που δεν έλαβε ούτε μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Hewish για την ανακάλυψή της η Jocelyn Bell Burnell έχει τιμηθεί και βραβευθεί από πολλές οργανώσεις, ιδρύματα, πανεπιστήμια ως αναγνώριση της πολύ σημαντικής συμβολής στο χώρο της αστρονομίας, της επιστήμης και της κοινωνίας γενικότερα. Ορισμένες διακρίσεις και βραβεία είναι τα εξής:

 • The Albert Michelson Medal of the Franklin Institute of Philadelphia (1973, jointly with Dr. Hewish).
 • J. Robert Oppenheimer Memorial Prize from the Center for Theoretical Studies in Miami (1978).
 • Beatrice M. Tinsley Prize of the American Astronomical Society (1987).
 • Herschel Medal of the Royal Astronomical Society (1989).
 • Karl G. Jansky Lectureship of the National Radio Astronomy Observatory(1995).
 • Magellanic Premium of the American Philosophical Society (2000).
 • Fellow of the Royal Society (March 2003).

Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki

Επίσης:

 • Το 2007 βραβεύτηκε με τιμητική διδακτορία από το Πανεπιστήμιο του Harvard.
 • Στις 23 Ιουνίου 2007 βραβεύτηκε με τιμητική διδακτορία Φυσικών επιστημών από το University of Durham.
 • Η Jocelyn Bell έχει βραβευτεί πολλές φορές από το British honours system. Το 1999 έλαβε CBE από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ ΙΙ.
 • Τον Ιούνιο του 2007 βραβεύτηκε με DBE (ισότιμο με τον τίτλο του Ιππότη).
 • Το 2007 ανακηρύχθηκε Dame of the British Empire.
 • To 2008 έλαβε τιμητικό βραβείο από το Trinity College of Dublin.βινψ
 • Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής (2008-2009).

Επιπλέον, έχει γράψει και βιβλία, όπως:

 • Burnell, S. Jocelyn (1989). Broken for Life. London: Quaker Home Service. pp.58pp. (Swarthmore Lecture)
 • Dark matter: poems of space edited by Maurice Riordan and Jocelyn Bell Burnell. Calouste Gulbenkian Foundation, 2008
αλλά και επιστημονικά άρθρα, όπως:


βίντεο της Jocelyn Bell Burnell

Ωστόσο, χαρακτηριστικό βίντεο όπου η Jocelyn Bell Burnell αναφέρεται στη ζωή, το έργο και τη δράση της υπέρ της βελτίωσης της θέσης και της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών είναι το παρακάτω:


Αναφέρει την ιδιότητά της ως Προέδρου του Ινστιτούτου Φυσικής και τις αρμοδιότητές της. Ενδιαφέρεται για την αναγνώριση μαθητών και μαθητριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων που εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες. Αναφέρει ότι σκοπός του Ινστιτούτου είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες παρουσιάζοντας ένα «φιλικό» πρόσωπο. Κύρια όμως φιλοδοξία του είναι να ενθαρρύνει τα κορίτσια να ασχοληθούν με το χώρο αυτό.

Έπειτα, περιγράφει την ανακάλυψη των pulsars και τις διάφορες παρατηρήσεις που έκανε προκειμένου να καταλήξει στην τελική αναγνώρισή τους. Ακόμη, περιγράφει την πίεση που της ασκήθηκε στον επιστημονικό χώρο, όντας γυναίκα, για αυτήν την ανακάλυψη, ενώ παραθέτει χαρακτηριστικές περιπτώσεις σεξιστικής συμπεριφοράς απέναντί της.

Επίσης, αναφέρει πως παρόλο που η θέση των γυναικών στο χώρο αυτό έχει βελτιωθεί δεν έχει εξασφαλιστεί απόλυτη ισότητα και εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις.

