Stephanie Luise Kwolek


Stephanie Luise Kwolek - atlaswikiStephanie Luise Kwolek - atlaswikiStephanie Luise Kwolek - atlaswiki


Stephanie Kwolek: (1923)Η Stephanie Kwolek είναι μια δημοφιλής και πολύ σημαντική γυναίκα επιστημόνισσα της εποχής μας. Μέσα από την πολύτιμη συνεισφορά της στο χώρο των επιστημών και ιδιαίτερα της χημείας ξεχωρίζει η δημιουργία ενός συνθετικού υλικού που ονομάζεται kevlar.
παιδική ηλικία και εκπαίδευση

Η Stephanie Luise Kwolek γεννήθηκε 31 Ιουλίου 1923 στο Pittsburgh, προάστιο του New Kensington της Pensylvania. Ο πατέρας της, ο οποίος πέθανε όταν η Stephanie ήταν 10 ετών, αγαπούσε τη φύση. Οι δυο τους περνούσαν πολλές ώρες μαζί εξερευνώντας τα δάση κοντά στο σπίτι τους και μελετώντας τα φύλλα και λουλούδια που συγκέντρωναν.
Έτσι η Stephanie αποδίδει το ενδιαφέρον της για την επιστήμη στον πατέρα της. Από τη μητέρα της, Nellie Zajdel Kwolek, κληρονόμησε την αγάπη της για την ραπτική και τα υφάσματα. Ως παιδί περνούσε πολλές ώρες δημιουργώντας ρούχα για τις κούκλες της και όνειρο της ήταν να γίνει σχεδιάστρια μόδας.
Ωστόσο σύντομα το εγκατέλειψε καθώς η μητέρα της την προειδοποίησε πως στο επάγγελμα αυτό πολύ πιθανό να μείνει άνεργη καθώς ήταν απίστευτα τελειομανής.
Αργότερα έδειξε ενδιαφέρον στην παιδαγωγική και στη συνέχεια στη χημεία και στην ιατρική.
Όταν αποφοίτησε από το κολέγιο θηλέων (Margaret Morrison Carnegie college) του Cornegie Mellon university
θέλησε να εργαστεί ώστε να συγκεντρώσει λίγα χρήματα και να αρχίσει της σπουδές της στην ιατρική.

Stephanie Luise Kwolek - atlaswikiStephanie Luise Kwolek - atlaswiki
καριέρα στο εργαστήριο του Du Pont

Οι θέσεις εργασίας, όπως σε χημικά εργαστήρια είχαν αρχίσει να γεμίζουν από άνδρες. Ήταν η περίοδος που ακολούθησε το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και έτσι πολλοί άνδρες που μέχρι τότε πολεμούσαν ήταν και πάλι διαθέσιμοι για να εργαστούν. Όπως ήταν αναμενόμενο για την εποχή για την οποία γίνεται λόγος σ’ όλες τις εργασίες επιλέγονταν άνδρες.
Ωστόσο σ’όλο το κλίμα της ατυχίας που επικρατούσε για την Stephanie, αυτή κατάφερε να δώσει συνέντευξη στο εργαστήριο του Du Pont, την πρώτη εταιρεία χημικών, μετά από έντονη άσκηση πίεσης στον Dr. Hale Charch, ο οποίος στο μέλλον υπήρξε μέντορας της. Επωφελήθηκε το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετοί ανειδίκευτοι άνδρες στον τομέα των επιστημών (λόγω του πολέμου) και με τις γνώσεις και την αυτοπεποίθησή της κατάφερε να κερδίσει τη δουλειά.
Στη συνέχεια μέσα από τις έρευνες που διεξήγαγε στο εργαστήριο ανακάλυψε πόσο αγαπάει τη χημεία και εγκατέλειψε τα σχέδια της για την ιατρική. Έτσι το 1950 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Wilmington, Delaware και να συνεχίσει να εργάζεται στο εργαστήριο του Du Pont. Το 1959 κέρδισε μια δημοσίευση από το American Chemical Sosiety.
η ανακάλυψη

