Rozalyn Sussman Yalow


Rozalyn Sussman Yalow - atlaswikiRozalyn Sussman Yalow - atlaswikiRozalyn Sussman Yalow - atlaswiki


λίγα λόγια για το έργο της

Rosalyn S. Yalow έγινε η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε ποτέ βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική. Το κέρδισε το 1977. Επίτευγμα της ήταν η ανάπτυξη της RIA, μιας εφαρμογής της πυρηνικής φυσικής στην κλινική ιατρική που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν ανιχνευτές ακτινοβολίας για τη μέτρηση της συγκέντρωσης των εκατοντάδων φαρμακολογικών και βιολογικών ουσιών στο αίμα και άλλα υγρά του ανθρώπινου σώματος και στα ζώα και στα φυτά. Εφηύρε την τεχνική αυτή το 1959 για να μετρήσει την ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα των διαβητικών ενηλίκων.στοιχεία για τη ζωή της Dr. R.S. Yalow

Γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1921, στη Νέα Υόρκη, από Εβραίους γονείς, την Clara Zipper και τον Simon Sussman. Ακολούθησε το δημόσιο σχολικό σύστημα της Νέας Υόρκης και στο γυμνάσιο Walton την ενθάρρυνε ο καθηγητής χημείας της να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία στην επιστήμη. Αποφοίτησε από το κολλέγιο Hunter και αποδέχθηκε μια υποτροφία διδασκαλίας φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Το 1945, έγινε η δεύτερη γυναίκα που πήρε διδακτορικό στη φυσική από το Ιλλινόις. Συνάντησε τον Aaron Yalow, έναν συμφοιτητή της, ο οποίος ήταν ο γιος ενός ραβίνου και παντρεύτηκαν στις 6 Ιουνίου του 1943. Επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη, όπου η R.S.Yalow δέχθηκε τη θέση του λέκτορα στον τομέα της φυσικής, την οποία κατείχε έως το 1950. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έκανε δύο παιδιά με το σύζυγό της, τον Benjamin και την Elanna.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η διοίκηση των Βετεράνων ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με τη διερεύνηση της πιθανής χρήσης των ραδιενεργών ουσιών στην διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Η
Dr.Yalow είχε προσληφθεί για να εργάζεται για την πυρηνική φυσική το 1947. Το 1950, διορίστηκε φυσικός και βοηθός επικεφαλής των ραδιοϊσοτόπων, μιας υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Η Dr. Yalow διορίστηκε στις υψηλότερες και πιο υπεύθυνες θέσεις στο Νοσοκομείο VA. Το 1976, έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Albert Lasker για Βασική Ιατρική Έρευνα. Κατά τη διάρκεια των ετών, η Dr. Yalow αναγνωρίστηκε για τα επιτεύγματά της, με πολλά σημαντικά βραβεία από οργανισμούς, εταιρείες, πανεπιστήμια, κλπ. Η Dr. Rosalyn Yalow είχε πάντοτε επίγνωση του ρόλου της ως γυναίκα και ως Εβραία. Αφού πήρε το βραβείο Νόμπελ, οι "Ladies Home Journal" ήθελαν να της δώσουν ένα ειδικό γυναικείο βραβείο. Αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά, επειδή της δόθηκε λόγω του ότι ήταν γυναίκα κ όχι επιστήμονας. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ζωής της, ως επιστήμονας , ως σύζυγος και μητέρα μιας οικογένειας, κατάφερε να γίνει διοργανώτρια μιας δραματικής σειράς για τη ζωή της Μαντάμ Κιουρί, για τις δημόσιες υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων το 1976.

Η Dr.Yalow είχε ενέργεια και ενθουσιασμό σε κάθε περίπτωση για την εργασία και την οικογένεια.
Η Dr. Rosalyn Yalow είναι o φάρος και ο οδηγός για τις νέες γυναίκες για την επίτευξη υψηλών στόχων και αναγνώρισης στη ζωή.
Έχει αποδείξει από τη ζωή της, ότι είναι δυνατό για μια γυναίκα να είναι μια εξαιρετική επαγγελματίας καθώς επίσης και να έχει μια καλή και υγιή οικογένεια.

