Shirley Ann Jackson


Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


π
αιδική ηλικία και εκπαίδευση


Η Shirley Ann Jackson γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 5 Αυγούστου του 1946 με αφρικανική καταγωγή από τη μητέρα της. Σήμερα είναι μια διακεκριμένη αμερικανή φυσικός και, πέραν των άλλων, η 18η πρόεδρος του Rensselaer Polytechnic Institute.

Οι γονείς της, Beatrice και George Jackson, έδιναν μεγάλη σημασία στη μόρφωση και την εκπαίδευση και γι’αυτό την ενθάρρυναν να πάει στο σχολείο. Ο πατέρας της παρακίνησε το ενδιαφέρον της για την επιστήμη, καθώς τη βοηθούσε με τις εργασίες της για τα μαθήματα των φυσικών επιστημών. Η Shirley παρακολούθησε στο γυμνάσιο Roosevelt εντατικά μαθήματα τόσο στα Μαθηματικά όσο και τη Φυσική και αποφοίτησε με άριστα το 1964.


Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Στη συνέχεια ξεκίνησε μαθήματα στο ΜΙΤ ως μία από τους λιγότερους από είκοσι αφρικανο - αμερικανούς φοιτητές. Σπούδαζε αποκλειστικά θεωρητική Φυσική, ενώ παράλληλα δούλευε εθελοντικά σε νοσοκομείο της Βοστώνης και δίδασκε στο Roxbury YMCA. Απέκτησε το πτυχίο της το 1968, γράφοντας τη διατριβή της πάνω στη φυσική στερεάς κατάστασης.

Παρά το γεγονός ότι έγινε δεκτή στα Brown University, Harvard University και University of Chicago, επέλεξε να μείνει στο ΜΙΤ για τη διδακτορική της εργασία, εν μέρει για να ενθαρρύνει περισσότερους αφρικανο - αμερικανούς φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο ίδρυμα αυτό.


Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Εργάστηκε πάνω στη θεωρία στοιχειωδών σωματιδίων για το διδακτορικό της, το οποίο και ολοκλήρωσε το 1973, και μ’αυτό τον τρόπο έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα στο ΜΙΤ. Η έρευνά της καθοδηγήθηκε από τον James Young.


καριέρα


Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια των υποατομικών σωματιδίων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η Jackson μελέτησε και διεξήγαγε έρευνα σε μια σειρά από σημαντικά εργαστήρια Φυσικής τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Η πρώτη της θέση ήταν ως συνεργάτης έρευνας στο Fermi National Accelerator Laboratory στην Batavia του Illinois (γνωστό ως Fermiland), όπου σπούδασε πάνω στα αδρόνια (κουάρκ που συγκρατούνται μεταξύ τους από ισχυρή δύναμη). Το 1974 έγινε εξωτερικός επιστήμονας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Ελβετία. Eκεί ασχολήθηκε με θεωρίες στοιχειωδών σωματιδίων που αλληλεπιδρούν έντονα. Στα 1976 και 1977, δίδαξε Φυσική στο Stanford Linear Accelerator Center και έγινε εξωτερικός επιστήμονας στο Aspen Center For Physics.


Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Κάποια στιγμή η έρευνά της επικεντρώθηκε σε θεωρίες σχετικές με τη φόρτιση κυμάτων πυκνότητας σε ενώσεις με διαδοχικά επίπεδα. Έπειτα μελέτησε τις δισδιάστατες θεωρίες βαθμίδας Yang - Mills και τις αντιδράσεις νετρίνων.

Περιοχή του ενδιαφέροντός της στη Φυσική είναι η μελέτη των υποατομικών σωματιδίων, που βρέθηκαν μέσα στα άτομα, για των οποίων τα μικροσκοπικά μέρη γίνεται ολόκληρη η έρευνα. Υποατομικά σωματίδια, τα οποία είναι συνήθως ασταθή και βραχύβια, μπορούν να μελετηθούν με πολλούς τρόπους.

Μία μέθοδος χρησιμοποιεί έναν επιταχυντή σωματιδίων, μια συσκευή στην οποία οι πυρήνες επιταχύνονται σε υψηλές ταχύτητες και στη συνέχεια συγκρούονται μ' ένα στόχο προκειμένου να διαχωριστούν σε υποατομικά σωματίδια.

