Rebecca J. Cole

Rebecca J. Cole - atlaswiki


γενικές πληροφορίες

Η Rebecca Cole γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1846 στη Φιλαδέλφια της Πενσυλβάνιας. Ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Το 1867, έγινε η δεύτερη Αφροαμερικανή γυναίκα γιατρός στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Rebecca Crumpler (1831-1895), η οποία κατόρθωσε να γίνει γιατρός μόλις 3 χρόνια πριν την Cole.

Παρόλο που η Rebecca εξασκούσε την ιατρική επιστήμη για πενήντα χρόνια, υπάρχουν λίγες καταγραφές που να αναφέρονται στην ιστορία αυτής της γυναίκας, όπως, επίσης, λίγες είναι και οι φωτογραφίες αυτής που υπάρχουν σήμερα.


σπουδές

Η Cole θα μπορούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια, που έθετε η κοινωνία στη φυλή και το φύλο της στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης, μέσω της κατάρτισής της στα ιδρύματα θηλέων που διοικούνται εξ’ ολοκλήρου από γυναίκες, οι οποίες ήταν μέρος της πρώτης γενιάς των γυναικών γιατρών που αποφοίτησαν στα μέσα εκείνου του αιώνα. Παρακολούθησε τα μαθήματα του Ινστιτούτου Έγχρωμων Εφήβων από το οποίο αποφοίτησε το 1863. Ακολούθησε η αποφοίτησή της από το Γυναικείο Ιατρικό Κολλέγιο της Πενσυλβανίας το 1867, υπό την επίβλεψη της Ann Preston (1813-1872). Η πτυχιακή της διατριβή στην Ιατρική είχε τίτλο «The Eye and Its Appendages».

Institute for Colored Youth Woman's Medical College of Pennsylvania


έργο - συνεισφορά

Αργότερα, η Rebecca μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως έγκλειστη στο Νοσοκομείο Elizabeth Blackwell άπορων γυναικών και παιδιών, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1853 από την Elizabeth Blackwell. Έγινε ιατρική επισκέπτης στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης. Η εργασία αυτή απαιτούσε από την Rebecca να επισκέπτεται τις φτωχογειτονιές, καθώς, και να διδάσκει στους κατοίκους τη βασική υγιεινή και την φροντίδα των παιδιών. Αυτή η εργασία θα μπορούσε να επιτευχθεί από τον οποιονδήποτε, όπως μια νοσοκόμα. Λόγω αυτής της άποψης, πολλοί άνθρωποι συζητούσαν αν αυτή η εργασία δόθηκε στην Cole εξαιτίας του φύλου και της φυλής της ή αν πραγματικά η ίδια ήθελε αυτή τη δουλειά.

Η Cole άσκησε το επάγγελμά της στη Νότια Καρολίνα, αργότερα, επέστρεψε στη Φιλαδέλφια και, το 1873, ίδρυσε το ίδρυμα «Women's Directory Center» με σκοπό την παροχή ιατρικών και νομικών υπηρεσιών σε άπορες γυναίκες και παιδιά. Τον Ιανουάριο του 1899, διορίστηκε ως προϊσταμένη ενός ‘‘σπιτιού’’ που δημιουργήθηκε από την Ένωση για την Ανακούφιση των Άπορων Έγχρωμων Γυναικών και Παιδιών στην Ουάσινγκτον. Στην ετήσια αναφορά για το έτος 1899 καταγράφηκε πως η Cole κατείχε ‘‘όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για μια τέτοια θέση- ικανότητα, ενέργεια, εμπειρία, διακριτικότητα’’. Σε μια μεταγενέστερη αναφορά σημειώθηκε ότι ‘‘Η Δρ. Cole προσπαθεί περισσότερο από το να ικανοποιήσει απλά τις προσδοκίες των φίλων της. Με μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα ολόκληρου του πεδίου δράσης της, η ίδια έχει πραγματοποιήσει όλα της τα σχέδια με σωστή λογική και σθένος, χαρακτηριστικά που αποτελούν μέρος του χαρακτήρα της, ενώ η χαρούμενη αισιοδοξία της, η αποφασιστικότητά της να βλέπει το καλύτερο σε κάθε κατάσταση και άτομο, έχουν δημιουργήσει γύρω της μια λαμπρή ατμόσφαιρα που προσθέτει ευτυχία και ευημερία σε κάθε μέλος της μεγαλης οικογένειας του σπιτιού αυτού.’’.

[Untitled] [Untitled]


Η Rebecca Cole έγραφε σε εφημερίδες και, συχνά, μιλούσε δημοσίως για τα πράγματα που θεωρούσε ως αδικίες και άγνοιες. Παραδείγματως χάριν, η ίδια έγραψε μια διάψευση για έναν ισχυρισμό του W. E. B. Dubois, ο οποίος δήλωσε πως ‘‘οι Αφροαμερικανοί πεθαίνουν από τους υψηλούς αριθμούς κατανάλωσης, λόγω της άγνοιάς τους για την υγιεινή’’. Η Cole δε συμφώνησε με αυτόν τον ισχυρισμό. Έγραψε πως ο λόγος του συνωστισμού στις Αφροαμερικανικές κοινότητες ήταν οι ‘‘άψυχοι’’ ιδιοκτήτες των κατοικιών.


Πέθανε στις 14 Αυγούστου του 1922 στην ηλικία των 76 στην πόλη Φιλαδέλφια των Ηνωμένων Πολιτειών.


οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
την Έλενα Καρασιώτα

More pages