Valentina Vladimirovna Tereshkova


Valentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswiki


Η Valentina Tereshkova, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1937 σε ένα μικρό χωρίο της Ρωσίας, το Maslennikovo. Το 1954, σε ηλικία 17 ετών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την οικογένεια της. Όμως ήταν φιλόδοξη και ήθελε περισσότερα από τη ζωή της. Απόδειξη το γεγονός ότι συνέχισε την εκπαίδευσή της με μαθήματα διά αλληλογραφίας.

Στην ηλικία των 22 χρόνων εκπαιδεύτηκε σε τοπική αερολέσχη αλεξιπτωτιστών, κάνοντας συνολικά 163 πτώσεις με αλεξίπτωτο.

Το 1962, η Tereshkova, έχοντας όλα τα πνευματικά και φυσικά προσόντα (την εκπαίδευσή της στην αερολέσχη, ηλικία μικρότερη των 30, ύψος κάτω από 170 εκατοστά, καθώς και βάρος μικρότερο των 70 κιλών), επιλέχτηκε μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων και βρέθηκε στην τελική πεντάδα γυναικών που θα λάμβανε μέρος στο διαστημικό πρόγραμμα.Valentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswiki


Όντας στην τελική πεντάδα, η Tereshkova, έδωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα εξετάσεις, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η τότε μόλις 26χρονη νεαρή κοπέλα, αφού εισήχθη στο πρόγραμμα, έπρεπε να αντιμετωπίσει μια σειρά από δοκιμασίες.

Οι γυναίκες δεν είχαν καμία ευκολία. Μάλιστα, προπονούνταν περισσότερο από ότι οι άνδρες. Η ίδια συμπληρώνει: "Ίσως αυτό να ήταν υπερβολικά σκληρό, αλλά όλοι ήμασταν αφοσιωμένοι στο να πάμε στο διάστημα."

Η συχνή και δύσκολη εξάσκηση που όφειλε να κάνει η Tereshkova, μεταξύ των άλλων εμπεριείχε και τις παρακάτω προετοιμασίες: παραμονή σε ένα δωμάτιο με ηχομόνωση για 10 ημέρες, παραμονή σε θερμοκάμαρα με υψηλούς δείκτες θερμοκρασίας και, τέλος, εκμάθηση κινήσεων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Στις 16 Ιουνίου του 1963, η νεαρή κοπέλα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του διαστημόπλοιου "Βοστόκ 6" απογειώθηκαν στις 09:29 από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκόνουρ, το οποίο βρίσκεται στο Καζακστάν.

Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση, η Tereshkova, είπε τα λόγια ενός γνωστού ποιητή: "Ε, ουρανέ, βγάλε το καπέλο!"

Έπειτα από 2 ημέρες, 22 ώρες και 50 λεπτά το πλήρωμα του "Βοστόκ 6" επέστρεψε στη Γη. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού στο διάστημα ο "Γλάρος", όπως ήταν το συνθηματικό της Valentina Tereshkova, περιστράφηκε 48 φορές γύρω από τον πλανήτη μας.

Βέβαια, ο σκοπός της αποστολής, δεν ήταν αυτός. Στόχος αυτού του ταξιδιού ήταν η μελέτη της λειτουργίας του γυναικείου σώματος στο διάστημα. Η παραμονή της στο διάστημα, όπως έχει ομολογήσει και η ίδια, δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Η δυσφορία και η τάση για εμετό, ήταν ορισμένα από τα συμπτώματα που αντιμετώπιζε. Φυσικά, προς το τέλος της αποστολής ήταν εντελώς εξαντλημένη, αν και προσπαθούσε να μην το δείξει.


Η Tereshkova επέστρεψε στη Γη με ένα πράσινο αλεξίπτωτο, ενώ το "Βοστόκ 6" κατέβαινε μόνο του. Αφού προσγειώθηκε σε ένα χωριό έξω από το Καζακστάν, ο "Γλάρος του διαστήματος" βγήκε στο μπαλκόνι, για να ευχαριστήσει το πλήθος που την περίμενε. Χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν -Βάλια! -Βάλια!.Το όνομα της νεαρής κοπέλας έγινε μύθος!

Η Valentina Tereshkova αποδεικνύει ότι μια γυναίκα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα ίδια κατορθώματα όπως κι ένας άνδρας. Το απαράμιλλο θάρρος, το δυνατό μυαλό, το γερό κορμί, η ατσαλένια θέληση, το ψυχικό μεγαλείο, η υπομονή και η επιμονή που διέθεσε για να πετύχει τον στόχο της την βοήθησαν στην επίτευξη του.

Ακολουθεί απόσπασμα από μια συνομιλία μεταξύ της Tereshkova και του συναδέλφου της, Valeri Bikovski.

14 Ιουνίου 1963. Ένας ακόμη σοβιετικός πολίτης, ο Valeri Bikovski, ταξιδεύει στο διάστημα με το διαστημόπλοιο ''Βοστόκ 5''. Όλοι αναρωτιούνται πώς να τα περνάει εκεί πάνω, όλοι είναι στημένοι στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.


Valentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswiki


Ξαφνικά, ακούγεται μια είδηση αστραπή: "Διαστημόπλοιο με γυναίκα θα τοποθετηθεί σε τροχιά. Είναι σίγουρο!"