Ένας άλλος τρόπος μελέτης των υποατομικών σωματιδίων είναι η ανίχνευση των κινήσεών τους με τη χρήση ορισμένων ειδών μονωτικών στερεών. Όταν κάποια στερεά εκτίθενται σε υψηλής ενέργειας σωματίδια, η δομή του κρυσταλλικού πλέγματος των ατόμων διαστρεβλώνεται και αυτό το φαινόμενο αφήνει σημάδια ή ίχνη που μπορούν να γίνουν αντιληπτά μόνο με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Οι φωτογραφίες από τα ίχνη αυτά μεγεθύνονται στη συνέχεια και, εξετάζοντας αυτές τις φωτογραφίες, οι φυσικοί, όπως η Jackson, μπορούν να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το τι είδους σωματίδια προκάλεσαν τα σημάδια ή τα ίχνη αυτά.

Η Jackson προσχώρησε στο Τμήμα Ερευνών Θεωρητικής Φυσικής (Theoretical Physics Research Department) της AT&T Bell Laboratories το 1976, εξετάζοντας τις θεμελιώδεις ιδιότητες των διαφόρων υλικών. Το 1978 η Jackson έγινε μέλος του Scattering and Low Energy Physics Department και το 1988 μετακινήθηκε στο Solid State and Quantum Physics Research Department.Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Στα Bell Laboratories η Jackson εξερεύνησε τις οπτικές και ηλεκτρονικές ιδιότητες των δισδιαστάσεων και ψευδο-δισδιάστατων συστημάτων. Με την έρευνά της συνεισέφερε σημαντικά στη γνώση σχετικά με τη φόρτιση κυμάτων πυκνότητας σε ενώσεις με διαδοχικά επίπεδα, σχετικά με τις πτυχές των ηλεκτρονίων στην επιφάνεια ταινιών υγρού ηλίου, αλλά και σχετικά με τις ηλεκτρονικές ιδιότητες
των ημιαγώγιμων υπερπλεγμάτων με ελαστικές χορδές στα επίπεδα. Πάνω σ’ αυτά αλλά και σ’ άλλα θέματα, έχει συγγράψει η ίδια ή σε συνεργασία πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα.

Η Jackson ανήκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Rutgers στο Piscataway και του New Brunswick στο New Jersey, από το 1991 έως το 1995. Επιπρόσθετα, δεν έπαψε να συσκέπτεται με τα Bell Laboratories πάνω στη θεωρία των ημιαγωγών. Η έρευνά της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επικεντρώθηκε στις οπτικές και ηλεκτρονικές ιδιότητες των δισδιάστατων συστημάτων.


Το 1995 ο πρόεδρος Clinton διόρισε την Jackson πρόεδρο της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (Nuclear Regulatory Commission) και έτσι η Shirley Ann Jackson έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη αφρικανή- αμερικανή που κατείχε αυτή τη θέση, αποδεικνύοντας πως μια γυναίκα - μετανάστρια μπορούσε να διακριθεί ακόμη και σ’αυτόν τον, ιδιαίτερα μέχρι τότε, ανδροκρατούμενο χώρο.

Μάλιστα κατά την NRC: «είχε την απόλυτη δικαιοδοσία για όλες τις λειτουργίες της NCR που ανακύπτουν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βασίζονται σ’ έναν δικαιούχο NRC».τα χρόνια στο Rensselaer Polytechnic Institute

Την 1η Ιουλίου 1999, η Jackson έγινε η 18η πρόεδρος στο Rensselaer Polytechnic Institute. Ήταν και εδώ η πρώτη αφρικανο-αμερικανή και μάλιστα γυναίκα που κατείχε τη θέση.


Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Η Jackson ηγείται μιας στρατηγικής πρωτοβουλίας που ονομάζεται "The Rensselaer Plan" και ήδη έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς την επίτευξη του σχεδίου αυτού. Η ίδια έχει υπάρξει επικεφαλής μιας εκστρατείας με στόχο τη βελτίωση του κεφαλαίου. Στην εκστρατεία συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ενός Experimental Media and Performing Arts Center και του East Campus Athletic Village. Μέχρι ενός χρονικού σημείου απολάμβανε τη διαρκή υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του RPI.