Ακόμη ενθαρρύνει τις νεαρές γυναίκες να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες και να μην αποθαρρυνθούν, αλλά να πιστεύουν στον εαυτό τους και να είναι έτοιμες να πάρουν ρίσκα και να τολμήσουν χωρίς φόβο και δισταγμό. Τότε θα μπορέσουν να επιτύχουν στο χώρο αυτό!

Επιπλέον, ένα σύντομο βίντεο που παρουσιάζει το πρόσωπο, το έργο και τις διακρίσεις της Jocelyn Bell Burnell και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πρόσκλησης για τον κόσμο ώστε να έρθει και να παρακολουθήσει τη διάλεξη της ίδιας της Jocelyn Bell στο Πανεπιστήμιο του Hartford να ενημερωθεί τόσο για έργο της όσο και για τη ζωή και τη δράσης της για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών, είναι το εξής:

κλείνοντας...


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Έχοντας παρακολουθήσει όλη την παραπάνω παρουσίαση της ζωής, του έργου και του φωτογραφικού υλικού της Jocelyn Bell Burnell γίνεται κατανοητό πως είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα που μέσα από πολύχρονη και δύσκολη προσπάθεια στο χώρο της επιστήμης και κυρίως στο χώρο της αστρονομίας έχει καταφέρει να καταξιωθεί και να αναγνωριστεί ως μια πολύ σημαντική γυναίκα επιστημόνισσα που αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες.

Αντιμετώπισε αρνητικές στάσεις και σεξιστικά σχόλια από τους άνδρες συναδέλφους της κατά την επιστημονική της δραστηριότητα όμως έχοντας αυτοπεποίθηση, φιλοδοξίες, υπομονή και μεγάλη επιμονή μέσα από σκληρή προσπάθεια και δουλειά μπόρεσε να άρει αυτές τις προκατειλημμένες στάσεις των συναδέλφων της σχετικά με το φύλο της και να ανέλθει στην κορωνίδα της επιστημονικής κοινωνίας.

Απέδειξε και αποδεικνύει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες χωρίς καμία διαφορά και διάκριση μπορούν να εισέλθουν στον κόσμο των φυσικών επιστημών και ενεργώντας με θέληση και αγάπη για την επιστήμη, αλλά και μέσα από ισότιμη συνεργασία και συμμετοχή μπορούν να κάνουν μεγάλα επιστημονικά βήματα για την πρόοδο της ανθρωπότητας και του κόσμου γενικότερα.

Η Jocelyn Bell Burnell μέσα από ενεργό δράση (διαλέξεις, οργανώσεις και το γενικότερο έργο της) προσπαθεί συνεχώς να προωθήσει και να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στον επιστημονικό χώρο. Μέσα από το προσωπικό της παράδειγμα απέδειξε ότι μια γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε διάφορες δραστηριότητες τόσο επαγγελματικές όσο και οικογενειακές (έχοντας ισότιμο ρόλο με τον άντρα και ισότιμη συμμετοχή στις οικογενειακές και άλλες δραστηριότητες με αμοιβαία στήριξη και ενθάρρυνση) και ρόλους ανατρέποντας τα ποικίλα στερεότυπα που τοποθετούν της γυναίκες στο ρόλο της «νοικοκυράς» ή της «αποτυχημένης» μητέρας επιστημόνισσας.

Συνεχώς προσπαθεί να πείσει άντρες και γυναίκες ότι ο κόσμος της επιστήμης είναι ανοιχτός και προσιτός για όλους και όλες και ότι πρέπει να επικρατεί ισοτιμία, ισότητα, συνεργασία, αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση αλλά και συναδελφικό πνεύμα μεταξύ αντρών και γυναικών ώστε η ισότητα των δυο φύλων στο χώρο της επιστήμης να συμβάλλει και στη διαμόρφωση μιας γενικότερης κοινωνίας όπου άντρες και γυναίκες θα έχουν ίση αντιμετώπιση, ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση και ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής διατηρώντας ο καθένας και η καθεμία τη μοναδικότητα και την ξεχωριστή του/της προσωπικότητα και παρουσία.ο
ι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από τη Βασιλική Τουμανίδου

More pages