στοιχεία για τις σπουδές της και την επαγγελματική της σταδιοδρομία


Το 1941, η Rosalyn Sussman αποφοίτησε με άριστα στη φυσική και στη χημεία από το κολλέγιο Hunter στη Νέα Υόρκη. Ήθελε απεγνωσμένα να πάει στην ιατρική σχολή, αλλά επειδή ήταν Εβραία και γυναίκα, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να γίνει δεκτή. Ένιωθε ότι είχε μια καλύτερη ευκαιρία να αποφοιτήσει από το σχολείο και να σπουδάσει φυσική. Το πανεπιστήμιο Purdue έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην αίτησή της: "Είναι από τη Νέα Υόρκη. Είναι Εβραία. Είναι γυναίκα. Αν μπορείτε να εγγυηθείτε για τη δουλειά της θα της δώσουμε μια θέση διδασκαλίας ." Η εγγύηση δεν υπήρξε και η Rosalyn πήγε στη σχολή των γραμματέων.
Ευτυχώς γι’αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να εισέλθουν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι άνδρες εντάχθηκαν στο στρατό. Τα σχολεία υπέφεραν από έλλειψη μαθητών, έτσι προκειμένου να μην κλείσουν, άρχισαν να δέχονται και κορίτσια. Η R.S.Yalow πήρε μια θέση διδασκαλίας στο μάθημα της φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή από το <<College of Engineering>> .Το 1945 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα in nuclear physics. στην πυρηνική φυσική. Από το 1946 έως το 1950, δίδαξε φυσική στο κολλέγιο Hunter και το 1947 έγινε σύμβουλος στην πυρηνική φυσική στο Νοσοκομείο Βετεράνων στο Μπρονξ, όπου διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τις ιατρικές εφαρμογές των ραδιενεργών υλικών. Το 1950, άφησε το κολλέγιο Hunter και έγινε βοηθός επικεφαλής της υπηρεσίας ραδιοϊσοτόπων στο νοσοκομείο. Άρχισε μια μακρόχρονη συνεργασία με τον Dr. Solomon Α. Berson και μαζί χρησιμοποίησαν τα ραδιενεργά ισότοπα για τη διερεύνηση φυσιολογικών συστημάτων. Δημιούργησαν μια νέα αναλυτική τεχνική που ονομάζεται <<radioimmunoassay>> ή RIA, η οποία επέτρεψε την ποσοτικοποίηση ουσιών σε βιολογικά υγρά του σώματος που χρησιμοποιούν ραδιενεργά υλικά. Το 1959 χρησιμοποιούσαν RIA για να δείξουν ότι οι ενήλικες διαβητικοί δεν είχαν πάντα ανεπάρκεια ινσουλίνης στο αίμα και ότι κάποιος άγνωστος παράγοντας πρέπει να εμποδίζει τη δράση της ινσουλίνης. Tο RIA χρησιμοποιήθηκε από άλλους ερευνητές για τον ιό της ηπατίτιδας, σε τράπεζες αίματος, για να καθοριστούν αποτελεσματικά επίπεδα δοσολογίας των φαρμάκων και των αντιβιοτικών,για την ανίχνευση ξένων ουσιών στο αίμα , για να διορθώσει τα επίπεδα ορμονών σε άτεκνα ζευγάρια και σε πολλούς άλλους τομείς . Το 1968 έγινε η επικεφαλής της υπηρεσίας των ραδιοϊσοτόπων στο νοσοκομείο VA και το 1969 έγινε επικεφαλής του εργαστηρίου της RIA. Από το 1970 έως το 1980, ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ιατρικής. Μετά το θάνατο του Solomon Berson το 1972, η Yalow μετονόμασε το εργαστήριο σε <<Solomon A.Berson Research Laboratory>> και έγινε διευθυντής του. Το εργαστήριο έχει δημοσιεύσει εξήντα άρθρα μεταξύ του 1972 και του 1976 και η Yalow πήρε μια ντουζίνα ιατρικά βραβεία.
Το 1976, έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Albert Lasker για Βασική Ιατρική Έρευνα και το 1977,μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής. Ήταν η δεύτερη γυναίκα μετά τη Gerty T.Cori που κέρδισε Βραβείο Νόμπελ σε αυτή την κατηγορία. Από το 1979 έως το 1985, η Yalow ήταν καθηγήτρια στο ιατρικό κολλέγιο του Albert Einstein στο Μπρονξ και το 1980 με 1985 ήταν πρόεδρος του τμήματος της κλινικής επιστήμης στο νοσοκομείο Montefiore και ιατρικό κέντρο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Το 1988 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών,που ήταν το υψηλότερο βραβείο της επιστήμης. Αποσύρθηκε από το νοσοκομείο VA το 1991.
Χρησιμοποίησε το χρόνο και το κύρος της ως νικήτρια του βραβείου Νόμπελ για να κάνει έκκληση για περισσότερη επιστημονική εκπαίδευση,για καλύτερη φροντίδα των παιδιών και για πολλά άλλα.Rozalyn Sussman Yalow - atlaswikiRozalyn Sussman Yalow - atlaswiki