Ωστόσο στις 26 Απριλίου του 2006 το συμβούλιο του RPI (συμπεριλαμβανομένου και αριθμού συνταξιούχων) έκανε ψηφοφορία και με 155 έναντι 149 αποφάσισε τη μη εμπιστοσύνη και άρση της υποστήριξης απέναντι στη Jackson.Το γεγονός αυτό φανέρωσε πως ακόμη και στον 21ο αιώνα η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί πλήρως μια μεγάλη γυναίκα επιστήμονα, η οποία επιπλέον είχε αφρικανικές ρίζες.

Μέχρι που έφτασε στο RPI, η Jackson υπήρξε μία από τους πιο ακριβοπληρωμένους πανεπιστημιακούς προέδρους στη χώρα. Ο μισθός της μαζί με τα διάφορα πλεονεκτήματα έχουν επεκταθεί από 423.150 δολάρια για την περίοδο 1999-2000 σε πάνω από 1,3 εκατ. δολάρια την περίοδο 2006-2007. Την τελευταία αυτή περίοδο εκτιμάται ότι έλαβε ακόμη 1,3 εκατ. δολάρια από διοικητικές θέσεις σε αρκετές μεγάλες εταιρείες.

Η αναγγελία των απολύσεων στο RPI το Δεκέμβριο του 2007 οδήγησε την κοινότητα στο να αναρωτηθεί εάν έπρεπε να συνεχίσει το ινστιτούτο να κάνει για την Jackson τόσο μεγάλα έξοδα, προσφέροντάς της διαμονή 450.000 δολαρίων, οικονόμους, σωματοφύλλακες και άλλους βοηθούς. Τους προβληματισμούς ενίσχυσε και η ανακοίνωση, τον Ιούλιο του 2009, της κατασκευής ενός σπιτιού για την Jackson με έκταση 930 τετραγωνικών μέτρων στην κορυφή του βουνού στην Bolton της Νέας Υόρκης με θέα την λίμνη George. Υπήρχαν ανησυχίες για πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους από την κατασκευή ενός δρόμου, αλλά σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Τμήματος Διατήρησης Περιβάλλοντος οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.


τίτλοι και διακρίσεις

Η Jackson έχει λάβει πολλές υποτροφίες, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας της Martin Marietta Aircraft Company, της υποτροφίας της Prince Hall Masons, της πρακτικής άσκησης στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και πολλών άλλων.Έχει εκλεγεί σε πολυάριθμες ειδικές κοινωνίες, όπως στην Αμερικανική Κοινωνία των Φυσικών Επιστημών και στην Αμερικάνικη Φιλοσοφική Κοινωνία.

Τα επιτεύγματά της στους τομείς της φυσικής και της εκπαίδευσης έχουν αναγνωριστεί με πολλαπλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου CIBA-GEIGY Εξέχοντα Μαύρου Επιστήμονα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο κυβερνήτης James Florio της απένειμε το βραβείο Φυσικής Thomas Alva Edison για τις συνεισφορές της στη φυσική και γενικότερα για την πρωώθηση της επιστήμης. Έχει επίσης λάβει πολλά τιμητικά διδακτορικά διπλώματα.

Επιπλέον, έχει συμπεριληφθεί στην Εθνική Ένωση Διάσημων Γυναικών το 1998 «για τη συμβολή της ως μία διακεκριμένη επιστήμονισσα και υποστηρίκτρια της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της δημόσιας τάξης». Πιο πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 50 πιο σημαντικών γυναικών στην επιστήμη από το περιοδικό Discover, ενώ το ίδιο περιοδικό της απένειμε τον τίτλο "Γυναίκα της χρονιάς 2009".Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Η Jackson έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε επαγγελματικές ενώσεις και στον τομέα εξυπηρέτησης της κοινωνίας μέσω δημόσιων επιστημονικών επιτροπών. Το 1985, ο κυβερνήτης Thomas Kean την διόρισε στην επιτροπή του New Jersey για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επί του παρόντος είναι μια ενεργή φωνή σε πολυάριθμες επιτροπές, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικάνικης Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, καθώς επίσης και επικεφαλής σε κάποιες επιτροπές με αντικείμενο και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο συνεχής στόχος της ήταν πάντοτε να διατηρήσει και να ενισχύσει την αμερικανική εθνική ικανότητα για καινοτομία με την αύξηση της υποστήριξης της βασικής έρευνας στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει μέσω της προσέλκυσης ταλέντων από το εξωτερικό και με την επέκταση της εγχώριας δεξαμενής ταλέντων μέσα από την προσέλκυση των γυναικών και των μελών των ομάδων που υποεκπροσωπούνται στην επιστημονική σταδιοδρομία. Για άλλη μια φορά υπήρξε πρωτοπόρος στη σκέψη, αποδεικνύοντας πως μια γυναίκα μπορεί να προτείνει και να υλοποιήσει ρηξικέλευθες αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το 2004 έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικάνικης Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Τον Απρίλιο του 2007 της απονεμήθηκε το Vannevar Bush βραβείο «για μια ζωή επιτευγμάτων στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και συνεισφορών στη δημόσια τάξη».

