Linda Buck


Linda Buck - atlaswiki


"ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ" ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ, ΤΗ LINDA BUCK!


Η Linda Buck γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1947 στο Σιάτλ στην Ουάσιγκτον της Αμερικής.
Η μητέρα της ήταν από οικογένεια Σουηδών μεταναστών, οι οποίοι είχαν έρθει στις ΗΠΑ στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ενώ η οικογένεια του πατέρα της είχε ιρλανδικές ρίζες. Ήταν το δεύτερο από τρία παιδιά, όλα κορίτσια. Η μητέρα της ήταν νοικοκυρά, αλλά εξαιρετικά πνευματώδης άνθρωπος, με αδυναμία στα κρυπτόλεξα. Ο πατέρας της ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου του εφευρίσκοντας πράγματα, χρησιμοποιώντας ως βάση το υπόγειο του σπιτιού τους. Ίσως το ενδιαφέρον των γονέων της για τις σπαζοκεφαλιές και τις εφευρέσεις να την παρακίνησε να ασχοληθεί μελλοντικά με την επιστήμη. Η ίδια χαρακτηριστικά δηλώνει: "ποτέ σαν παιδί δε φαντάστηκα ότι κάποια μέρα θα γινόμουν και εγώ επιστήμονας". Στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας ήταν ιδιαίτερα αυτόνομη. Οι γονείς της την συμβούλευαν να κάνει πάντα αυτό που πραγματικά θέλει και να σκέφτεται ως αυτόνομο άτομο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιλέξει ένα επάγγελμα που πραγματικά αγαπούσε. Επίσης, έμαθε να εκτιμά και να αγαπά τη μουσική από τη μητέρα της και ο πατέρας της τη δίδαξε πώς να χρησιμοποιεί ηλεκτρικά εργαλεία.

Σπούδασε προπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ως ψυχολόγος. Πάντα ήθελε να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία η οποία θα της έδινε τη δυνατότητα να βοηθά τους άλλους, γι' αυτό αρχικά ασχολήθηκε με τη ψυχολογία, με την πεποίθηση ότι θα γινόταν κάποια μέρα ψυχοθεραπεύτρια. Τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε σε διάφορα μέρη, όπως το Σιατλ. Εκεί παρακολούθησε ένα μάθημα ανοσολογίας, το οποίο βρήκε συναρπαστικό.Έτσι αποφάσισε να γίνει βιολόγος.


Linda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswiki


Το 1975 ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Το 1980 μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη για να κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στην ανοσολογία. Εκεί ασχολήθηκε με τους μοριακούς μηχανισμούς των βασικών βιολογικών συστημάτων και ενδιαφέρθηκε να μάθει τις τεχνικές της μοριακής βιολογίας. Έτσι γνώρισε τον επιστήμονα
Richard Axel.


Linda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswiki


Μαζί προσπάθησαν να αναπτύξουν μια τεχνική κλωνοποίησης στα γονίδια που βρίσκονται στους νευρώνες της θαλάσσιας χελώνας Aplysia. Αργότερα, η Linda ανέλαβε μόνη της τη συγκεκριμένη έρευνα και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να αποκαλύπτει τα γονίδια που συνδιάζονται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ των νευρωνών της χελώνας.

Ενώ απασχολούνταν με τη συγκεκριμένη έρευνα, διάβασε ένα έγγραφο που σημάδεψε τη ζωή της. Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε εκδοθεί το 1985 από την ομάδα Sol Snyder και παρουσίαζε τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι μηχανισμοί στο σώμα μας ανιχνεύουν τις οσμές. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημόνισσας και συγχρόνως την παρακίνησε να ασχοληθεί με τις οσμές και το οσφρητικό σύστημα.

Το 1991 η Linda Buck έγινε επίκουρος καθηγητής της νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ και με αυτόν τον τρόπο επεκτάθηκαν οι γνώσεις της γύρω από το νευρικό σύστημα. Σήμερα, είναι πλήρες μέλος του βασικού τμήματος επιστημών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center, συνεργαζόμενη καθηγήτρια Φυσιολογίας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ερευνήτρια του Howard Hughes Medical Institute.


Linda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswiki


βραβεία που της απονεμήθηκαν

Το 1992 απέσπασε βραβείο για την έρευνά της στην όσφρηση και το 1996 βραβείο επιστήμης απο το Unilever. To 2003 της απονεμήθηκε διεθνές βραβείο από το ίδρυμα Gairdner και το 2004 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, το οποίο παρέλαβε μαζί με το συνεργάτη της Richard Axel.Linda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswiki


το έργο της

Η Linda Buck ερεύνησε τις φερομόνες στα θηλαστικά, τους μηχανισμούς που διέπουν τη μυρωδιά και τη φερομόνη, καθώς επίσης και τους καθοριστικούς παράγοντες γήρανσης κατά τη διάρκεια της ζωής.