16 Ιουνίου 1963. Απο τον ουράνιο ωκεανό τα ερτζιανά κύματα φέρνουν ένα παράξενο διάλογο. Πρώτη, μια γυναικεία φωνή:

-Εδώ Γλάρος!…Εδώ Γλάρος!…Σας μιλάει ο Γλάρος!...
-Εδώ Valeri!…Εδώ Valeri!…Καλημέρα, Γλάρε!
-Καλημέρα, σύντροφε Bikovski…

Είναι η Valentina Tereshkova, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης! Το όνομα της, το προφέρουν με βαθύ θαυμασμό, εκατομμύρια χείλη σ’όλο τον κόσμο. Καμαρώνουν τη μορφή της στις εφημερίδες, τα περιοδικά, την τηλεόραση. Διαβάζουν για τη ζωή τας, την προσωπικότητα της. Θέλουν να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα γι’αυτήν την κοπέλα, που δοξάζει το φύλο, την πατρίδα της και τον άνθρωπο.


Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, η Tereshkova ήταν παντρεμένη επί 19 χρόνια με τον κοσμοναύτη, Andrian Nikolayev. Το 1964, το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Ελένη. Σύμφωνα με διάφορες φήμες, όταν η Tereshkova έκανε το ταξίδι της στο διάστημα, ο σύζυγος της την ακολούθησε. Εκεί λοιπόν, το ζευγάρι τεκνοποίησε την κόρη του, η οποία γεννήθηκε με κώφωση. Το γεγονός αυτό δημιούργησε σε πολλούς την υποψία, ότι εκτός από την έρευνα της λειτουργίας του γυναικείου σώματος, σκοπός του ταξιδιου ήταν επίσης η έρευνα της σύλληψης ενός εμβρύου κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Tereshkova παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, όμως το 1999 ο δεύτερος σύζυγος της απεβίωσε.


Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της, η Tereshkova σπούδασε στην Ακαδημία Ιπτάμενων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1969 με την ειδίκευση του κοσμομηχανικού, ενώ το 1977 πήρε διδακτορικό μηχανολογίας.

Συνολικά έχει κάνει περίπου 50 επιστημονικές έρευνες, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση της με τον πρόεδρο Πούτιν δήλωσε ότι αφιέρωσε πολλά χρόνια για την εξερεύνηση του Άρη, ονειρευόταν για πολύ καιρό αυτό το ταξίδι και είναι έτοιμη να πάει εκεί και μάλιστα, χωρίς επιστροφή.

Επιπλέον, εξαιτίας της διάκρισης της, προωθήθηκε σε αρκετές πολιτικές θέσεις. Αυτοί που ξέρουν την Valentina από κοντά λένε πως το ύφος της ατσάλινης γυναίκας, με σοβαρό ντύσιμο και αψεγάδιαστη εξωτερική εμφάνιση, δεν έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είναι. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι εδώ και πολλά χρόνια βοηθάει τους ανθρώπους γύρω της, προσφέρει σε ορφανοτροφεία, οικοτροφεία και γυναικεία μοναστήρια.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Tereshkova προσέφερε πολλά στον κόσμο της επιστήμης, άλλωστε δεν τιμήθηκε άδικα, όταν δώσανε σε έναν κρατήρα της σελήνης το όνομα της κι ονομάσανε το μικρό πλανήτη Ν1671 με το ψευδώνυμο ''Γλάρος'', που είχε στην αποστολή του ''Βοστόκ 6''.


Valentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswikiValentina Vladimirovna Tereshkova - atlaswiki


Παρότι, αρχικά, υπήρχαν σχέδια για περισσότερες γυναικείες διαστημικές πτήσεις, χρειάστηκαν 19 ολόκληρα χρόνια για να επαναληφθεί μια ανάλογη. Αυτή επιτεύχθηκε από τη Svetlana Savitskaya. Οι υπόλοιπες τέσσερις συναδέλφισες της δεν κατάφεραν τελικά να ταξιδέψουν στο διάστημα.

Πρόσφατα η Tereshkova αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό γεγονός εκείνης της πρώτης πτήσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κατάφερε να διορθώσει ένα λάθος στον προγραμματισμό του σκάφους που απαιτούσε την ομαλή και σωστή προσγείωση. Τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση το σκάφος θα έφευγε από την τροχιά της Γης. ''Φυσικά μου ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μην το πω ποτέ και πουθενά''.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τη Valentina Tereshkova για διαφημιστικούς σκοπούς. Στόχος τους ήταν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι γυναίκες στη Ρωσία αντιμετωπίζονταν με ισότητα ανάλογη με αυτή των ανδρών. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν συνέβαινε αυτό. Αποδεικτικό στοιχείο είναι και το παρακάτω γεγονός. Η ισότητα των δυο φύλων δεν υπήρχε, ενώ, όσον αφορά την αγορά εργασίας, στις περισσότερες περιπτώσεις διέφερε η ποιότητα και η ποσότητα των αναθέσεων.

οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
την Αγαθή Κατσιούλη, τη Μαρία Καρατσά και τη Ζάννα Θεοχαρίδη

More pages