Maria Klenova


Maria Klenova - atlaswiki


γέννηση - μόρφωση


Η Maria Klenova γεννήθηκε το 1898 και καταγόταν από τη Ρωσία. Σπούδασε με σκοπό να γίνει καθηγήτρια. Η ίδια θα έπρεπε να ήταν αναγνωρισμένη ως μια από τους πιο δημιουργικούς και ειδήμονες ωκεανογράφους της εποχής της. Πολλοί πιστεύουν πως η Maria Klenova είναι η «Μητέρα της Θαλάσσιας Γεωλογίας». Συμμετείχε σε πολυάριθμες αποστολές που χορηγήθηκαν από την Ακαδημία Επιστημών της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ξεκινώντας το 1925, και θεωρώντας τον εαυτό της ως μία από τους βασικούς ηγέτες στον τομέα της θαλάσσιας γεωλογίας.ζωή - έργο

Το 1925, η Klenova συμμετείχε σε μια επίλεκτη ομάδα ωκεανογράφων που εργάζονταν για το Πλωτό Θαλάσσιο Ινστιτούτο (Floating Marine Institute). Το Ινστιτούτο αυτό ήταν ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από έξι εργαστήρια- ειδικευόμενα στην υδρολογία, τη μετεωρολογία, τη γεωλογία, την ανάλυση του ωκεανού και τις μελέτες του πλαγκτόν και των βενθικών- και ήταν κατασκευασμένο στο πλοίο Persey. Το Persey συμπλήρωσε 84 ερευνητικές αποστολές στο χρονικό διάστημα από το 1923 έως το 1941. Η ίδια διεξήγαγε έρευνες για τα ιζήματα στις βορειότερες θάλασσες, όπως και γύρω από το αρχιπέλαγος Novaya Zemlya, το Spitsbergen και το Franz Josef Land. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του Persey στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ήταν η κύρια ερευνήτρια. Οι δικοί της χάρτες εμπορίου του 1933, που αφορούσαν στα ποικίλα ιζήματα του πυθμένα, στο μέγεθός τους και στην περιεκτικότητά τους σε ανόργανα άλατα, έδειχναν ξεχωριστά γεωλογικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στο χαώδη κάμπο της Θάλασσας του Μπάρεντς και στην υφαλοκρηπίδα.

Novaya ZemlyaSpitsbergenFranz Josef Land


Η Maria ταυτοποίησε και ονόμασε, το 1937, το χαώδη κάμπο της Θάλασσας του Μπάρεντς, που τοποθετείται βόρεια της Θάλασσας του Μπάρεντς (85° βόρεια, 40° ανατολικά), γεγονός που προηγήθηκε από το Δανό πολικό εξερευνητή Willem Barents, ο οποίος πέθανε το 1597 στην Τρίτη του αποστολή με σκοπό την εύρεση του Βορειοανατολικού Περάσματος. Η έρευνα της στη γεωλογία του ωκεανού την ταξίδεψε από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της Ανταρκτικής, καθώς, και της Κασπίας και Λευκής Θάλασσας.

Το βιβλίο της «Geologiya Moray» (Γεωλογία της Θάλασσας), που δημοσιεύτηκε το 1948, ήταν το δεύτερο βιβλίο που αφιερώθηκε στη θαλάσσια γεωλογία [το πρώτο βιβλίο, το οποίο αφιερώθηκε στη γεωλογία του πυθμένα γράφτηκε από τον Hiroshi Niino (1905-1973) και δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία το 1944]. Το βιβλίο της έλαβε ιδιαίτερη προσοχή από τους Δυτικούς θαλάσσιους γεωλόγους στη μεταπολεμική εποχή. Η πεδιάδα Klenova βόρεια της Γροιλανδίας που ανακαλύφθηκε το 1981-1983 από το Βόρειο Στόλο της Υδρογραφικής Αποστολής της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, το υποθαλάσσιο βουνό Klenova περίπου 280 μίλια (450 χμ.) από το Σαλβαδόρ της Βραζιλίας (13°01.5´ νότια, 34°15´ δυτικά), όπως, επίσης, ένας κρατήρας στον πλανήτη Αφροδίτη, ονομάστηκαν προς τιμήν της.

Klenova crater on venus


Οι συνεισφορές της συνέβαλλαν στη δημιουργία του πρώτου Άτλαντα της Ανταρκτικής ένα πρωτοποριακό τετράτομο έργο που δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Πέρασε αρκετό χρόνο επί του σκάφους παρατηρώντας τα ρωσικά παγοθραυστικά Ob και Lena. Η ομάδα της πραγματοποιούσε ωκεανογραφικές μετρήσεις στα νερά της Ανταρκτικής, καθώς και μιας περιοχής βόρεια αυτής. Μαζί με την Klenova, υπήρχαν άλλες επτά γυναίκες επιβιβασμένες στο παγοθραυστικό Ob. Εκείνη την εποχή,
επιτρεπόταν, σπανίως, στις γυναίκες να εμπλακούν με τη γη και έπρεπε να βασιστούν στους άνδρες συναδέλφους τους για να συλλέξουν τα δείγματα δεδομένων και να τα φέρουν πίσω. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε στα δύο προαναφερθέντα ταξίδια, η Maria εργάστηκε στο Mirny, μια ρωσική βάση στην ακτή Queen Mary. Στο δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα της επισκέφτηκε το νησί Macquarie. Η Maria Klenova ήταν η πρώτη γυναίκα επιστημόνας που βγήκε ποτέ στην ακτή του νησιού αυτού.

Απεβίωσε το 1976.οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από

την Έλενα Καρασιώτα

More pages