Η Linda Buck πρώτη άρχισε να ενδιαφέρεται για την αναγνώριση των οσμών στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμα λίγα ήταν γνωστά γύρω από το θέμα, ή τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό μας σύστημα αναγνωρίζει ποικίλα μόρια οσμών σε συγκεκριμένες μυρωδιές. Όπως αναφέρει η ίδια : "Αυτό ήταν ένα μνημειώδες πρόβλημα και ένα υπέροχο πάζλ".

Εκείνη την εποχή οσφρητικοί υποδοχείς δεν είχαν ανακαλυφθεί και η Linda Buck έθεσε ως στόχο να τους βρει. Εργάστηκε λοιπόν ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο του Axel, στο πανεπιστήμιο Columbia. Μαζί δούλευαν 15 ώρες τη μέρα για αρκετά χρόνια μέχρι να βρουν αυτό που έψαχναν, δηλαδή μια οικογένεια περίπου 1000 γονιδίων που κωδικοποιούν υποδοχείς οσμών, οι οποίοι βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια της μύτης. Σε μεταγενέστερες μελέτες, η ίδια και οι συνάδελφοι της ανακάλυψαν αισθητηριακούς χάρτες στον οσφρητικό βολβό που είναι σχεδόν ταυτόσημοι σε διαφορετικά άτομα.

Μέσα από χρόνια εντατικής έρευνας, η L. Buck ήταν η πρώτη που εντόπισε αυτή την οικογένεια γονιδίων, τα οποία ελέγχουν το οσφρητικό μας σύστημα, ένα πολύπλοκο δίκτυο που διέπει την αίσθηση της οσμής. Η επιστημόνισσα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια είναι σχεδιαγράμματα για την όσφρηση και τις πρωτείνες - υποδοχείς που βρίσκονται στη μύτη.


Linda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswiki


Επίσης, ανακάλυψε ότι σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν πάνω από 1000 τέτοιοι υποδοχείς που ανιχνεύουν στη μύτη τις οσμές του περιβάλλοντος (τα λεγόμενα odorants). Τα γονίδια συνδυάζονται με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να προσδιορίσει μια σχεδόν άπειρη ποικιλία από οσμές. Μάλιστα, ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί αυτή την οσφρητική μνήμη και σε μεταγενέστερες περιόδους.


Συγκεκριμένα, η Linda Buck κατάφερε να εξηγήσει πώς μπορούμε να μυρίσουμε χιλιάδες οσμές έχοντας μόνο 1000 υποδοχείς. Κατέληξε ότι ένας υποδοχέας μπορεί να αναγνωρίσει πολλές οσμές, μια οσμή αναγνωρίζεται από πολλούς υποδοχείς, καθώς και ότι διαφορετικές οσμές αναγνωρίζονται από διάφορους συνδυασμούς υποδοχέων. Αυτά τα αποτελέσματα την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα όσφρησης χρησιμοποιεί ένα συνδυαστικό σχήμα κωδικοποίησης των οσμών. Με πιο απλά λόγια, κάθε οσμή δεν έχει τον "δικό" της υποδοχέα. Αντιθέτως, το σύστημα όσφρησης χρησιμοποιεί ένα δικό του "αλφάβητο" υποδοχέων για να κωδικοποιήσει την κάθε οσμή. Κάθε υποδοχέας χρησιμοποιείται επανειλημμένα προκειμένου να κωδικοποιηθεί μια οσμή.

Η λειτουργία αυτή του εγκεφάλου μπορει να παραλληλιστεί με τα γράμματα της αλφαβήτου που συνδιάζονται με διάφορους τρόπους για να σχηματίσουν πολλές λέξεις. Έτσι οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά μπορούν να ανιχνεύσουν και να αντιληφθούν χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Η εξουσία του οσφρητικού συστήματος είναι τεράστια, καθώς ακόμη και μια μικρή αλλαγή στη δομή μιας οσμής μπορεί να μεταβάλλει αντιληπτά τη μυρωδιά της.


Για παράδειγμα αν ένας άνθρωπος μυρίσει μια πασχαλιά την άνοιξη, θα μπορεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ενσυνείδητα να θυμάται αυτή τη μυρωδιά. Δυστυχώς,όμως, με την πάροδο του χρόνου η ικανότητα αυτή του εγκεφάλου μειώνεται. Η γήρανση οδηγεί σε μείωση της οσφρητικής αντίληψης και στην εκδήλωση άλλων νευρικών λειτουργιών, καθώς και στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης πολλών ασθενειών.