απόσπασμα αυτοβιογραφίας της R.S Yalow


(Το απόσπασμα αυτό περιέχει ορισμένα στοιχεία από τη ζωή της εν λόγω επιστημόνισσας μέχρι το γάμο της, όπως η ίδια τα κατέγραψε)Γεννήθηκα στις 19 Ιουλίου του 1921 στη Νέα Υόρκη και εκεί πάντα διέμενα και εργαζόμουν, εκτός από τότε που ήμουν 31-32 χρονών, όταν ήμουν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
Ίσως οι συντομότερες αναμνήσεις που έχω είναι να είμαι πεισματάρικο, αποφασιστικό παιδί

Η μητέρα μου, η Clara Zipper, ήρθε στην Αμερική από τη Γερμανία στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων.
Ο πατέρας μου, ο Simon Sussman, γεννήθηκε στο Lower East Side της Νέας Υόρκης, ένα μέρος όπου υπήρχαν οι μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν είχε το πλεονέκτημα της υψηλής σχολικής εκπαίδευσης, αλλά δεν υπήρχε αμφιβολία ότι τα δύο παιδιά του θα τα καταφέρουν μέσω του κολλεγίου.
Έμαθα πολύ νωρίς να διαβάζω, πριν ακόμη από το νηπιαγωγείο, και δεδομένου ότι δεν είχαμε βιβλία στο σπίτι μου, εγώ και ο μεγαλύτερος αδερφός μου, Αlexander, πηγαίναμε κάθε εβδομάδα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη όπου ανταλλάσαμε τα βιβλία που είχαμε ήδη διαβάσει με νέα.Από την 7η τάξη ήμουν αποφασισμένη να ακολουθήσω τα μαθηματικά. Στα τέλη της δεκαετίας του '30, όταν ήμουν στο κολέγιο, η φυσική, και ιδίως η πυρηνική φυσική, ήταν το πιο συναρπαστικό πράγμα στον κόσμο για μένα. Φαινόταν σαν κάθε μεγάλο πείραμα να έφερνε ένα βραβείο Νόμπελ. Η Εύα Κιουρί είχε δημοσιεύσει τη βιογραφία της μητέρας της, της Μαρίας Currie η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στη λίστα με τις μεγάλες γυναίκες επιστημόνισσες. Ήμουν ενθουσιασμένη σχετικά με την επίτευξη μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας στη φυσική. Οι καθηγητές φυσικής με ενθάρρυναν και εγώ συνέχισα.
Ένας άλλος καθηγητής φυσικής μου, ο Dr. Jerrold Zacharias, μου πρότεινε μια θέση μερικής απασχόλησης, ως γραμματέας του Dr. Rudolf Schoenheimer, που ήταν βιοχημικός των Ιατρών και Χειρουργών στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Η θέση αυτή αναμενόταν να παρέχει σε μένα είσοδο σε μεταπτυχιακά μαθήματα, μέσω της πλαγίας οδού. Με την αποφοίτησή μου από το Hunter, τον Ιανουάριο του 1941, πήγα στο σχολείο των επιχειρήσεων. Στα μέσα Φεβρουαρίου έλαβα μια προσφορά για διδασκαλία φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, το πιο διάσημο από τα σχολεία στα οποία είχα κάνει αίτηση. Ήταν ένα επίτευγμα πέρα από κάθε προσδοκία. Έσκισα τα βιβλία στενογραφίας μου, παρέμεινα ως γραμματέας μέχρι τον Ιούνιο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πήρα δύο δωρεάν μαθήματα φυσικής υπό την αιγίδα της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Τον Σεπτέμβριο πήγα στο Champaign-Urbana, το σπίτι του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Νομικής Σχολής του Σώματος των Μηχανικών ανακάλυψα ότι ήμουν η μοναδική γυναίκα μεταξύ των 400 μελών του. Ο Κοσμήτορας της Σχολής μού έδωσε συγχαρητήρια και μου είπε ότι ήμουν η πρώτη γυναίκα εκεί από το 1917.
Την πρώτη ημέρα ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια γνώρισα τον Aaron Yalow, ο οποίος ήταν επίσης στην αρχή των μεταπτυχιακών σπουδών του στη Φυσική στο Ιλλινόις και ο οποίος το 1943 έγινε ο σύζυγός μου.προβλήματα που αντιμετώπισε η R.S. Yalow εξαιτίας ρατσιστικών αντιλήψεων και στερεοτύπων

