Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya

Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswikiOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki


γέννηση - οικογένεια

Η Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1922 στην πόλη Kologriv κοντά στο γραφικό ποταμό Unzha της Ρωσίας. Η μητέρα της ήταν μια σκληρά εργαζόμενη νοικοκυρά και πρόσεχε τον άντρα της και τις τρεις κόρες της, εκ των οποίων η Olga ήταν η μικρότερη. Οι σταλινικές αρχές εκτέλεσαν τον πατέρα της, το 1937, ο οποίος ήταν δάσκαλος μαθηματικών, λόγω των οικογενειακών του δεσμών με τη ρωσική αυτοκρατορία. Η Olga παντρεύτηκε το 1947, λίγο μετά την αποφοίτησή της από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, τον Andrei Alexevich Kiselev, ο οποίος ήταν ειδικός στη Θεωρία των Αριθμών. Ήταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι, όμως ο γάμος τους ήταν σύντομος, διότι ο Andrei ήθελε να κάνει παιδιά, ενώ η Olga ευχόταν να αφιερώσει τη ζωή της στα μαθηματικά και πίστευε πως τα παιδιά θα αποτελούσαν εμπόδιο.


οι γονείς της Όλγας και οι τα τρία παιδιά Olga Ladyzhenskaya and Andrei Kiselev


μόρφωση - έργο

Το 1943 ξεκίνησε να φοιτεί στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και σπούδασε υπό των Ivan Petrovsky (1901-1973), Alexandr Stepanov (1908-1972), Israel Gelfand (1913-2009), Boris Delone ή Delaunay (1890-1980) και Andrey Tikhonov (1906-1993). Αποφοίτησε από αυτό το 1947. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λένινγκραντ, όπου έλαβε το Πτυχίο του υψηλότερου επαγγελματικού επιπέδου, το 1947, για τη διατριβή της, την οποία ολοκλήρωσε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Η διατριβή αυτή αφορούσε στην ανάπτυξη της μεθόδου των πεπερασμένων διαφορών στα γραμμικά και οιονεί γραμμικά συστήματα των υπερβολών, τα οποία σχετίζονταν με τις μερικές διαφορικές εξισώσεις (PDE). Από τα μέσα του 1950, η Ladyzhenskaya και οι μαθητές της έκαναν σημαντικές προόδους στα προβλήματα οριακής αξίας των οιονεί γραμμικών ελλειπτικών και παραβολικών εξισώσεων. Ο Sergei Sobolev (1908-1989) ήταν ο επίσημος επόπτης της Olga, αλλά στην πρακτική της ο σύμβουλός της ήταν ο Vladimir Smirnov (1887-1937). Αναπτύσσοντας, λοιπόν, τις ιδέες του De Giorgi και του Nash, η ίδια, με τη βοήθειαOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki τον συνεργατών της, έδωσαν την ολοκληρωμένη λύση στο 19ο πρόβλημα του Hilbert, το οποίο αφορά στην εξάρτηση της κανονικότητας της λύσης με την κανονικότητα των δεδομένων για μια μεγάλη ομάδα δεύτερης τάξης ελλειπτικών και παραβολικών εξισώσεων.


Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki


Η μεγάλη μαθηματική της αγάπη, παρ’ όλα αυτά, αφορούσε τις μερικές διαφορικές εξισώσεις της ρευστοδυναμικής και, ιδιαίτερα, την εξίσωση Navier-Stokes. Η εξίσωση αυτή έχει μια μεγάλη και ένδοξη ιστορία, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη: παραδείγματως χάριν, το ζήτημα της ύπαρξης των φυσικών λογικών λύσεων στις εξισώσεις Navier-Stokes των τριών διαστάσεων επιλέχθηκε ως ένα από τα επτά χιλιάδες πολυσήμαντα προβλήματα του Μαθηματικού Ινστιτούτου Clay. Το τρισδιάστατο προβλημα παραμένει ανοιχτό μέχρι σήμεραOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki, παρόλο που, γύρω στα 1950, η Olga βρήκε το αποτέλεσμα κλειδί της καθολικής μοναδικής λύσης του αρχικού προβλήματος των ορίων για τη δισδιάστατη εξίσωση των Navier-Stokes.


Navier-Stokes equation two dimension Navier-Stokes equation


Το 1951, ολοκλήρωσε τη διατριβή της για το πτυχίο της DSc, όμως δεν έλαβε το πτυχίο αυτό πριν το θάνατο του Στάλιν το 1953. Το 1954 δίδαξε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Μαθηματικό Ινστιτούτο Steklov, το οποίο ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου του 1934 και πήρε το όνομά του από το Ρώσο επιστήμονα Vladimir Andreevich Steklov (1864-1926).


Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki


Η Olga εκλέχθηκε ως πλήρες μέλος στην Ακαδημία Επιστημών της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών το 1990 και έλαβε το βραβείοOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki Sofia Kovalevskaya το 1992, όπως, επίσης, το Χρυσό Μετάλλιο Lomonosov. Αργότερα, υπηρέτησε ως Πρόεδρος στη Μαθηματική Εταιρία της Αγ. Πετρούπολης από το 1990 ως το 1998 και θεωρείται για το επίτευγμά της αυτό διάδοχος του Euler (1707-1783).


Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswikiOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswikiOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki


Τα μαθηματικά της επιτεύγματα τιμήθηκαν σε πολλές χώρες. Η ίδια ήταν εξωτερικό μέλος σε πολυάριθμες ακαδημίες, συμπεριλαμβανομένης της Leopoldina, την παλαιότερη γερμανική ακαδημία. Δημοσίευσε πάνω από 250 άρθρα και έγραψε μόνη της, καθώς, και με τη βοήθειαOlga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki άλλων, εφτά μονόγραφα και βιβλία. Το πολύ σημαντικό της βιβλίο «The Mathematical Theory of Viscous Incompressible Flow», που δημοσιεύτηκε το 1961, έχει γίνει κλασσικό στον τομέα του.


Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswiki


Τα βραβεία και οι τιμές που έλαβε η Olga κατα τη διάρκεια της ζωής της είναι τα ακόλουθα:

Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya - atlaswikiΠέθανε απροσδόκητα στον ύπνο της στις 12 Ιανουαρίου του 2004 στην Αγ. Πετρουπολη στην ηλικία των 81 χρόνων.


οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
την Έλενα Καρασιώτα

More pages