Γι' αυτή την ανακάλυψη του οσφρητικού συστήματος και των αναρίθμητων συνδυασμών των φερομόνων και των οσμών, απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ στη βιολόγο και επιστήμονα Linda Buck. Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύτηκε από έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών. Αυτή η ανακάλυψη του τρόπου λειτουργίας του οσφρητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί ορόσημο για την ανθρώπινη βιολογία, επειδή ανοίγει νέες πόρτες όσον αφορά τη μελέτη του εγκεφάλου και έχει πολλά αντίκτυπα στην υγεία.

Η Linda Buck συνεχίζει να είναι γοητευμένη και ενθουσιασμένη με τις εσωτερικές λειτουργίες του συστήματος όσφρησης και ευελπιστεί να μεταδώσει τις γνώσεις της στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους μεταδιδακτορικούς συναδέλφους στο εργαστήριό της.


Linda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswikiLinda Buck - atlaswiki


συνεντεύξεις

1. video - Συνέντευξη Linda Buck και Richard Axel για το βραβείο Νόμπελ.

2. Τηλεφωνική συνέντευξη με την επιστημόνισσα Linda Buck μετά την ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής (2004) από την επιστημονική συγγραφέα Joanna Rose, 4 Οκτωβρίου 2004.


- Γεια σας.

- Γεια σας, είστε η κυρία Linda Buck;

- Ναι, εγώ είμαι.

- Γεια σας, το όνομά μου είναι Joanna Rose, τηλεφωνώ από τη Σουηδία, από Nobelprize.org, η οποία είναι η επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος του Νόμπελ, και θα ήθελα να σας συγχαρώ!

- Ω, σας ευχαριστώ, είμαι τόσο ενθουσιασμένη!

- Πώς αισθάνεστε τώρα;

- Λοιπόν, εδώ και μιάμιση ώρα έχω σοκαριστεί!

- Ναι, καταλαβαίνω. Περιμένατε αυτή την εξέλιξη;

- Οχι, εγώ κοιμόμουν και όταν το έμαθα έμεινα έκπληκτη!

- Καταλαβαίνω. Σκεφτήκατε ποτέ, από το 1991, ότι θα μπορούσατε να πάρετε το βραβείο;

-Μερικοί άνθρωποι είχαν αναφερθεί σε μένα αλλά εγώ δεν τους έπαιρνα στα σοβαρά.

- Καταλαβαίνω. Τι σημαίνει το βραβείο Νόμπελ για σας;

- Είναι υπέροχο. Σημαίνει ότι οι άλλοι εκτιμούν το έργο που έχουμε κάνει, είναι πολύ ευχάριστο, από αυτήν την άποψη, και νομίζω ότι όλοι εμείς οι επιστήμονες ασχολούμαστε με την επιστήμη επειδή την αγαπάμε. Προέρχεται από την αίσθηση της περιέργειας και την επιθυμία να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα.

- Πιστεύετε ότι το βραβείο θα επηρεάσει τις μελλοντικές εργασίες σας με κάποιο τρόπο;

- Οχι, δεν το νομίζω, έχοντας υπ΄όψην τα πραγματικά πειράματα που κάνω. Ελπίζω ότι και άλλες γυναίκες, επιστήμονες, που λαμβάνουν το βραβείο Νόμπελ, θα βοηθήσουν έτσι τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες, να δουν ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στο χώρο των επιστημών, και πιστεύω ότι είναι πολύ ωραίο κάτι τέτοιο, από αυτή την άποψη.

- Πιστεύετε ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη;

- Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη σε συνδυασμό με μια σταδιοδρομία, με κάθε σταδιοδρομία και κυρίως με την οικογένεια, αλλά πιστεύω ότι, σήμερα είναι δυνατό για τις γυναίκες να επιτύχουν πολλά πράγματα, αλλά ίσως μερικές γυναίκες δεν το συνειδητοποιούν αυτό.

- Λοιπόν, πώς ασχολείστε εσείς με την επιστήμη, πώς τα καταφέρνετε;

- Και νομίζω, επίσης ότι μπορεί η επιστήμη να δώσει στις γυναίκες αυτοπεποίθηση.

- Ναι, βέβαια. Πώς θα περιγράφατε τη ζωή σας, πώς καταφέρατε να ασχοληθείτε με την επιστήμη;

- Καλά έχω αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο μου σε αυτήν. Είναι επιλογή μου βέβαια! Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είμαι μια επιστήμονας, διότι πιστεύω ότι είναι κάτι που ... Αισθάνομαι πολύ τυχερή, γιατί μπορώ και αφιερώνω το χρόνο μου κάνοντας κάτι που μου αρέσει να κάνω. Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία.