Η Rosalyn Sussman Yalow ήθελε να γίνει γιατρός και ως εκ τούτου να φοιτήσει σε ένα σχολείο πιο ειδικευμένο πάνω στο αντικείμενο που αποφάσισε να ακολουθήσει. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο πρόβλημα εκείνη την εποχή που θα μπορούσε να την εμποδίσει από το να πετύχει το στόχο της: ήταν γυναίκα και Εβραία! Την εποχή που έζησε η R.S.Yalow υπήρχε μεγάλος ρατσισμός απέναντι στις γυναίκες που επιθυμούσαν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του σπιτιού και της οικογένειας και να δώσουν προτεραιότητα στη μόρφωσή τους. Μοναδικό μέλημα της γυναίκας τότε ήταν να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Αποτελούσε ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο μια γυναίκα να μορφώνεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών της εποχής ήξεραν μόνο τα βασικά. Η Rosalyn εκτός από το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, ήταν και Εβραία, κάτι που επίσης αποτελούσε τροχοπέδη στην επίτευξη μιας αξιόλογης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το γεγονός αυτό όμως δεν την σταμάτησε από το να κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η μητέρα και ο πατέρας της δεν πήγαν ποτέ στο γυμνάσιο, όμως ήθελαν η κόρη τους και ο αδερφός της ο Alexander να αποφοιτήσουν από κάποιο κολλέγιο.
Η Rosalyn διάβαζε τη βιογραφία της Μαντάμ Κιουρί, της πρώτης γυναίκας επιστημόνισσας που πήρε βραβείο Νόμπελ. Πίστευε ότι οποιαδήποτε νέα γυναίκα ήθελε να γίνει επιστημόνισσα έπρεπε να την έχει διαβάσει. Φαίνεται πως η Κιουρί αποτελούσε πρότυπο για τη R.S.Yalow, καθώς και εκείνη ήταν γυναίκα επιστημόνισσα που παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετώπισε ως γυναίκα, κατάφερε να ξεχωρίσει και να γράψει τη δική της μοναδική ιστορία με το έργο της στον ανδροκρατούμενο μέχρι τότε χώρο της επιστήμης.Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την απονομή ενός από τα πολλά βραβεία που κέρδισε η Rosalyn Sussman Yalow:


οι εικόνες και πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από την Καραμήτρου Ελένη

More pages