Η Δρ. Jackson συνεχίζει να συμμετέχει στην πολιτική και τη δημόσια τάξη. Το 2008 έγινε ο πανεπιστημιακός αντιπρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που βασίζεται στην Ουάσιγκτον. Το 2009 ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε την Jackson να υπηρετήσει στο Προεδρικό Συμβούλιο των Συμβούλων για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, μια 20μελή ομάδα που είναι αφοσιωμένη στη δημόσια τάξη.


διοικητικά συμβούλια


Η Jackson συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των διευθυντών πολλών οργανώσεων:

 • New York Stock Exchange
 • Διοικητικό Συμβούλιο της Regents του Smithsonian Institution
 • IBM Corporation
 • FedEx Corporation
 • Marathon Oil Corporation
 • Medtronic Inc
 • Public Service Enterprise Group Incorporated
 • Επίτροπος του Ιδρύματος Brookings
 • Ισόβιο μέλος του MIT Corporation
 • Επίτροπος του Πανεπιστημίου της Georgetown
 • Πρώην επίτροπος της Σχολής Pingry
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Campus Compact

προσωπική ζωή


Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Η Shirley είναι παντρεμένη με τον Δρα Morris A. Washington, ο οποίος είναι καθηγητής στο Rensselaer Polytechnic Institute και έχει ένα γιο, τον Alan, ο οποίος είναι απόφοιτος του Dartmouth College.


η "εξίσωση" της Shirley Ann Jackson

Shirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιώνShirley Ann Jackson - ο χώρος εργασιών


Ας σκεφτούμε μια γυναίκα της οποίας το όνομα να είναι συνώνυμο με την επιστήμη… Για έναν αιώνα, η μόνη απάντηση που ερχόταν στο μυαλό όλων ήταν το όνομα της Μαρίας Κιουρί, αλλά το όνομα στα χείλη και το μυαλό των μελλοντικών γενεών μπορεί κάλλιστα να είναι αυτό της Shirley Ann Jackson.Tο βιογραφικό της, όπως είδαμε μέχρι τώρα, είναι ένας κατάλογος γεμάτος πρωτιές. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ζητήθηκε από τη Jackson να δώσει έναν ορισμό, μια φόρμουλα για την εξουσία. Και εκείνη απάντησε με την παρακάτω εξίσωση:

[Προετοιμασία (Πάθος+Εμμονή)]+
[Σύνδεση (Καλοσύνη+Θάρρος)] +
[Αριστεία (Επιτεύγματα+Σοφία]
=Εξουσία, Δύναμη

Με την παραπάνω εξίσωση η Jackson ίσως να θέλει να μας πει το εξής:

Ακολουθήστε το πάθος σας με εμμονή και επιμονή και μεγεθύνετε το με την προετοιμασία.

Δείξετε καλοσύνη και θάρρος και αυτό με τη σειρά του θα υφάνει έναν ισχυρό ιστό συνδέσεων.

Επικεντρωθείτε στην αριστεία και πασχίστε να γευτείτε τα επιτεύγματα της σοφίας.

Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που θα σας αποκαλύψει τον ορισμό της δύναμης, της εξουσίας. Το πάθος που επιδεικνύουν οι ιδέες και τα ιδανικά σας, καθώς και η συμπόνια που θα δείξετε στους άλλους θα ενισχύσουν τη δύναμή σας. Όλα απαιτούν να έχετε θάρρος, το θάρρος της γνώμης σας, το θάρρος να ξεκινήσετε και το κουράγιο να συνεχίσετε.οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από τη Χαρίκλεια Ρεντίνα

More pages