Η Stephanie Kwolek το 1964 ανακάλυψε ένα συνθετικό υλικό το οποίο είναι 5 φορές δυνατότερο από το ατσάλι. Το υλικό αυτό ονομάζεται kevlar. Λόγω της έλλειψης βενζίνης που επρόκειτο να υπάρξει, το 1964 η ομάδα εργασίας της άρχισε να ψάχνει για μια νέα ελαφριά και συγχρόνως δυνατή ίνα για την κατασκευή ελαστικών τα ποια θα χρησιμοποιούσαν λιγότερη βενζίνη.
Τα πολυμερή με τα οποία εργαζόταν η Stephanie, p-Phenylene-terephthalate και polybenzamide, πρόσεξε ότι σχημάτιζαν υγρούς κρυστάλλους, κάτι μοναδικό για αυτά τα πολυμερή εκείνη την εποχή. Το υγρό αυτό ήταν θολό, ιριδίζον όταν ανακατευόταν και με μικρό ιξώδες (δηλαδή πολύ ρευστό).
Σε κάποιον άλλο επιστήμονα μπορεί να έμοιαζε με λάθος και να το απέρριπτε καθώς οι λύσεις των πολυμερών είναι συνήθως σαφείς και παχύρρευστες. Ωστόσο η Stephanie αντί να απογοητευτεί συνέχισε να ερευνά το αποτέλεσμα αυτό και διεξήγαγε πολλές φορές το πείραμα της για να βεβαιωθεί πως είναι σωστό και το έστειλε για ανάλυση σε ένα εργαστήριο για τη δοκιμή της αντοχής του, όπως η δυσκαμψία, και άλλες ιδιότητες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι ίνες είναι 9 φορές πιο δυνατές από οποιεσδήποτε που είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τότε, όπως το νάιλον. Μετά από πολλή επεξεργασία και ανάλυση το 1971 εισήχθη το Kevlar.
χρησιμότητα του kevlar

Stephanie Luise Kwolek - atlaswiki Stephanie Luise Kwolek - atlaswikiStephanie Luise Kwolek - atlaswiki


Το kevlar είναι πλέον σχεδόν συνώνυμο με την υψηλή τεχνολογία υλικών. Ανθεκτικό στη θερμότητα, πέντε φορές ισχυρότερο από το ατσάλι και ελαφρύτερο από το fiberglass. Χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες προϊόντα, από:

· προστατευτικά γάντια

· κράνη

· μπότες

· έως και στα ελαστικά, όπως τακάκια φρένων και καλώδια.


Επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαστημόπλοιων, για να χτιστούν γέφυρες και σε διάφορα σώματα ασφαλείας καθώς παρέχει προστασία από τη φωτιά.

Ο διασημότερος ρόλος του, ωστόσο, είναι σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία περιέχουν πολλές στρώσεις από ύφασμα υφασμένο από ίνες Kevlar. Σύμφωνα με την ομάδα ατόμων που επέζησαν χάρη στο Kevlar (Kevlar Survivors Club), έχουν σωθεί τουλάχιστον 2.000 ζωές από αυτή την ίνα που σταματά τη σφαίρα. Η Stephanie Kwolek δηλώνει « Νιώθω πολύ τυχερή… Τόσοι πολλοί άνθρωποι δουλεύουν όλη τους τη ζωή και δεν κάνουν μια ανακάλυψη που είναι προς όφελος των άλλων».
σύνταξη και επιβραβεύσεις

Το 1986, η Stephanie Kwolek συνταξιοδοτήθηκε από το εργαστήριο του Du Pont. Ωστόσο, εξακολουθεί να βοηθά τον Du Pont. καθώς επίσης και να εξυπηρετεί τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας όσο και την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.
Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων της ως ερευνήτρια, έλαβε 17 ή 28 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το 1995, έγινε η τέταρτη γυναίκα που θα προστεθεί στο National Inventers Hall Of Fame. Το 1996, έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας, και το 1997 το Perkin μετάλλιο από την American Chemical Society.
To 1980 βραβεύτηκε από το ACS για την «Δημιουργική εφεύρεση» και το 2003, προστέθηκε στο National Women’s Hall of Fame.
οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από την Μελίδου Στεφανία

More pages