Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya


Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki


γενικές πληροφορίες

Κατά τη γνώμη πολλών ιστορικών η Sonya Kovalevskaya ήταν η σπουδαιότερη γυναίκα μαθηματικός πριν τον 20ο αιώνα. Συνέβαλλε σημαντικά στη θεωρία των μερικών διαφορικών εξισώσεων και βελτίωσε τη μελέτη για τις λειτουργίες της ελλειπτικής.


γέννηση - γάμος

Η Sofia Kovalevskaya γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1850 στη Μόσχα της Ρωσίας και ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Οι γονείς της είναι ο Vasily Korvin-Krukovsky, ο οποίος ήταν ευγενής και αξιωματικός και η Velizaveta Schubert, η οποία ανήκε στην αριστοκρατία. Η γιαγιά της Sofia ήταν Ρομά. Τα ρωσικά μεσαία ονόματα, παραδείγματος χάριν το Vasilyevna, δείχνουν το όνομα του πατέρα. Η Sofia παντρέυτηκε στην ηλικία των 18 ετών τον Vladimir Onufrievich Kovalevski, έναν νέο παλαιοντολόγο, ο οποίος πραγματοποίησε το πάθος της να μελετήσει μαθηματικά σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Παντρεύτηκε σε τόσο μικρή ηλικία, επειδή η ίδια ήθελε να φύγει στο εξωτερικό και ο πατέρας της δεν της το επέτρεπε χωρίς να έχει σύζυγο.


Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswikiSofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki


παιδική ηλικία - σπουδές

Η Sofia Kovalevskaya διδάχθηκε από έναν Άγγλο οικοδιδάσκαλο και συμμετείχε σε εξεζητημένους κοινωνικούς κύκλους όταν η οικογένειά της μετακόμισε στην Αγ. Πετρούπολη. Στην ηλικία των 11 χρόνων το δωμάτιό της ήταν καλυμμένο με σελίδες λογισμού από τις διαλέξεις του Mikhail Ostrogradsky (1801-1862). Περίπου στα 14 της χρόνια, η ίδια ενδιαφερόταν για τα μαθηματικά, προφανώς, επηρεασμένη από την ταπετσαρία της εξοχικής κατοικίας του πατέρα της, η οποία αποτελούνταν από λιθογραφίες των σημειώσεών του για το διαφορικό λογισμό και το λογισμό των ολοκληρωμάτων. Η Sofia παρουσίασε μεγάλες δυνατότητες κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος στη Ναυτική Ακαδημία της Αγ. Πετρούπολης το 1867. Η ίδια με την αδερφή της περιέγραψαν τη ριζοσπαστική ιδεολογία του τέλους του 19ου αιώνα και, μαζί, ήταν απρόθυμες να δεχτούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που υποστηριζόταν από τη ρωσική κοινωνία. Το 1869 ο Vladimir και η Sofia μετακόμισαν στη Χαϊδελβέργη, όπου δίδασκαν δύο καθηγητές μαθηματικών. Ο Leo Königsberger (1837-1921) ήταν ένας κοινός καθηγητής διορισμένος μόλις το 1869 και ο Paul du Bois-Reymond (1831-1889) ένας σημαντικός καθηγητής, ο οποίος είχε διοριστεί ένα χρόνο πριν. Ο φυσικός Kirchhoff (1824-1887), ο χημικός Bunsen (1811-1899) και ο γιατρός-φυσικός Helmholtz (1821-1894) ήταν, επίσης, εκείνη την περίοδο στη Χαϊδελβέργη.

Το 1871 μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου οι Weierstrass(1815-1897), Kummer (1810-1893) και Kronecker (1823-1891) έδιδαν διαλέξεις. Όμως, δεν επιτρεπόταν στη Sofia να παρακολουθήσει διαλέξεις, επειδή ήταν γυναίκα, και, επομένως, ο Weierstrass τη δίδασκε κατ’ ιδίαν.

Μέχρι την άνοιξη του 1874, η Kovalevskaya είχε ολοκληρώσει τρία έγγραφα στις μερικές διαφορικές εξισώσεις, στα ολοκληρώματα Abelian και στους δακτύλιους του πλανήτη Κρόνου. Ο Weierstrass θεώρησε το καθένα από αυτά τα έγγραφα άξιο για διδακτορικό. Το 1874 έλαβε ερήμην της το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Göttingen. Αυτή η κίνηση έδειξε πως το Göttingen ήταν πιο φιλελεύθερο από το Βερολίνο όσον αφορά στις γυναίκες ακαδημαϊκούς.

Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki [Untitled]


η μετέπειτα ζωή - καριέρα

Παρά την ισχυρή σύσταση από τον Weierstrass, η Kovalevskaya δε μπόρεσε να αποκτήσει μια ακαδημαϊκή θέση στην Ευρώπη και επέστρεψε στη Ρωσία με τον άντρα της, όπου απέκτησαν το 1878 μια κόρη, τη Sofia Vladimirovna με το υποκοριστικό “Foufie”.