- Μπορείτε να μας δώσετε ένα μήνυμα ή μια συμβουλή για τους άλλους, για τους νέους φοιτητές, μεγαλύτερη επιθυμία των οποίων ίσως είναι να λάβουν το βραβείο Νόμπελ στο μέλλον;

- Λοιπόν, αυτό που λέω πάντα στους μαθητές μου είναι ότι είναι σημαντικό να κάνουν κάτι, να σπουδάσουν κάτι που τους συναρπάζει. Να διαλέξουν, δηλαδή ένα δρόμο που τους ενδιαφέρει εξαιρετικά. Αυτό ίσως ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, γιατί το θέμα δεν είναι να ακολουθήσουν απλά ένα δρόμο επειδή είναι εύκολος γι΄αυτούς, αλλά να ασχοληθούν με κάτι στο οποίο έχουν εμμονή και χρειάζεται να καταβάλλουν κόπο για να το κατανοήσουν, γιατί τότε εμφανίζεται η ευχαρίστηση, όταν οι μεγάλες ανακαλύψεις προέρχονται από άτομα που πραγματικά προσπαθούν να καταλάβουν πράγματα που δεν κατανοούν. Και πράγματι αυτό δεν ξέρω πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να φτάσει κανείς στην επιτυχία.

- Λοιπόν, σχετικά με σας, είχατε πάντοτε την επιθυμία να γίνετε επιστήμονας;

- Όχι. Όταν ήμουν νέα, δεν ήμουν σίγουρη. Ένα πράγμα που ήταν σημαντικό για μένα ήταν ότι ένιωσα ότι ... όταν ήμουν στο τέλος της εφηβείας μου και γύρω στα είκοσι ... αισθάνθηκα ότι ήταν σημαντικό να προσπαθήσω να βοηθήσω τους άλλους ανθρώπους, και έτσι δεν ήμουν σίγουρη για την επιστήμη αρχικά, γιατί νόμιζα ότι ήταν ... ίσως ότι δεν θα εκπλήρωνε την υποχρέωση αυτή. Μετά, όμως, συνειδητοποίησα ότι μετά από όλα, από την εκπαίδευση και την μελέτη της βιολογίας, καταλάβαινα τους βασικούς μηχανισμούς της επιστήμης και έτσι ασχολήθηκα μ' αυτήν.

- Τι πιστεύετε γι' αυτό σήμερα, ότι η ανακάλυψή σας έχει κλινικές εφαρμογές, για παράδειγμα βοηθά τους ανθρώπους;

- Το πιστεύω σε μια τελική ανάλυση. Δεν έχει ακόμη, αλλά όσον αφορά τις οσφρητικές διαταραχές υπάρχει μια πιθανότητα. Αλλά νομίζω ότι, όπως και σε πολλούς άλλους βιολογικούς τομείς, οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει δεν έχουν άμεση κλινική χρήση, και μάλλον δίνουν την εικόνα των βιολογικών μηχανισμών που στη συνέχεια θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε άλλους τομείς. Παρέχουν διορατικότητα σε άλλους τομείς, και επίσης νομίζω ότι, καθώς χρησιμοποιούμε τους υποδοχείς σαν μοριακά εργαλεία για τη διερεύνηση του εγκεφάλου, μπορούμε να ανακαλύψουμε πράγματα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτόν ακόμη. Αλλά φυσικά δεν θα το γνωρίζουμε αυτό μέχρι να μάθουμε πώς πραγματικά λειτουργεί.

- Είναι ένα βήμα, πάντως, στον ιατρικό χώρο. Έχω μια ακόμη ερώτηση: η σημερινή μέρα πρόκειται να είναι η σπουδαιότερη μέρα της ζωής σας; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

- Σκοπεύω να πάω στη δουλειά, να συνομιλήσω με τον Τύπο και να προσπαθήσω να κοιμηθώ μια-δυο ώρες. Στη συνέχεια θα απαντήσω σε αιτήματα για συνεντεύξεις και ούτω καθεξής.

- Σας ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονώ να σας γνωρίσω από κοντά!

- Σας εύχομαι μια όμορφη μέρα σήμερα.

- Σας ευχαριστώ πολύ.

- Τα μεγαλύτερά μου συγχαρητήρια.

- Σας ευχαριστώ.

- Αντίο...

(http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2004/buck-telephone.html?print=1)


οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
τη Γεωργία Σύκα, την Ελένη Πεχληβάνη,
τη Ζωή Σωτηρακοπούλου και την Ελένη Τσιλίκη

More pages