Το ζευγάρι έκανε πρόχειρες δουλειές για μερικά χρόνια και χώρισαν το 1881. Την άνοιξη του 1883, ο άνδρας της Sofia, με τον οποίο ήταν ήδη χωρισμένοι δύο χρόνια, διέπραξε αυτοκτονία. Είχε εμπλακεί σε μια ανυπόληπτη εταιρεία, στην οποία οι συνάδελφοί του ήταν απατεώνες και έβαλαν τον Vladimir βαθιά στα χρέη. Στραμένη στον Weierstrass για βοήθεια, η Kovalevskaya εξασφάλισε μια συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Ο Gösta Mittag-Leffler μπορούσε να διορίσει την Kovalevskaya ως λέκτορα στο νέο Πανεπιστήμιο Hogskola στη Σουηδία στις αρχές του 1884. Αυτή και η αδερφή του Mittag-Leffler, Anne-Charlotte Leffler (1849-1892), έγραψαν ένα θεατρικό έργο μαζί, The Struggle for Happiness, το οποίο το κοινό αποδέχτηκε ευνοϊκά όταν παρουσιάστηκε στο θέατρο στη Μόσχα.

acta mathematica Headquarters of Russian Academy of Sciences


Η Sofia έγινε συντάκτρια ενός νέου μαθηματικού περιοδικού, το Acta Mathematica. Το 1888 έλαβε το περίβλεπτο βραβείο Bordin από τη γαλλική Ακαδημία Επιστημών για το έργο της στην κίνηση ενός στερεού σώματος. Αυτό της έδωσε διεθνή φήμη και ως αποτέλεσμα η ίδια προάχθηκε σε μόνιμη καθηγήτρια το 1889.

Την ίδια χρονιά με πρωτοβουλια του Pafnuty Chebyshev (1821-1894), η ίδια εκλεχθηκε ως ακαδημαϊκός στην Ανώτατη ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki


επιστημονικό έργο

Όλο αυτό το διάστημα που βρισκόταν στη Σουηδία συνέχισε την έρευνά της στις διαφορικές εξισώσεις. Επέκτεινε το έργο του Augustin-Louis Cauchy (1789-1857) και σχημάτισε την ύπαρξη και τη μοναδικότητα των λύσεων με έναν ακριβή και γενικό τρόπο, εισάγοντας σημαντικές οριακές και αρχικές συνθήκες στο πρόβλημα αυτό. Η ύπαρξη και η μοναδικότητα των οιονεί γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων σε κατάλληλα καθορισμένες οριακές συνθήκες είναι γνωστό ως το θεώρημα Cauchy-Kovalevski. Η ανάπτυξη της θεωρίας των διαφορικών εξισώσεων έχει πολυάριθμες εφαρμογές, σήμερα, στην επιστήμη και τη μηχανική.

Saturn's rings

Η Kovalevskaya, όπως προαναφέρθηκε, συνείσφερε, επίσης, στο σημαντικό πεδίο των ολοκληρωμάτων Abelian, εξηγώντας πως να εκφράσουν ορισμένα από αυτά με πιο απλό τρόπο. Κέρδισε ένα βραβείο για το βιογραφικό της σημείωμα On the Rotation of a Solid Body about a Fixed Point (1888), το οποίο αποτελούσε μια γενίκευση του προηγούμενου έργου των Leonhard Euler και Joseph Louis-Lagrange. Μελέτησε, επίσης, την κίνηση των δακτυλίων του Κρόνου, πράγμα που της απέδωσε το παρατσούκλι «Μούσα των Ουρανών». Παράλληλα με την καριέρα της ως μαθηματικός, η Sofia έγραψε ορισμένα λογοτεχνικά έργα, τα οποία έγιναν ευνοϊκά αποδεκτά.

elliptic integral


Σε μια περίοδο, η οποία ήταν υπερβολικά δύσκολη για τις γυναίκες να εισαχθούν στις ακαδημίες, η ικανότητα της Sofia Kovalevskaya να ασχοληθεί με τον τομέα των μαθηματικών και να δημιουργήσει σημαντικές ανακαλύψεις με εκτεταμένες επιδράσεις ήταν σπάνια. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το φύλο της, αυτή σίγουρα θεωρείται ως μια από τις πιο ταλαντούχες και ισχυρές μαθηματικούς του 19ου αιώνα. Ήταν η τρίτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της Ευρώπης μετά τη Laura Bassi (1711-1778) και τη Maria Agnesi (1718-1799), ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε μια πανεπιστημιακή θέση στα μαθηματικά παγκοσμίως.

Soviet Union postage stamp Sofia (Sonja) Vasilyevna Kovalevskaya - atlaswiki commemorative coin


Στην κορυφή της καριέρας της, η Kovalevskaya πέθανε από γρίπη που κατέληξε σε πνευμονία στις 10 Φεβρουαρίου του 1891 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η ιστοσελίδα της lifo έκανε αφιέρωμα στη Sofia Kovalevskaya, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://www.lifo.gr/team/sansimera/35975

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με τη ζωή της επιστημόνισσας μπορείτε να παρακολουθήσετε στη σελίδα του youtube.

οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
την Έλενα Καρασιώτα

More pages